"Galna övergångsveckan"

Snacka om att den gångna veckan var galen när det gäller övergångar. Vi är inte ens framme vid novemberuppehållet - men det värvas redan friskt.

Den gångna veckan bjöd på sju stora övergångar - plus ett riktigt meriterat lån - i HockeyAllsvenskan.

Det är ju helt galet, om man tänker efter. Tiden då man värvade ihop en trupp och körde med den under en hel säsong är sedan länge förbi och vi har inte minst vant oss vid en kapprustning i slutet av januari innan transferfönstret stänger, men nu ser vi också att antalet värvningar under säsong ökar. Jag har inga belägg för det påståendet visserligen, men det känns verkligen så.

Lagen har mindre tålamod, justerar trupperna så fort det känns nödvändigt. Det kan man tycka vad man vill om.

Men man kan också vända på det. Det vimlar inte av kvalitetsspelare på marknaden vid den här tiden på året och dyker det upp något så blir det hett direkt. Det ena föder alltså det andra: lagen har mindre tålamod, gör sig av med spelare, vilket gör att det finns spelare på marknaden som andra lag kan hugga på.

Det vi sett i HockeyAllsvenskan de senaste åren är att motståndarlag inte varit rädda att plocka upp spelare som kickats i andra klubbar. Ifjol så fick ju exempelvis - bara som jag kommer ihåg direkt ur huvudet - spelare som Sergio Somma, Tim Kunes och Johan Porsberger lämna sina klubbar, för att sedan signa med andra allsvenska klubbar. Vi ser samma mönster nu, och inte minst den senaste veckan, där Evan McGrath och Matt Fornataro gått samma öde till mötes.

Hur som helst, övergångarna sätter färg på HockeyAllsvenskan, och detta är vad vi fick se den gångna veckan:

Evan McGrath, Oskarshamn (från Västerås)
Tillbaka i Oskarshamn igen, där Evan McGrath rönt sina största allsvenska - och svenska överhuvudtaget - framgångar hittills. Misstänker att den spelskicklige centern är enormt revanschsugen efter det monumentala fiaskot i Västerås (bara en assist på 13 matcher och allmänt segt spel). Det finns otroligt mycket hockey i de där handlederna, men de senaste säsongerna har ju skapat en del frågetecken, så det ska bli intressant att se vad han kan uträtta på välkänd mark. Men bra drag av Oskarshamn: man var beroende av att förstärka och hittade ett välkänt namn på marknaden.

Robin Jacobsson, Västerås (från Leksand)
Robuste och fysiske backen Robin Jacobsson blev icke önskvärd i Tommy Salos Leksand och kopplades tidigt ihop med Västerås, men det dröjde ett tag innan värvningen gick i lås. Västerås backbesättning var tunn från start och får nu ett välbehövligt tillskott, inte minst i form av muskler där man aldrig ersatte Andreas Lindh, och det kommer att stärka defensiven hos västmanlänningarna som är på formmässigt uppåtgång. Klok värvning. 

Erik Nyström, Timrå (från Djurgården)
Ryktena har florerat en hel del kring Erik Nyström eftersom han, enligt det som sägs, trivdes varken i Karlskrona eller Oskarshamn, och nu fick han också lämna Djurgården. I Timrå finns inga alternativ: det är bara att ta på blåstället, bli en i mängden och jobba arslet av sig. Ingen är något mer värd än någon annan i brunkargänget från Medelpad, och det kanske är precis den miljö som Nyström behöver för att ta sin karriär till nästa nivå. Nyström breddar Timrå, men spetsar inte. 

Kelsey Tessier, Karlskrona (från Sport)
Jag visste faktiskt inte att Karlskrona letade förstärkning - och det kanske man inte gjorde heller, men när klasspelaren Kelsey Tessier, 42 poäng på 52 matcher i Rögle ifjol, blev tillgänglig så kunde man inte låta att slå till. Karlskrona har ju öppnat serien starkare än vad många förutspått med tanke på den mer gråbetonade truppen, och att addera Tessier till mixen ökar slagstyrkan ytterligare. Kanadensaren behövde en uppstartsträcka ifjol innan han kom igång på allvar, nu vet han vad som väntar och torde vara redo att leverera från start. En klassvärvning, helt klart. 

