Foto: Kent Olsson, Pic-Agency

Malmö och Rögle i topp

Genomgången av lagen är klar och premiären står för dörren - det är hög tid att leverera årets tippning.

Jag är väl sist på bollen, men hur som helst. Det är inget att spara på, vi kör rakt upp och ner: 

1 Malmö
Kanske lite mainstream-tippning, men det kan inte hjälpas. Även om hajpen nått nya höjder den senaste tiden så går det inte att förneka att Malmö sitter på ett av de intressantaste lagen, där man satsat på kontinuitet och sedan kryddat det hela med ett lass etablerade allsvenska toppspelare. Nytillskotten är inga chansningar, utan har levererat i den här serien förr. En viktig nyckel för Malmö är att Pontus Sjögren lyfter sitt spel något i kassen, vilket han har kapacitet för. 

2 Rögle
Bakom Malmö är det lite jämnare, men jag väljer Rögle som främsta utmanare. Det grundar sig i tre saker: magkänslan, truppen och förmågan att leverera när det behövs som mest. Truppen ser riktigt bra ut, backsidan är minst lika bra som ifjol och forwardssidan kanske snäppet bredare, men framförallt så har man två kompetenta målvakter i är, där svajade man rejält ifjol. Det vimlar av energispelare i laget och Rögle kommer bli så där intensiva som egentligen bara Rögle kan. 

---

3 Södertälje
Sett spelare för spelare kanske Södertälje skulle vara i topp. Det vimlar av etablerade spelare rakt igenom hela uppställningen och nye tränaren Janne Karlsson vet precis vad som krävs för att leverera på den här nivån. Men: 16 nya namn, tre nya spelare och enorma krav utifrån. Det kommer ta lite tid att sätta det här pusslet och jag är tveksam till att man kommer ha stäm i allt från start. Men är detta ett lagbygge som osar av högoktanig klass.

4 Västerås
Kan kännas lite lågt att sätta Västerås fyra, men det är jämnt i toppen och laget kan lika gärna segla upp som etta. Bara det att man har seriens vassaste keeper i Jonas Fransson ger chans till poäng i varje match. Lagets spets är fantastisk, men bredden kanske saknas lite. Det finns också lite frågetecken som måste benas ut, kanske framförallt statusen på Evan McGrath och Matt Fornataro som var formsvaga i våras, men som måste igång nu.

5 Karlskoga
Värmlänningarna har ju knappast rosat marknaden under försäsongen, men att de där låtsasmatcherna inte betyder något har vi ett otal bevis på. Fakta är att Karlskoga sitter på ett kanonlag, inte minst offensivt där det trängs massor av kompetenta lirare. Laget kommer bli sedvanligt jobbiga att möta och kan säkert härja runt högre upp i tabellen. Den enskilt största nyckeln till framgång är Mattias Modigs målvaktsspel. 

6 AIK
AIK hymlar inte med målsättningen utan man vill upp till SHL omedelbart. Frågan är bara om man har truppen för att lyckas med det. Målvaktssidan och backsidan ser förvisso bra ut, men offensivt finns det stora hål och frågan är vem som ska göra målen. Dessutom är det väldigt mycket nytt och det kommer ta tid att sätta rollerna och hierarkierna. Dock: det vimlar av unga och lovande spelare som kan slå igenom med förtroende, så det finns en fin uppsida. 

7 Oskarshamn
Oskarshamn känns mer gedigna i år jämfört med ifjol. Klubben har byggt upp kontinuitet de senaste säsongerna och har något att falla tillbaka på, men för att man ska hota högre upp i tabellen krävs överleverans av nyförvärven. Det som Gasper Kroselj, Marc Zanetti och Greg Squires visat upp hittills ser verkligen lovande ut och skapar den spets som laget behöver för att bli ett lag för övre halvan. Det känns som IKO kniper en kvalplats. 

8 Mora
Att Mora lyckades krångla sig till PlayOff ifjol var en bragd efter den turbulenta och skadedrabbade säsongen. Nu vill man upprepa den bedriften och ta sig till nya Slutspelsserien, och det finns alla möjligheter att göra. Det känns välbalanserat både offensivt och defensivt, ungt mixas med äldre, och spetsen känns inte lika chansartad som ifjol. Den stora nyckeln ligger i Dan Bakalas målvaktsspel - håller bara han så borde det bli kvalspel. 

