"Sju matcher - sju tomma mål"

Det är jämnt och rafflande in på mållinjen i HockeyAllsvenskan - vilket inte minst tisdagens matcher var ett bevis för.

Två omgångar återstår av HockeyAllsvenskan. 

I tisdags, i den tredje sista omgången, hade alla lag utom Södertälje något att spela för: antingen kring något streck eller kring kampen om placeringar i Slutspelsserien dit man får med sig poäng baserat på just tabellplaceringen. 

Lika jämnt som det är i tabellen var det i matcherna.

Beviset: i samtliga sju matcher som spelades så tog något av lagen ut målvakten i slutet. Sju matcher, sju tomma målburar alltså. 

Har ingen aning om det hänt innan. Känns tveksamt. 

Lär bli tätt och tufft i de två avslutande omgångarna också. 


"Statistiken som Oskarshamn toppar"

Hur många spelare har varje lag använt i år?

Alltid en intressant fråga. Det var mycket liv under Karlskronas debutår i HockeyAllsvenskan då laget använde 50 spelare. Två och ett halvt lag, mer eller mindre.

I år toppar Oskarshamn statistiken med tre omgångar kvar då laget använt totalt 46 spelare. Fast det har inte alls varit lika uppmärksammat som med Karlskrona. Oskarshamn har inte skickat bort spelare som underpresterat, utan det handlar snarare om att man varit skadedrabbade och tvingats låna in spelare för att ha ett slagkraftigt lag på isen. Grejen är bara att man inte lånat in samma spelare varje gång, utan många olika, och det är den största anledningen till att antalet lirare dragit iväg. Jag fick det till hela 13 lånespelare som kommit och gått under säsongen.

Karlskrona, Rögle och Västerås - alla tre lagen topp-4 i tabellen - har använt minst spelare med 32. Att man ligger i toppen med en låg spelaromsättning är kanske inte konstigt, även om alla tre lagen gjort justeringar i truppen under resans gång. Dock så har man inte sysslat med kortidslån eller roterat mellan juniorer som får chansen, utan har varit konsekventa med vilka som lirar. 

Här är hela listan (hur stort antal av det totala antalet spelare som är målvakter anges inom parentes): 

Oskarshamn 46 (8)
AIK 43 (5)
Almtuna 43 (7)
Björklöven 42 (2)
Malmö 41 (4)
Mora 40 (4)
Timrå 40 (5)
Asplöven 39 (5)
Vita Hästen 39 (7)
Södertälje 37 (8)
Karlskoga 36 (6)
Karlskrona 32 (6)
Rögle 32 (3)
Västerås 32 (2)


"Målkungen är en bit från rekordet"

John Henrion har gjort 30 mål i HockeyAllsvenskan i år. Det har bara fem spelare lyckats med innan.

John Henrion är HockeyAllsvenskans målkung hittills i år och har dunkat in 30 mål. 

Det är en siffra som imponerar. Sedan HockeyAllsvenskan blev en riksserie 2005, där vi är inne på tionde säsongen nu, så är det faktiskt bara fem spelare som tidigare lyckats med att skjuta 30 mål eller fler under en och samma säsong. En av dem, Pelle Prestberg, har gjort det två gånger (2009/10 och 2008/09). Övriga 30-målsskyttar är Broc Little, Pierre-Edouard Bellemare, Marcus Paulsson och Magnus Wernblom. 

Det sätter Henrions målskytte i lite perspektiv.

Dock så är det en bit kvar till säsongsrekordet som innehas av Wernblom som under första året i HockeyAllsvenskan skickade in hela 37 puckar för sitt Skellefteå. 

Henrion har fem matcher på sig att sätta sju mål för att tangera rekordet. Oerhört tufft givetvis, även om det inte är omöjligt. Amerikanen är ju i kanonslag och har gjort 16 av sina mål på de tolv senaste matcherna. Håller han det snittet - 1,3 mål per match - så gör han sex eller sju mål till. 

