"Joel Gistedt är inte ensam..."

Igår gjorde Joel Gistedt mål för Karlskoga - det fick mig att tänka på Mikael Anderssons "kasse" för flera år sedan.

Det hör verkligen inte till vanligheterna att målvakter gör mål i ishockey. 

Men det händer då och då. 

Som när Joel Gistedt skickade in en kasse igår. Karlskoga-keepern gjorde det snyggt: stoppade pucken, tog ner den snabbt, hann lägga an och sikta och skickade en fin lobb över hela isen om gled in i den tomma Vita Hästen-buren. 

Snyggt. 

Det fick mig att tänka tillbaka på andra målvakts-mål. Jag har dåligt minne, men kommer i alla fall ihåg att Bofors-keepern Mikael Andersson noterades som målskytt när laget förlorade mot Leksand med 2-5. 

Det sjuka med det målet är ju att det kom efter 47 minuter, alltså inte i slutet. 

Anledningen?

Jo, så här var det (jag plockar ur minnet, så någon får korrigera mig om jag har fel). Leksand vann en tekning, ägde pucken, Bofors drog på sig en avvaktande utvisning, Leksand tog ut målvakten, sköt sedan ett skott på Mikael Andersson som han lämnade retur på, och pucken hamnade hos Leksands-centern Johan Hägglund som gjorde en misslyckad bakåtpassning som gick in i egen tom bur. Eftersom det inte finns självmål i ishockey, och eftersom Mikael Andersson var sist på pucken, så fick han målet. 

Suspekt. Men så var det. 


"Sista anmärkningsvärda nollan borta"

Igår sköt Nick Angell sitt första mål för säsongen - och därmed kändes det som att vi suddade ut den sista anmärkningsvärda målnollan.

Förvisso dunkade Nick Angell bara in sex kassar under fjolåret i Karlskrona - men det har ändå känts anmärkningsvärt att den offensive amerikanen i Västerås hade en målnolla i kolumnen så länge som till gårdagens match mot Södertälje. 

Men så small det alltså efter att han fyllt på i en spelvändning, fått en crosspassning och smällt till direkt. 

Därmed tycker jag att den sista anmärkningsvärda målnollan i HockeyAllsvenskan den här säsongen försvunnit. 

Vi har ju haft ett gäng som fick vänta ganska länge. Som Robert Carlsson som dunkade in sina två första SSK-kassar häromdagen. Andra som fick vänta ett bra tag, typ tio matcher eller mer, som dyker upp i huvudet är ju Luke Salazar, Joakim Hagelin, Lucas Sandström, Jason Walters, Colin Stuart, Brett Sonne, David Rodman, Ludvig Rensfeldt, Erik Lindhagen, Oscar Johansson och säkert ännu fler. Evan McGrath, till exempel, fick ju byta klubb innan första kassen kom. 

Men som sagt: nu finns det inte så många nollor kvar. Och egentligen inga anmärkningsvärda. 

Jesper Thörnberg sköt förvisso 15 mål ifjol (14 i SSK, ett i Löven), men han har fått en helt annan roll i SSK i år. Platsar knappt, får lite istid, så det är inte så konstigt. I övrigt bland forwards - nej, inga anmärkningsvärda nollor. 

Kanske något fler på backplats, men deras primära uppgift är ju inte att lasta in mål. Men visst, offensiva herrar som Almtunas Fredrik Sandgren, Rögles Rasmus Bengtsson och Asplövens Olov Lundqvist kan man ju tycka skulle ha dunkat in någon puck vid det här laget. 

Men som sagt, det kändes som att sista anmärkningsvärda målnollan sprack igår. 

***

På tal om målskytte. Det är tydligen transatlanternas år i år. I skytteligan är Dustin Johner etta, John Henrion tvåa och Jeremy Williams trea. 


"Uppehåll - och koll på läget"

Vi har nått en dryg tredjedel in på säsongen - och vi passar på att göra en ny koll av lagen så här under novemberuppehållet.

Senaste kollen var efter tolv matcher. Nu har det gått nästan tio matcher till. Det har inte hänt astronomiskt mycket. Men vi kör, uppifrån och ner:

1 VITA HÄSTEN

BLOGGEN TIPPADE: 14

KOMMENTAR: Framgången fortsätter för nykomlingen Vita Hästen som fortsatt hitta vägar att vinna matcher. Laget förlorade ju fyra raka matcher och då kändes det kanske som att luften skulle gå ur laget, men man repade nytt mod och står i skrivande stund på fem raka vinster och en bibehållen serieledning. Det är bara att buga och bocka för lagets höst. Spetsarna har stigit fram, men framförallt så är det kollektivet som imponerar. Lagmaskinen Vita Hästen är grundbulten i framgången. Visst har laget beskyllts för att vara tråkiga, men det är inte sant, och oavsett: det handlar om att vinna matcher och det gör Vita Hästen.