---

9 Almtuna
Almtuna var helt uträknade ifjol men gjorde en stark säsong. Till den här säsongen har man fått behålla det mesta av truppen och kryddat med intressanta spelare, och det känns som att laget är moget att plocka någon placering i tabellen. Den arbetarmentalitet och jävlar anamma man byggde upp ifjol lever vidare och gör Uppsalalaget till ett svårspelat kollektiv, och med en bredare spets än ifjol så kommer man absolut utmana om en kvalplats. 

10 Timrå
Omstart ifjol efter SHL-degraderingen och gjorde det riktigt bra med tanke på förutsättningarna där man hade ett ungt lag med oetablerade spelare. I år har man mer eller mindre samma lag och bör kunna skippa fjolårets uppstartssträcka, men eftersom kunnandet i truppen ändå är begränsat och den offensiva udden slö så lär det inte räcka till någon kvalplats. Timrå kommer vara ett hårt arbetande gäng som är svåra att slå, men inte mer än så. 

11 Karlskrona
Fjolåret var en megasuccé. Nu har så gott som all spets lämnat med undantag av Alexander Bergström, vilket skapar många frågetecken kring lagbygget. Ersättarna är av mer arbetar- och energikaraktär, och Karlskrona kommer bli mer av en kollektivt arbetande maskin i år istället för ett lag som förlitar sig till några enskilda spetsar som ifjol. Laget är svårtippat, men med tanke på att det saknas etablerade poängspelare så blir det svårt att nå kval. 

12 Asplöven
Asplöven har varit uträknade under alla år i HockeyAllsvenskan och är det i år också. Laget ser dock homogent ut, man har många spelare i en stor utvecklingsfas som kan växa enormt av förtroende och man har arbetat upp en härlig "vi ska visa hockey-Sverige"-mentalitet som är djupt rotad. Målvakten Daniel Spence måste lyckas och man måste hålla sig hyfsat skadefria - men gör man det borde man undvika negativt kval. 

---

13 Björklöven
Nja, fjolåret var en enorm missräkning. Klubben har förändrat på ledarsidan men valt att ge majoriteten av spelarna nytt förtroende inför den här säsongen. På pappret känns det tunt i alla lagdelar med två orutinerade målvakter, en backsida med många killar som underpresterade ifjol och en forwardssida som var oväntat impotent ifjol. Ett stort antal spelare underpresterade ifjol - de måste upp nu, annars blir det en ny jobbig säsong för Löven.

14 Vita Hästen
Nykomlingen Vita Hästen har gjort ett tappert försök att värva ihop ett lag som kan hävda sig i den här serien, men det känns skrämmande tunt när man skärskådar djupet i laget. Spetsen är vass, främst offensivt, men i övrigt är frågan om man verkligen orkar hålla sig flytande ovanför kvalstrecket den här säsongen. Känslan är att det finns för många frågetecken, för många hål i uppställningen och för många bra konkurrenter. 

Jonas Gustavsson
2014-09-10 11:21

Foto: Johan Andersson, Pic-Agency

"Spetsig toppklass imponerar"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Västerås.

Västerås gjorde en stark insats i HockeyAllsvenskan ifjol, landade tvåa och var det lag som för andra året i rad släppte in minst mål i hela serien. Dock: laget orkade inte ladda om och hävda sig i Kvalserien. Det berodde bland annat på att man fick några skador, tvingades lasta in ett gäng nya spelare och fick obalans i laget med nya rollfördelningar och hierarkier. Västerås har dock börjat samla på sig fin rutin från kval uppåt, något som man sannerligen kommer ta med sig in i säsongen som kommer.

Västerås blir ett topplag i år också. Laget förfogar över seriens bäste målvakt i Jonas Fransson som har rutin, lugn och en förmåga att få saker att se väldigt enkla ut. Spetsarna i laget är överlag av extremt bra allsvensk klass. Förutom Fransson så har man plockat in Nick Angell från Karlskrona som var en av seriens bästa backar ifjol, gjort klart med spelgeniet och poängmaskinen Conny Strömberg som varit vass under försäsongen, värvat pålitlige tvåvägscentern Dustin Johner och har med tidigare etablerade poängspelare som Matt Fornataro och Evan McGrath från start. Spetsen är fruktansvärt bra.

