"Jämnt - och inget är ristat i sten"

Efter fjorton omgångar är det bara att konstatera att det är väldigt, väldigt jämnt i HockeyAllsvenskan.

Jag vet inte om någon minns det, men i slutet av september, när serien var blott fyra omgångar gammal, så skrev jag ett blogginlägg om tidiga domedagar eftersom jag blev lite trött på alla slutledningar som drogs innan serien knappt börjat. Det talades om succéer och fiaskon trots att det var omöjligt att se några trender.

Nu har vi lirat 14 omgångar och även om vi fortfarande är tidigt i serien så har ändå vissa saker börjat sätta sig lite grand.

Visst ligger AIK och i viss mån Västerås fortfarande lite pyrt till, men båda lagen är på uppåtgående och håller på att avancera i tabellen. De kriser som målades upp redan efter fyra omgångar har i ebbats ut, även om AIK fortfarande har en väg att vandra och även om Västerås varit ännu djupare nere i källaren än vad som var fallet i slutet av september. Tro mig: båda lagen kommer att avancera ytterligare innan vi summerar serien.

På samma visa hyllades nykomlingen Vita Hästen rejält och det talades om SHL - visserligen är laget kvar i toppen, men har nu drabbats av ett par tunga skador, förlorat fyra raka matcher och har börjat dala i tabellen.

Inget är på något sätt ristat i sten i HockeyAllsvenskan, varken efter fyra eller 14 omgångar, utan vi kommer se kraftiga omkastningar. Vinner ett lag tre, fyra matcher i rad så händer det saker i tabellen. Så enkelt är det.

Det är jämnt. Kolla bara nu: Asplöven och Vita Hästen har hyllats, Malmö och Rögle stundtals ifrågasatts - nu ligger alla lagen inom ramen av en poäng. Även om Malmö och Rögle inte fått ut allt de kan och förväntningarna är skyhöga, så har de inte varit sämre än att de nu, efter några segrar, klättrat upp i toppen av tabellen. Lag som Södertälje och Karlskoga har också ifrågasatts - men båda är bara fyra poäng från serieledning. Mer än så skiljer det inte.

Mellan lag ett Mora och lag nio Karlskoga skiljer fyra - FYRA - poäng. Det är ingenting. Speciellt inte i mitten av oktober.

Sedan är det visserligen ett glapp ner till resten, men Västerås och AIK rör på sig.

För skojs skull gjorde jag en formtabell på de fem senaste omgångarna:

1 Asplöven 12 poäng
1 Malmö 12 poäng
3 Rögle 10 poäng
4 Almtuna 9 poäng
4 Karlskoga 9 poäng
6 AIK 8 poäng
6 Karlskrona 8 poäng
8 Södertälje 7 poäng
8 Västerås 7 poäng
10 Oskarshamn 6 poäng
10 Timrå 6 poäng
12 Vita Hästen 4 poäng
13 Björklöven 3 poäng
13 Mora 3 poäng 

Sensationslagen Mora och Vita Hästen tar inte så många poäng just nu. Västerås, Södertälje, AIK, Rögle, Malmö och Karlskoga - topplagen som stundtals ifrågasatts i inledningen - har börjat plocka poäng kontinuerligt. Det lag som sticker ut främst är serietvåan Asplöven som gjorde det okej i början, men som haft sin formtopp nu, och tagit nästan hälften av sina poäng de fem senaste omgångarna (vilket också är ett bevis för hur snabbt det rasslar till i tabellen om man vinner några matcher). 

Vad jag vill ha sagt? Lite oklart, men egentligen handlar det bara om att den allsvenska tabellen aldrig sätter sig. Det har jag upplevt genom flera säsonger nu. Lag kan ha varit uträknade, men kommit tillbaka. Topplag har tappat. Kvalplatser har försnillats bort. Det kommer bli många, många fler omkastningar framöver. Tro mig. 

Att snacka succéer och fiaskon är fortfarande tidigt. 


