"10 unga som kan bli aha-spelare"

Säsongen närmar sig - och med den också spänningen i att få uppleva ett gäng unga spelare som har chansen att blomma ut på seniornivå.

HockeyAllsvenskan är välkänd som plantskola - och jag tycker att bland det häftigaste som finns i hockeyvärlden är att se unga spelare ta det där klivet in i vuxenvärlden, förvandlas från junior- till seniorspelare.

Ifjol i HockeyAllsvenskan satte sig framförallt två unga namn på näthinnan: dels forwarden Robin Kovacs som sprutade in mål och som omgående, trots att han bara var 17 år när säsongen startade, blev en av AIK:s viktigaste spelare, dels backen Olle Alsing som knep en ordinarie Almtuna-tröja, spelade moget och vågade praktisera sitt spel, trots sin ringa ålder på 18 år. 

Spelarna behöver förvisso inte vara så unga (16, 17, 18 år) för att man ska älska genombrotten - även om en ung ålder sätter extra krydda. Men att se en 20-åring blomma ut är lika kul. 

Nåväl, träningsmatcherna är inte ens två veckor bort, det börjar suga till i hockeytarmen, och jag ögnade igenom lagen och plockade ut tio spelare som jag tror och hoppas kan ta klivet in i seniorhockeyn och överraska i år. 

Jesper Bratt, AIK
Killen är bara 16 år - fyller 17 om några dagar - och har redan stämplats som en av de största talangerna som AIK någonsin fått fram. Stora ord om en ung spelare. Klubben har samtidigt meddelat att forwarden ska skolas in i lagom takt. Jesper Bratt snittade en poäng per match i J20 SuperElit redan ifjol, har en härlig offensiv uppsida och är oerhört mogen för sin ålder. Med tanke på stockholmarens talang i kombination med AIK:s något tunna forwardsbesättning, så kan han ta en ordinarie tröja redan i höst.  

Jonas Johansson, Almtuna
Brynäs-talangen Jonas Johansson avslutade förra säsongen i Almtuna och gjorde det riktigt, riktigt bra - speciellt med tanke på att det inte är helt enkelt att bära upp manteln efter Johan Holmqvist som lämnade klubben i samma veva. 19-åringen är en stor målvaktstalang, spelar modernt samt har storleken med sig, och är tänkt som etta i Uppsala-laget i vinter. Flera vassa målvakter - Magnus Hellberg, Anders Lindbäck, Fredrik Pettersson-Wentzel - har blommat ut i Almtuna tidigare. Blir Johansson näste i raden? 

Jonathan Davidsson, Asplöven
Succéartat genombrott ifjol då Jonathan Davidsson under sin första säsong i J20 SuperElit smackade in 17 kassar, 45 poäng och blev åtta i hela poängligan. 18-åringen - en lång, gänglig forward med ett vasst målsinne - belönades med ett SHL-kontrakt med Djurgården men kommer att spendera hela kommande vinter på lån i Asplöven där han lär få chansen i någon av de tre bästa kedjorna. Högerskytten kan mycket väl sätta avtryck i HockeyAllsvenskan redan nu. 

Emil Aronsson, Mora
Emil Aronsson vänder hem till Sverige efter dubbla säsonger i den kanadensiska juniorhockeyn och gör intressant seniordebut i HockeyAllsvenskan. 19-åringen beskrivs som hela paketet, med vass skridskoåkning, solitt tvåvägsspel och härlig aggressivitet. Som skolad i Nordamerika så lär det finnas en hel del energi och frenesi i spelet. Forwarden lär knappast bli någon poängmaskin - men väl en tung, tuff och tacklande spelare som banar väg för spelare med större offensiv verktygslåda. Med tanke på attributen finns alla möjligheter att bli en publikfavorit. 