Det fick dock några orosmoln. Västerås har släppt in minst mål två år i rad, men backsidan i år känns betydligt tunnare än ifjol, och man är beroende av att några av de unga spelarna steppar fram. Detsamma framåt, där det är orutinerat i fjärdekedjan och tappen av etablerade energispelarna Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson ska inte underskattas, det gör att mycket fysik, vilja och jävlar anamma har försvunnit. Dessutom, varken Matt Fornataro eller Evan McGrath glänste i våras när de gjorde comeback i VIK. 

Under flera år har Västerås byggt ett framgångsrikt spel byggt kring ett starkt försvarsspel. Det lär fortsättas på den inslagna vägen, även om nya tränarkonstellationen med Martin Filander i spetsen säkerligen vill spetsa offensiven, vilket man måste ha som målsättning med den fire power som finns framåt. VIK kommer utmana om första- eller andraplatsen - men då måste några saker klaffa: någon ung back slå igenom och Fornataro och McGrath måste visa form från tidigare år, bland annat. Känslan är, trots att VIK är hajpat, att det finns en hel del frågetecken som måste rätas ut.

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Jonas Fransson har varit seriens främsta målvakt i flera säsonger nu. 34-åringen sprider ett otroligt lugn omkring sig och gör inga yviga rörelser. Var inte på topp i Kvalserien i våras, och lär vara revanschsugen nu. I Jonatan Bjurö, inhämtad från Visby/Roma, har klubben fått en vassare backup än ifjol, men han lär inte få många matcher från start eftersom Fransson vill och ska stå mycket.

... BACKARNA
Andreas Lindh, Andreas Frisk och Tomas Mitell lämnar givetvis hål efter sig, och det är oroande med tanke på hur mycket av Västerås spel som bygger på en ramstark defensiv. Nyvärvade Nick Angell blir givetvis backankare, understödd av lagkaptenen Per Helmersson och kommande stjärnan Jonas Emmerdahl. Johan Jonsson är en bra defensiv back, men sedan tunnas det ut snabbt, och killar som Simon Fredriksson och Hampus Larsson behöver steppa upp. Ryktet gör gällande att VIK letar efter någon backkugge till, och det skulle behövas.

... FORWARDS
Oj, vilket spets det finns här. Jeremy Williams var seriens bäste målskytt ifjol och är givetvis en viktig poängmakare, inte minst i power play. Nu har klubben dessutom Matt Fornataro och Evan McGrath från start, två killar som vräkt in poäng i VIK-tröjan förr, och som har stor potential även om vårens insatser lämnade en del i övrigt att önska. In kommer också Conny Strömberg och Dustin Johner, två allsvenska toppspelare, och med dessa fem spelare så har VIK en offensiv spets som inget lag i serien kan matcha. Bakom dem ser det också bra ut. Fredrik Johansson kan skapa understöd i toppkedjorna och i Mikael Frycklund, Brock Montpetit och Eddie Davidsson verkar klubben ha hittat en riktigt bra tredjekedja som imponerat under försäsongen. Visserligen finns det dåligt med rutin djupare ner, men det behöver inte vara negativt, VIK är erkänt duktiga på att slussa in skickliga juniorer. Dock så blir man lite skadekänsliga. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Brock Montpetit har imponerat under försäsongen med sin speed och vilja att driva mot kassen. Ingen storstjärna, men en effektiv hockeyarbetare med vissa spetskvaliteter.

... ÖVERRASKNINGEN
Det finns flera som kan överraska, men spelförande centern Christopher Mastomäki känner onekligen spännande. 17-åringen har ett fint spelsinne och har på vissa håll jämförts med William Karlsson.

... POÄNGKUNGEN
Många om budet, men det känns lockande att nämna Conny Strömberg. 38-åringen lyckades inget vidare med Örebro i SHL ifjol och lär vara rejält revanschsugen och har sett bra ut under försäsongen. Lär inkassera en hel del assist i power play där han kan lägga mackor till skarpskytten Jeremy Williams.

... BUSEN
Med Andreas Lindh, Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson borta så försvann en hel del elakhet, och det finns ingen riktig buse. Men Brock Montpetit verkar vara en spelare som är jäkligt jobbig att möta.

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Jonas Emmerdahl - Snacka om spännande spelare. Har etablerat sig som en viktig back i Västerås, men känslan är att Jonas Emmerdahl kan slå igenom ytterligare. 22-åringen har alla verktyg för att lyckas: spelsinnet, fysiken, beslutsamheten. Kommer få chansen att ta en större roll nu då flera backar lämnat, och det känns som att han är redo att ta det ansvaret.