Ales Kranjc, Södertälje (från Kuban Krasnodar)
Jo, det har ju varit en någon turbulent vecka i Södertälje, där såväl Sebastian Idoff som Peter Nolander fick besked om att de inte fick träna med Södertälje längre. De är helt enkelt petade från truppen. Istället plockade Södertälje in gamle slovenske backen Ales Kranjc på en tryout, ett tillskott som kan bli både fågel och fisk, känns det som. SSK känner nog detsamma, eftersom han måste provspela till sig ett permanent avtal. På förhand är jag skeptisk till om Kranjc blir någon större injektion, men han kan säkerligen addera djup. 

Matt Fornataro, Mora (från Västerås)
Liksom för Evan McGrath så blev starten i Västerås blytung för Matt Fornataro och efter några bleka matcher petades kanadensaren för att sedan skeppas iväg och istället signa med Mora. Samma dag som värvningen offentliggjordes så debuterade centern i förlustmatchen mot Björklöven. Mora hade ju en magisk räcka matcher för ett tag sedan där allt gick lagets väg, men nu har det börjat knaka rejält i fogarna, varför man ville få in något nytt (plus för att det verkar ta mer tid för Johan Alcén att ta sig tillbaka). Fornataro har visat innan att han kan leverera på allsvensk nivå, men formen är tveksam. Kommer må bra av ett miljöombyte - men är ingen given succé. 

Joel Gistedt, Karlskoga (från Leksand)
Karlskoga hyr Joel Gistedt från Leksand resten av säsongen - och det är naturligtvis en deal som gynnar båda klubbarna. Leksand ville inte ha kvar keepern och Karlskoga har letat efter en bättre målvaktslösning än den man sitter på och får nu tillbaka en keeper som gjort succé i klubben tidigare. Därmed inte sagt att det blir succé igen, men BIK behövde göra något på målvaktssidan, och när välbekante Gistedt fanns på marknaden var det inget att spara på. Bra drag av värmlänningarna.  

Niklas Arell, Malmö (lån från Färjestad)
Nej, Niklas Arell är ingen värvning i den bemärkelsen, utan ett lån som Malmö gjort av Färjestad, men med tanke på det värmländska lagets backbesättning så verkar det som att han blir kvar i Skåne ett bra tag. Malmö har letat efter en back som lyfter en redan stark backbesättning och som kan komma in och ta en plats som gapar tom efter hjärnskaknings-frånvarande Björn Karlsson, och det har man hittat i Arell. Stabil, stark och defensivt pålitlig back. 

Den gångna veckan blev det ju också klart att Västerås behåller Arboga-lånet Jonte Berg hela året, plus att Fabian Norberg (Karlskoga), Christopher Bengtsson (AIK) och Linus Söderström (Södertälje) kommer till HockeyAllsvenskan som SHL-lån. 

Så det har varit fullt liv i trupperna. 

Veckan innan anslöt spelare som Mathias Tjärnqvist (Malmö), Mark Hurtubise (Björklöven) och Niklas Andersson (Timrå). 

Som sagt: tiden när trupperna stämplades i augusti och var konstanta hela vintern är sannerligen förbi. 


"Det smarta lagbygget"

Karlskrona har imponerat i HockeyAllsvenskan så här långt. Och det är ett smart lagbygge.

Ifjol var Karlskrona hela HockeyAllsvenskans stora sensationslag. Ett på pappret ganska tveksamt lagbygge visade sig bli en effektiv, hårt arbetande och lojal lagmaskin som genom frenetisk skridskoåkning slet till sig segrar på löpande band. Den energinivå man visade var minst sagt imponerande.

Pricksäkerheten på division ett-förvärven var magisk: spelare som Jimmy Andersson, Pär Lindholm och Filip Cruseman var fantastiskt bra. Lirare som man innan säsongen visserligen hade förhoppningar på, men som man inte kunde drömma om skulle bidra på det sätt som de gjorde.

Det hela kryddades med några rejäla spetsar, där Alexander Bergström fick en nytändning efter en halvgrå säsong i Malmö, där Jordan Smotherman visade prov på sitt magiska målsinne, där danske landslagscentern Jesper Jensen växte ut till en av seriens främsta offensiva spelare och där börsmäklaren Nick Angell visade sig ha konserverat formen från fornstora dagar.

Men till i år hopades frågetecken. Det mesta av det bästa lämnade: Angell, Smotherman, Jensen, Lindholm och Simon Karlsson. Plus coachen Janne Karlsson som valde att avbryta sitt kontrakt i förtid för att dra till Södertälje. Därtill kom en ekonomisk baksmälla. Och sedan, i början av juni, så kom nyheten om att sportchefen, mannen bakom fjolårets succé, Stefan Bengtzén lämnar för SHL-klubben Brynäs.