Men att vara blott sjätte spelaren under tio säsonger som skjuter minst 30 mål i HockeyAllsvenskan smäller högt bara det. 

Målkungarna i HockeyAllsvenskan genom åren: 

13/14 Jeremy Williams, Västerås,  26 mål
12/13 Damien Fleury, Södertälje, 29 mål 
11/12 Broc Little, Västerås, 35 mål
10/11 Jens Bergenström, Leksand, 26 mål
09/10 Pelle Prestberg, Leksand, 30 mål
08/09 Pierre-Edouard Bellemare, Leksand, 31 mål
07/08 Marcus Paulsson, Malmö, 30 mål
06/07 Mattias Carlsson, Rögle, 28 mål
05/06 Magnus Wernblom, Södertälje, 37 mål"Helt lag med dubbelspelare"

Kom och tänka på det precis: det vimlar av spelare i HockeyAllsvenskan som hunnit spela i två klubbar bara den här säsongen.

När jag rotade mer i det så visade det sig att spelarna som spelat i två olika lag i HockeyAllsvenskan under den här säsongen räcker för att fylla ett helt lag.

Några spelare är lån som hunnit med att lånas ut till två olika klubbar, men majoriteten av spelarna är spelare som bytt klubb i HockeyAllsvenskan under säsongen. Jag har ingen notering på hur många det varit tidigare år, men är ganska säker på att vi aldrig sett så här många spelare "dubbelspela" under en och samma säsong.

Bra eller dåligt?

Det låter jag andra bedöma, men känslan är att sidledsövergångar - som jag varit inne på tidigare - är ett fenomen som ser ut att växa. Bara för att du inte platsar i en klubb i HockeyAllsvenskan så är man inte rökt i serien, utan flera spelare har visat att man i en annan miljö, med andra förutsättningar, kan vara bra spelare. Tydliga exempel är ju Alexander Larsson och Jesper Thörnberg. Att flera spelare bevisat det - samtidigt som marknaden generellt är tunn - gör att vi troligen kommer få se fler spelare byta klubb inom HockeyAllsvenskan i framtiden. 

Nåväl, laget med årets dubbelspelare:

Målvakter

Christoffer Bengtsberg (Almtuna/Södertälje)
Sebastian Idoff (Södertälje/Asplöven)
Linus Söderström (Södertälje/Almtuna)

Backar

Albin Lorentzon (AIK/Vita Hästen) - Petter Lindberg (Oskarshamn/AIK)
Patrik Nevalainen (Björklöven/Karlskrona) - Christopher Aspeqvist (Södertälje/Almtuna)
John Nyberg (Oskarshamn/Mora) - Victor Berglind (Rögle/Oskarshamn)
Niklas Andersson (Vita Hästen/Timrå)

Kedjor

Conny Strömberg (Västerås/AIK) - Evan McGrath (Västerås/Oskarshamn) - Matt Fornataro (Västerås/Mora)
Jesper Thörnberg (Södertälje/Björklöven) - Victor Ekarv (AIK/Asplöven) - James Sixsmith (Södertälje/Asplöven)
Alexander Larsson (Södertälje/Vita Hästen) - Emil Lundberg (Almtuna/AIK) - Christoffer Forsberg (Timrå/Malmö) 
Tomas Larsson (Mora/Asplöven) - Jakob Karlsson (Oskarshamn/Södertälje) - Erik Nyström (Oskarshamn/Timrå)
Calle Åsell (Vita Hästen/Timrå)

Plus målvakten Fredrik Bergvik då, som dock inte spelat några allsvenska minuter i år, men Frölunda-lånet har suttit på bänken i både Karlskrona och Oskarshamn. 

Om vi räknar med Bergvik så har vi 24 lirare som hunnit med spel i två allsvenska klubbar i år. Anmärkningsvärt. 


"Inför slutspurten - koll på läget"

Sju omgångar kvar av HockeyAllsvenskan och landslagsuppehåll - då kollar vi av läget i alla lag och kolla in nycklarna inför slutspurten.