"12 matcher - dags att kolla läget"

Miniuppehåll på två dagar och tolv matcher spelade - det är dags att ta en koll på läget i HockeyAllsvenskan. Sett till tippningen inför säsongen så stämmer ingenting - men å andra sidan så är det i mars vi ska summera säsongen, inte nu. Nåväl, vi kör!

1 VITA HÄSTEN

BLOGGEN TIPPADE: 14

KOMMENTAR: Vänder vi på tabellen så sitter tipset. Skämt å sido: Vita Hästen är, givetvis, säsongsstartens stora sensation och skapar Karlskrona-vibbar från fjolåret. Att bryta ner nykomlingens framgångsrecept är svårt, men det första och enkla konstaterandet är att de pusselbitar som pekats ut som svaga - keepern Axel Brage, backbesättningen, transatlant-spetsen - har varit lagets styrka. Det är tidigt att peka ut Vita Hästen som "the real deal", men starten är anmärkningsvärd och laget har sannerligen satt rejält med färg på serien.

UTMANING: Att inte tro att man är bättre än man är.

FRÅGAN: Orkar Marcus Eriksson hålla i sitt stabila poängmakande?

PROGNOS: Känslan är ju att Vita Hästen håller sig kvar på övre halvan. Men nu kommer utmaningen, i vardagslunken i november, då sållas agnarna från vetet. Vita Hästen har fortfarande lite att bevisa för mig.

***

2 MORA

BLOGGEN TIPPADE: 8

KOMMENTAR: Mora var, som brukligt de senaste åren, svårbedömda inför säsongsstart. Anledningen? Många frågetecken, helt enkelt. Men det största frågetecknet av dem alla, den från brittiska ligan inhämtade keepern Dan Bakala, har sannerligen rätats ut till ett av seriens största utropstecken. Den tryggheten han skapar mellan stolparna har bäddat för lagets succé. Dock: det är bara ett fåtal spelare som är med i den regelbundna offensiva leveransen. Fler måste igång om Mora ska stanna i toppen. Som Alexander Hilmerson, Brett Sonne och Christopher Fish, till exempel.

UTMANINGEN: Att få igång mer offensiv fire power.

FRÅGAN: Orkar verkligen poängsprutande lagkaptensbacken Kevin Mitchell att hålla undan i poängligan?

PROGNOS: Kommer vara bland de åtta bästa. Garanterat. Men tror det blir svårt att hålla en topp-2-plats.

***

3 ALMTUNA


BLOGGEN TIPPADE: 9

KOMMENTAR: Coachen Niklas Eriksson haussade sitt lag på upptaktsträffen. Och kanske är det lite av den kaxigheten som behövs i budgetåtstramade arbetargruppen Almtuna. Laget hade en lite trög start men har varvat upp och är just nu seriens hetaste lag med fem raka segrar i bagaget. Gruppen är precis lika homogen och hårt arbetande som ifjol och har lika bra målvaktsspel (nu genom veteranen Johan Holmqvist), men har nu fått in lite mer offensiv punch och det gör att man kan ta fler treor, istället för att brottas med massa kryssmatcher som ifjol.

UTMANING: Att behålla arbetarmentaliteten och blåstället på, trots framgångarna.

FRÅGAN: Varför gör inte försvarsnestorn Fredrik Sandgren några poäng?

PROGNOS: Jag tippade Uppsala-laget precis utanför topp-8. Almtuna känns tillräckligt homogena för att hålla sig på övre halvan, men tippar att man blir indragna i streckstriden till slut ändå.

***

4 ASPLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 12

KOMMENTAR: Ständigt sågade Asplöven fortsätter - för tredje året i rad - att piska experter på fingrarna. Visst, ingen oktober-månad har säkrat några nya kontrakt, men Asplöven har fått en stark start, Per Kenttä ser ut att ha svetsat samman ett nytt "nu jävlar kör vi"-gäng och alla bottenprofetior häller bara bensin på motivationsbrasan. Nycklarna hittills: Samuel Ward har klivit fram som en stark förstakeeper och importerade transatlanterna John Henrion, Jacob Lagacé och Luke Salazar vräker in poäng. Bra utväxling på spetsförvärven, alltså.