Få trodde på KHK inför den här säsongen.

Värvningarna osade inte spets. Snarare bredd. Elaka tungor kallade det ju också Oskarshamns sopstation eftersom klubben värvat tre lirare som inte fick vara kvar i IKO. 

Jag själv tippade laget som elva i mitt förhandstips.

Vi ska inte ropa hej ännu - men Karlskrona har sannerligen imponerat i säsongsinledningen.

Trots att man tappat det mesta av spetsen från ifjol så är man fortfarande det där jobbiga kollektivet som är oerhört jobbiga att möta.

Jag skulle vilja säga  - vilket är jävligt enkelt med ett halvt facit i hand, men ändå - att lagbygget är oerhört smart. Och det var ju smarte Bengtzén som satte ihop allt innan han försvann. Så det är han som ska ha credd.

När jag skriver smart - så menar jag att alla nyförvärv som man gjort har spelat i HockeyAllsvenskan tidigare. Allihop. Även om det inte ser så flashigt ut på pappret, så är alla nya idel killar som vet vad allsvenskt spel innebär. Inga gröngölingar. Inga transatlanter som kan bli både flipp och flopp (ifjol, vilket man nästan glömt, så fick ju både Jacob Cepis och Sergio Somma lämna i ett tidigt skede).

Karlskronas nyförvärv: Henrik Nilsson (tidigare i AIK, Almtuna), Maxim Matushkin (tidigare i Oskarshamn), Tom Linder (tidigare i Oskarshamn, Växjö), Russ Moyer (tidigare i Oskarshamn), Joel Kellman (inlånad till Karlskrona ifjol), Victor Löfstedt (tidigare i Oskarshamn), Mattias Granlund (tidigare i Oskarshamn), Erik Thorell (tidigare i Rögle), Niklas Lihagen (tidigare i Västerås, Örebro), Jason Walters (tidigare i Västerås).

Att plocka in spelare som spelat i HockeyAllsvenskan tidigare gör att det inte behövs massa inkörningsperioder i vad serien innebär, vad som krävs för att lyckas, hur man agerar i just den här ligan. Det tror jag Karlskrona har dragit enormt med nytta av. Visserligen kanske uppsidan inte blir enorm, men man går verkligen "safe". Man vet vad man får. Oerhört smart agerat av Stefan Bengtzén.

Nu fyller ju KHK på med Kelsey Tessier också - och han har ju, så klart, även lirat allsvenskt tidigare han också. Således följer klubben, trots att Bengtzén inte är kvar, efter samma tråd som tidigare.

Mycket smart. Man vet vad Kelsey Tessier kan på allsvensk nivå och Kelsey Tessier vet vad som väntar i HockeyAllsvenskan.

Bäddat för framgång, tror jag.


"Jämnt - och inget är ristat i sten"

Efter fjorton omgångar är det bara att konstatera att det är väldigt, väldigt jämnt i HockeyAllsvenskan.

Jag vet inte om någon minns det, men i slutet av september, när serien var blott fyra omgångar gammal, så skrev jag ett blogginlägg om tidiga domedagar eftersom jag blev lite trött på alla slutledningar som drogs innan serien knappt börjat. Det talades om succéer och fiaskon trots att det var omöjligt att se några trender.

Nu har vi lirat 14 omgångar och även om vi fortfarande är tidigt i serien så har ändå vissa saker börjat sätta sig lite grand.

Visst ligger AIK och i viss mån Västerås fortfarande lite pyrt till, men båda lagen är på uppåtgående och håller på att avancera i tabellen. De kriser som målades upp redan efter fyra omgångar har i ebbats ut, även om AIK fortfarande har en väg att vandra och även om Västerås varit ännu djupare nere i källaren än vad som var fallet i slutet av september. Tro mig: båda lagen kommer att avancera ytterligare innan vi summerar serien.

På samma visa hyllades nykomlingen Vita Hästen rejält och det talades om SHL - visserligen är laget kvar i toppen, men har nu drabbats av ett par tunga skador, förlorat fyra raka matcher och har börjat dala i tabellen.

Inget är på något sätt ristat i sten i HockeyAllsvenskan, varken efter fyra eller 14 omgångar, utan vi kommer se kraftiga omkastningar. Vinner ett lag tre, fyra matcher i rad så händer det saker i tabellen. Så enkelt är det.