Mathias Bromé - Virvelvinden från ifjol. Mathias Bromé kom från mer eller mindre ingenstans, slog sig in i laget och imponerade med sin fart och frenesi. 20-åringen eldade sannerligen på resten av laget med sin energi. Under årets försäsong har superlativen inte varit lika många och talangen uppges få slåss istid. Det ska bli intressant att se om forwarden orkar följa upp de fina intentionerna från ifjol.

Mikael Frycklund - Västerås lastar fram unga och spännande spelare och Mikael Frycklund är en av dem. Han har jämförts med flera storcentrar i klubben, bland annat Patrik Berglund. Efter en lovande säsong i förfjol så blev det dock ett steg tillbaka för 21-åringen ifjol. Han hittade ingen permanent roll i laget och kastades runt en del när han inte satt på bänken. Under årets försäsong har Frycklund spelat till sig rollen som tredjecenter - och då kanske genombrottet kommer?

Jonas Gustavsson
2014-09-09 12:55

Foto: Fredrik Skog, Pic-Agency

"Okej spets - men tunnas ut snabbt"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Vita Hästen.

Vita Hästen - seriens enda nykomling från division ett - hade en magisk kvalserie i våras där man efter en explosionsartad start kunde defilera hem en plats i HockeyAllsvenskan. Laget mer eller mindre gick på vatten i det där kvalet, vräkte på framåt och lastade in mål. Storstjärnan Marcus Eriksson var i praktform och keepern Axel Brage, som hämtats in från Malmö, var magnifik i kassen. Platsen i HockeyAllsvenskan var ytterst välförtjänt.

Det är ett slitet uttryck, men det ligger mycket i det: steget mellan division ett och HockeyAllsvenskan är stort. Det handlar inte bara om spelet på isen, utan allt runtomkring med mer teve, media och så vidare. Att det blir en omställning för Vita Hästen råder det ingen tvekan om. Nyckeln ligger i att ha ödmjukhet, inte fokusera för mycket på seriestarten utan vara beredda på en lång säsong med krigande. Laget har som målsättning att klara kontrakt och det är sunt - känslan är nämligen att det kan bli en tuff vinter när man blickar på truppen. 

Lagbygget känns visserligen genomtänkt, men det saknas djup. Lagets absolut starkaste lagdel är forwardssidan, där nya transatlanterna Riley Armstrong och Justin Donati imponerat under försäsongen, där spelare som Marcus Eriksson och Daniel Åhsberg levererat tidigas på den här nivån, och där spelare som Jesper Samuelsson kan bli en joker. Generellt i laget så saknas djupet och man är beroende av ett fåtal spelare. Målisen Axel Brage har dessutom inte orkat ha någon förstaspade i serien tidigare och på backsidan är det oroande tunt, där spetsvärvningarna Juha Uotila och Viktor Amnér hade allsvenska mellansäsonger ifjol. 

Vita Hästen har värvat en hel del till den här säsongen, bland annat ett knippe spelare med färsk allsvensk erfarenhet (Uotila, Amnér, Niklas Andersson, Daniel Åhsberg, Mattias Kalin, Tobias Liljendahl). De tillskotten är smarta och värdefulla. De vet precis vad som väntar och kan föra vidare den kunskapen till resten av truppen. Trots det, och trots att det finns några individuella spetsar i truppen, så känns kollektivet på pappret tämligen tunt ut. Ett par skador på nyckelbackar eller nyckelforwards kan få stora konsekvenser. Kort sagt: klarar Vita Hästen kontrakt utan kval är det otroligt starkt. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Axel Brage är en allsvensk hockeynomad som varit runt i ett stort antal klubbar. Gemensam nämnare? Han har inte orkat ta någon förstaspade. Han kommer sporras av Örebro-lånet Johannes Jönsson som också hattat runt en hel del med många utlåningar. Både Brage och Jönsson hoppas ha hittat rätt nu - frågan är bara om någon av dem klarar ta ansvaret som etta.  

