"Jag är inte överraskad, Rögle"

Rögle är tillbaka i SHL efter att ha slagit ut Västerås i Direktkvalet - och jag är inte överraskad.

Jag tippade att Rögle skulle vinna Direktkvalet mot Västerås. 

Så blev det.

Och jag kan inte säga att jag är överraskad.

Rögle har återigen visat att man är laget som är som bäst när det gäller som mest. Jag har ältat det där länge, försökt trycka spelare på vad det där handlar om, men fastnar alltid i samma hjulspår. "Det sitter i väggarna", blir liksom på något sätt alltid sammanfattningen, eftersom vår-succéerna inte har någon koppling till enskilda spelare eller tränare. Kanske får man helt enkelt acceptera att det inte finns någon tydlig förklaring - Rögle har bara förmågan att vara bäst när det gäller. Jag tror inte man själva heller vet exakt vad det handlar om.

Och visste man det så skulle man ta patent på det och sälja den hemliga formeln, men det har man mig veterligen inte gjort.

Matchserien mot Västerås blev till slut en tämligen enkel resa. Västerås jobbade, slet och försökte, men fick inget gratis, led av ineffektiviteten framåt och fick inte heller något matchvinnande målvaktsspel. För få kuggar kuggade i helt enkelt, trots att det var tydligt att man försökte.

Samtidigt så levererade Rögle sin sedvanliga intensitet, sitt obekymmerslösa spel, och körde bara på.

Dessutom fick skåningarna igång hela laget - inte minst offensivt. Jag trodde väl att Jordan Smotherman, Jesper Jensen och Christopher Liljewall skulle vara ännu mer tongivande i produktionen. De var bra, spelade avgörande roller och ska lyftas fram - men i min bok var det kollektivet som tog Rögle tillbaka till högstadivisionen.

Kolla bara på veteranen Andreas Lilja, som offrade sig hänsynslöst.

Kolla bara på Daniel Sylwander, som kör livet ur sig i varje byte.

Kolla bara på Niklas Hansson, som har ett fantastiskt spelsinne.

Att sedan just Christopher Liljewall, ur-Rögleiten, fick hänga dit 2-0 idag var ju också fint - en kille där hjärtat bankar stenhårt för klubben och där han valt att stanna trots att han säkert haft locktoner från SHL.

Rögles kommande resa i SHL blir intressant.

Senaste sejouren blev inte speciellt minnesvärd och slutade med att laget åkte ur. Då handlade man in en hel del spetskompetens. Jag tror man lärt sig av det. Och det är bara att kolla på Växjö, Örebro, Djurgården och Leksand som klivit upp de senaste åren, och som valt att behålla stora delar av den allsvenska truppen under första SHL-året. Samtliga höll sig kvar. Har Rögle snappat upp något av det där, så behåller man stommen i det här laget. Inte minst egna stjärnor som Liljewall, Jakob Lilja, Niklas Hansson och Daniel Sylwander.

Då bygger man en identitet som kan leva på sikt.

Men det är framtiden.

Idag firar Rögle en återkomst i SHL efter några veckors fantastisk kvalhockey.

Det kan ingenting, inte ens en omtalad kanadensare, överskugga.


"Grattis Modo, det var välförtjänt"

Modo vann med 4-0 i matcher mot Vita Hästen i Direktkvalet till SHL - och det var egentligen aldrig något snack.

Vita Hästen har gjort en fantastisk säsong, överträffat alla förväntningar - även sina egna - och satte sannerligen oväntad färg på årets upplaga av HockeyAllsvenskan. 

Men laget som överraskat i Kvalserien ifjol, i HockeyAllsvenskan och i Slutspelsserien orkade inte sätta press på Modo i Direktkvalet till SHL. Som sagt, Vita Hästen har gjort en fantastisk säsong, men i kvalet var det faktiskt inget snack. 

Modo vann - välförtjänt - i fyra raka matcher. 

Vita Hästen hade inte orken, förmågan eller flytet att ens vara nära att rubba storfavoriten från Örnsköldsvik. 

Bara det faktum att det dröjde drygt åtta perioder innan man fick hål på Modo-keepern Linus Ullmark, och att det bara blev två mål på fyra matcher, är ett tydligt bevis på att uddlösheten framåt blev lagets stora fall, även om försvarsspelet också hade en del i övrigt att önska i vissa fall. 

Jag ska inte säga att Modo imponerade speciellt mycket, men man spelade smart, gjorde det som behövdes och riskminimerade. Genom att inte ens ge en lillfingernagel till Vita Hästen så gav man aldrig laget från Norrköping chansen att nafsa åt sig handen. 