Det är jämnt. Kolla bara nu: Asplöven och Vita Hästen har hyllats, Malmö och Rögle stundtals ifrågasatts - nu ligger alla lagen inom ramen av en poäng. Även om Malmö och Rögle inte fått ut allt de kan och förväntningarna är skyhöga, så har de inte varit sämre än att de nu, efter några segrar, klättrat upp i toppen av tabellen. Lag som Södertälje och Karlskoga har också ifrågasatts - men båda är bara fyra poäng från serieledning. Mer än så skiljer det inte.

Mellan lag ett Mora och lag nio Karlskoga skiljer fyra - FYRA - poäng. Det är ingenting. Speciellt inte i mitten av oktober.

Sedan är det visserligen ett glapp ner till resten, men Västerås och AIK rör på sig.

För skojs skull gjorde jag en formtabell på de fem senaste omgångarna:

1 Asplöven 12 poäng
1 Malmö 12 poäng
3 Rögle 10 poäng
4 Almtuna 9 poäng
4 Karlskoga 9 poäng
6 AIK 8 poäng
6 Karlskrona 8 poäng
8 Södertälje 7 poäng
8 Västerås 7 poäng
10 Oskarshamn 6 poäng
10 Timrå 6 poäng
12 Vita Hästen 4 poäng
13 Björklöven 3 poäng
13 Mora 3 poäng 

Sensationslagen Mora och Vita Hästen tar inte så många poäng just nu. Västerås, Södertälje, AIK, Rögle, Malmö och Karlskoga - topplagen som stundtals ifrågasatts i inledningen - har börjat plocka poäng kontinuerligt. Det lag som sticker ut främst är serietvåan Asplöven som gjorde det okej i början, men som haft sin formtopp nu, och tagit nästan hälften av sina poäng de fem senaste omgångarna (vilket också är ett bevis för hur snabbt det rasslar till i tabellen om man vinner några matcher). 

Vad jag vill ha sagt? Lite oklart, men egentligen handlar det bara om att den allsvenska tabellen aldrig sätter sig. Det har jag upplevt genom flera säsonger nu. Lag kan ha varit uträknade, men kommit tillbaka. Topplag har tappat. Kvalplatser har försnillats bort. Det kommer bli många, många fler omkastningar framöver. Tro mig. 

Att snacka succéer och fiaskon är fortfarande tidigt. 


"12 matcher - dags att kolla läget"

Miniuppehåll på två dagar och tolv matcher spelade - det är dags att ta en koll på läget i HockeyAllsvenskan. Sett till tippningen inför säsongen så stämmer ingenting - men å andra sidan så är det i mars vi ska summera säsongen, inte nu. Nåväl, vi kör!

1 VITA HÄSTEN

BLOGGEN TIPPADE: 14

KOMMENTAR: Vänder vi på tabellen så sitter tipset. Skämt å sido: Vita Hästen är, givetvis, säsongsstartens stora sensation och skapar Karlskrona-vibbar från fjolåret. Att bryta ner nykomlingens framgångsrecept är svårt, men det första och enkla konstaterandet är att de pusselbitar som pekats ut som svaga - keepern Axel Brage, backbesättningen, transatlant-spetsen - har varit lagets styrka. Det är tidigt att peka ut Vita Hästen som "the real deal", men starten är anmärkningsvärd och laget har sannerligen satt rejält med färg på serien.

UTMANING: Att inte tro att man är bättre än man är.

FRÅGAN: Orkar Marcus Eriksson hålla i sitt stabila poängmakande?

PROGNOS: Känslan är ju att Vita Hästen håller sig kvar på övre halvan. Men nu kommer utmaningen, i vardagslunken i november, då sållas agnarna från vetet. Vita Hästen har fortfarande lite att bevisa för mig.

***

2 MORA

BLOGGEN TIPPADE: 8

KOMMENTAR: Mora var, som brukligt de senaste åren, svårbedömda inför säsongsstart. Anledningen? Många frågetecken, helt enkelt. Men det största frågetecknet av dem alla, den från brittiska ligan inhämtade keepern Dan Bakala, har sannerligen rätats ut till ett av seriens största utropstecken. Den tryggheten han skapar mellan stolparna har bäddat för lagets succé. Dock: det är bara ett fåtal spelare som är med i den regelbundna offensiva leveransen. Fler måste igång om Mora ska stanna i toppen. Som Alexander Hilmerson, Brett Sonne och Christopher Fish, till exempel.