FLIPPEN: Målvakten Axel Brage. Ifrågasatt innan serien, men nu en av HockeyAllsvenskans hetaste puckstoppare.

FLOPPEN: Ingen egentligen, men William Wallén - tidigare ansedd som en stortalang - har inte lyckats ta en plats i laget, vilket är en besvikelse.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Viktor Amnér. Han har varit riktigt bra och det var viktigt för laget att få in en toppback.

PROGNOS: Känslan börjar bita sig fast: Vita Hästen är i toppen för att stanna. Tror inte laget vinner serien men att man skulle tappa en plats i Slutspelsserien känns långsökt.

***

2 MORA

BLOGGEN TIPPADE: 8

KOMMENTAR: Mora hade en period där man bara tog tre poäng på sex matcher och precis som för Vita Hästen var väl känslan att överraskningslaget skulle börja tappa, men precis som Norrköpingslaget lyckades Mora repa mod, började plocka poäng igen och klistrade sig fast i tabelltoppen. Det trots att man haft en hel del skadebekymmer på backsidan, men duon Kevin Mitchell och Lukas Bengtsson har tagit stort ansvar, de tillfälliga vikarierna har gjort det de ska och målvaktsspelet har fortsatt varit strålande.

FLIPPEN: Målvakten Dan Bakala. Ingen visste vem han var eller hur bra han var inför säsongen - men nu är alla väldigt väl medvetna om det.

FLOPPEN: Alexander Hilmerson. Det doftade genombrott efter ett antal säsonger med jobbiga skador, men ett mål på 20 matcher är långt ifrån skimrande.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Dan Bakala, så klart.

PROGNOS: Så länge Dan Bakala storspelar, och så länge backarna Mitchell och Bengtsson orkar bära den istid de har, så kommer Mora att leverera. Fakta är dock alltjämt att laget skulle behöva att fler spelare klev fram offensivt, något som kanske kan ske nu när Johan Alcén är tillbaka från skada. Jag är inte säker på att Mora orkar hålla sig i tabelltoppen vintern ut, men visst kommer man att lira Slutspelsserien.

***

3 MALMÖ

BLOGGEN TIPPADE: 1

KOMMENTAR: I senaste avstämningen så låg Malmö femma i tabellen, nu har man avancerat upp, och den klättringen är inte klar. Omdömet från motståndarna är ganska klart när man lyssnar till intervjuer - majoriteten anser att Malmö är det bästa laget, inte minst spelmässigt gällande tempo och kreativitet. Samma omdöme gäller från experthåll. Det spelet kommer att ge utslag i längden. Nu har man dessutom balanserat upp truppen ytterligare genom att lasta in muskler i form av Niklas Arell och Mathias Tjärnqvist, vilket ger laget fler dimensioner. Det svajar fortfarande lite i prestationerna, men Malmö är absolut på uppgång.

FLIPPEN: Frederik Storm har tagit ytterligare ett kliv. Numera absolut spets.

FLOPPEN: Flera spelare har inte kommit upp i kapacitet, som Mattias Persson, Colin Stuart och Tony Romano, men jag väljer att säga att Romano är den största besvikelsen. Med en säsong i HockeyAllsvenskan i ryggen kändes det som att han skulle kunna slipa bort sin ojämnhet, men så har det inte riktigt blivit.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Stefan Warg. Viktig försvarsgeneral.

PROGNOS: Som sagt, laget har klättrat upp i toppen och kommer vara bland de två bästa lagen när vi summerar. Det känns ganska givet.

***

4 KARLSKRONA  

BLOGGEN TIPPADE: 11

KOMMENTAR: I senaste genomgången konstaterade jag att Karlskrona överraskat. Och det fortsätter man att göra. Den grymma arbetsmentalitet som man präntade in ifjol lever kvar och fungerar, trots att man tappade mycket av spetsen i våras. Trots att killar som Jesper Jensen, Pär Lindholm och Jordan Smotherman stuckit så gör KHK mest mål i serien. Ganska galet. Coachen Per Hånberg har varit tämligen konsekvent i sitt matchande av laget, har hittat två offensiva enheter som fungerar och har nu dessutom kryddat det hela med nytillskottet Kelsey Tessier. Det känns verkligen som Blekinge-laget hittat ett recept som fungerar.

FLIPPEN: Joel Kellman som redan vuxit ut till en stjärnspelare.