Alexander Henriksson, Oskarshamn
Efter två produktiva OHL-säsonger i Kanada vänder Alexander Henriksson hem till Sverige, men inte till Färjestad, utan seniordebuten kommer istället att ske i Oskarshamn. 20-åringen har en härlig arbetsvillighet och ger allt i alla lägen, samtidigt som det finns en offensiv verktygslåda tillräcklig för att chippa in en och annan poäng. Lär dock i första hand användas som tvåvägsarbetande energispelare. 

Patrik Blomberg, Pantern
Okej, Patrik Blomberg är 21 år och etablerade sig som seniorspelare ifjol när han fick stjärnstatus i HockeyEttan med Pantern och lastade in 27 poäng på 25 matcher, men HockeyAllsvenskan är en nivå upp, centern är förhållandevis ung och den fulla potentialen är inte uppnådd. Det ska bli oerhört intressant att följa talangen som aldrig slog sig in i Malmö, även om uppladdningen kunde varit bättre då Blomberg haft hjärnhinneinflammation under våren och sommaren och inte kunnat träna som tänkt. Hur som helst: frisk och kry så kommer Blomberg få en offensiv nyckelroll i Pantern - och det ska bli intressant att se hur han förvaltar det förtroendet på allsvensk nivå. 

Jonathan Dahlén, Timrå
16 år när förra säsongen inleddes - fyllde 17 i december - men gjorde trots det succé i J20 SuperElit där han lastade in 25 mål och 50 poäng på 40 matcher vilket räckte till en fjärdeplats i hela poängligan. Jonathan Dahlén fick också fem allsvenska matcher under säsongen - men är nu uppflyttad på permanent basis i Timrå. Talangen - son till legenden Ulf Dahlén - har massor av offensiva verktyg. Kommer matchas in försiktigt i HockeyAllsvenskan är det sagt, men lär vara mogen för en ordinarie tröja redan i höst. Timrå brukar dessutom inte vara rädda att släppa fram sina talanger. 

Kevin Ekman-Larsson, Tingsryd
Nåväl, Kevin Ekman-Larsson har varit ordinarie i Tingsryds backbesättning de två senaste åren, men 20-åringen väntar fortfarande på det där lyftet som brorsan Oliver Ekman-Larsson fått. Lillebror Ekman-Larsson har visat sig bli bättre och bättre ju vassare motståndet blir, vilket gör att spelet i HockeyAllsvenskan borde passa honom ypperligt jämfört med liret i HockeyEttan. Kevin kommer få leva med jämförelserna med storebror - numera stjärna i NHL-laget Arizona Coyotes - och kommer kanske aldrig upp i samma klass, men har alla möjligheter att blomma ut till en toppback i HockeyAllsvenskan. 

Victor Crus-Rydberg, Vita Hästen

Victor Crus-Rydberg har varit i Kanada de två senaste åren, spelat juniorhockey, testat på AHL och även hunnit bli NHL-listad av New York Islanders. Forwarden brukar göra mycket poäng, är skicklig med klubba och puck, brukar hitta yta både för sig själv och sina lagkamrater. Härlig blick för spelet och framförallt passningsspelet sticker ut. Högerskytten var ombytt i en SHL-match under sin tid i Linköping och har några AHL-matcher under bältet - men har i övrigt inte lirat någon seniorhockey, så det ska bli intressant att se om han kan få ut sitt irrationella spel även i spelet mot äldre och mer erfarna spelare. Känslan är dock att Crus-Rydberg kan slå igenom direkt. 

Lukas Zetterberg, Västerås
Lukas Zetterberg är näste i raden av duktiga juniorer som får chansen i Västerås. Det som talar emot ett Zetterberg-genombrott i vinter är konkurrensen i Västerås, där det vimlar av rutinerade och etablerade spelare på forwardssidan och där det inte finns så mycket ledigt utrymme att slåss om. Den 18-årige högerskytten, som har fint spel- och målsinne och potential att bli en absolut spjutspets, kan få finna sig i att inleda som skadevikarie. Samtidigt finns det så mycket potential hos talangen att det kan bli svårt att hålla honom utanför de tre toppkedjorna i längden. Blir oerhört intressant att följa i vinter.