UTMANINGEN: Att få igång mer offensiv fire power.

FRÅGAN: Orkar verkligen poängsprutande lagkaptensbacken Kevin Mitchell att hålla undan i poängligan?

PROGNOS: Kommer vara bland de åtta bästa. Garanterat. Men tror det blir svårt att hålla en topp-2-plats.

***

3 ALMTUNA


BLOGGEN TIPPADE: 9

KOMMENTAR: Coachen Niklas Eriksson haussade sitt lag på upptaktsträffen. Och kanske är det lite av den kaxigheten som behövs i budgetåtstramade arbetargruppen Almtuna. Laget hade en lite trög start men har varvat upp och är just nu seriens hetaste lag med fem raka segrar i bagaget. Gruppen är precis lika homogen och hårt arbetande som ifjol och har lika bra målvaktsspel (nu genom veteranen Johan Holmqvist), men har nu fått in lite mer offensiv punch och det gör att man kan ta fler treor, istället för att brottas med massa kryssmatcher som ifjol.

UTMANING: Att behålla arbetarmentaliteten och blåstället på, trots framgångarna.

FRÅGAN: Varför gör inte försvarsnestorn Fredrik Sandgren några poäng?

PROGNOS: Jag tippade Uppsala-laget precis utanför topp-8. Almtuna känns tillräckligt homogena för att hålla sig på övre halvan, men tippar att man blir indragna i streckstriden till slut ändå.

***

4 ASPLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 12

KOMMENTAR: Ständigt sågade Asplöven fortsätter - för tredje året i rad - att piska experter på fingrarna. Visst, ingen oktober-månad har säkrat några nya kontrakt, men Asplöven har fått en stark start, Per Kenttä ser ut att ha svetsat samman ett nytt "nu jävlar kör vi"-gäng och alla bottenprofetior häller bara bensin på motivationsbrasan. Nycklarna hittills: Samuel Ward har klivit fram som en stark förstakeeper och importerade transatlanterna John Henrion, Jacob Lagacé och Luke Salazar vräker in poäng. Bra utväxling på spetsförvärven, alltså.

UTMANING: Att skapa secondary scoring bakom transatlantkedjan. Det är si och så med det nu.

FRÅGAN: Poäng i sju raka - sedan poänglös i fem raka. Kommer Joachim Nermark igång igen?

PROGNOS: Nja, svårbedömt. Asplöven åkte berg-och-dal-bana ifjol. Kommer garanterat sjunka. Frågan är bara hur mycket.

***

5 MALMÖ

BLOGGEN TIPPADE: 1

KOMMENTAR: En femteplats kanske känns blygsam för storfavoriten Malmö - som både är hajpade av sig själva och alla andra - men då ska man ha i åtanke att skåningarna är bäst rankade av de lag som tippades i toppen från start. Lag 1-4 är sannerligen överraskningar. Malmö har förvisso blandat och gett en del samt haft svårt att plocka trepoängarna, men vänder man på det så har man bara kammat noll i tre av tolv matcher vilket tyder på en jämnhet och förmåga att gneta till sig poäng. Kort sagt: Malmös start är absolut okej. Men det finns mer att plocka ut.

UTMANING: Hitta vägar att stänga matcher och plocka tre poäng, istället för att tvingas till övertids- och straffavgöranden.

FRÅGAN: Hur ska Malmö få igång offensive spetsbacken Nils Andersson? En assist på nio senaste matcherna.  

PROGNOS: Kommer klättra och vara med i absoluta toppen. Inget snack.

***

6 KARLSKRONA  

BLOGGEN TIPPADE: 11

KOMMENTAR: Fjolårets stora sensationslag har inlett den här säsongen bra, trots att man tappade ett koppel spetsspelare inför säsongen och att många ifrågasatt lagets slagstyrka. Inför starten så påtalade lagledningen att man har ett jämnare och bredare lag i år, och just det har också gett utdelning: få sticker ut markant, men många levererar och drar sitt strå till stacken. En annan nyckel är att nye coachen Per Hånberg fått igång båda special teams, något som är oerhört viktigt i alla tighta matcher. Dessutom har man fått igång bortaspelet.

UTMANING: Att arbeta upp disciplinen. Har tagit för många utvisningar.

FRÅGAN: Exploderar Jason Walters nu? Efter noll poäng på nio matcher har det blivit två mål och tre poäng på tre matcher.