FLOPPEN: Jason Walters har förvisso inte fått någon stor offensiv roll, men några fler poäng hade man väntat från kanadensarens klubba.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Joel Kellman absolut, men även Tom Linder ska ha ett omnämnande. Leksands-förvärvet har varit en backrese och dessutom lastat in poäng.

PROGNOS: Karlskrona river, sliter och vräker in mål. Sett till materialet så ska man ju egentligen inte kunna lasta in mål som man gör, men hårt arbete ger belöning, vilket det här laget är ett klart bevis för. Har lite svårt att se att bensinen ska räcka hela vintern och tippar att man dalar lite vad det lider.

***

5 ASPLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 12

KOMMENTAR: Asplöven åkte på fyra raka förluster där i slutet av oktober, men liksom Vita Hästen och Mora har man hittat vinnarspåret igen, vilket karakteriserar bra lag - de håller dipparna korta och hittar sätt att vinna matcher igen. Asplövens styrka hittills är givetvis utväxlingen på nyförvärven, man har sannerligen hittat rätt på i princip all spets och bredd (jo, Daniel Spence och Tim Öquist har fått gå, men det har man råd med), vilket är anledningen till framgångarna. Per Kenttä har först byggt och sedan coachat fram ett hårt arbetande gäng med tillräcklig spets för att avgöra matcher.

FLIPPEN: Spelfördelaren Jacob Lagacé. Uppvaktas redan av SHL-samarbetspartnern Luleå.

FLOPPEN: Keepern Daniel Spence. Utkonkurrerad av JVM-aspiranten Samuel Ward och fick sedan kicken när klubben valde att ta in Sebastian Idoff.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Jacob Lagacé - men också hans transatlantkompisar John Henrion och Luke Salazar. Den trion har bildat en sylvass kedja som avgjort många matcher. 

PROGNOS: Detta ständiga Asplöven, som skiter i domedagsprofetiorna inför säsongerna utan bara knyter näven i fickan och kör. Nu har man också det bästa laget på pappret under tiden i HockeyAllsvenskan, vilket borgar för att man inte ska kunna klappa igenom. Jag tror ändå att Asplöven till slut får slåss rejält för att vara bland de åtta bästa lagen.

***

6 ALMTUNA


BLOGGEN TIPPADE: 9

KOMMENTAR: Intrycken från förra genomgången står kvar: Almtuna är ett hårt arbetande gäng som spelar en fartfylld, energisk och intensiv hockey som är otroligt jobbig att spela mot. Laget hade samma arbetarmentalitet ifjol men har i år adderat lite mer spets i laget vilket gör att man också har tillräckligt med kompetens för att avgöra matcher, något som man saknade ifjol. Känslan är också att laget inte är beroende av några enskilda spelare utan att det är kollektivet som gör det. De tre sakerna - arbetsmentaliteten, bättre spets och oberoendet av enskilda stjärnor - talar verkligen för Uppsala-laget i det långa loppet. 

FLIPPEN: Tobias Hage fick sitt genombrott redan ifjol och har fortsatt på den inslagna vägen i år. Numera en pålitlig poängproducent.

FLOPPEN: Simon Mattsson har en intressant verktygslåda och gjorde det bra ifjol, men har inte riktigt glimrat i höst och även varit bänkad en del. Finns mer att plocka ur här.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Veterankeepern Johan Holmqvist som varit en av seriens bästa målvakter så här långt.

PROGNOS: Kommer slåss om en plats i Slutspelsserien hela vägen in i mål. Oerhört svårspelat lag.

***

7 TIMRÅ

BLOGGEN TIPPADE: 10

KOMMENTAR: I senaste genomgången så sågade jag ju Timrå lite grand. Då var man tia i sammandraget och jag tyckte det var i paritet med lagets kunnande och ifrågasatte målskyttet. Efter det så lossnade det, kan man säga. Laget har vunnit fem av de sju senaste matcherna, har klättrat i tabellen och har fått igång målskyttet. Framförallt så har ju kvartetten Emil Pettersson, Jeremy Boyce, Per Hallin och, framförallt, Johan Persson börjat hitta in frekvent i poängprotokollet, vilket gett laget den offensiva spets som man tidigare saknat. Timrå har gjort det imponerande bra den senaste tiden.

FLIPPEN: Johan Persson som efter att ha varit en målsumpare ifjol nu börjat leverera på allvar. Bland annat sex mål på fyra senaste bortamatcherna.

FLOPPEN: Oscar Johansson som verkar ha tappat målsinnet helt och hållet. Det är en pjäs som TIK behöver få igång offensivt. 

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Unge backen Jimmie Jansson har varit ett piggt inslag, med tanke på att förväntningarna var låga.

