"All Star Team HockeyAllsvenskan"

All Star-tider i NHL. Diskussionen om en liknande match i Sverige har ju funnits, det har testats, men kanske inte fallit så väl ut.

Jag tänkte ändå leka till det lite och plocka ut två All Star-lag i HockeyAllsvenskan, men kör på NHL:s gamla koncept med Nordamerika mot Världen, men i detta fallet blir det Sverige mot Världen.

Ni kommer säkert ha åsikt om vilka spelare som är med, men regeln är minst två gubbar från varje lag i HockeyAllsvenskan (vilket gör att det kanske inte blir de allra bästa lagen, men ändå, där man får ta de två bästa i varje lag och trycka in där de passar, och sedan fylla ut resten, vilket gör att någon som borde vara med kanske inte kommer med eftersom det inte finns fler platser på hans position). Spelare som inte lirar i serien nu, som Johan Holmqvist, ratas.

Någon ni saknar? Någon som ska bort? Vilka vinner?

SVERIGE

Jonas Fransson (Västerås)
Axel Brage (Vita Hästen)
Kevin Lindskoug (Björklöven)

Stefan Andersson (Björklöven) - Jens Olsson (Malmö)
Robin Press (Södertälje) - Robin Jacobsson (Västerås)
Patrik Norén (Almtuna) - Lukas Bengtsson (Mora)

Robin Kovacs (AIK) - Stefan Öhman (Björklöven) - Jon Palmebjörk (Björklöven)
Jakob Lilja (Rögle) - Pär Edblom (Södertälje) - Marcus Eriksson (Vita Hästen)
Marcus Nilsson (Karlskoga) - Victor Rollin-Carlsson (Almtuna) - Jesper Olofsson (Karlskoga)
Alexander Bergström (Karlskrona) - Emil Pettersson (Timrå) - Johan Persson (Timrå)

VÄRLDEN

Dan Bakala (Mora)
Gasper Kroselj (Oskarshamn)
Patrick Galbraith (Karlskrona)

Kevin Mitchell (Mora) - Nick Angell (Västerås)
Michal Gulasi (Södertälje) - Brett Palin (Mora)
Ryan McKiernan (AIK) - David Liffiton (Malmö)

John Henrion (Asplöven) - Jacob Lagacé (Asplöven) - Luke Salazar (Asplöven)
Frederik Storm (Malmö) - Joey Tenute (Malmö) - Greg Squires (Oskarshamn)
Mark Hurtubise (Björklöven) - Jesper Jensen (Rögle) - Tyler Matson (Rögle)
Jeremy Williams (Västerås) - Dustin Johner (Västerås) - Jan Urbas (Västerås)


Tangerar Karlskoga monstersviten?

Tretton raka segrar - kan Karlskoga tangera Leksands monstersvit?

Karlskoga har tagit 13 raka segrar i HockeyAllsvenskan. 

Galet bra i årets serie som är riktigt tajt, där alla kan slå alla, och där tabellen skiftar ordentligt från omgång till omgång. 

Jag har slagit lite i rullorna och den längsta segersviten jag hittar i HockeyAllsvenskan är på 14 matcher och sattes av Leksand 2007/2008 (jag sätter dock in en brasklapp, eftersom det är min egen statistik och att den på intet sätt är officiell, men jag tror den ska stämma). Den sviten är i och för sig ännu galnare, eftersom samtliga 14 segrar var trepoängare. 

I Karlskogas svit är tre segrar efter övertid och en efter straffar. Men ändock vinster. 

Karlskoga har alltså chansen att tangera Leksands svit när man i nästa match ställs mot formsvaga och ekonomiskt tyngda Almtuna. Inte alls omöjligt. 

Oavsett, imponerande av Karlskoga. 


"Tre veckor kvar - vad händer?"

Knappa tre veckor kvar till transferfönstret stänger - vad kommer vi att få se för övergångar i HockeyAllsvenskan?

Det har varit rejäl rullning i de allsvenska trupperna redan under hösten. Många spelare in och ut. Men jag tror inte att klubbarna är klara för det - under de tre veckorna som återstår innan transferfönstret stänger så kommer det att hända en del. 

Jag ger min syn på vad jag tror lagen tänker - och hur man ska eller borde förstärka. 

Endast mina egna spekulationer, men ändå. 