PROGNOS: Sliter på, har en bra keeper och fått igång många spelare framåt. Men orkar man hela säsongen? Nja, tror man kommer dala under åttondeplatsen till slut.

***

7 RÖGLE

BLOGGEN TIPPADE: 2

KOMMENTAR: Rögle har blandat och gett väldigt mycket i starten. Inte hittat ett konsekvent spel. När man helt plötsligt trodde att pusselbitarna fallit på plats i kraft av fyra raka segrar, så har man åkt på två raka förluster. Känslan är väl ändå att Rögle börjar få ordning på grejerna, har hittat lite formationer som klickar och kommer att accelerera ju längre serien lider. Det brukar ju vara lite av skåningarna signum, ju mer det gäller, desto bättre blir man. En nyckel blir - precis som ifjol - att få igång målvaktsspelet som inte varit bländande ännu.

UTMANING: Att få igång målvakterna på allvar. Varken Lars Volden eller Stefan Ridderwall har lyckats slå i taket ännu.

FRÅGAN: Hittar nyvärvade Jack Connolly, ny från Leksand, poängformen i Rögle?

PROGNOS: Det kommer svaja under hösten, men framåt våren, när det ska avgöras, så är Rögle ett topplag. Minst bland de fem bästa, tippar jag.  

***

8 OSKARSHAMN

BLOGGEN TIPPADE: 7

KOMMENTAR: Oskarshamn har haft en hel del skadebekymmer i begynnelsen av säsongen och har fått klara sig i långa sjok av matcher utan nyckelpersoner som lagkaptenen Daniel Ljungkvist, toppcentern Arsi Piispanen och spetsvärvningen Luca Caputi, bland annat. Med det i åtanke så har smålänningarna gjort en mer än godkänd säsongsstart. Laget kommer få slåss för en biljett till Slutspelsserien och att man utmanar nu, trots skadelistan, är starkt. Kort sagt: stabilt, men det finns mer att ta av när skadelistan minskar.

UTMANING: Att hålla sig skadefria. I långa loppet orkar man inte vara utan huvudpersoner som Ljungkvist, Piispanen och Caputi.

FRÅGAN: Kommer fjolårsbesvikelsen Fredrik Styrman orka hålla uppe sitt nyfunna poängsinne? Åtta poäng på 50 matcher ifjol, redan åtta poäng på tolv matcher i år.

PROGNOS: Kommer vara med i kampen kring Slutspelsserien. Och borde klara det till slut, bara man får ha sina bästa spelare disponibla vilket inte varit fallet hittills.

***

9 SÖDERTÄLJE

BLOGGEN TIPPADE: 3

KOMMENTAR: Fick en oförskämt bra start med poäng i sju raka matcher och tätkänning i tabellen. Kanske var det lite för bra för att vara sant - inte för att Södertälje har ett svagt lag, tvärtom, men snarare med tanke på att man har ett helrenoverat lag, 16 nya spelare och en ny ledarstab. Det ska inte kunna sätta sig så snabbt. Fyra raka nederlag blev ett uppvaknande. Södertälje sitter på en bomb av potential och kommer att vara med i toppen när det drar ihop sig, men att det krävs en uppstartssträcka på grund av nybyggnationen är bara logiskt.

UTMANING: Att hålla harmonin uppe i truppen. Tonvis med skickliga spelare, men begränsat med istid. Se bara på Jesper Thörnberg, lagets bäste målskytt ifjol, som nu knappt får lira.  

FRÅGAN: Vem tar förstaspaden - Tim Sandberg eller Sebastian Idoff? Kampen pågår.

PROGNOS: Kommer klättra. Garanterat.

***

10 KARLSKOGA

BLOGGEN TIPPADE: 5

KOMMENTAR: Njae, Karlskoga har inte fått ihop det riktigt ännu, men är också ursäktade av en jobbig skadelista, inte minst på backsidan, vilket suddat ut den där mördande konkurrenssituationen som man byggde upp genom att pussla ihop en bred och kompetent trupp i somras. Det som flest oroade sig inför säsongen var målvaktsspelet, och det har inte varit bländande ännu, varken från Mattias Modig eller Emil Kruse. Försvarsspelet är också ursäktat av en hårt belastad backsida som saknat viktiga pjäser. Laget har släppt in 42 baljor, mest av alla, och det duger inte om man ska vara ett topplag.

UTMANINGEN: Att få ordning på försvaret och målvaktsspelet. Det är a och o. Hur? En start kan vara att tömma skadelistan på tongivande killar som Martin Thelander och Fredrik Ericson.