"Juli - nu kommer mycket av spetsen"

Det är juli - och därmed kan vi vänta en hel del spetsspelare som landas i HockeyAllsvenskan.

De flesta klubbarna i HockeyAllsvenskan har fortfarande vakanta platser i trupperna - och de flesta vakanserna handlar om spetsspelare.

Nu är det 1 juli - och då brukar det börja lossna med stjärnvärvningarna. En anledning är att NHL startat sin Free Agent-marknad, som alla går och väntar på. Det påverkar också HockeyAllsvenskan, trots att serien är en bit ner i näringskedjan. Men spelare som ratas i NHL börjar konkurrera med spelare som hoppas på SHL, KHL- och NLA-kontrakt, som i sin tur skuffar undan spelare i nästa led, och så vidare. 

En annan anledning till att saker händer är att klubbarna går på is i slutet av juli och början av augusti - och då vill spelare ha klart med en arbetsgivare. De som väntar ut marknaden och klubbarnas bud brukar i regel bestämma sig under den här tiden. 

Vad kan vi då vänta oss av juli i år? 

Ja, vi behövde inte vänta länge på första värvningen då Oskarshamn under första juli-morgonen presenterade amerikanen Mitch Wahl. 

Och mer kommer att komma. Runt 30 lediga platser finns i de allsvenska trupperna. 

Jag tror vi kan förvänta oss en hel del intressanta namn. Majoriteten kommer att vara importer, som det brukar vara vid den här tiden. Ifjol kritade några av förra säsongens hetaste och bästa spelare på i just juli. Bland annat den här kvartetten: Johan Holmqvist, Jacob Lagacé, Conny Strömberg och Tyler Matson. 

För att öka förväntningarna på juli så får ni hela värvningslistan från juli ifjol (sorterad efter position) som innehåller ett gäng intressanta namn - och även om alla inte gjorde succé ifjol, som exempelvis Justin Bostrom, så var det värvningar som hajpade serien: 

Johan Holmqvist, mv, Almtuna
Dayn Belfour, mv, Almtuna

Brett Palin, b, Mora
Russ Moyer, b, Karlskrona
Gabe Guentzel, b, Asplöven
Niklas Andersson, b, Vita Hästen 
Markus Magnusson, b, Almtuna

Justin Donati, f, Vita Hästen
Luca Caputi, f, Oskarshamn
Camilo Miettinen, f, Oskarshamn
Jacob Lagacé, f, Asplöven
Daniel Ljunggren, f, Almtuna
Conny Strömberg, f, Västerås
Justin Bostrom, f, Rögle
Johan Andersson, f, AIK
Tyler Matson, f, Rögle
Mattias Kalin, f, Vita Hästen

Räkna med att det landas en hel del intressanta namn under juli månad i år också. 


"10 intressanta comebacker"

Det finns ett gäng spelare som återkommer till HockeyAllsvenskan i höst - och här är 10 intressanta comebacker.

HockeyAllsvenskan har innehållit massor av profiler genom åren. När Simon Olsson kritade på för Asplöven efter ett år i norska Lörenskog häromdagen, så gick jag igenom återvändarna till HockeyAllsvenskan och listar här nedan 10 intressanta spelare som återvänder till serien i höst efter en tid i andra ligor. 

Here we go: 

Andreas Hjelm, AIK
För tre år sedan, under andra säsongen i Södertälje efter en utflykt till Norge, klev Andreas Hjelm fram som en av HockeyAllsvenskans främsta offensiva backar vilket mynnade ut i ett SHL-kontrakt med Luleå. SHL-sejouren blev dock inte särskilt lyckad för den spelbegåvade backen och i våras blev han utlånad till SSK, men kom inte upp i sin forna form eftersom självförtroendet var naggat i kanten. Tillbaka i HockeyAllsvenskan på allvar nu och lär få gott om speltid och offensivt utrymme i AIK. En man för toppen av backarnas poängliga? 