... BACKARNA
Juha Uotila hade en svag säsong i Oskarshamn ifjol, men har imponerat med sitt fysiska och defensiva spel tidigare, och hittar han den forna formen blir han den försvarsgeneral som laget skriker efter. Viktor Amnér och Niklas Andersson är habila allsvenska backar som blir värdefulla, och känslan är också att spännande Djurgårds-lånet William Westlund kommer logga mycket istid. Sean-Michel Sunnqvist och Morgan Hassel är okej breddbackar, men inget mer. Som sagt: det tunnas ut snabbt. 

... FORWARDS
Starkaste lagdelen, men ändå lite ihåligt. Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson får offensiva nyckelroller tillsammans med importerade transatlanterna Justin Donati, Riley Armstrong och Adam Schmidt. Daniel Åhsberg har haft en stagnerande allsvensk kurva, men är i grunden en poängstark forward, och kan säkert lasta in kring 30 poäng om han får en offensiv roll. Sedan tunnas det ut. Killar som Henrik Thegel, William Wallén och Henrik Bankelius har ju lirat på den här nivån innan, men ingen av dem har lyckats etablera sig, och frågan är hur mycket det orkar leverera nu. Spännande Tobias Liljendahl - som kämpar för en JVM-tröja - är en av få jokrar i leken. För att summera: några riktiga spetsar - sedan i princip ingenting. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Justin Donati har dunkat in sex mål på försäsongen och har sett vass och produktiv ut. Försäsong är försäsong, men kanadicken har ett etablerat poäng-CV och kan mycket väl bli en attraktion. Hur som helst - han är en av nyckelspelarna. 

... ÖVERRASKNINGEN
Tobias Liljendahl känns intressant. 19-åringen fick sparsamt med chanser i Djurgården ifjol - förståeligt med tanke på konkurrensen - men lär få en större roll nu, och kan slå igenom. Har en intressant verktygslåda med sin fysik och sin offensiv.

... POÄNGKUNGEN
Marcus Eriksson är och förblir den offensive stjärnan, oavsett vad som värvas in. Kommer lasta in poäng i vinter, utan tvekan. 

... BUSEN
Linus Näsström är en hårt jobbande forward med hög energinivå som gillar att göra livet surt för motståndarna. Syns inte alltid mest, men motståndarna glömmer honom inte. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Juha Uotila - Efter två starka säsonger så stod Juha Uotila inte att känna igen i Oskarshamn ifjol. 29-åringens fysiska och robusta spel var som bortblåst. Finländaren har dock kapacitet att vara en toppback i den här serien och lär vara rejält revanschsugen. Kommer överösas med istid och ges alla chanser att lyckas. 

Mattias Kalin - Klassisk svensk centertyp. Mattias Kalin tar stort ansvar, jobbar hårt och är stark i tekningscirkeln. 20-åringen hade svårt att ta en prominent roll i fjolårets Djurgården, men lär få en tydligare uppgift som utpräglad defensiv center nu, och kommer ta kliv framåt. Spelar alltid med mycket energi och ger aldrig upp - en spelare som kommer gå i bräschen. 

Henrik Bankelius - Har tagit sin offensiv till en ny nivå i Vita Hästen, där han fått chansen att lira med Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson. Henrik Bankelius var en bra energispelare under tiden i Tingsryd och gjorde det okej i HockeyAllsvenskan också, men det lossnade aldrig helt. Det ska bli intressant att se 27-åringen i år - han kommer absolut fungera som hårt arbetande energispelare, men orkar han också leverera offensivt den här allsvenska sejouren?

Jonas Gustavsson
2014-09-08 18:15

Foto: City-Press

"Ett år bättre - men lite uddlösa"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Timrå.

Timrå åkte ur SHL förra våren och gjorde en rejäl makeover under sommaren. Klubben, som brottades med ekonomiska problem, satsade på ett stort gäng egna juniorer och talanger och kryddade det med ett fåtal etablerade spelare. Efter en tung säsongsstart så varvade laget igång på allvar kring jul och gjorde en stark slutforcering, men räckte inte hela vägen fram till PlayOff. Förväntningarna ifjol var inte höga - och det är de inte i år heller, även om Timrå känns som ett vassare och framförallt mer erfaret lag. 

Klubben har en av de minsta spelaromsättningarna till den här säsongen och bara tre nya spelare har anslutit. Några tunga förluster har man inte heller. Och just i detta faktum ligger Timrås styrka: kontinuiteten. Ifjol behövde alla ungdomarna en startsträcka för att komma igång och det behövdes tid för att sätta rollfördelningen, men nu är allt klart från början och man bör således vara på banan från start. Förvisso så har man en ny tränare i Roger Forsberg, men han är troligen inte intresserad av att riva ner det som byggdes ifjol, utan arbetar vidare på det som påbörjats. 