FRÅGAN: Hur ska man få igång poängstarke Henrik Björklund? Sex raka kamper utan poäng.

PROGNOS: Svårt. Målvaktsspelet, som var frågetecknet inför säsongen, är alltjämt ett frågetecken. Kommer någon av målvakterna igång, eller tvingas Karlskoga se över marknaden? Löses målvaktsfrågan så kommer värmlänningarna klättra.

***

11 TIMRÅ

BLOGGEN TIPPADE: 10

KOMMENTAR: Som ett av få lag - Oskarshamn och Björklöven också inkluderade - så har väl Timrå gjort det man liksom förväntade sig inför säsongen. Man ligger en bra bit ner i tabellen, kommer hugga på åttondeplatsen men troligen missa den och har också, precis som ifjol, förtvivlat svårt med målskyttet. 24 kassar framåt är bland det sämsta i serien. Några offensiva talanger har tagit kliv framåt - främst Ludvig Nilsson - men det är fortfarande alldeles för trubbigt. Då spelar det ingen roll att överbelastade Mika Norja i kassen gör sitt.

UTMANING: Hitta mer målskytte. En start är att få igång Oscar Johansson och Jeremy Boyce som har gjort noll mål hittills.

FRÅGAN: Hur länge orkar Mika Norja, som startat alla matcher hittills, hålla klassen i kassen?

PROGNOS: Timrå kommer ligga och flyta ungefär där man är nu. Känslan är att man är för trubbiga för Slutspelsserien - men för täta och arbetslojala för att hamna i botten.

***

12 BJÖRKLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 13

KOMMENTAR: Alltså, vad fan käkar de i Umeå? Björklöven hade säsongens digraste skadelista ifjol och det har startat lika illa i år. Just skadeproblemen är något som laget absolut måste få bukt med om man ska förnya den allsvenska statusen ett år till. Lagets 19 mål framåt är sämst i serien och precis som ifjol så är Jon Palmebjörk och Stefan Öhman skrämmande ensamma framåt. Halva backsidan har spenderat säsongsinledningen på skadelistan och den nya målvaktsduon har inte varit mer än okej. Det sprudlar inte om Löven, om man säger så.

UTMANING: Hitta mer offensiv bakom Palmebjörk och Öhman. Kim Karlsson måste börja producera och killar som Emil Lundberg, Lucas Sandström och William Quist måste lämna skadelistan.

FRÅGAN: Hittar backeleganten Stefan Andersson tillbaka till fjolårets poängform? Hösten har börjat sisådär, med Stefan Andersson-mått mätt.

PROGNOS: Nja, Björklöven kommer få harva i botten. Så är känslan i alla fall.

***

13 AIK

BLOGGEN TIPPADE: 6

KOMMENTAR: Unga och nyrenoverade AIK fick en blytung säsongsstart med fem raka förluster och man fick vänta ända tills omgång nio innan första trepoängaren trillade in. Att ett nysatsande lag med massor av unga talanger skulle få det jobbigt i starten var förvisso väntat, men nog trodde de flesta, inklusive mig själv, att AIK skulle ta lite mer poäng än man tagit. Formkurvan pekar uppåt - tre vinster på de fyra senaste - men några av de rutinerade fältherrarna - hej, Michael Nylander - måste steppa upp. 

UTMANING: Att hålla i nu och inte tro att saker och ting kommer att lösa sig själv bara för att man vunnit några matcher på slutet. Det är fortfarande hårt jobb som gäller.

FRÅGAN: Är Michael Nylander slut? Segt spel, få poäng, nu skadad.

PROGNOS: AIK är ett ungt, talangfullt lag med potential som kommer växa i takt med att ungdomarna skaffar sig erfarenhet. Unga lag svajar ofta en hel del. Känslan är dock klar: AIK kommer klättra. Frågan är bara hur mycket.

***

14 VÄSTERÅS

BLOGGEN TIPPADE: 4

KOMMENTAR: AIK i all ära, men Västerås är den i särklass största negativa överraskningen i serien. Inte mycket fungerar: det normalt försvarsstarka laget läcker, storstjärnorna har poängtorka och pianot känns i allmänhet ostämt. Inte ens normalt stabile keepern Jonas Fransson står att känna igen. Nye tränaren Martin Filander har en hel del att klura över. Känslan är att det redan andas lite panik i VIK-lägret, eftersom det redan plockats in nya spelare. Det finns gott om kunnande i VIK, men nu är uppstartssträckan avverkad och ursäkterna sinar: VIK måste börja leverera. Nu.