UTMANING: Att skapa secondary scoring bakom transatlantkedjan. Det är si och så med det nu.

FRÅGAN: Poäng i sju raka - sedan poänglös i fem raka. Kommer Joachim Nermark igång igen?

PROGNOS: Nja, svårbedömt. Asplöven åkte berg-och-dal-bana ifjol. Kommer garanterat sjunka. Frågan är bara hur mycket.

***

5 MALMÖ

BLOGGEN TIPPADE: 1

KOMMENTAR: En femteplats kanske känns blygsam för storfavoriten Malmö - som både är hajpade av sig själva och alla andra - men då ska man ha i åtanke att skåningarna är bäst rankade av de lag som tippades i toppen från start. Lag 1-4 är sannerligen överraskningar. Malmö har förvisso blandat och gett en del samt haft svårt att plocka trepoängarna, men vänder man på det så har man bara kammat noll i tre av tolv matcher vilket tyder på en jämnhet och förmåga att gneta till sig poäng. Kort sagt: Malmös start är absolut okej. Men det finns mer att plocka ut.

UTMANING: Hitta vägar att stänga matcher och plocka tre poäng, istället för att tvingas till övertids- och straffavgöranden.

FRÅGAN: Hur ska Malmö få igång offensive spetsbacken Nils Andersson? En assist på nio senaste matcherna.  

PROGNOS: Kommer klättra och vara med i absoluta toppen. Inget snack.

***

6 KARLSKRONA  

BLOGGEN TIPPADE: 11

KOMMENTAR: Fjolårets stora sensationslag har inlett den här säsongen bra, trots att man tappade ett koppel spetsspelare inför säsongen och att många ifrågasatt lagets slagstyrka. Inför starten så påtalade lagledningen att man har ett jämnare och bredare lag i år, och just det har också gett utdelning: få sticker ut markant, men många levererar och drar sitt strå till stacken. En annan nyckel är att nye coachen Per Hånberg fått igång båda special teams, något som är oerhört viktigt i alla tighta matcher. Dessutom har man fått igång bortaspelet.

UTMANING: Att arbeta upp disciplinen. Har tagit för många utvisningar.

FRÅGAN: Exploderar Jason Walters nu? Efter noll poäng på nio matcher har det blivit två mål och tre poäng på tre matcher.

PROGNOS: Sliter på, har en bra keeper och fått igång många spelare framåt. Men orkar man hela säsongen? Nja, tror man kommer dala under åttondeplatsen till slut.

***

7 RÖGLE

BLOGGEN TIPPADE: 2

KOMMENTAR: Rögle har blandat och gett väldigt mycket i starten. Inte hittat ett konsekvent spel. När man helt plötsligt trodde att pusselbitarna fallit på plats i kraft av fyra raka segrar, så har man åkt på två raka förluster. Känslan är väl ändå att Rögle börjar få ordning på grejerna, har hittat lite formationer som klickar och kommer att accelerera ju längre serien lider. Det brukar ju vara lite av skåningarna signum, ju mer det gäller, desto bättre blir man. En nyckel blir - precis som ifjol - att få igång målvaktsspelet som inte varit bländande ännu.

UTMANING: Att få igång målvakterna på allvar. Varken Lars Volden eller Stefan Ridderwall har lyckats slå i taket ännu.

FRÅGAN: Hittar nyvärvade Jack Connolly, ny från Leksand, poängformen i Rögle?

PROGNOS: Det kommer svaja under hösten, men framåt våren, när det ska avgöras, så är Rögle ett topplag. Minst bland de fem bästa, tippar jag.  

***

8 OSKARSHAMN

BLOGGEN TIPPADE: 7

KOMMENTAR: Oskarshamn har haft en hel del skadebekymmer i begynnelsen av säsongen och har fått klara sig i långa sjok av matcher utan nyckelpersoner som lagkaptenen Daniel Ljungkvist, toppcentern Arsi Piispanen och spetsvärvningen Luca Caputi, bland annat. Med det i åtanke så har smålänningarna gjort en mer än godkänd säsongsstart. Laget kommer få slåss för en biljett till Slutspelsserien och att man utmanar nu, trots skadelistan, är starkt. Kort sagt: stabilt, men det finns mer att ta av när skadelistan minskar.