Vi kör igenom lagen. Som brukligt.

***

1 MALMÖ

BLOGGEN TIPPADE: 1

KOMMENTAR: Vid senaste kollen hade Malmö gjort ett miniryck och det kändes som man skulle dra ifrån i toppen - men så blev det inte. Istället förlorade laget tre av de fyra första matcherna 2015 och tappade greppet. Nu har man, dock med minsta möjliga marginal, återigen serieledningen. Det som framförallt sticker ut är förändringarna i truppen. Som är många. Yannick Lehoux anslöt i mitten av december och i januari har lagledningen lastat in Niko Hovinen, Johan Björk, Fabian Brunnström, Eric Himelfarb och Christoffer Forsberg. Trots truppnyheterna känns det inte som att hierarkin är allvarligt förstörd, men det kommer krävas en inkörningsperiod.

SPURTNYCKELN: Att sätta den nya hierarkin i laget med de nya lirarna. Det innebär en del nya roller, en del nya kedjor. Med tanke på kampen och första- och andraplatsen finns inte så mycket inskolningsperiod att arbeta med.

SPURT-SPARKAPITALET: Nyinlastade Fabian Brunnström som - i rätt form - kan bli en boost för offensiven. Men också Tony Romano, som just nu inte platsar, men som sitter på bra kapacitet.

PROGNOS: Tippar att Malmö blir etta eller tvåa till slut.

***

2 KARLSKRONA  

BLOGGEN TIPPADE: 11

KOMMENTAR: Jag hyste mina tvivel kring att Karlskronas bensin skulle räcka för att ta en plats bland de två bästa i serien, men jag börja vackla lite där. Det finns inte så många tendenser som tyder på att energin kommer ta slut. I och med att man nu också tömt skadelistan, snäppat upp konkurrensen och har gott om folk att använda sig av, så känns det som man kommer orka hela vägen ut och absolut vara med i kampen om en plats i HockeyAllsvenska finalen. Hela laget rider dessutom på en positiv våg eftersom man har allt att vinna. Ingen hade tippat laget i toppen, allt är bara en bonus just nu.

SPURTNYCKELN: Att hålla uppe energinivån. Så enkelt är det faktiskt.

SPURT-SPARKAPITALET: Erik Thorell som varit skadad ett tag, men som i veckans comeback levererade direkt. Han ökar slagstyrkan ytterligare.

PROGNOS: Slåss om andraplatsen ända in i kaklet. Om man klarar det? Svårt. Lagen som jagar är bra. Tippar nog att man blir trea eller fyra till slut, ändå.

***

3 VÄSTERÅS

BLOGGEN TIPPADE: 4

KOMMENTAR: Västerås har sannerligen gjort en uppryckning och är ett av seriens bästa lag just nu, även om man överraskande föll mot Timrå senast. Men laget har bara fyra förluster på de 20 senaste kamperna, är bara en pinne bakom tvåan Karlskrona och har sannerligen häng på en plats i HockeyAllsvenska finalen. Otraditionellt nog så valde ju klubben dessutom att vara passiva vid deadline för övergångar, vilket dock var klokt. Speciellt sett till fjolårets kaos, då man lastade in ett gäng nya spelare, sabbade rollfördelningen och inte orkade leverera i Kvalserien. I år har istället rockaderna i laget gjorts tidigare och nu har man mer tid att bygga något riktigt bra.

SPURTNYCKELN: Lugn och ro i laget. Som man inte hade ifjol, men som man skapat i år.

SPURT-SPARKAPITALET: Jeremy Williams som varit skadad ett tag men som är tillbaka i spel, dock inte i toppform. Kommer han igång med målskyttet igen har man ett offensivt vapen till.

PROGNOS: Tror man plockar andra platsen i HockeyAllsvenska finalen. Känns som ett av de jämnaste lagen i HockeyAllsvenskan just nu.

