"Kommer inte ge bort något gratis"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 11 september. Idag: Pantern.

Hade någon sagt för ett år sedan att Pantern skulle spela i HockeyAllsvenskan den här säsongen så hade få trott på det. Förförra säsongen kvalade laget för att hålla sig kvar i HockeyEttan och förväntningarna ifjol var inte stora på Malmö-klubben. Men Pantern hittade ett fantastisk flyt, skapade ett effektivt maskineri av en grupp drivna spelare och flög fram under hela säsongen. I Kvalserien till HockeyAllsvenskan så säkrades sedan det allsvenska avancemanget. 

I likhet med ifjol så är det inte många som räknar med Pantern den här säsongen heller. Anledningarna är flera: klubben har en liten ekonomi, ett blygsamt publiksnitt och har valt att behålla majoriteten av spelarna från ifjol och kryddat det hela med några okej allsvenska lirare. Det är inget upplägg som skapar skrämselhicka. 

Men det är farligt att räkna ut Pantern. Klubben har nämligen coachen Stephan "Lillis" Lundh i båset, av många stämplad som en av de skickligaste tränarna i Sverige, och han gjorde sannerligen underverk ifjol. Hans status i klubben är också bergfast, alla spelare lyssnar till honom och anammar hans syn på hockey - vilket gör att alla drar åt samma håll, gör som man kommit överens om och tummar inte på något. Att ha den solida grunden att utgå ifrån kommer göra att Pantern inte ger bort något gratis i vinter. En stark stomme från ifjol är kvar, kulturen är satt och alla vet vad som gäller - Panterns startsträcka är således minimal. 

Frågetecknet är spetsen. Har Pantern tillräckligt spetsiga spelare för att avgöra matcher på allsvensk nivå? Det känns väldigt, väldigt tveksamt. Laget har det förvisso bra ställt på målvaktssidan, men på backsidan sticker på förhand egentligen bara Björn Karlsson ut, och han har inte lirat hockey på ett och ett halvt år på grund av en hjärnskakning. Och det finns brist på poängspelare framåt, där de uttalade spetsvärvningarna Erik Nyström, Fredrik Händemark och Pontus Netterberg inte har några tidigare poäng-CV:n att skryta om. Kämparanda, kontinuitet och starkt ledarskap finns - men spetsen kan fälla Pantern. Kommer husera på undre halvan av tabellen. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Klart starkaste lagdelen. Jonas Gunnarsson vann förstaspaden under en period i Malmö ifjol och har rutin att luta sig tillbaka mot. Viktor Andrén var strålande ifjol och är en ung talang på uppgång. De kommer tampas rejält om spaden och spelet mellan stolparna känns inte som något problem. 

... BACKARNA
De sena förstärkningarna av Björn Karlsson - om han nu kommer tillbaka i gammal god form - och Anton Blomqvist känns oerhört viktiga för Pantern. Den duon bidrar med rutin, klass och kommer att ta ledande roller i den här backbesättningen. Bakom toppduon är det idel lirare från ifjol som fått förnyat förtroende, där pjäser som Oliver Widding Persson, Filip Windlert och Emil Carnestad kommer testas rejält och behöver steppa upp för att kunna hantera det allsvenska spelet. Det är inte namnkunnigt, det är inte flashigt - men manskapet fick det gjort ifjol och är sammansvetsade vilket ändå ger hopp om en skaplig defensiv.

... FORWARDS
Vem ska sätta puckarna? Det är en befogad fråga. Fjolårets poängstarkaste spelare, som Patrik Blomberg, Robin Dahse, Kim Johansson och Carl-Johan Sjögren, kommer att få press på sig att fortsätta producera en nivå upp för spelarna som tillkommit är inga givna poängmaskiner. De mest meriterade nytillskotten är Fredrik Händemark som mest haft defensiva roller i Leksand, Erik Nyström som hoppat mellan klubbar och hade svårt att leverera i Timrå ifjol, Emil Sandin som inte alls fick till det i Almtuna för ett par år sedan samt Pontus Netterberg som mest visat poängform i HockeyEttan. Målskyttet kan bli ett problem. Däremot finns det gott om slitvargar, rivjärn och pålitliga lagspelare. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET

Emil Sandin hade det väldigt jobbigt i Almtuna på slutet, bland annat en hel säsong utan ett endaste mål, innan han lämnade klubben. Gjorde en omstart i Kristianstad ifjol, sprutade in poäng och är nu tillbaka på den allsvenska scenen för att visa att han håller bra klass. 27-åringen har härligt driv och bra spelsinne och kan mycket väl få sitt allsvenska genombrott nu när han får en viktig offensiv roll. 

... ÖVERRASKNINGEN
Carl-Johan Sjögren kan mycket väl bli ett utropstecken. 24-åringen är en stor, tung och obekväm spelare som chippar in en del poäng. Intressant allsvensk debutsäsong. 