Simon Olsson, Asplöven
Simon Olsson har varit en av HockeyAllsvenskans största profiler de senaste åren, dels tack vare sitt fyndiga och kreativa spel på isen, dels tack vare sin uppsluppna och öppna stil gentemot fans och media. Efter ett år i Norge kommer artisten tillbaka till Sverige och Asplöven igen och de flesta, oavsett om man håller på Asplöven eller inte, ser fram emot att få se miniliraren i aktion igen. Kommer få massor av istid i Per Kenttä-laget - och lär bjuda på ett gäng härliga citat. 

Viktor Mårtensson, Leksand
Kom ni ihåg när Viktor Mårtensson, nyvärvad till Västerås, blev en snackis? I en välgörenhetsmatch proppade han på Peter Forsberg så det stod härliga till, vilket fick "Foppa" att ryta till och Mårtensson att se oförstående ut, för det var så han spelade. Så har karriären fortsatt - Mårtensson har varit ett irritationsmoment hos motståndarna, men en stor publikfavorit i det egna laget. Följer med Leksand från SHL till HockeyAllsvenskan och kommer bli en profil med sitt fysiska spel och sin sköna personlighet. 

Jacob Nilsson, Mora
Jacob Nilsson var en färgklick när han fick chansen i Tingsryds allsvenska lag för några år sedan, även om han då inte var färdig som spelare och hade en hyfsat undanskymd roll. Nu har 21-åringen vuxit till sig under några år i HockeyEttan, byter Tingsryd mot Mora och kan bli en sensation som ung och utvecklingsbar tvåvägscenter i Dalarna. Traditionell och klassisk svensk center som är bra på allt och kan användas i alla spelformer. 

Emil Sandin, Pantern
Snacka om intressant comeback. Emil Sandin ansågs länge vara en stor talang men lyckades aldrig ta någon prominent roll i Brynäs och lyckades aldrig bli en offensiv faktor i HockeyAllsvenskan heller, där han lirade med Rögle, Sundsvall och Almtuna. De två sista säsongerna i Almtuna var en mardröm: först noll mål på 47 matcher ena året, sedan kicken efter bara fyra matcher året efter. Omstart i Kristianstad i vintras, succé med 46 poäng på 33 matcher och starkt spel, inte minst i rollen som playmaker. Värvad till nykomlingen Pantern i våras - och nu får 27-åringen en ny chans att visa att han håller i HockeyAllsvenskan. 

Magnus Åkerlund, Sundsvall
Klassmålvakt som äntligen är tillbaka i HockeyAllsvenskan. Magnus Åkerlund var riktigt bra den säsongen han stod i Borås och har även några lånesejourer i andra allsvenska klubbar. Som 29-åring kliver han nu in i sin bästa tid som målvakt, var strålande den gångna vintern när Sundsvall tog klivet upp och förväntas vara en säker sista utpost även kommande vinter. 

Mats Hansson, Sundsvall
Mats Hansson var backankare i Borås under flera år i HockeyAllsvenskan och efter år i Norge och Danmark så återvände han till Medelpad - Timrå är moderklubben - inför den gångna säsongen och var en av de viktigaste kuggarna när Sundsvall tog sig tillbaka till HockeyAllsvenskan. Ganska liten back, men spelar ett stort spel, har fina händer och bra blick för spelet. Hanterar alla spelformer och kommer bli en nyckelspelare för Sundsvall även i höst. 

Markus Persson, Tingsryd
En artist har hittat tillbaka. Markus Perssons karriär har sannerligen varit en bergochdalbana. Han misslyckades att ta en tröja i Leksand, fick ett genombrott i allsvenska nykomlingen Mariestad, misslyckades återigen i Leksand och fick sedan gå efter 13 mållösa matcher i Karlskoga. Sedan dess har den offensivt giftige 25-åringen lastat in poäng i Norge och HockeyEttan och får nu chansen i HockeyAllsvenskan igen med Tingsryd som han var med och tog upp i våras. Kommer få gott om förtroende - och kommer en gång för alla visa att han håller allsvensk klass? 