Bryts lagdelarna ner så ståtar Timrå med en stark förstemålvakt, en pålitlig men inte glänsande backbesättning och en energirik, men något uddlös, anfallsbesättning. Precis som ifjol så kommer laget förlita sig till kollektivet. Alla måste dra sitt stå till stacken, alla måste bidra i varje match. Timrå kommer inte glänsa eller ösa in mål, men kommer vara tajta, jobba stenhårt och troligen rada upp en hel del uddamålsmatcher. Därmed inte sagt att Timrå blir tråkiga, laget spelar med mycket energi och vilja och backar inte hem. 

Det finns också en bra uppsida i laget med tanke på hur många unga och lovande spelare som ryms i truppen. Får en handfull av dem ett genombrott så ökar slagstyrkan och alternativen betänkligt - men å andra sidan så vimlar det inte av supertalanger i truppen, utan majoriteten är gedigna hockeyarbetare med mycket energi, några potentiella allsvenska poängkungar finns det dock inte. Känslan är att Timrå kommer bli ett snäpp bättre i år och kommer precis som ifjol att utmana om en kvalplats. Nyckeln ligger i forwards orkar leverera mål i någorlunda regelbunden takt, något som var en bristvara ifjol. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Mika Norja hade konkurrens av Jonatan Iilahti ifjol men i år - då han backas upp av ett par juniorer - så är finländaren solklar etta och kommer att få spela så mycket han orkar. 29-åringen gjorde det bra ifjol men orkade inte riktigt hålla upp spelet under hela säsongen, det måste han göra i år om Timrå ska lyckas. 

... BACKARNA
Okej, men inte mer. Robin Persson, Jens Westin och nye Mattias Nilsson kommer få ta ett stort ansvar och leda trupperna, och det är tre bra backar på allsvensk nivå. Bakom den trion finns unga killar som Tommy Stenqvist, Didrik Strömberg, Andreas Borgman och nye Jimmie Jansson, och här finns det en hög med frågetecken. Strömberg överraskade förvisso ifjol, men Stenqvist hade nya skadeproblem, Borgman fick knapert med förtroende och Jansson är ny i seniorhockeyn, och frågan är hur redo de är att spela stora minuter. Dock: slår någon, eller ett par, av dem igenom så höjs backsidan snabbt. 

... FORWARDS
Ifjol var frågan vem som ska göra målen för Timrå. Den frågan kvarstår. Laget vräkte inte in mål ifjol och kommer inte vräka in mål i år heller. André Hult är den store offensive stjärnan i laget och understöds av Oscar Johansson, Jeremy Boyce och i viss mån Per Hallin, men sedan tunnas det ut oroväckande fort med poängmakande spelare. Det finns potential, men ska Timrå bli ett lag för Slutspelsserien så måste killar som Ludvig Nilsson och Emil Berglund - som båda imponerade ifjol - börjar producera och inte bara bidra med fint energispel. Johan Persson, som var pigg efter ha kommit in i fjol, har potential att sätta några puckar men måste få upp effektiviteten, och veteranen Andreas Molinder, som var svag ifjol, måste steppa upp. En hel del som måste klaffa för att offensiven ska upp alltså. Forwardsgruppen har gott om arbetskapacitet, skridskoåkning och energi vilket kommer göra Timrå svårspelade, men den offensiva spetskompetensen är ett stort aber. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Inte så mycket att välja på, men vi tar Mattias Nilsson. Den spelskicklige backen körde fast i Leksand men får nu chansen att blomma ut på allvar. 

... ÖVERRASKNINGEN
Emil Pettersson är en lång, gänglig och speltekniskt duktig center som gjorde det okej ifjol, men som inte lyckades ta någon offensiv roll. Med ett års erfarenhet under bältet kan han vara mogen att ta en större roll i år. Kan mycket väl slå igenom. 

... POÄNGKUNGEN
André Hult. Konkurrensen är klen - men det ska inte förringa 26-åringens kompetens som ishockeyspelare. Bra både på att sätta pucken och lägga upp mackor för medspelarna.