Därmed säger jag grattis till Modo, platsen i SHL är välförtjänt. 

Samtidigt säger jag också grattis till Vita Hästen, som gjort en kanonsäsong. 

Framtiden för succénykomlingen är intressant. Det talas traditionellt om "det svåra andraåret", men utan att ha statistiska grunder att stå på så känns det där numera mer som en myt än en sanning. I HockeyAllsvenskan har ju lag som Karlskrona och Asplöven, som kommit in som nykomlingar de senaste åren, visat att man kan fortsätta leverera efter förstaåret. I Karlskronas fall har det ju dessutom varit en motsatt resa, där andraåret blev bättre än det första, och där tredjeåret blev ännu bättre än det andra. 

Andraåret behöver inte betyda en baksmälla för Vita Hästen. 

Samtidigt är det ingen given succé. 

Nu handlar det om att säkra upp nyckelspelarna, krydda laget med spets och - vilket alltid är nyckeln - att få ihop det hela till ett lag. Sett på pappret så finns det många bra lag i HockeyAllsvenskan, och så kommer det vara nästa säsong också, men det som skiljer agnarna från vetet är de som lyckats foga samman delarna till en helhet. 

Några klubbar har, trots bra material på pappret, misslyckats att bygga LAG i år vilket fått konsekvenser. 

Några klubbar, som Vita Hästen, har trots sämre material på pappret lyckats bygga LAG vilket gett framgång. 

Den egenskapen ska Vita Hästen värna om, för det är nyckeln till framtiden.

Laget är helt klart i HockeyAllsvenskan för att stanna- och kan mycket väl överraska igen.


"Halvtid - och nu ställs det på sin spets"

Det är halvtidsvila i Kvalserien till HockeyAllsvenskan - och kommande två omgångar avgör en hel del inför slutspurten.

Så här tippade jag Kvalserien till HockeyAllsvenskan:

1 Sundsvall
2 AIK
3 Södertälje
4 Tingsryd
5 Pantern
6 Västervik

Så här ser det ut nu, mitt i serien: 

1 AIK
2 Tingsryd
3 Pantern
4 Västervik
5 Södertälje
6 Sundsvall 

Man kan väl säga att de två kommande omgångarna avgör enormt mycket. 

Södertälje möter Västervik i ett dubbelmöte, medan Sundsvall ställs mot Tingsryd och AIK. Jumbolagen Södertälje och Sundsvall har således fina möjligheter att för egen maskin haka på i topp-4-kampen, men torskar man de här matcherna så finns det inte så många livlinor kvar. 

Fixar de topptippade lagen detta? 

Bra fråga. 

I min ursprungstippning så hade jag både Södertälje och Sundsvall som lag i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Jag vacklar lite. 

För: 

Södertälje har inte sett bra ut. Självförtroendet finns inte där. Så fort laget hamnar i en uppförsbacke så känns det som att all luft liksom pyser ut. Nu byter ju laget coach mitt i Kvalserien också, något som doftar panik, men jag vet inte om man har så mycket att förlora. SSK är just nu är inget vinnande lag och att få in Mats Waltin med sin rutin, tydliga idé och tjurighet kan knappast göra det sämre - utan snarare bättre. Men snacka om att Waltin kastas in i hetluften direkt med dubbelmöte mot skrällgänget Västervik som avgör mycket inför slutspurten. Det lär inte bli enkelt: Västervik är ett adrenalinfyllt lag med allt att vinna som kommer köra på eftersom detta är säsongens två största matcher, och man kommer inte ge SSK något gratis. 

Sundsvall har sett sega ut hittills. Liksom som att den där gnistan och bettet saknas. Jag flaggade ju för att det skulle bli ett uppvaknande för laget som åkt runt uppe i norr mot beskedligt motstånd att helt plötsligt ställas mot lagen i Kvalserien, och lite av den känslan sitter i. Det vimlar av rutin och kunnande i det här laget, men nu måste man börja släppa på handbromsen och köra. Att nu möta Tingsryd och AIK, de två topplagen, tror jag kan passa Sundsvall ganska bra, man får slå lite i underläge och kommer skärpa upp alla moment ytterligare. 

Jag tror att ett av lagen löser detta, men inte båda. 

Annars: 

AIK har pallat trycket. Laget avslutade HockeyAllsvenskan bra och har spunnit vidare på det spelet. Det finns vissa spetsar som man kan kräva mer av, men nu fungerar laget AIK på ett annat sätt, och då har man råd med att vissa lirare inte noteras frekvent i poängprotokollet. 