UTMANING: Att hålla sig skadefria. I långa loppet orkar man inte vara utan huvudpersoner som Ljungkvist, Piispanen och Caputi.

FRÅGAN: Kommer fjolårsbesvikelsen Fredrik Styrman orka hålla uppe sitt nyfunna poängsinne? Åtta poäng på 50 matcher ifjol, redan åtta poäng på tolv matcher i år.

PROGNOS: Kommer vara med i kampen kring Slutspelsserien. Och borde klara det till slut, bara man får ha sina bästa spelare disponibla vilket inte varit fallet hittills.

***

9 SÖDERTÄLJE

BLOGGEN TIPPADE: 3

KOMMENTAR: Fick en oförskämt bra start med poäng i sju raka matcher och tätkänning i tabellen. Kanske var det lite för bra för att vara sant - inte för att Södertälje har ett svagt lag, tvärtom, men snarare med tanke på att man har ett helrenoverat lag, 16 nya spelare och en ny ledarstab. Det ska inte kunna sätta sig så snabbt. Fyra raka nederlag blev ett uppvaknande. Södertälje sitter på en bomb av potential och kommer att vara med i toppen när det drar ihop sig, men att det krävs en uppstartssträcka på grund av nybyggnationen är bara logiskt.

UTMANING: Att hålla harmonin uppe i truppen. Tonvis med skickliga spelare, men begränsat med istid. Se bara på Jesper Thörnberg, lagets bäste målskytt ifjol, som nu knappt får lira.  

FRÅGAN: Vem tar förstaspaden - Tim Sandberg eller Sebastian Idoff? Kampen pågår.

PROGNOS: Kommer klättra. Garanterat.

***

10 KARLSKOGA

BLOGGEN TIPPADE: 5

KOMMENTAR: Njae, Karlskoga har inte fått ihop det riktigt ännu, men är också ursäktade av en jobbig skadelista, inte minst på backsidan, vilket suddat ut den där mördande konkurrenssituationen som man byggde upp genom att pussla ihop en bred och kompetent trupp i somras. Det som flest oroade sig inför säsongen var målvaktsspelet, och det har inte varit bländande ännu, varken från Mattias Modig eller Emil Kruse. Försvarsspelet är också ursäktat av en hårt belastad backsida som saknat viktiga pjäser. Laget har släppt in 42 baljor, mest av alla, och det duger inte om man ska vara ett topplag.

UTMANINGEN: Att få ordning på försvaret och målvaktsspelet. Det är a och o. Hur? En start kan vara att tömma skadelistan på tongivande killar som Martin Thelander och Fredrik Ericson.

FRÅGAN: Hur ska man få igång poängstarke Henrik Björklund? Sex raka kamper utan poäng.

PROGNOS: Svårt. Målvaktsspelet, som var frågetecknet inför säsongen, är alltjämt ett frågetecken. Kommer någon av målvakterna igång, eller tvingas Karlskoga se över marknaden? Löses målvaktsfrågan så kommer värmlänningarna klättra.

***

11 TIMRÅ

BLOGGEN TIPPADE: 10

KOMMENTAR: Som ett av få lag - Oskarshamn och Björklöven också inkluderade - så har väl Timrå gjort det man liksom förväntade sig inför säsongen. Man ligger en bra bit ner i tabellen, kommer hugga på åttondeplatsen men troligen missa den och har också, precis som ifjol, förtvivlat svårt med målskyttet. 24 kassar framåt är bland det sämsta i serien. Några offensiva talanger har tagit kliv framåt - främst Ludvig Nilsson - men det är fortfarande alldeles för trubbigt. Då spelar det ingen roll att överbelastade Mika Norja i kassen gör sitt.

UTMANING: Hitta mer målskytte. En start är att få igång Oscar Johansson och Jeremy Boyce som har gjort noll mål hittills.