... POÄNGKUNGEN
Toppcentern Patrik Blomberg känns som den hetaste kandidaten under förutsättning att han hämtat sig från vårens hjärnhinneinflammation. 21-åringen har utvecklats mycket i Pantern och kan fortfarande ta kliv framåt. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN VILL LYFTA FRAM

Björn Karlsson - Den hjärnskakning som Björn Karlsson ådrog sig i februari 2014 skapade ett helvete men nu är backen äntligen redo för comeback. Men det blir inte i Malmö, utan istället i Pantern. Karlsson var en av HockeyAllsvenskans bästa backar när han blev skadad och även om det lär krävas en inskolningsperiod efter så lång tid från hockeyn så kommer Karlsson innebära mycket. Det finns det många kvaliteter hos 26-åringen, såväl defensivt som offensivt, som Pantern verkligen behöver. 

Fredrik Händemark - Pantern har en orutinerad trupp och därför blir tillskottet av Fredrik Händemark viktigt. Den förre Leksands-centern är ingen flashig spelare på något sätt, men har lirat en hel del i HockeyAllsvenskan, bidrar med balans och hårt arbete över hela banan och kommer att spetsa till box play-spelet. 22-åringen kommer få en stor och viktig roll och kanske också kan varva upp i offensiven, vilket är hans egen förhoppning. 

Jakob Karlsson - Det var en speciell säsong för Jakob Karlsson ifjol. Vimmerbys poängkung vräkte in poäng i HockeyEttan, fick testa ett par matcher i Oskarshamn och hamnade sedermera i Södertälje där han blev kvar resten av säsongen. 26-åringen spottade in poäng i början av SSK-sejouren, men mattades sedan, men var ändå en pålitlig centerstrateg som tog ansvar över hela banan. Lär knappast vräka in poäng i Pantern heller, men bidrar med värdefull allsvensk rutin och bra allroundspel. 


"Ska j-o-b-b-a sig tillbaka upp"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 11 september. Idag: Oskarshamn.

Oskarshamn gjorde ett par bra år resultatmässigt 2011-2013 när man gick till PlayOff. De framgångarna skruvade upp förväntningarna på laget. I förfjol tippades laget väldigt högt upp och även ifjol snackades det en hel del om IKO. Laget har dock inte lyckats motsvara förväntningarna utan hamnat i ingenmansland de två senaste åren, där man ifjol "bara" blev elva efter en ojämn och något turbulent säsong.

Nu är läget annorlunda. De två senaste årens resultat i kombination med att etablerade spelare lämnat gör att det är mindre snack kring Oskarshamn i år. Vilket nog är bra för föreningen. Laget är tillbaka i läget där man får lite mer lugn och ro, kan slå ur underläge och har allt att vinna istället för något att förlora. Känslan är att det funnits en viss hybris både inom och utom IKO, men nu är den borta. Fötterna är tillbaka på jorden. Inställningen är också klar: nu ska blåstället på och det är hårt arbete som gäller för att återigen bli ett lag som får kvala mot SHL. 

En blick i truppen skvallrar om ett föryngrat och mer energifyllt lag. Det är bara att kolla in forwardssidan. Jonas Engström, Filiph Engsund, Alexander Henriksson, Pontus Widerström och Jens Henrik Tönjum har tillkommit och det är ett gäng rivjärn som kör järnet i alla lägen och som sprider massor av energi. Spelare som kommer jobba stenhårt. Just den hänsynslösa inställningen kändes det som att det saknades ifjol. 

Truppen innehåller gott om klass. Keepern Dan Bakala visade i Mora ifjol att han är en av seriens bästa målvakter, backsidan är solid och framåt finns det betydligt fler alternativ jämfört med förra säsongen. Skillnaden mellan ingenmansland och Slutspelsserien har troligen en enkel nyckel: klassen på de nya transatlanterna Cameron Burt, Mitch Wahl och Nicolas Deschamps. Det är tre spetsspelare som är inhandlade för att bland annat lyfta power play-spelet. Lyckas den trion lär IKO parkera på den övre halvan av tabellen - misslyckas de lär det bli ingenmansland. IKO har en solid trupp som kommer göra jobbet, men det är transatlanterna som måste leverera för att sätta den prick över i som innebär SHL-kval. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Det kändes ovisst när Oskarshamn sent tappade fjolårets succékeeper Gasper Kroselj till KHL - men det förvandlades snabbt till ett utropstecken när man lyckades knyta till sig förre Mora-målvakten Dan Bakala som var HockeyAllsvenskans bästa målvakt ifjol. Lovande Erik Källgren, inlånad från Linköping, backar upp. En stark duo. 

... BACKARNA
Arbetshästarna Daniel Ljungkvist och Linus Morin står för tryggheten i försvaret och är två torn att bygga försvarsspelet kring. Fredrik Styrman lyfte sig ifjol och är också en pålitlig pjäs. Nye amerikanen Cameron Burt ska bidra med spelskicklighet, offensiv och power play-kompetens. Sedan finns ett koppel spelare som kan växa ut till något riktigt bra, med tacklingsmaskinen Oscar Engsund och Frölunda-lånet John Nyberg i spetsen. Således finns de flesta ingredienserna: stabilitet, fysik, offensiv och ungdomlig entusiasm. Djupet är dock så där om nu inte till exempel provspelaren Anton Santesson överraskar. 