PROGNOS: Alltså, jag har ju siat om att trubbigheten gör att laget inte ska nå Slutspelsserien, men nu har man ju börjat få igång målskyttet. Jag är dock tveksam om det räcker med att leva på så få producerande spelare, även om man har ett hårt arbetande lagkollektiv. Tror Timrå till slut får svårt att gneta sig kvar bland de åtta bästa lagen.

***

8 RÖGLE

BLOGGEN TIPPADE: 2

KOMMENTAR: Känslan i senaste omgången var att ojämna Rögle ändå börjat hitta rätt stäm, men så var det inte. Laget har fortsatt att blanda och ge och hade bland annat en tung period med fyra raka förluster vilket gjorde att man tappade lite fotfäste i tabellen. Visserligen gick laget till uppehåll med en tämligen positiv trend (sju av nio poäng på tre sista matcherna), men den känslan om en annalkande stabilitet som jag hade tidigare har blåst bort lite. Rögle svajar fortfarande, många spelare blandar och ger för mycket, och det finns en del att klura på.

FLIPPEN: Många svajar, men Jesper Jensen är precis så bra som man hoppades på. En av seriens absolut bästa centrar.

FLOPPEN: Spelskicklige backen Victor Berglind. Stora trubbel i spelet och bänkad på sistone.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Svårt, ingen har skinit ikapp med solen, men Tyler Matson bidrar med ett hästjobb som det är svårt att blunda för. Går i bräschen med sin inställning.

PROGNOS: Som sagt innan: Rögle brukar svaja under hösten och spela sin bästa hockey under våren. Hittills följer ju årets säsong det mönstret. Inom Rögles väggar är man dock inte helt nöjda. Under uppehållet har ledarstaben förstärkts med Mikael Gath och det återstår att se vad det får för effekt. Men: Rögle är givna i topp-8 och jag tror man kan utmana om en topp-2-plats till slut. 

***

9 OSKARSHAMN

BLOGGEN TIPPADE: 7

KOMMENTAR: Med tanke på hur svajiga Oskarshamn varit, och med tanke på hur dåliga man varit på bortaplan, så är det en bedrift att ändå vara nia i sammandraget under uppehållet. Känslan är att det finns så mycket mer kunnande i det här laget än man visat, men liksom ifjol verkar man har fasliga problem att få ihop det, trots att man haft bättre utväxling på spetsvärvningarna den här säsongen. De jobbiga skadorna på backarna Daniel Ljungkvist och Linus Morin, samt toppcentern Arsi Piispanen, har så klart påverkat. Men sedan Piispanen kom tillbaka för fyra matcher sedan har IKO poäng i alla matcher - kanske är det ett tecken på att laget nu stabiliserats?

FLIPPEN: Greg Squires som har raketbränsle under skridskorna. Känslan är väl att han skulle kunna omvandla mer av sitt spel i poäng, men det kommer säkert. 

FLOPPEN: Victor Backman, ni vet han som vräkte in poäng som junior i Frölunda, men som sedan kört fast som seniorspelare i HockeyAllsvenskan. Han har fått sina chanser men har misslyckats med att slå igenom. Lämnade nyligen laget. 

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Keepern Gasper Kroselj som varit oerhört bra under hösten.

PROGNOS: Kommer slåss om åttondeplatsen hela vägen in i mål. Har en riktigt bra målvakt i Gasper Kroselj vilket ger laget chansen att vinna varje match, men laget i stort svajar för mycket i prestationerna hittills. Kunnandet finns där - nu gäller det bara att kräma ur det också. Känns som IKO kan vara både fågel och fisk när vi summerar säsongen. 

***

10 BJÖRKLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 13

KOMMENTAR: I takt med att skadelistan tömts på spelare så har Björklövens spel också börjat generera poäng. Att man fått tillbaka sina spelare har inneburit att man kunnat börja spika sina formationer och skapa lite kontinuitet. Det har genererat poäng i sex av de sju senaste matcherna. Fakta är dock att laget alltjämt har förtvivlat svårt med målskyttet, nyckeln den senaste tiden har varit att man lyckats stänga ner motståndarna och vara täta bakåt, inte att man vräkt på framåt. Additionen av Mark Hurtubise kan dock visa sig vara ett genidrag, han har gjort det bra, men även fått igång poängproduktionen hos Lucas Sandström och Kim Karlsson, vilket gett Löven viktigt offensivt understöd till Stefan Öhman och Jon Palmebjörk.

FLIPPEN: Alexander Hellström var inte bra ifjol, men visar en helt annan auktoritet och pondus i år. Viktigt för hela laget att en förväntad stjärna levererar.

FLOPPEN: Veteranen Mats Lavander var under isen ifjol - och har stannat där i år. Vad har hänt?