FRÅGAN: Hur länge orkar Mika Norja, som startat alla matcher hittills, hålla klassen i kassen?

PROGNOS: Timrå kommer ligga och flyta ungefär där man är nu. Känslan är att man är för trubbiga för Slutspelsserien - men för täta och arbetslojala för att hamna i botten.

***

12 BJÖRKLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 13

KOMMENTAR: Alltså, vad fan käkar de i Umeå? Björklöven hade säsongens digraste skadelista ifjol och det har startat lika illa i år. Just skadeproblemen är något som laget absolut måste få bukt med om man ska förnya den allsvenska statusen ett år till. Lagets 19 mål framåt är sämst i serien och precis som ifjol så är Jon Palmebjörk och Stefan Öhman skrämmande ensamma framåt. Halva backsidan har spenderat säsongsinledningen på skadelistan och den nya målvaktsduon har inte varit mer än okej. Det sprudlar inte om Löven, om man säger så.

UTMANING: Hitta mer offensiv bakom Palmebjörk och Öhman. Kim Karlsson måste börja producera och killar som Emil Lundberg, Lucas Sandström och William Quist måste lämna skadelistan.

FRÅGAN: Hittar backeleganten Stefan Andersson tillbaka till fjolårets poängform? Hösten har börjat sisådär, med Stefan Andersson-mått mätt.

PROGNOS: Nja, Björklöven kommer få harva i botten. Så är känslan i alla fall.

***

13 AIK

BLOGGEN TIPPADE: 6

KOMMENTAR: Unga och nyrenoverade AIK fick en blytung säsongsstart med fem raka förluster och man fick vänta ända tills omgång nio innan första trepoängaren trillade in. Att ett nysatsande lag med massor av unga talanger skulle få det jobbigt i starten var förvisso väntat, men nog trodde de flesta, inklusive mig själv, att AIK skulle ta lite mer poäng än man tagit. Formkurvan pekar uppåt - tre vinster på de fyra senaste - men några av de rutinerade fältherrarna - hej, Michael Nylander - måste steppa upp. 

UTMANING: Att hålla i nu och inte tro att saker och ting kommer att lösa sig själv bara för att man vunnit några matcher på slutet. Det är fortfarande hårt jobb som gäller.

FRÅGAN: Är Michael Nylander slut? Segt spel, få poäng, nu skadad.

PROGNOS: AIK är ett ungt, talangfullt lag med potential som kommer växa i takt med att ungdomarna skaffar sig erfarenhet. Unga lag svajar ofta en hel del. Känslan är dock klar: AIK kommer klättra. Frågan är bara hur mycket.

***

14 VÄSTERÅS

BLOGGEN TIPPADE: 4

KOMMENTAR: AIK i all ära, men Västerås är den i särklass största negativa överraskningen i serien. Inte mycket fungerar: det normalt försvarsstarka laget läcker, storstjärnorna har poängtorka och pianot känns i allmänhet ostämt. Inte ens normalt stabile keepern Jonas Fransson står att känna igen. Nye tränaren Martin Filander har en hel del att klura över. Känslan är att det redan andas lite panik i VIK-lägret, eftersom det redan plockats in nya spelare. Det finns gott om kunnande i VIK, men nu är uppstartssträckan avverkad och ursäkterna sinar: VIK måste börja leverera. Nu.

UTMANING: Att få ihop spelet. Både offensiven och defensiven.

FRÅGAN: Vad tusan har hänt med Evan McGrath? Kanadicken vann hela allsvenska poängligan för ett par år sedan, nu ser det bara segt ut.

PROGNOS: När man halkar efter från början är det svårt att äta ikapp. Södertälje hamnade i träsket ifjol och hämtade sig liksom aldrig. Västerås kan trampa i samma kvicksand om man inte limmar ihop det här illa kvickt. Tåget går, nu går det inte att stå kvar på perrongen. Västerås kommer att klättra, men nu börjar man undrar om man kommer orka upp till åttondeplatsen ens...


"Blir det backarnas år?"

Jag får haka på trenden och påpeka det där om backarnas poängdominans i HockeyAllsvenskan i år.