... BUSEN
Det finns ingen som är i närheten av att vara en buse - men Emil Berglund är, sin storlek till trots, en otroligt jobbig spelare att möta med sin energi och frekvens, och han retar upp en och annan med sin intensitet. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Didrik Strömberg - En fråga inför förra säsongen var vilka av alla ungdomar som skulle kliva fram och ta chansen. Didrik Strömberg var sannerligen en av dem. Doldisen, som jämförts med Sanny Lindström i spelstilen, tog en ordinarie tröja och levererade ett ospektakulärt och säkert försvarsspel. Nu är frågan om det finns mer att ta av - orkar talangen ta för sig mer på isen? 

Emil Berglund - Minilirare som hade ganska låga förväntningar på sig inför fjolåret, men Emil Berglund visade att storleken inte har betydelse och visade härlig energi och ett bra driv. Känslan är att 20-åringen - som är son till Challe Berglund - har ännu mer ishockey i sig och kan ta ytterligare kliv i år. Framförallt när det gäller poängproduktionen. 

John Westin - Nu återförenas bröderna: John Westin spelade ifjol i Sundsvall och blir nu lagkamrat med storebror Jens Westin. John Westin gjorde en kanonsäsong i ettan ifjol, vräkte in poäng och visade grymt offensivt sinne. Dock, när 22-åringen testade allsvenskt i Asplöven häromåret så gick det inget vidare alls och han fick lämna i förtid, så frågan är hur mycket bättre han blivit nu. Timrå skriker efter poängspelare och under rätt förutsättningar kanske John Westin kan bli en sådan. 

Jonas Gustavsson
2014-09-07 09:33

Foto: City-Press

"Ett pussel som kan bli hypervasst"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Södertälje.

Södertälje har gjort en intressant resa sedan man trillade ur dåvarande elitserien. Första året renoverade man totalt, satsade ungt och missade PlayOff. Året efter behöll man stommen och lastade in ett gäng spetsar, många med SSK-anknytning, och blev ett topplag. Ifjol, med stora förväntningar på sig, blev det platt fall och till slut - efter en oerhört trasslig vinter - nytt allsvenskt kontrakt i och med en tolfteplats. Kort sagt: det har svajat rejält. Därmed är det också svårt att peka ut riktningen på årets lagbygge även om truppen på pappret skvallrar om att man har något stort på gång. 

Till den här säsongen har SSK klart och tydligt uttalat att det är SHL som gäller. Det ska ske med en helt ny kostym där man har en helt ny ledartrio och 16 nya spelare. Spelare för spelare så ser det väldigt bra ut, men med så mycket nytt så blir det också ett stort pussel. Det är många bitar som ska fogas samman, det kan ta tid och det kan bli både bra och dåligt. Det finns dock en hel del rutin i truppen och, med tanke på materialet man sitter på, så ska man absolut vara ett topplag. 

Målvaktssidan är ramstark - man förfogar över ett av seriens vassaste par - och offensivt vimlar det av stjärnspelare med fin poängpotential, men det finns också ett gäng riktiga hockeyarbetare som kan sopa rent bakom spjutspetsarna. Lagdelen som är ett frågetecken är backsidan, där det visserligen finns en hel del kompetens, men där det tunnas ut tämligen snabbt. Bristen på rutin är påtaglig och Peter Nolander kommer få dra ett stort lass där. Samtidigt är många av backarna tämligen unga och utvecklingsbara och kan blomma ut. 

Nyckeln för Södertälje är givetvis att foga samman allt nytt till ett lag, få alla stjärnor att samsas om istiden och hitta en rollfördelning som fungerar. Lyckas färgstarke tränaren Janne Karlsson med det så är Södertälje ett av lagen som absolut kommer slåss om första- och andraplatsen i tabellen. Känslan är dock att Södertälje kan behöva en startsträcka innan man kommit igång, satt hierarkierna och kedjorna, och fått alla att förstå sin roll i lagbygget. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Efter insatserna ifjol kändes det som att Sebastian Idoff var redo att ta över som etta - men nu lär han få nöta en hel del bänk med tanke på att Tim Sandberg, dubbel kvalseriehjälte för Örebro, har anslutit. Därmed förfogar SSK över en av de bästa målvaktsparen i hela serien och känns betydligt tätare än ifjol då just målvaktsspelet var något som svajade. 