Joakim Högberg, Tingsryd
2013/14 var Joakim Högberg en tilltänkt spetsvärvning i Almtuna. Forwarden hade vräkt in mål i Piteå under några år. Men sejouren i Uppsala blev en flopp, Högberg hade svårt att platsa och återvände till Norrland efter åtta mållösa matcher. Efter två nya 20-målssäsonger i HockeyEttan får 23-åringen nu en ny chans och Tingsryd har aviserat att Högberg ska matchas i en av de två toppformationerna. Högberg själv säger också att han är mer förberedd den här gången. Spännande comeback, minst sagt. 

Anton Mylläri, Västerås
En gång i tiden ansågs Anton Mylläri vara en stortalang. Visst, backen är bara 24 år, men det känns som att tiden för ett potentiellt genombrott håller på att rinna ut. Gjorde inte avtryck i varken Västerås eller Oskarshamn och har sedan harvat i HockeyEttan och senast i Danmark, innan han nu fått en tryout av hemmaklubben Västerås där han får chansen att slå sig in igen. Backbjässen - 187 cm, 107 kg - kan mycket väl spela till sig ett kontrakt. Misslyckas han är nog den allsvenska karriären över. Känns det som. Sista chansen att bli en allsvensk spelare? 


"Blir det färre transatlanter...?"

48 (!) nordamerikaner spelade i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen - men mycket tyder på att det blir färre kommande säsong.

Den gångna säsongen innebar rekord i antal transatlanter i HockeyAllsvenskan. Totalt 48 (om jag räknat rätt...) amerikaner och kanadensare figurerade i ligan.

Totalt två lag, om man vill göra den jämförelsen. 

Frågan är hur många det blir nästa år. I och med Dan Bakalas påskrift med Oskarshamn så är de nu 14 transatlanter som är klara för spel i HockeyAllsvenskan kommande säsong: 

Dan Bakala, mv, Oskarshamn
Mike Banwell, b, Björklöven
Kyle Hardy, b, Tingsryd
Charlie Cook, b, Västerås
Alex Hutchings, f, Björklöven
Adam Estoclet, f, Karlskoga
Mike Embach, f, Leksand
Brock Montpetit, f, Leksand
Evan McGrath, f, Oskarshamn
Eric Castonguay, f, Tingsryd
Danny Kearny, f, Tingsryd
Adam Schmidt, f, Vita Hästen
Jeremy Williams, f, Västerås
Matt Leitner, f, Västerås

Även om de flesta klubbarna fortfarande har vakanta platser i trupperna, och spetsen - som ofta brukar vara transatlantisk - värvas sist, så är min känsla att det blir mindre nordamerikaner i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Det känns osannolikt att det kommer lastas in ett 20-tal nordamerikaner till innan seriestart, vilket är ett måste för att komma upp i samma startantal som ifjol (sedan brukar ett gäng ansluta under pågående säsong). Vi kommer säkert se 10, 15 gubbar till från andra sidan pölen, men knappast fler. 

Varför blir det färre kommande säsong? 

Jag ser framförallt två anledningar: 

* Malmö, Karlskrona och Rögle - som alla hade en rejäl klick nordamerikaner i laget den gångna vintern - har försvunnit till SHL. In kommer bland annat lag som Pantern och Sundsvall som inte lär får speciellt mycket transatlantisk prägel. 

* Nyhetens behag kring den upphävda icke-EU-restriktionen har försvunnit lite grand. När det blev fritt fram att ha hur många importer som helst från länder utanför EU så var det många som valde att värva nordamerikaner, och även om många gjort succé de senaste åren så har också många misslyckats. 

Jag tillhör skaran som gillar nordamerikaner (jo, jag vet att jag påtalat det massor av gånger), och som tycker att de tillför något speciellt till svensk hockey, dels genom sin spelstil, dels genom sin öppenhet i media. Därmed inte sagt att det ska vimla av importer och den gångna säsongen kanske var taket för vad som kan anses rimligt. 