AIK

Har redan plockat in Petter Lindberg, Ziga Pavlin, Nils Bäckström, Yared Hagos och Conny Strömberg. Men det kommer att komma mer. Jag tror man är ganska nöjda med målvakts- och backsidan och det är offensivt man letar förstärkningar. Dessutom sägs det ju att Yared Hagos har en out i sitt avtal, och skulle han försvinna behöver man ersätta honom med en klasscenter. Letar efter offensiv spets likt det man i fick i form av Strömberg. Gick bet på Jordan Smotherman, dock. 

ALMTUNA
Har plockat in Karl Pearson och Christopher Aspeqvist på backsidan. Har haft mycket skadebekymmer men har en tunn plånbok och kommer få köra på med det man har. Plockas något mot förmodan in så lär det vara något framtidsnamn från division ett. 

ASPLÖVEN
SSK-ratade Sebastian Idoff och James Sixsmith har redan kommit in. Plus att man fått låna in backarna Marcus Fagerudd och Markus Oskarsson från Luleå som lär bli kvar ett tag eftersom SHL-samarbetspartnern sitter på en bred backsida. Har dock aviserat att man vill ha in en forward till efter Johannes Tornbergs fotskada - så något nytt kommer det att bli framåt. 

BJÖRKLÖVEN
Mark Hurtubise, Henrik Nyberg och Jesper Thörnberg har redan värvats. Har suttit i ett skademörker hela säsongen och skulle behöva få in namn både på backsidan och i offensiven, men frågan är vad man har råd med. Oavsett: bredd hade inte varit fel heller. Sägs leta efter en center. Det kanske blir en forward också, beroende på hur det går med Jon Palmebjörk och hans hjärnskakning. 

KARLSKRONA
Lastat in Patrik Nevalainen, Kelsey Tessier och Slava Truchno, så jag tror man sitter ganska nöjda i båten. Nu har man den bredd man behöver. Dessutom går laget som tåget, så det finns inte så stora anledningar att fresta budgeten mer, speciellt inte efter det ekonomiska stålbad som man genomgick i våras. Tippar att det inte händer något mer. 

KARLSKOGA

Gjort klart med Joel Gistedt och Alexander Holmberg under säsongen, annars agerat med stort tålamod trots massor av skador, men det har man löst med lån, bland annat Simon Erlandsson från Leksand och ett par finnar från Jokerit. Lite tunna framåt, men eventuellt agerande beror också lite på när skadade målmaskinen Henrik Björklund kommer tillbaka. Kan eventuellt leta efter något mer offensivt, men troligen inte. Sitter nog tämligen nöjda. 

MALMÖ
Hittade sin back i hemvändaren Johan Björk, vilket var en jackpott, och därmed har man bredden bakåt som man letat efter ett tag. Offensivt har man lastat in Yanick Lehoux och Mathias Tjärnqvist. Alternativt kan man leta efter något mer just framåt, beroende på hur planen är med HV-lånet Sebastian Strandberg. Det mesta snacket är annars kring målvaktsposten där man letar efter en riktigt bra keeper. Fick nobben av TPS angående förre Växjö-målvakten Teemu Lassila, men letar efter något riktigt vasst. Räkna med en ny målis inom kort. 

MORA
Kommer inte plocka in något mer. Har redan värvat en hel radda lirare: Ty Wishart, Jesper Eriksen, Yan Stastny och Matt Fornataro. Plus lånat in John Nyberg från Frölunda. Tror inte det finns cash till så mycket mer och jag tror inte gruppen skulle må så bra av att röras runt ytterligare. 

OSKARSHAMN
Intressant läge. Laget har gått mycket svagare än förväntat och lagledningen har yppat att kraven kommer skärpas, vilket många har tolkat som att spelare kan få lämna. Beroende på resultaten under januari kan det hända saker, men klubben har begränsade röreselsemöjligheter ekonomiskt. Tror trots allt att det blir ganska lite aktivitet. Har förstärkt med Victor Berglind och Evan McGrath under resans gång. Plus skrivit korttidskontrakt med veterankeepern Andreas Andersson. 