Nio omgångar spelade av HockeyAllsvenskan i år - och poängligan toppas av två backar. Det är sensationellt. Att någon back kan toppa efter några omgångar är en sak, men nu har vi snart nått en femtedel in i serien, och att två backar toppar - och en annan ligger fyra - i hela seriens poängliga får betraktas som anmärkningsvärt. 

Det är också tre olika backar som är i topp: en veteran som visade ifjol att han kan leverera, en talang som slagit igenom och ett nyförvärv som mognat i Danmark. 

Kevin Mitchell har varit makalös på slutet, lastat in tio poäng på tre matcher och varit en spjutspets framåt hos serieledaren Mora. Robin Press har tagit ett hästkliv framåt från ifjol, spelar oerhört moget och smart och har fått fart på poängmakandet i Södertälje. Alexander Ytterell har visat att poängmakandet i Danmark inte varit någon tillfällighet och har plockat upp flyktande Alexander Deilerts mantel med råge i Karlskoga.

Skickliga spelare, men är det hela anledningen?

En del hävdar att de nya större ytterzonerna gynnar backarna. Det verkar ju så. Kollade på Mitchells dubbla mål i hans fempoängsmatch mot Västerås, och visst, veteranen hade tonvis med tid båda gångerna som han opererade på blålinjen. Samtidigt hade Mora-kamrater gott om tid att ta sig in på kassen. Avståndet till målet är förvisso längre, men får backen mer tid att lägga an och sikta samtidigt som spelare hinner in framför kassen så spelar det inte så stor roll, då har anfallande lag fördel. Dessutom har försvarande lag nya vinklar och större ytor att täcka i försvarsarbetet, vilket gör det svårare. Allt blir övertydligt i power play, där Mitchell, Press och Ytterell också gjort majoriteten av sina poäng. 

Men om man ser lite vidare så är det ju just den här trion - plus Lukas Bengtsson, Mora - som spelat sig in på topp-25-listan i poängligan. Resten är forwards. Så det är ju inte så att backar i alla lag lastar in poäng på löpande band (Timrå fick sitt första backmål igår, för övrigt, och det tog nio matcher…) utan det är några spetsar som sticker ut. 

Det är lite tidigt att säga att det här är backarnas år - men visst har de mer tid med pucken i och med de större ytterzonerna. Inget snack om saken. Killar som Mitchell, Press och Ytterell har verkligen nyttjat det så här långt. 

***

Det finns ju också några offensiva backar som inte fått det att lossna fullt ut. Björklövens Stefan Andersson - fyra poäng på nio matcher - och Malmös Nils Andersson - fyra poäng på tre matcher i början, sedan fem poänglösa kamper - samt Västerås Nick Angell - tre assist på nio matcher - har ju exempelvis inte levererat i den takt som man kanske förväntade sig. De tre anses ju, tillsammans med Mitchell, i allmänhet vara de bästa offensiva backarna i ligan. 

Almtunas Fredrik Sandgren, Asplövens Olov Lundqvist, Moras Brett Palin och Rögles Rasmus Bengtsson är ju andra som kanske skulle kunna producera mer. 

***

Överraskningen?

Finns flera, utöver Press och Ytterell. Fastnar ändå lite för Fredrik Styrman i Oskarshamn. 23-åringen hade det trögt ifjol och gjorde åtta poäng på 50 matcher. I år har han redan gjort sju pinnar, varav fem poäng på de fyra senaste matcherna. Snacka om islossning. 


10 anmärkningsvärda nollor

Som sagt, säsongen är ännu ung, men satt och kollade statistiken lite och fastnade lite kring nollpoängarna i serien. Det finns ju några som sticker ut.

Då så, de tio mest anmärkningsvärda nollpoängarna i HockeyAllsvenskan när vi börjat komma in i den sjunde omgången: 

Joakim Hagelin, AIK
Den forne 20-målsskytten på allsvensk nivå fick mest slita defensivt ifjol i Linköping och har tappat lite av sin offensiva gnista, men har potential för att göra mål och poäng också. 25-åringen är förvisso inte en endimensionell poängspelare utan river, sliter och bökar på bra, men behöver få utdelning om AIK ska börja vinna lite matcher. 