... BACKARNA
Peter Nolander, som är ny lagkapten, kommer få dra ett tungt lass som defensivt ankare. Nye tjecken Michal Gulasi har imponerat under försäsongen och kommer också logga en hel del istid. Bakom dem tunnas det ut snabbt med etablerade allsvenska toppbackar, även om David Lidström, Simon Löf, Jonathan Carlsson och Christopher Aspeqvist givetvis är habila spelare som kommer göra ett bra jobb. Men det är inte absolut spets. Killar som Löf och Aspeqvist kommer från säsonger med knapra SHL-minuter, så det kan ta tid att vänja sig vid ökad speltid. Uppsidan på backsidan är dock bra, för Löf, Aspeqvist och spännande Robin Press har inte slagit i taket i sin utveckling ännu. Det finns en stor uppsida här, men några frågetecken måste rätas ut.

... FORWARDS
Det vimlar av spets framåt. På allsvensk nivå så är nyförvärven Mattias Beck, Oscar Ahlström, Victor Ahlström, Erik Lindhagen och Francois Bouchard alla starka poängplockare. Lägg till importerade James Sixsmith som mer och mer varvat upp under försäsongen, norske landslagscentern Jonas Djupvik Lövlie och skicklige centern Alexander Larsson så blir det uppenbart att det är många skickliga spelare som ska slåss om istiden i de offensiva situationerna. Ett tydligt exempel är ju att fjolårets bäste målskytt Jesper Thörnberg kan få problem att ta en offensiv roll. Under försäsongen har ungtupparna Jesper Frödén och Lucas Carlsson dessutom visat framfötterna, vilket ökar konkurrensen ytterligare. Bland grovjobbarna märks Mr SSK Robert Carlsson och lovande power forwarden Jacob Dahlström. Som sagt: här finns en skön mix och både spets och bredd. Dessutom ryktas mer vara på ingång. Skulle dessutom David Pastrnak - som är i Nordamerika och försöker slå sig in i NHL - komma tillbaka så har man en kille som kan explodera i vinter. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Det är lockande att nämna James Sixsmith, men den mest spännande är nog ändå tjeckiske backen Michal Gulasi. 28-åringen fick utmärkelser för sin uppoffrande spelstil i hemlandet ifjol och var på vippen att få spela VM - så där finns det kapacitet. 

... ÖVERRASKNINGEN
Jesper Frödén startade fjolåret på skadelistan men imponerade när han väl gjorde comeback. Under årets försäsong har han imponerat igen och hans enhet med Lucas Carlsson och James Sixsmith har omnämnts som en av lagets bästa. Frödén kan slå igenom - om han nu får kvalitativ istid i den tuffa konkurrensen.

... POÄNGKUNGEN
Det är några om budet, men James Sixsmith, som varvat upp under försäsongen, är värvad för att lasta in poäng. 

... BUSEN
Jacob Dahlström har sannerligen tagit stora kliv framåt som intensiv och tung forward som åker blixtrande skridskor och gör livet allmänt surt för motståndarna. Inte elak på det sättet, men en oerhört jobbig spelare att möta. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Robin Press - En talang som har potential att blomma ut på allvar i vinter. Robin Press svajade något ifjol men blev stabilare mot slutet och har alla verktyg för att bli en riktigt, riktigt bra back. 19-åringen, som valdes sist av alla i NHL-draften 2013, har även lirat forward tidigare, och det är just offensiven som sticker ut. När han väl pusslar ihop defensiven - vilket kan ske i vinter - kommer det bli riktigt bra. 

Erik Lindhagen - Fastnade i ett defensivt fack i Linköping och sökte sig iväg redan i våras där han avslutade i Västerås, men det blev ingen succé. Erik Lindhagen är dock en klasspelare på allsvensk nivå, en smart tvåvägscenter med fina handleder som kan hitta öppnande passningar. Försäsongen har skvallrat om att 26-åringen kan ha hittat den offensiv som kvävdes i LHC och kemin med tvillingarna Ahlström känns intressant. 

Mattias Beck - Här snackar vi verkligen om en klasspelare. Mattias Beck var tidigare en ganska endimensionell speedkula, men har de senaste åren blivit en komplett forward med hög lägstanivå och ett bra flow i poängmakandet. 31-åringen, som lockades av utlandet men som valde att signa med SSK till slut, bidrar med framförallt rutin och spetsigt anfallsspel. 

Jonas Gustavsson
2014-09-06 18:10

Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media