RÖGLE
Om något intressant dyker upp så lär Rögle hugga, men jag tror man är ganska nöjda nu efter senaste tillskottet Jordan Smotherman som tidigare visat att han är spetskompetens på allsvensk nivå. Har ju sedan tidigare stärkt upp försvaret med Mike Vernace och anfallet med Jack Connolly samt André Deveaux, så jag tror man är tämligen nöjda nu, inte minst eftersom laget också levererar bra med poäng. Kan vara intresserade av att stärka upp målvaktssidan med en keeper till, men mest en ren spekulation från min sida. 

SÖDERTÄLJE
Var med i budgivningen om Jordan Smotherman, så letar efter förstärkningar. Har haft en usel säsong, ändrat mycket i truppen och tåget har börjat rulla ifrån den storsatsande klubben. Har plockat in Christoffer Bengtsberg, Pär Edblom, Rickard Palmberg och Jakob Karlsson under säsongen. Plus backen Ales Kranjc, som dock blev skadad nästan omgående. Lär förstärka offensiven, om inte annat. För man har inte gett upp säsongen, trots problemen. 

TIMRÅ
Letar efter en back, men det kommer inte bli något högoktanigt. Snarare något lån som man kan säkra upp resten av säsongen. Har redan plockat in Erik Nyström och Calle Åsell och det är väl spelare i den klassen som man har råd med. 

VITA HÄSTEN
Har gjort en kanonsäsong och det finns ingen anledning att värva mer, om nu inte ekonomin är så pass bra att man väljer att satsa mot SHL. Men det känns tveksamt. Kontraktet är mer eller mindre säkrat så jag tror det blir lugnt. Plockat in Alexander Larsson och Carl Ackered och lever gott på Örebro-lånen. 

VÄSTERÅS
Har gjort justeringar under resans gång - och alla har slagit väl ut. Robin Jacobsson, Jonte Berg, Erik Anderson (lån från HV71), Stefan Gråhns, Jan Urbas och Oscar Steen har alla förstärkt laget och bidragit till att den svaga starten och en bottenplacering förvandlats till häng på tabelltoppen. Kommer det något mer, vilket det troligen gör om man känner VIK rätt, så blir det framåt. En ersättare för Conny Strömberg. Men kommer inte plocka in någon halvmesyr, kommer något in så är det absolut spets. 

Vad tror ni? Eller vad vet ni? 


"Seriens hetaste transatlanter"

Då så - dags att ge min syn på vilka transatlanter som är hetast i HockeyAllsvenskan.

Jag tänkte ranka de tio hetaste transatlanterna i HockeyAllsvenskan, som jag ser det. Sent anlända killar som exempelvis Yanick Lehoux och Mike Vernace får inte plats eftersom de inte hunnit sätta några avgörande intryck ännu.

Nåväl, vi kör uppifrån och ner, så får ni tycka till: 

1. Jacob Lagacé, c, Asplöven
Skicklig playmaker som visat klass hela säsongen och som kontinuerligt lastat in poäng. Hjärnan i en av seriens bästa kedjor med miniliraren Luke Salazar och storskytten John Henrion. 

2. Joey Tenute, c, Malmö
Visade klassen redan ifjol då han vann hela poängligan och har sakta men säkert varvat upp under hösten. Finurlig playmaker och en av seriens vassaste power play-spelare. 

3. Dan Bakala, mv, Mora
Plockades in från brittiska ligan (!) men har blivit en stor sensation. Fenomenal i början av serien och har svalnat något på slutet, i takt med lagets motgångar, men är en riktigt bra keeper. 

4. Dustin Johner, c, Västerås
En riktig klasslirare som är gedigen i sitt arbete över hela isen och som har en härlig spetskompetens i sitt fantastiska direktskott. Stor matchvinnare och har fört två lag till SHL utan att få hänga med upp själv. 

5. Kevin Mitchell, b, Mora
Toppar poängligan och är grymt bra med sin rörlighet, sitt skott och sina passningar i power play. Seriens bästa offensiva back. Dock något seg och svag defensivt för att rusa högre upp här. 

6. Jeremy Williams, f, Västerås
En äkta målskytt. Kanske inte den som syns mest i spelet, men har en otrolig näsa för mål och behöver inte så många chanser för att få in trissan i nät. 

7. Greg Squires, f, Oskarshamn
Vindsnabb på skridskorna och gillar att utmana med sin irrationella stil. En stor publikattration. Har varit en av få ljusglimtar i ett vintergrått Oskarshamn och har levererat gott om poäng. 