***

4 RÖGLE

BLOGGEN TIPPADE: 2

KOMMENTAR: Rögle hade en svag höst, men har blivit bättre med tiden och är ju inte minst grymt svårslagna på hemmaplan. Den där riktiga Rögle-känslan av att vara tokpumpade av energi och närmast nog kännas oslagbara har dock inte slagit in ännu, men det är å andra sidan lite tidigt för det. Det brukar komma när kvalen närmar sig. I och med justeringarna i truppen under säsongen, där skarpskytten Jordan Smotherman är siste man in, så känns det som man hittat rätt balans i laget och det finns gott om vapen både offensivt och defensivt för att utmana om en SHL-plats. Dock: kommer laget hitta den där sanslösa kval-energin i år, den som brukar skapas av lagets unga energispelare, nu när man lastat in fler nordamerikaner än brukligt? Blir intressant att se.

SPURTNYCKELN: Rögle har lyft spelet i box play, men har fortfarande lite att slipa på där. Blir viktigt i slutspurten.

SPURT-SPARKAPITALET: Jordan Smotherman. En kille som levererat från start i Rögle-dressen och som blir viktig framöver.

PROGNOS: Jo, Rögle är ett topplag och jag tippade dem som tvåa inför serien. Det är inte kört eller orealistiskt att bli tvåa, men Västerås har fyra poäng att gå på och frågan är om man hinner ikapp. Minst fyra i tabellen i alla fall, tippar jag.

***

5 KARLSKOGA

BLOGGEN TIPPADE: 5

KOMMENTAR: 14 raka segrar. Det är en svit som inger respekt och som tog Karlskoga upp i den absoluta tabelltoppen. Efter det har man dock rasat tillbaka lite, står nu på fyra raka nederlag och har halkat efter i kampen om första- och andraplatsen. Formkurvor vänder snabbt, men känslan är väl att Karlskoga - bland annat på grund av de tunga skadorna på Henrik Björklund, Christian Berglund och Johan Nilsson - får svårt att nå till den absoluta toppen. Lagets förvandling under säsongen är dock anmärkningsvärd. Trots förlusterna på sistone finns en annan trygghet i laget och man kastar inte in puckar i eget nät som var fallet ett tag i höstas.

SPURTNYCKELN: Att skadelistan töms. Henrik Björklund, Johan Nilsson och Christian Berglund är tre spelare som behövs om laget ska bli en utmanare i SHL-kvalet. Så är det bara.

SPURT-SPARKAPITALET: Henrik Björklund. Kommer han tillbaka får BIK in en skarpskytt av absolut toppklass.

PROGNOS: Tippade på en femteplats inför säsongen - och där är man också. Och jag tror man stannar här resten av säsongen.

***

6 MORA

BLOGGEN TIPPADE: 8

KOMMENTAR: Mora hade ju en grymt stark period där under hösten och ett tag toppade man också tabellen, men sedan kom verkligheten ikapp, laget halkade ner och laget har "bara" fem trepoängare på de 15 senaste matcherna. Framförallt så har ju offensiven svalnat rejält: Jonas Westerling och Daniel Hermansson levererar nästan inget, höstens succémålskytt Emil Bejmo har bara gjort ett mål på de 16 senaste matcherna, Yan Stastny har inte blivit någon injektion. Och så vidare. Den ende som gör poäng just nu är Matt Fornataro. Med det sagt: alldeles för många individer underpresterar för att kollektivet ska fungera.

SPURTNYCKELN: Att få igång offensiven. Så gott som alla offensiva vapen har blött krut just nu och det håller inte framöver.

SPURT-SPARKAPITALET: Jonas Westerling, playmakern som är drivande i lagets offensiv, som bara levererat tre assist på de elva senaste matcherna. Här finns mer att hämta.

PROGNOS: Svårt. Det finns kapacitet i laget och dess spelare, men just nu är det få som levererar, i alla fall i offensiven. Känslan är att laget blir sexa, sjua eller åtta i tabellen - varken bättre eller sämre än så.