Tingsryd fick en ruff start på kvalet men har sedan poäng i fyra raka matcher, där man luggat AIK på en pinne, vunnit mot Södertälje och nollat Västervik. Imponerande bra. 

Pantern har fortsatt sitt fartfyllda, fysiska och respektlösa spel vilket har gett resultat och gott om poäng. Det finns gott om bensin kvar i tanken också, vad det verkar. 

Västervik har överraskat stort, inte brytt sig om att man är nederlagstippade, utan bara kört på och tagit flera skalper. Frågan är dock om man verkligen orkar att fortsätta på samma sätt över tio omgångar. Är ändå tveksam. 

Den stora frågan: 

Vilka fyra lag spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong?

AIK och Tingsryd har ett ypperligt utgångsläge och ska klara det. Det ska mycket till för att de ska passeras av fyra lag. Inget talar för det. 

Pantern har också varit bättre än jag trodde. Känslan är att man faktiskt löser detta. 

Sedan står sista platsen mellan Södertälje och Sundsvall. Tror jag. Men jag vågar inte gissa vilket av lagen som reder ut det. 

Bara för det så blir det väl Västervik…


"Orkar Västerås resa sig igen?"

Det är dags för den tredje matchserien i Direktkvalet till SHL att starta - och mötet mellan Västerås och Rögle är hyperintressant.

SHL-lagen Leksand och Modo får, vare sig de vill eller inte, bära ett favoritskap i sina matchserier i Direktkvalet till SHL. 

När det gäller att hitta en favorit i det rena allsvenska mötet mellan Västerås och Rögle så är det svårare. 

Det enkla är att peka ut serievinnaren Västerås, förloraren i den HockeyAllsvenska Finalen mot Karlskrona, som favorit, men jag ser Västerås och Rögle, trots differensen poängmässigt i HockeyAllsvenskan, som två på pappret tämligen jämbördiga lag - men där jag ser en sak som sticker ut, och som talar stort för Rögle. 

Förmågan att vara som bäst när det gäller som mest. 

Rögle har den här säsongen återigen stärkt myten kring klubben som en kvalmaskin som, trots en säsong som varit sådär, ett spel som haft mer att önska, spelare som floppat, på något sätt alltid hittar sätt att kräma ur det lilla extra i avgörande matcher. Det sitter i väggarna, men jag tror mycket också grundar sig i att man är bekymmerslösa. Oavsett utgångsläge inför eller under en match så ger Rögle aldrig upp. Man borrar ner huvudet, kör och vågar vinna. 

Västerås blev tvåa i HockeyAllsvenskan ifjol, men orkade inte i Kvalserien. Västerås vann HockeyAllsvenskan i år, men orkade inte i HockeyAllsvenska Finalen. En oroande trend för västmanlänningarna, som dessutom har målmaskinen Jeremy Williams på skadelistan och som kanske får klara sig utan Jan Urbas, som är ett frågetecken efter kollisionen med Alexander Bergström i finalserien. 

Samtidigt får Rögle tillbaka både power play-backen Calle Rosén och hela HockeyAllsvenskans bästa center Jesper Jensen till första matchen i Direktkvalet. 

Jag ser två glödheta dueller i den här matchserien: 

* Målvaktskampen, där Rögle kommer gå med norske landslagskeepern Lars Volden, och där jag tror att Västerås väljer veteranen Jonas Fransson - som tidigare lirat i Rögle och fört upp laget till SHL - framför Jonatan Bjurö. Laget med den hetaste målvakten har alltid en fördel, men just i den här matchserien, mellan två så pass jämna lag, så kan målvaktsduellen faktiskt vara helt avgörande. 

* Matchvinnarna. Västerås Dustin Johner har en förmåga att göra de stora och viktiga målen - och Rögles Jordan Smotherman klev fram och avgjorde dubbla straffläggningar i Slutspelsserien. De här är två transatlanter med näsa för att avgöra. Även om kval och avgörande matcher ofta föder nya hjältar så skulle jag bli förvånad om inte någon av de här två herrarna till slut står där som matchvinnare. 

Västerås och Rögle har sannerligen bjudit på underhållning under säsongen. 

Samtliga fyra mötena gick till övertid. 

Och Västerås har svarat för två starka upphämtningar i Lindab Arena: 

I första mötet ledde Rögle med 3-1 i slutminuterna innan Dustin Johner via tre mål, två kassar i slutet av matchen och en på övertid, såg till att VIK vann. 