8. John Henrion, f, Asplöven
En stor, tung och högerfattad forward som stämplades som en stor chansning av Asplöven - men som verkligen slagit väl ut och hittat kemi med framförallt Lagacé. Dunkat in mål på löpande band. 

9. Brock Montpetit, f, Västerås
Inte den klassiska transatlantvärvningen som ska vräka in poäng men det här är en riktig karaktärspelare som bidrar med rivigt och fysiskt spel och som vuxit ut till en personlig favorit. 

10. Adam Schmidt, f, Vita Hästen 
Mark Hurtubise? Tyler Matson? Kelsey Tessier? Nej, jag trycker in Schmidt som sista namn - en kille som ifrågasättes stort när han värvades, men som imponerat med sin speed och som klivit fram som stor målskytt på slutet. 


"Höstens…"

Nyårsdagen - och då passar det naturligtvis bra att kolla in hösten som varit. Jag blandar och ger i listan - ta det för vad det är. Jag har säkert glömt massor av intressanta saker.

Höstens…

… flipp-lag
Det är konkurrens bland lagen: Karlskrona, Vita Hästen och i viss mån Asplöven. Jag säger ändå Vita Hästen som domedags-stämplades rejält inför säsongen, men som imponerat stort. Efter en strålande start kom en väntad dipp, men den har inte blivit speciellt djup och laget är i allra högsta grad med i kampen om platserna i Slutspelsserien. 

… flopp-lag
Ifjol var det Södertälje. I år är det Södertälje. Igen. Lag som Västerås och Karlskoga har efter usla starter klättrat upp i toppen, men Södertälje är kvar på den undre halvan av tabellen och har fem poäng upp till åttondeplatsen. En stor besvikelse så klart för klubben som inför säsongen hade ett klart uttalat mål om SHL-spel. Det kan det fortfarande bli - men hösten har sannerligen varit långt under förväntan. 

… flipp-spelare
Det finns många att välja mellan - men Karlskogas Jesper Olofsson, som är i delad skytteligaledning med 17 kassar, får titeln. 

… flopp-spelare
Det finns många. Bland dem som fått mest kritik hittar vi ju Matt Fornataro och Evan McGrath i Västerås, men båda har ryckt upp sig i nya klubbar. Christian Berglund kanske inte varit så dominant som hoppats, men laget levererar. Jag sätter nog stämpeln på Francois Bouchard i Södertälje: stark målskytt i Oskarshamn ifjol, mest utskälld i år och nu ställd utanför truppen. 

… genombrott
Robin Press, Södertälje, som gått från talang till färdig stjärnspelare. Stor back med bra skills och skridskoåkning. 

… målspottare
Dustin Johner, Västerås. Har ett grymt skott och hittar ofta yta i power play. Dessutom: här är en kille som verkligen jublar när han gör mål, ett fenomen som blir mer och mer sällsynt bland de största stjärnorna. 

… målvakt
Johan Holmqvist, Almtuna. Håller fortfarande hög klass. 

… back
Lukas Bengtsson, Mora. Har tagit ett kliv till i utvecklingen, solid såväl offensivt som defensivt. 

… forward
Många om budet, men lägger rösten på Jesper Jensen som är en av HockeyAllsvenskans mest kompletta spelare. 

… tränare
Per Hånberg. Fick inte vara kvar i Vita Hästen. Gör underverk i Karlskrona. 

… junior
Robin Kovacs, AIK. Redan en av lagets viktigaste spelare och också bästa målskytten. Och killen är bara 18 år. 

… svit
Emil Pettersson, Timrå, har fått ett genombrott i år och varit lagets bästa spelare. Hans poängsvit på tolv raka matcher är också bäst i serien hittills. 

… snabbaste
Greg Squires, Oskarshamn. Inte störst, men grym speed i buggarna. 

… fynd
Joel Kellman, Karlskrona. Kom hem till klubben efter att ha vunnit J20-guld med HV71. Slopade inkörningsperioden och har blivit en tongivande lirare direkt. 

… comeback
Mathias Tjärnqvist, Malmö. Fick inget nytt kontrakt med Rögle i våras och fick - till mångas förvåning - till slut chansen i Malmö, vilken han också tog. 