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Nya målvakterna Kevin Lindskoug och Johan Matsson som gjort det riktigt bra. Delat på spaden hittills - med framgång.

PROGNOS: Stark uppryckning av Löven nu på slutet, men kvaliteten i laget är för dålig för att nå åttondeplatsen. Tror jag i alla fall. Laget har för få spelare som levererar offensivt. Kommer fastna på undre halvan av tabellen.

***

11 VÄSTERÅS

BLOGGEN TIPPADE: 4

KOMMENTAR: Den värsta krisstämpeln håller på att suddas ut. Västerås har kickat underpresterande Evan McGrath och Matt Fornataro, plockat in brunkaren Stefan Gråhns och börjat om lite från början med strukturen i kedjorna. Då har det börjat hända grejer: Jeremy Williams och Dustin Johner har börjat dunka in mål på löpande band och den duon är den största enskilda anledningen till lagets lyft i tabellen. Bakom duon, och Conny Strömberg, är det oerhört tunt med produktion dock, och det håller inte i längden. Västerås har fortfarande en utmaning i att få igång fler offensiva spelare. 

FLIPPEN: Dustin Johner, givetvis. Går i bräschen för laget med sitt spel och sitt målskytte.

FLOPPEN: Evan McGrath. Poängkung i HockeyAllsvenskan för ett par år sedan. Nu kickad efter en assist på 13 matcher.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Dustin Johner. Inget snack. SHL-klass.

PROGNOS: Just när det kändes som att Västerås skulle fastna i botten så reste sig laget, vann fyra matcher och lämnade det värsta träsket. Laget har vunnit sex av de åtta senaste matcherna och är helt klart på gång. Kommer klättra.

***

12 SÖDERTÄLJE

BLOGGEN TIPPADE: 3

KOMMENTAR: Den där uppstarts-tiden som jag tjötat om, att Södertälje behöver tid på sig med 16 nya spelare och en helt ny tränarstab, har runnit ut nu. Och ändå har SSK inte hittat rätt i strukturen. Förväntningarna på laget var enorma inför säsongen, men laget har hamnat i samma negativa spiral som ifjol, och har förtvivlat svårt att hittar vägar ut ur mörkret. Turbulensen kring Sebastian Idoff och Peter Nolander har inte förbättrat läget, precis. Just nu känns det allmänt rörigt i Södertälje och det man skulle må allra bäst av nu är att göra ett avslut, börja om på nytt och börja bygga något annorlunda för att få ut den fulla potentialen i den här kompetenta spelartruppen.

FLIPPEN: Pär Edblom. Varit lagets bäste spelare sedan han anslöt från Leksand.

FLOPPEN: Många har inte varit bra, men ett namn som sticker ut är Victor Ahlström som inte alls fått till produktionen. Mer än tre poäng kan begäras, trots att brorsan Oscar är på skadelistan. Jobbar hårt - men får inte ut så mycket.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: En spelare som levererar är sannerligen veteranen Mattias Beck. Med i poängprotokollet i princip varje match. 

PROGNOS: Har massor av kompetens i truppen och ska givetvis husera högre upp i tabellen. Men det är allmänt rörigt och turbulent i klubben just nu. Det ryktas om ändringar både i spelartruppen och ledarstaben, vilket skapar oro. Harmonin saknas - och just nu är känslan att fjolårets säsong upprepas, det vill säga att SSK inte får ihop det och stannar kvar i botten. Räkna med att det kommer ske förändringar i klubben inom kort. 

***

13 KARLSKOGA

BLOGGEN TIPPADE: 5

KOMMENTAR: Nej, Karlskoga har fortfarande förtvivlat svårt att få ihop allt, även om man i fredags äntligen lyckades vinna igen efter sex raka förluster. Om det blir en vändning återstår att se. Känslan är att det är mer stjärn-glimmer än gris-jävlaranamma kring årets Karlskoga, om uttrycken ursäktas. När Karlskoga är som bäst är man laget som motståndarna hatar mest. Men så har det inte riktigt varit år. Föreningen har plockat in fler spelskickliga killar i år vilket suddat ut lite av det klassiska nu-jävlar-kör-vi-Karlskoga. Målvaktsspelet har ju också varit jobbigt, men där har man nu plockat in Joel Gistedt som dock inte varit en omedelbar succé, men det kan bli bra på sikt. Vi ska inte heller glömma att värmlänningarna haft fasliga skadebekymmer. 

FLIPPEN: Backen Alexander Ytterell. Visserligen har den hysteriska poängformen från säsongsinledningen mattats i princip helt, men spelsinnet kan ingen blunda för.