UTMANING: Att få ihop spelet. Både offensiven och defensiven.

FRÅGAN: Vad tusan har hänt med Evan McGrath? Kanadicken vann hela allsvenska poängligan för ett par år sedan, nu ser det bara segt ut.

PROGNOS: När man halkar efter från början är det svårt att äta ikapp. Södertälje hamnade i träsket ifjol och hämtade sig liksom aldrig. Västerås kan trampa i samma kvicksand om man inte limmar ihop det här illa kvickt. Tåget går, nu går det inte att stå kvar på perrongen. Västerås kommer att klättra, men nu börjar man undrar om man kommer orka upp till åttondeplatsen ens...


"Blir det backarnas år?"

Jag får haka på trenden och påpeka det där om backarnas poängdominans i HockeyAllsvenskan i år.

Nio omgångar spelade av HockeyAllsvenskan i år - och poängligan toppas av två backar. Det är sensationellt. Att någon back kan toppa efter några omgångar är en sak, men nu har vi snart nått en femtedel in i serien, och att två backar toppar - och en annan ligger fyra - i hela seriens poängliga får betraktas som anmärkningsvärt. 

Det är också tre olika backar som är i topp: en veteran som visade ifjol att han kan leverera, en talang som slagit igenom och ett nyförvärv som mognat i Danmark. 

Kevin Mitchell har varit makalös på slutet, lastat in tio poäng på tre matcher och varit en spjutspets framåt hos serieledaren Mora. Robin Press har tagit ett hästkliv framåt från ifjol, spelar oerhört moget och smart och har fått fart på poängmakandet i Södertälje. Alexander Ytterell har visat att poängmakandet i Danmark inte varit någon tillfällighet och har plockat upp flyktande Alexander Deilerts mantel med råge i Karlskoga.

Skickliga spelare, men är det hela anledningen?

En del hävdar att de nya större ytterzonerna gynnar backarna. Det verkar ju så. Kollade på Mitchells dubbla mål i hans fempoängsmatch mot Västerås, och visst, veteranen hade tonvis med tid båda gångerna som han opererade på blålinjen. Samtidigt hade Mora-kamrater gott om tid att ta sig in på kassen. Avståndet till målet är förvisso längre, men får backen mer tid att lägga an och sikta samtidigt som spelare hinner in framför kassen så spelar det inte så stor roll, då har anfallande lag fördel. Dessutom har försvarande lag nya vinklar och större ytor att täcka i försvarsarbetet, vilket gör det svårare. Allt blir övertydligt i power play, där Mitchell, Press och Ytterell också gjort majoriteten av sina poäng. 

Men om man ser lite vidare så är det ju just den här trion - plus Lukas Bengtsson, Mora - som spelat sig in på topp-25-listan i poängligan. Resten är forwards. Så det är ju inte så att backar i alla lag lastar in poäng på löpande band (Timrå fick sitt första backmål igår, för övrigt, och det tog nio matcher…) utan det är några spetsar som sticker ut. 

Det är lite tidigt att säga att det här är backarnas år - men visst har de mer tid med pucken i och med de större ytterzonerna. Inget snack om saken. Killar som Mitchell, Press och Ytterell har verkligen nyttjat det så här långt. 

***

Det finns ju också några offensiva backar som inte fått det att lossna fullt ut. Björklövens Stefan Andersson - fyra poäng på nio matcher - och Malmös Nils Andersson - fyra poäng på tre matcher i början, sedan fem poänglösa kamper - samt Västerås Nick Angell - tre assist på nio matcher - har ju exempelvis inte levererat i den takt som man kanske förväntade sig. De tre anses ju, tillsammans med Mitchell, i allmänhet vara de bästa offensiva backarna i ligan. 

Almtunas Fredrik Sandgren, Asplövens Olov Lundqvist, Moras Brett Palin och Rögles Rasmus Bengtsson är ju andra som kanske skulle kunna producera mer. 

***

Överraskningen?

Finns flera, utöver Press och Ytterell. Fastnar ändå lite för Fredrik Styrman i Oskarshamn. 23-åringen hade det trögt ifjol och gjorde åtta poäng på 50 matcher. I år har han redan gjort sju pinnar, varav fem poäng på de fyra senaste matcherna. Snacka om islossning. 


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media