… veteran
Marcus Söderkvist, Västerås, som spelade sin 700:e match i klubben i höst. "Slangen" valde att stanna när klubben gick i konkurs och har varit med på hela resan tillbaka. Snacka om kulturbärare - och han är inte med bara för att han ska, han bidrar fortfarande med mycket. 

… tråkigaste jobb
Oskar Sehlstedt, Oskarshamn, har det inte helt lätt. Han har bara missat en match i höst, men bara fått fem starter. Inte ens när ordinarie ettan Gasper Kroselj gick sönder fick han chansen - då lånade klubben in Marcus Högberg från Linköping som fick två raka starter. Men Sehlstedt har två raka starter nu, kanske blir jobbet roligare framöver? 

… trend
Inga. Just det: tabellen har varit föränderlig hela hösten. Lag i botten har klättrat upp, lag i toppen har ramlat ner. 

… namn
Nicolai Bryhnisveen. Så klart. 

… uppvaknande 
Patrik Karlkvist, Mora. Platsade inte i början och blev utlånad till division ett, men fick kom tillbaka och började då vräka in poäng och fick spela i förstakedjan. Snacka om uppvaknande. 

… var tog han vägen?
Kristofer Näslund, Karlskoga. Drabbades av en hjärnskakning under försäsongen och har inte kunnat spela på hela hösten. Det senaste jag hörde var att han brottas med att leva ett normalt vardagsliv. Oerhört tråkigt. 

… grymma resa
Joel Lassinantti som bara var okej i Almtuna för ett par år sedan, som inledde som backup i Asplöven ifjol innan han tog över förstaspaden, och som nu gör succé i Luleå och är en av SHL:s statistiskt bästa målvakter.

… nomad
Conny Strömberg. Lämnade Västerås innan jul och är nu klar för AIK. Har ju bytt klubb mitt under säsongerna förr. 

… transatlant
Sorry Dustin Johner och Jacob Lagacé, det får ändå bli Kevin Mitchell som sensationellt nog alltjämt toppar HockeyAllsvenskans poängliga trots att han är back. Moras veteran är sylvass offensivt, inte minst i power play. 

… still going strong
Conny Strömberg, AIK. 39 bast, men levererar fortfarande. 

… sågning
Oskar Nilsson, Asplöven, sågade Vita Hästens spel när laget var serieledare och menade att nykomlingen inte spelade en rolig hockey. 

… sidleds-värvning 
Alexander Larsson, Vita Hästen. Fick inte vara kvar i Södertälje men snittar nu en pinne per match hos nykomlingen. 

… SHL-värvning 
Robin Jacobsson, Västerås. Har lyft västmanlänningarnas defensiv, vilket man hoppades på när han plockades in. Men har också, något mer överraskande, lyft offensiven. 

… tapp
Johan Holmqvist, Almtuna - snacka om tung skada för Uppsala-laget. 

… eldsjäl
Per Kenttä. Som alltid. 

… återvinningscentral
Asplöven plockade in ratade allsvenska spelare under säsongen ifjol - och gör detsamma i år. Sebastian Idoff och James Sixsmith, som sparkades från Södertälje, har fått chansen i Haparanda-laget. 

… utrensning
Södertälje, givetvis. Sebastian Idoff, James Sixsmith, Christopher Aspeqvist, Alexander Larsson och Jesper Thörnberg har fått lämna. Och Francois Bouchard spelar och tränar inte med laget och lär nog snart försvinna. 

… påverkan
17 november läckte det ut att Luleå kontrakterat AIK:s talang Victor Ekarv. Vad hände? 15 poäng på 23 matcher innan avslöjandet, två poäng på elva matcher efteråt. På nyårsafton meddelade AIK också att man släpper Ekarv till Luleå omgående. 

… kortaste debut
Karlskrona värvade Slava Trukhno från Djurgården. Han skadade sig redan i debuten - och har inte spelat sedan dess. 

… skägg
Ja, det får bli David Liffiton, Malmö. Under laggenomgången på hockeyallsvenskan.se ville tre, fyra spelare i serien ge Liffiton en rakapparat i julkapp. 

… petning
André Hult, Timrå. Fick sitta vid sidan om i tre matcher. Svaret? Tre mål och fem poäng på tre matcher efter comebacken. 


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media