FLOPPEN: Skadedrabbade målvakten Mattias Modig, en värvning som var ifrågasatt redan innan säsongen. Lyckades inte spika igen - och fick gå när Joel Gistedt kom in.

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Nja, ingen har väl blivit så bra som man hoppats, men säger Jesper Olofsson som ändå gjort en del mål.

PROGNOS: Justeringen på målvaktssidan var ett måste. Traditionellt är ju Karlskoga som bäst under hösten, därför är starten oroande. Karlskoga är för bra för att tvingas kvala, men frågan är om man orkar upp till åttondeplatsen. Tåget börjar gå - och just nu har BIK fasliga problem att hänga med. Steg ett är att försöka tömma skadelistan och sedan börja bygga något utifrån det. 

***

14 AIK

BLOGGEN TIPPADE: 6

KOMMENTAR: Det kändes ju ett tag som att AIK skulle höja sig när man vann några matcher i rad, men sedan har man fallit igenom igen och laget har förtvivlat svårt att få till några längre formtoppar som genererar segersviter, något som man måste få till för man ska få effekt i tabellen. Laget jobbar och sliter men en kombination av bristande kunnande och osynk i spelet gör att man inte riktigt lyckas. Svart på vitt är ju också att flera av lagets tilltänkta poängmakare levererar poäng alldeles för sällan. Då blir det också väldigt svårt att vinna matcher.

FLIPPEN: Victor Ekarv har verkligen imponerat under sin första riktiga seniorsäsong. Redan nu en fullfjädrad poängspelare. 

FLOPPEN: Michael Nylander. Trött, poäng-ineffektiv och spenderar för mycket tid på skadelistan. 

BÄSTA NYFÖRVÄRVET: Christian Engstrand i kassen som tagit över förstaspaden. Gett laget chansen att vinna matcher. 

PROGNOS: Som jag sagt innan: AIK är unga och oerfarna och kommer lära sig utmed resans gång. Nu börjar dock läropengarna ta slut, för laget måste börja vinna mer frekvent snart om man inte ska fastna i den absoluta botten. Känslan är ju ändå att kunnandet finns - men känslan är också att AIK inte blir bland de åtta bästa lagen i serien. Fixar man det är det mer eller mindre ett mirakel, med tanke på hur det sett ut hittills. Fokus måste riktas om till att i första hand fixa nytt kontrakt. 


"Galna övergångsveckan"

Snacka om att den gångna veckan var galen när det gäller övergångar. Vi är inte ens framme vid novemberuppehållet - men det värvas redan friskt.

Den gångna veckan bjöd på sju stora övergångar - plus ett riktigt meriterat lån - i HockeyAllsvenskan.

Det är ju helt galet, om man tänker efter. Tiden då man värvade ihop en trupp och körde med den under en hel säsong är sedan länge förbi och vi har inte minst vant oss vid en kapprustning i slutet av januari innan transferfönstret stänger, men nu ser vi också att antalet värvningar under säsong ökar. Jag har inga belägg för det påståendet visserligen, men det känns verkligen så.

Lagen har mindre tålamod, justerar trupperna så fort det känns nödvändigt. Det kan man tycka vad man vill om.

Men man kan också vända på det. Det vimlar inte av kvalitetsspelare på marknaden vid den här tiden på året och dyker det upp något så blir det hett direkt. Det ena föder alltså det andra: lagen har mindre tålamod, gör sig av med spelare, vilket gör att det finns spelare på marknaden som andra lag kan hugga på.

Det vi sett i HockeyAllsvenskan de senaste åren är att motståndarlag inte varit rädda att plocka upp spelare som kickats i andra klubbar. Ifjol så fick ju exempelvis - bara som jag kommer ihåg direkt ur huvudet - spelare som Sergio Somma, Tim Kunes och Johan Porsberger lämna sina klubbar, för att sedan signa med andra allsvenska klubbar. Vi ser samma mönster nu, och inte minst den senaste veckan, där Evan McGrath och Matt Fornataro gått samma öde till mötes.

Hur som helst, övergångarna sätter färg på HockeyAllsvenskan, och detta är vad vi fick se den gångna veckan:

Evan McGrath, Oskarshamn (från Västerås)
Tillbaka i Oskarshamn igen, där Evan McGrath rönt sina största allsvenska - och svenska överhuvudtaget - framgångar hittills. Misstänker att den spelskicklige centern är enormt revanschsugen efter det monumentala fiaskot i Västerås (bara en assist på 13 matcher och allmänt segt spel). Det finns otroligt mycket hockey i de där handlederna, men de senaste säsongerna har ju skapat en del frågetecken, så det ska bli intressant att se vad han kan uträtta på välkänd mark. Men bra drag av Oskarshamn: man var beroende av att förstärka och hittade ett välkänt namn på marknaden.