Mats Lavander, Björklöven 
Fjolåret var miserabelt för hemvändaren som var skadad, inte levererade och lyckades vara -23. I år ska 34-åringen visa att fjolåret var en engångsföreteelse men hösten har minst sagt börjat knackigt. Fem skott på mål på sju matcher… det räcker inte. 

Jason Walters, Karlskrona
Senast Jason Walters lirade allsvensk hockey så var det i Västerås och då dunkade centern in 27 pinnar. 28-åringen har lastat in okej med poäng under tre år i Danmark - men har inte kommit till i Karlskronas offensiv hittills. En playmaker-kugge som KHK behöver putta igång. 

Brett Sonne, Mora
Mora har rivstartat säsongen - men det har inte Brett Sonne. I alla fall inte poängmässigt. 25-åringen är i första ledet en stark tvåvägsspelare som prioriterar laget för jaget och har egentligen aldrig öst in poäng på seniornivå, men visst är det anmärkningsvärt att det lyser tomt i poängkolumnen. 

Emil Molin, Rögle
Dallas Stars-lånet missade starten på serien och har aldrig varit någon stor poängplockare på seniornivå, men 21-åringens poängsprutande på juniornivå i kombination med att han har spelet i sig gör att man kan begära någon pinne från hans klubba. Speciellt med tanke på att det börjar bli dags att slå igenom nu. 

Francois Bouchard, Södertälje
Kanadensaren tickade igång efter en uppstartssträcka ifjol och spottade in 18 mål för Oskarshamn, men har inte fått igång varken spelet eller poängmakandet i nya klubben Södertälje. 26-åringen börjar redan bli ifrågasatt - och visst, noll poäng på sex matcher är anmärkningsvärt. 

Jonas Djupvik Lövlie, Södertälje
Den norske landslagscentern har inga enorma krav på sig i ett stjärnfyllt Södertälje, men visst ska den store 23-åringen kunna leverera även offensivt som han gjorde i hemlandet ifjol. Är inne i en acklimatiseringsperiod - poängen kommer nog start. 

Andreas Molinder, Timrå
341 SHL-matcher. Det är en CV-merit som imponerar, men Andreas Molinder var sannerligen blek i Timrå ifjol och årets säsongsstart skvallrar inte om att det blir speciellt annorlunda i år. 27-åringen är en av veteranerna som måste kliva fram i unga Timrå. 

Oscar Johansson, Timrå
Fyra mål i Asplöven förbyttes mot 14 kassar i Timrå ifjol - men årets säsong har börjat poängskralt för 26-åringen som varit en pålitlig allsvensk poängplockare i flera år. I ett lag som skriker efter fler poängmakare är det viktigt att Oscar Johansson börjar leverera igen. 

Evan McGrath, Västerås
2012/13 blev Evan McGrath hela HockeyAllsvenskans poängkung. Det ledde till kontrakt med Frölunda där han hade svårt att platsa och i våras kom han tillbaka till Västerås utan att imponera. Hösten har också startat svagt, både spel- och poängmässigt. Kanadensaren börjar bli ifrågasatt och har en hel del att bevisa. 


10 tidiga överraskningar

Serien är bara i sin linda - men det finns många spelare som stuckit ut på ett positivt sätt i säsongsinledningen.

HockeyAllsvenskan har bara hunnit med dryga fyra omgångar och det ska inte dras massa slutsatser ännu - men kan inte låta bli att plocka ut tio spelare som överraskat på mig hittills. Som stuckit ut mer än väntat. Detta är ingen ranking med inbördes ordning eller så, utan bara en personlig reflektion. Dessutom: vad som är en överraskning är ju en subjekt bedömning. Det gör att killar som exempelvis Ludvig Nilsson och Marcus Eriksson inte är med, för det är för mig väntat att spelarna ska ha prominenta roller i år. Tyvärr har jag inte hunnit se alla lag ännu - så en del tyckande är baserat på mestadels statistik och andras åsikter, men ni får leva med det.