Min känsla är att antalet transatlanter landar kring 40 kommande säsong - vilket känns lagom.


"Lag för lag: Västerås"

Säsongen är slut - så nu sammanfattar vi läget. Jag går igenom lag för lag med lite spontana tankar. Bokstavsordning gäller, sist ut är Västerås.

BLOGGEN TIPPADE: 4

LAGET SLUTADE: 1

SÄSONGEN:
Västerås var ett av de topptippade lagen inför säsongen - och motsvarade också förväntningarna med råge i HockeyAllsvenskan, men orkade sedan inte i kvalet, trots dubbla chanser att ta sig till SHL. Lite samma scenario som ifjol alltså, där man gjorde det bra i serien för att sedan inte orka i Kvalserien. 

Säsongen startade annars så där, Västerås hade trubbel att få igång spelet, Jonas Fransson spikade inte igen kassen och tänkta spetsarna Evan McGrath och Matt Fornataro levererade inte alls. Det vände i mitten av oktober och lyfte rejält i december. Det eftersom man ändrade om i spelartruppen och fick en bättre balans: ut med lirarna McGrath och Fornataro, in med karaktärsspelarna Erik Andersson, Stefan Gråhns och Jonte Berg, och senare också klasslirarna Robin Jacobsson, Jan Urbas och Oscar Steen vilket ökade på bredden rejält. De justeringarna i spelartruppen väckte laget ordentligt. 

Året innan så rörde Västerås om ordentligt i spelartruppen i slutet av januari, i samband med transferstoppet, vilket nästan skapade ett nytt lag, rubbade hierarkier och gjorde att det blev motorstopp. I år kom ändringarna i laget mycket tidigare - vilket blev en lyckoträff och sportchef Niklas Johansson kunde sitta lugnt i slutet av januari. Det grundade en trygghet i laget. 

Västerås vann till slut HockeyAllsvenskan, mycket tack vare försvarsspelet som varit lagets styrka i flera år, men misslyckades alltså i kvalen. Man startade bra i finalen mot Karlskrona, men Blekinge-laget lyckades vända momentum och till slut, något sensationellt, ta hem serien. Sedan orkade inte VIK ladda om till Direktkvalet där man ställdes mot kvalmaskinen Rögle, och därmed blev det inget SHL-avancemang. 

För att sammanfatta: Västerås var bäst över 52 omgångar i serien, men orkade inte leverera när det betydde som mest. 

ÖVERRASKNINGEN:
Eddie Davidsson värvades hem efter fem division ett-säsonger och visade sig vara rejält redo för HockeyAllsvenskan direkt. 25-åringen tog en permanent plats, spelade i power play och dunkade in 13 mål och 30 poäng. Långt över förväntan. Ett kort omnämnande av unge Linus Svedlund också, en ung lirare som verkligen tog för sig och visade att han verkligen ville spela med sin frejdiga och energifyllda stil. 

BESVIKELSEN:
Det får bli två: Evan McGrath och Matt Fornataro. Två tidigare poängmaskiner i HockeyAllsvenskan som tillsammans skrapade ihop tre poäng på drygt tio matcher innan de båda skickades iväg till seriekonkurrenter. Tanken från start var att detta skulle vara två bärande och producerande spelare - men det blev platt fall. 

FRAMTIDEN:
Västerås kommer att förbli ett topplag i HockeyAllsvenskan. Målsättningen om att gå upp till SHL lär stå kvar och man har byggt upp en bra grund, har en juniorverksamhet som hela tiden fyller på underifrån och en ekonomi som är bland de bättre i serien. Laget har etablerat sig som ett absolut topplag, nu handlar det om att ta nästa steg och även leverera när det gäller som mest i kvalspelen. Klubben, med unga och drivna tränaren Martin Filander som kapten för laget, jobbar tålmodigt mot att gå upp och kommer vara en av de främsta topplagen även nästa säsong. Utan tvekan.


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media