Robin Jacobsson, Västerås (från Leksand)
Robuste och fysiske backen Robin Jacobsson blev icke önskvärd i Tommy Salos Leksand och kopplades tidigt ihop med Västerås, men det dröjde ett tag innan värvningen gick i lås. Västerås backbesättning var tunn från start och får nu ett välbehövligt tillskott, inte minst i form av muskler där man aldrig ersatte Andreas Lindh, och det kommer att stärka defensiven hos västmanlänningarna som är på formmässigt uppåtgång. Klok värvning. 

Erik Nyström, Timrå (från Djurgården)
Ryktena har florerat en hel del kring Erik Nyström eftersom han, enligt det som sägs, trivdes varken i Karlskrona eller Oskarshamn, och nu fick han också lämna Djurgården. I Timrå finns inga alternativ: det är bara att ta på blåstället, bli en i mängden och jobba arslet av sig. Ingen är något mer värd än någon annan i brunkargänget från Medelpad, och det kanske är precis den miljö som Nyström behöver för att ta sin karriär till nästa nivå. Nyström breddar Timrå, men spetsar inte. 

Kelsey Tessier, Karlskrona (från Sport)
Jag visste faktiskt inte att Karlskrona letade förstärkning - och det kanske man inte gjorde heller, men när klasspelaren Kelsey Tessier, 42 poäng på 52 matcher i Rögle ifjol, blev tillgänglig så kunde man inte låta att slå till. Karlskrona har ju öppnat serien starkare än vad många förutspått med tanke på den mer gråbetonade truppen, och att addera Tessier till mixen ökar slagstyrkan ytterligare. Kanadensaren behövde en uppstartsträcka ifjol innan han kom igång på allvar, nu vet han vad som väntar och torde vara redo att leverera från start. En klassvärvning, helt klart. 

Ales Kranjc, Södertälje (från Kuban Krasnodar)
Jo, det har ju varit en någon turbulent vecka i Södertälje, där såväl Sebastian Idoff som Peter Nolander fick besked om att de inte fick träna med Södertälje längre. De är helt enkelt petade från truppen. Istället plockade Södertälje in gamle slovenske backen Ales Kranjc på en tryout, ett tillskott som kan bli både fågel och fisk, känns det som. SSK känner nog detsamma, eftersom han måste provspela till sig ett permanent avtal. På förhand är jag skeptisk till om Kranjc blir någon större injektion, men han kan säkerligen addera djup. 

Matt Fornataro, Mora (från Västerås)
Liksom för Evan McGrath så blev starten i Västerås blytung för Matt Fornataro och efter några bleka matcher petades kanadensaren för att sedan skeppas iväg och istället signa med Mora. Samma dag som värvningen offentliggjordes så debuterade centern i förlustmatchen mot Björklöven. Mora hade ju en magisk räcka matcher för ett tag sedan där allt gick lagets väg, men nu har det börjat knaka rejält i fogarna, varför man ville få in något nytt (plus för att det verkar ta mer tid för Johan Alcén att ta sig tillbaka). Fornataro har visat innan att han kan leverera på allsvensk nivå, men formen är tveksam. Kommer må bra av ett miljöombyte - men är ingen given succé. 

Joel Gistedt, Karlskoga (från Leksand)
Karlskoga hyr Joel Gistedt från Leksand resten av säsongen - och det är naturligtvis en deal som gynnar båda klubbarna. Leksand ville inte ha kvar keepern och Karlskoga har letat efter en bättre målvaktslösning än den man sitter på och får nu tillbaka en keeper som gjort succé i klubben tidigare. Därmed inte sagt att det blir succé igen, men BIK behövde göra något på målvaktssidan, och när välbekante Gistedt fanns på marknaden var det inget att spara på. Bra drag av värmlänningarna.  

Niklas Arell, Malmö (lån från Färjestad)
Nej, Niklas Arell är ingen värvning i den bemärkelsen, utan ett lån som Malmö gjort av Färjestad, men med tanke på det värmländska lagets backbesättning så verkar det som att han blir kvar i Skåne ett bra tag. Malmö har letat efter en back som lyfter en redan stark backbesättning och som kan komma in och ta en plats som gapar tom efter hjärnskaknings-frånvarande Björn Karlsson, och det har man hittat i Arell. Stabil, stark och defensivt pålitlig back. 

Den gångna veckan blev det ju också klart att Västerås behåller Arboga-lånet Jonte Berg hela året, plus att Fabian Norberg (Karlskoga), Christopher Bengtsson (AIK) och Linus Söderström (Södertälje) kommer till HockeyAllsvenskan som SHL-lån. 

Så det har varit fullt liv i trupperna. 