***

7 BJÖRKLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 13

KOMMENTAR: Överraskande. Ja, så sammanfattar jag Björklövens spurt efter jul där laget har poäng i nio av elva matcher och just nu står på fyra raka trepoängare. Laget har haft bra målvaktsspel och bra försvarsspel hela säsongen, men nu har man också börjat få igång offensiven, där Stefan Öhman varit bra hela tiden, men där Kim Karlsson, William Quist och Mark Hurtubise nu också börjat producera på kontinuerlig basis vilket skapat en helt annan bredd framåt. Även Emil Lundberg har varit het på slutet, men att han stack till Djurgården behöver inte vara blytungt, eftersom klubben samtidigt fått tillbaka stjärnan Jon Palmebjörk från sin hjärnskakning.

SPURTNYCKELN: Att Hurtubise, Karlsson och Quist - vid sidan av pålitlige Öhman - fortsätter leverera. Offensiven har varit ett problem tidigare, men är det inte just nu.

SPURT-SPARKAPITALET: Jon Palmebjörk som precis kommit tillbaka efter sin hjärnskakning. Håller på att varva upp och i form är han en av HockeyAllsvenskans främsta målskyttar.

PROGNOS: Nej, tror inte Löven blir indragna i bottenstriden längre. Slutspelsserien känns faktiskt nära: det är en lucka ner till nian, de på pappret bästa konkurrenterna (AIK och Södertälje) är långt efter, och ett gäng av de jagande lagen är i ekonomisk kris. Matchboll Löven, alltså.

***

8 VITA HÄSTEN


BLOGGEN TIPPADE: 14

KOMMENTAR: Oj, verkligheten har sannerligen hunnit ikapp Vita Hästen. Efter succéstarten på säsongen, där man länge hade serieledningen, så har det blivit fritt fall i tabellen och åttondeplatsen är i omedelbar fara. På de 14 senaste matcherna har det bara blivit tre trepoängare. En av anledningarna är att målvaktsspelet, så var fenomenalt i höstas, har fallit igenom en del. Men också att offensiven trubbats av rejält, där inte ens toppduon Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson orkar producera just nu. Oavsett, Vita Hästen har gjort en grym säsong som nykomling, men dagsformen är minst sagt svag.

SPURTNYCKELN: Att få upp målvaktsspelet igen. Kapaciteten finns ju där, någonstans.

SPURT-SPARKAPITALET: Adam Schmidt, som precis kritat på ett nytt Vita Hästen-avtal, lastade in gott om poäng innan jul, men har sedan svalnat rejält i produktionen. Där har laget ett offensivt sparkapital.

PROGNOS: Grejen är att det bara är tio poäng ner till negativt kval nu, men eftersom Södertälje och AIK förlorar ännu mer än Vita Hästen så bör man vara på ganska säker mark gällande kontraktet. Platsen bland de åtta bästa är dock i direkt fara - och jag tror inte man orkar hålla den.

***

9 ASPLÖVEN

BLOGGEN TIPPADE: 12

KOMMENTAR: Vid senaste genomgången, efter att laget förlorat åtta raka matcher, löd betyget: ingen leverans från transatlantkedjan, inga poäng. Så var det. Men efter jul satte Per Kenttä ihop stjärnkedjan igen och de började spruta in ännu mer poäng än tidigare - i alla fall John Henrion och Jacob Lagacé - vilket gjorde att också laget vaknade igen. Det kändes som att Asplöven var på väg ner i kvalträsket, men nu är man på mer fast mark och nosar snarare på en plats i Slutspelsserien än att blickar neråt. Imponerande, som vanligt av laget som verkar ha nio liv. I och med att Luleå värvat en hel del på sistone också så har man också fått in ett gäng överblivna klasspelare på lån från SHL-klubben, vilket ökar slagstyrkan ytterligare.

SPURTNYCKELN: Att Luleå håller sig skadefria så att man får behålla SHL-lånen. Kallas de hem till Luleå så kan de inte spela i Asplöven mer i år, eftersom tiden för övergångar har gått ut.