Och i senaste mötet, där Rögle hade 4-0 efter två perioder, innan Västerås åt upp hela försprånget i sista perioden. Till slut vann dock Rögle efter straffar. 

Västerås reste sig två gånger nere i Ängelholm. Nu måste man resa sig igen - efter den HockeyAllsvenska Finalen.

Min stora fråga är: orkar man det? 

Ska jag sätta någon slant i den här matchserien så sätter jag min peng på Rögle. Laget som alltid är som bäst när det gäller, laget som struntar i vad det står i matchserien eller på resultattavlan, utan som bara kör. Även om det står 0-3 i matcher och halva laget ligger nedbäddat i influensa så skulle jag faktiskt inte räkna bort Rögle.

Skåningarna har en förmåga att hitta vägar att vinna sådana här matcher. Det tror jag avgör. 


"Ingen tror på det här - eller…?"

Sensationslaget Vita Hästen går in i Direktkvalet till SHL mot Modo - och ingen tror på den allsvenska nykomlingen, precis som vanligt.

Karlskrona i all ära, men vet i fasen om inte Vita Hästen är årets sensationslag i HockeyAllsvenskan.

Ingen, utom möjligtvis de mest inbitna Vita Hästen-fansen, trodde på något annat än en negativ kvalserie den här säsongen. Men nykomlingen har sannerligen tagit nederlagstippningen i sann Asplöven-anda, bara knutit näven i fickan, kört som attan och visat att motivation slår klass. Därmed inte sagt att Vita Hästen har något dåligt lag, men visst har man överträffat förväntningarna. 

Amerikanen Adam Schmidt är väl ett tydligt bevis - en av de mest ifrågasatta importerna i hela serien inför säsongen, men en av dem som överraskat och levererat mest. Typ som hela Vita Hästen. 

Laget har anklagats för att spela skyttegravs-hockey - men om det ger en åttondeplats i tabellen så skiter man nog i vad andra säger. 

Hellre åtta med en tajt defensiv än på plats fjorton med en blixtrande propagandahockey. 

Resan under säsongen har varit anmärkningsvärd: en flygande start, i tabelledning, sedan en dalande resa nedåt i tabellen för att sedan i slutet ändå bärga en åttondeplats och spel i Slutspelsserien. Väl där så har man gjort det bra, spelat tajt och lyckades - mot alla förhandstips - bli tvåa. Det innebär direktkval till SHL mot Modo, och alltså chansen att rusa igenom en serie på ett år - från division ett till SHL inom tolv månader. En fantastisk resa så klart.

Ingen räknar med Vita Hästen mot Modo.

Men ingen har räknat med Vita Hästen det senaste året heller, så det är inget nytt: 

För ett år sedan, i Kvalserien till HockeyAllsvenskan, så var givetvis Troja och Björklöven favoriter i kraft av lag uppifrån, men Vita Hästen angav tonen direkt, seglade igenom kvalet och fixade en allsvensk biljett. 

Inför HockeyAllsvenskan dömdes laget ut, vi minns ju inte minst Viasat-profilen Håkan Södergrens dystra dom, och undertecknads tips, och det snackades bara om negativt kval. Istället fick laget en sensationell start på säsongen och var i toppen hela hösten. 

Sedan kom dippen, laget rasade inte i tabellen men dalade sakta men säkert och hotades faktiskt av bottenlagen där några omgångar från slutet. Trots att man då var uträknade igen så lyckades man knipa åttondeplatsen i tabellen. 

Och i Slutspelsserien var man återigen utdömda - men blev alltså tvåa. 

Hela det här året så har Vita Hästen slagit undan alla som dömt ut. Alla som inte trott. Laget har borrat ner huvudet, envist praktiserat sitt tajta försvarsspel, och lyckats överraska gång på gång på gång. 

Ingen tror att Vita Hästen ska kunna överraska mot Modo, som haft en blytung säsong i SHL, som slutade sist, som fick se stjärnan William Nylander lämna skeppet. Ett Modo utan självförtroende, som har all press i världen - eller i alla fall i Örnsköldsvik - på sina axlar inför den här matchserien där SHL-statusen står på spel. 

Ett sargat Modo. 

Men ingen tror på Vita Hästen ändå. 

Inte jag heller. 

Trots att laget bevisat att man kan överraska gång på gång på gång. 

Men jag tror Vita Hästen trivs med det där - och det kanske är när ingen tror på dem, när ingen räknar med dem, som de levererar som bäst.

Varningen är härmed utfärdad, Modo. 


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media