Nåväl: 

Joachim Nermark, Asplöven
Under seniorkarriären har Joachim Nermark brottats för att spela till sig offensiva roller utan att lyckas - men nu har han fått förtroende i Asplöven och har i säsongsinledningen sannerligen tagit den chansen. 21-åringen, som främst är en pålitlig tvåvägscenter, har gjort poäng i alla matcher hittills. Det kanske är dags för det offensiva seniorgenombrottet nu. 

William Quist, Björklöven
Stortalangen William Quist spåddes en lysande framtid för några år sedan och tingades också av Edmonton Oilers, men sedan har karriären gått i stå. I vårens kval så gjorde 25-åringen dock en storstilad insats och har börjat årets säsong i samma anda, med bra, frejdigt spel kombinerat med bra poängskörd. Kanske kommer genombrottet äntligen. 

Mikael Eriksson, Karlskoga
Grovjobbare, "pain in the ass"-spelare och tacklingsglad - men under säsongsinledningen har Mikael Eriksson också visat bra offensivt spel med sin tyngd och frenesi. 27-åringen har ju i princip alltid haft en energiroll men fick rollen som producerande lirare under fjolårsäventyret i Frankrike, och det har till synes gjort "Daggen" gott. Fyra poäng på fem matcher är riktigt vasst, dessutom. 

Alexander Ytterell, Karlskoga
Poängskördarna under åren i Danmark skvallrar om det offensiva kunnandet, men det fanns ändå en del frågetecken kring Alexander Ytterell som inte var speciellt tongivande i Södertälje när han lämnade klubben. 23-åringens säsongsstart är dock succéartad, inte minst poängmässigt, med poäng i alla fem matcherna och tre power play-mål. 

Joel Kellman, Karlskrona
Skrällvarningen var utfärdad inför säsongen - men att Joel Kellman skulle explodera poängmässigt redan från start, utan någon längre seniorerfarenhet i bagaget, är överraskande. 20-åringen är sensationell sexa i poängligan - men imponerar också med sitt kloka och mogna centerspel. 

Filip Cruseman, Karlskrona
Rivjärnet hade en sensationell säsongsstart ifjol men mattades sedan i takt med att vintermånader tickade på. Nu har Filip Cruseman fått en ny stark start, tre mål och fem poäng, och visar återigen gott gry. Överraskande bra. Dock: Cruseman-utmaningen är att försöka hålla i spelet och poängmakandet hela vintern i år. 

Robin Press, Södertälje
En av de största utropstecknen under säsongsstarten är givetvis SSK-backen Robin Press som stundtals hade det jobbigt spelmässigt ifjol, men som fått en pangstart i år, såväl spel- som poängmässigt. 19-åringen, som valdes sist i NHL Entry Draft 2013, överöses med speltid och har vuxit till en absolut nyckelspelare. 

Jonas Engström, Södertälje
Fjolåret var en besvikelse när det gäller Jonas Engström, men i år har forwarden fått en tydlig roll i tunga kedjan med Jacob Dahlström och Robert Carlsson, och då har han också fått en kanonstart på hösten med mål i fyra raka matcher. "Enga" har en härlig energinivå - men har nu också fått med sig handlederna och följsamheten i spelet. 

Tobias Liljendahl, Vita Hästen
Det blev knapert med speltid i Djurgården ifjol, men i Vita Hästen har Tobias Liljendahl fått en mer prominent roll, bidrar med fin fart och styrka och har också dunkat in tre kassar på fyra matcher. Den store högerskytten går för en JVM-biljett och har sannerligen fått en bra start i den jakten. 

Axel Brage, Vita Hästen
Hockeynomaden Axel Brage har inte lyckats ta förstaspaden i någon allsvensk klubb tidigare (och då har han representerat sex klubbar) men har fått en pangstart i Vita Hästen som han var med och tog upp i serien i våras. 25-åringen har varit spektakulärt bra så här långt, vilket är överraskande med tanke på att just målvaktssidan pekades ut som en av nykomlingens svagheter.


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media