SPURT-SPARKAPITALET: Luke Salazar, som inte alls har samma poängfrekvens som Henrion och Lagacé, men som i september och oktober visade att han kan leverera.

PROGNOS: Ja, senast skrev jag att man får jobba för att undvika negativt kval. Nu tror jag man snuvar Vita Hästen på en plats i Slutspelsserien.

***

10 TIMRÅ

BLOGGEN TIPPADE: 10

KOMMENTAR: Jag är imponerad av Timrå. Efter formsvackan i november och december, där man vann tre av 17 matcher, så har laget mot alla odds lyft sig, hittat vinnarrecept och gnetat till sig ett antal segrar som gör att man lämnat jumboplatsen i tabellen. Bland annat så vaknade ju en petad André Hult, en slumrande Per Hallin samt unge Ludvig Nilsson där kring jul, och då lyckades man leverera tillräckligt med mål för att ta poäng. Fakta är dock att truppen är begränsad och den offensiva spetsen tunn. Det här talar dock för Timrå, tycker jag: klubben har haft turbulent tid, bara varit dagar från konkurs men rett ut det - och det kan ge en positiv boost till truppen som känner att de fått en andra chans och som kommer göra att de jobbar skiten ur sig under slutspurten.

SPURTNYCKELN: Power play-spelet. Varit svagt hela säsongen, men måste upp nu.

SPURT-SPARKAPITALET: Oscar Johansson. Forward som tidigare varit god för närmare 20 mål i HockeyAllsvenskan. I år? Tre mål...

PROGNOS: Kommer inte orka upp till Slutspelsserien, utan det handlar om i första hand att undvika negativt kval. Har några poäng att gå på, men inget betryggande avstånd. Kan mycket väl bli indragna i absoluta botten.

***

11 ALMTUNA

BLOGGEN TIPPADE: 9

KOMMENTAR: Bitter säsong, misstänker jag att många tycker. Laget gjorde en kanonhöst, den bästa på länge, och såg ut att ha något stort på gång med skicklige coachen Niklas Eriksson, stjärnkeepern Johan Holmqvist och ett väloljat maskineri där alla underkastade sig rollerna. De ekonomiska problemen har dock satt stopp för framgången: tre nyckelspelare (Holmqvist, Tobias Hage, Emil Lundberg) var man tvungna att sälja av för att klara säsongen. Därmed så försvagades man betydligt. Och tappade platsen i Slutspelsserien. En seger på de elva senaste säger det mesta. Uppsala-laget har bara tre poäng att gå på gentemot negativa kvalstrecket. Snacka om scenförändring.

SPURTNYCKELN: Att hålla sig skadefria. Truppen har utarmats och man är beroende av att ha lirarna i speldugligt skick framöver, om det inte ska rasa ännu mer.

SPURT-SPARKAPITALET: Martin Janolhs. Ett mål på de 22 senaste matcherna, efter att ha gjort tolv mål på de 23 första matcherna.

PROGNOS: Almtuna hade tagit en plats i Slutspelsserien om man fått behålla stjärnorna. Det är jag ganska övertygad om. Men nu: nya förutsättningar, svag form och fritt fall i tabellen. Det doftar faktiskt kval.

***

12 OSKARSHAMN

BLOGGEN TIPPADE: 7

KOMMENTAR: Det är bara att spinna vidare på förra genomgången: Oskarshamn har inte hittat någon harmoni den här säsongen. Det kuggar inte i. Stjärnorna är för bleka. I mitten av januari, efter 0-6 mot Timrå och sedan fansen krävt tränaren Fredrik Söderströms avgång, hade klubben långa samtal om vad som skulle göras vilket mynnade ut i att man bestämde sig för att snäppa upp allt. Det köpte dock inte David Rodman, utan drog hem. Samtalen har dock inte gett effekt poängmässigt, där Oskarshamn "bara" tagit sju poäng på sex matcher och alltjämt är inblandade i bottenstriden istället för att vara en utmanare till topp-8. Nu brottas man dessutom med en akut ekonomisk kris. Kort sagt: Oskarshamn är inte i harmoni på flera plan.