Veckan innan anslöt spelare som Mathias Tjärnqvist (Malmö), Mark Hurtubise (Björklöven) och Niklas Andersson (Timrå). 

Som sagt: tiden när trupperna stämplades i augusti och var konstanta hela vintern är sannerligen förbi. 


"Det smarta lagbygget"

Karlskrona har imponerat i HockeyAllsvenskan så här långt. Och det är ett smart lagbygge.

Ifjol var Karlskrona hela HockeyAllsvenskans stora sensationslag. Ett på pappret ganska tveksamt lagbygge visade sig bli en effektiv, hårt arbetande och lojal lagmaskin som genom frenetisk skridskoåkning slet till sig segrar på löpande band. Den energinivå man visade var minst sagt imponerande.

Pricksäkerheten på division ett-förvärven var magisk: spelare som Jimmy Andersson, Pär Lindholm och Filip Cruseman var fantastiskt bra. Lirare som man innan säsongen visserligen hade förhoppningar på, men som man inte kunde drömma om skulle bidra på det sätt som de gjorde.

Det hela kryddades med några rejäla spetsar, där Alexander Bergström fick en nytändning efter en halvgrå säsong i Malmö, där Jordan Smotherman visade prov på sitt magiska målsinne, där danske landslagscentern Jesper Jensen växte ut till en av seriens främsta offensiva spelare och där börsmäklaren Nick Angell visade sig ha konserverat formen från fornstora dagar.

Men till i år hopades frågetecken. Det mesta av det bästa lämnade: Angell, Smotherman, Jensen, Lindholm och Simon Karlsson. Plus coachen Janne Karlsson som valde att avbryta sitt kontrakt i förtid för att dra till Södertälje. Därtill kom en ekonomisk baksmälla. Och sedan, i början av juni, så kom nyheten om att sportchefen, mannen bakom fjolårets succé, Stefan Bengtzén lämnar för SHL-klubben Brynäs.

Få trodde på KHK inför den här säsongen.

Värvningarna osade inte spets. Snarare bredd. Elaka tungor kallade det ju också Oskarshamns sopstation eftersom klubben värvat tre lirare som inte fick vara kvar i IKO. 

Jag själv tippade laget som elva i mitt förhandstips.

Vi ska inte ropa hej ännu - men Karlskrona har sannerligen imponerat i säsongsinledningen.

Trots att man tappat det mesta av spetsen från ifjol så är man fortfarande det där jobbiga kollektivet som är oerhört jobbiga att möta.

Jag skulle vilja säga  - vilket är jävligt enkelt med ett halvt facit i hand, men ändå - att lagbygget är oerhört smart. Och det var ju smarte Bengtzén som satte ihop allt innan han försvann. Så det är han som ska ha credd.

När jag skriver smart - så menar jag att alla nyförvärv som man gjort har spelat i HockeyAllsvenskan tidigare. Allihop. Även om det inte ser så flashigt ut på pappret, så är alla nya idel killar som vet vad allsvenskt spel innebär. Inga gröngölingar. Inga transatlanter som kan bli både flipp och flopp (ifjol, vilket man nästan glömt, så fick ju både Jacob Cepis och Sergio Somma lämna i ett tidigt skede).

Karlskronas nyförvärv: Henrik Nilsson (tidigare i AIK, Almtuna), Maxim Matushkin (tidigare i Oskarshamn), Tom Linder (tidigare i Oskarshamn, Växjö), Russ Moyer (tidigare i Oskarshamn), Joel Kellman (inlånad till Karlskrona ifjol), Victor Löfstedt (tidigare i Oskarshamn), Mattias Granlund (tidigare i Oskarshamn), Erik Thorell (tidigare i Rögle), Niklas Lihagen (tidigare i Västerås, Örebro), Jason Walters (tidigare i Västerås).

Att plocka in spelare som spelat i HockeyAllsvenskan tidigare gör att det inte behövs massa inkörningsperioder i vad serien innebär, vad som krävs för att lyckas, hur man agerar i just den här ligan. Det tror jag Karlskrona har dragit enormt med nytta av. Visserligen kanske uppsidan inte blir enorm, men man går verkligen "safe". Man vet vad man får. Oerhört smart agerat av Stefan Bengtzén.

Nu fyller ju KHK på med Kelsey Tessier också - och han har ju, så klart, även lirat allsvenskt tidigare han också. Således följer klubben, trots att Bengtzén inte är kvar, efter samma tråd som tidigare.

Mycket smart. Man vet vad Kelsey Tessier kan på allsvensk nivå och Kelsey Tessier vet vad som väntar i HockeyAllsvenskan.

Bäddat för framgång, tror jag.


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media