SPURTNYCKELN: Få igång stjärnorna, som Arsi Piispanen och Camilo Miettinen, till exempel. Men det har man å andra sidan inte fått på hela säsongen.

SPURT-SPARKAPITALET: Många. Som fjolårets succécenter Arsi Piispanen, som har en rejäl poängsvacka just nu (ett mål och noll assist på sju matcher).

PROGNOS: Nej, glöm Slutspelsserien Oskarshamn. Det här handlar om att undvika negativt kval. Har för bra lag för att halka ner där egentligen, men som sagt: man är inte i harmoni. Då spelar namn på ett papper ingen roll.

***

13 AIK

BLOGGEN TIPPADE: 6

KOMMENTAR: Nej, det är bara att konstatera att AIK inte lyfter den här säsongen. Inför säsongen stämplades frågetecken för alla unga spelare och orutinen, och det fanns bevisligen befogad oro. Under resans gång har man lastat in en hel radda nya och rutinerade spelare - Ziga Pavlin, Nils Bäckström, Conny Strömberg, Emil Lundberg - men har har inte hjälpt. En vinst på de åtta senaste matcherna är direkt svagt. Framförallt så gör ju laget alldeles för lite mål. Visst, Strömberg levererar i poängprotokollet som vanligt, och Daniel Olsson-Trkulja har gjort mål i några matcher på sistone, men förutom dem så är det sällsynt med AIK-forwards på scoreboarden. Det är bara att konstatera: AIK är inte bättre än så här.

SPURTNYCKELN: Att poängspelare som levererat på den här nivån tidigare kliver fram. Tänker främst på Joakim Hagelin (ett mål och tre assist på 17 matcher), Christian Sandberg (ett mål och en assist på åtta matcher), Fredrik Hynning (två mål och en assist på 18 matcher) och Johan Andersson (en assist på sju matcher).

SPURT-SPARKAPITALET: Christian Sandberg. AIK-veteranen som kan så mycket bättre. Dags att kliva fram nu.

PROGNOS: Alltså, det har varit svårt att tänka sig AIK i negativt kval, men det ligger nära verkligheten. Usel form, massor av spelare som underpresterar och stor press utifrån. Det är inte roligt i Solna-klubben just nu. Tror ändå, på något sätt, att AIK undviker kvalet. 

***

14 SÖDERTÄLJE

BLOGGEN TIPPADE: 3

KOMMENTAR: Västerås har rest sig. Karlskoga har rest sig. Södertälje är kvar i botten. Varför? Ja, bra fråga. Med tanke på namnen på pappret så borde man givetvis ligga mycket, mycket högre upp i tabellen, men det finns ingen som presterat i paritet med förväntningarna. I alla fall ingen av de etablerade spelarna. Tidigare i veckan fick tränaren Janne Karlsson gå och assisterande coachen Anders "Ante" Karlsson fick ta över - men frågan är om han hinner göra SSK till ett vinnande lag på de få omgångarna som är kvar. Laget har helt klart kört fast, spelarnas självförtroende är kass och de flesta runtomkring räknar med kval. Tuffa förutsättningar, minst sagt.

SPURTNYCKELN: Nystarten. Att "Ante" Karlsson blir en energiboost för alla som fastnat i negativa hjulspår.

SPURT-SPARKAPITALET: Vem måste inte kliva fram? Tim Sandberg har visat tidigare vilken kanonkeeper han är - nu är han bänkad av Christoffer Bengtsberg men en Sandberg i form kan vinna matcher åt sitt lag. Det har han visat i kval förr.

PROGNOS: Senast trodde jag att SSK skulle greja en plats i Slutspelsserien. Jag menar, hur skulle man missa med det här laget? Men nej, dit kommer man givetvis inte. Elva poäng upp är för mycket. Speciellt när man står på fem raka förluster och nio nederlag på tio matcher. Nu handlar det om att undvika negativt kval. Och det vet i fasen om man fixar det, faktiskt.Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media