... FORWARDS
Det kommer bli jobbigt att möta Oskarshamn i vinter. Adderingen av Jonas Engström, Pontus Widerström, Jens Henrik Tönjum, Alexander Henriksson och Filiph Engsund gör nämligen att det finns ett gäng hårt arbetande forwards som kommer spela varje byte som om det vore det sista, inte bara med intensiv skridskoåkning utan också med bra fysiskt spel. Det skapar djup i laget. Spetsen hänger mycket på nya transatlanterna Nicolas Deschamps och Mitch Wahl. Kan de leverera blir det bra. De får understöd av toppcentern Arsi Piispanen och skytten Joakim Hagelin, som båda underpresterade ifjol, men som verkar på gång nu, plus centerstrategen Victor Svensson. Nyförvärv som Victor Öhman och Simon Mattsson har också potential att spotta in poäng. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET

Nicolas Deschamps. Den 25-årige kanadensaren hade en rörig säsong ifjol av olika skäl, både hockeymässiga och privata, vilket gjorde att det blev spel i fem (!) olika lag. Men playmakern, som gjort tre NHL-matcher i Washington Capitals, har ett fantastiskt spelsinne och kan bli en sensation i power play. 

... ÖVERRASKNINGEN
Victor Öhman imponerade när han var inlånad till Oskarshamn ifjol och 20-åringen är en oerhört mogen och spelskicklig center som kan blomma ut rejält i år, speciellt om han får chansen i en offensiv roll. 

... POÄNGKUNGEN
Nicolas Deschamps är värvad som en av de främsta offensiva spetsarna och kommer kanadensaren igång i power play så lär poängen trilla in i strid ström. Men kommer utmanas av både Mitch Wahl och Arsi Piispanen som också ska vara poängspelare. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN VILL LYFTA FRAM

Oscar Engsund - Ja, det blev en fortsättning i Oskarshamn till slut. Oscar Engsund skrev på för seriekonkurrenten Västerås i våras, men bröt sedan det avtalet och återvände till Oskarshamn. Anledningen? Oklart, men 22-åringen menar själv att han kom på att IKO är den bästa utvecklingsplattformen för honom. Engsund är en omtalad spelare i HockeyAllsvenskan på grund av sitt fysiska och tacklingsglada spel, där han smäller på i alla lägen och enligt vissa spelar ovårdat. En skicklig defensiv back som ännu inte slagit i taket för sin potential. 

Joakim Hagelin - Forwarden är tillbaka i Oskarshamn igen efter två år på vift som inte blev alls som tänkt och där han hade en trög vinter i AIK ifjol. Joakim Hagelin uppges vara bättre tränad än någonsin och har skickat in flera mål under försäsongen. 26-åringen skottade in 20 baljor i IKO säsongen 2011/12, men har sedan inte varit i närheten av de siffrorna, men kanske kan hitta tillbaka till målformen i år. Kommer få chansen i en offensiv kedja från start. 

Jonas Engström - Vilken härlig utveckling Jonas Engström haft i Södertälje. Forwarden har tagit kliv framåt varje år, vågat ta mer ansvar och blev ifjol också lagkapten. 24-åringen följde dock inte med laget ner i HockeyEttan utan bytte till Oskarshamn - och blev utnämnd till lagkapten omgående, med motiveringen att han bidrar med så mycket både på och utanför isen. Engström är en vinnarskalle och energispelare ut i fingerspetsarna, kör järnet i alla lägen och offrar sig hänsynslöst för lagets bästa. Det ska bli ytterst intressant att se vad ett miljöombyte innebär för Södertälje-sonen. 


"Ungt, oprövat och ovisst"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 11 september. Idag: Mora.

Mora är svårtippade inför varje säsong. Anledningen är att det brukar vara stor omsättning av spelare, intagna importer som är oskrivna och allt som oftast en ungdomlig trupp där det vimlar av ofärdiga spelare som kan slå igenom. Ifjol blev laget sjua i tabellen, vilket var starkt med tanke på att det gick väldigt mycket upp och ner under säsongen. En strålande höst följdes av en svag vår, men det blev spel i Slutspelsserien och väl gjorde man det okej, men inte mer än så. 

I år är det återigen svårtippat - och laget har ändrat lite på sin profil. De senaste säsongerna har laget plockat in internationell spetskompetens - som Dan Bakala, Brett Palin, Nathan Deck (som dock var skadad hela förra året) och Brett Sonne ifjol - men i år satsar dalalaget mer eller mindre helsvenskt. Att spelare som Johan Alcén och Jonas Westerling, två identitetsbärare och spetsspelare de senaste åren, försvinner gör också att grunden har ruckats lite. Det är således ett relativt nytt Mora vi ser den här säsongen. 

Stjärnorna från ifjol - Bakala, Kevin Mitchell, Lukas Bengtsson, Westerling, Alcén - har försvunnit och är inte ersatta med namn av samma dignitet. Istället sätter föreningen hoppet till att några av spelarna som varit i klubben några år ska ta kliv framåt och fylla upp det tomrum som bildats. De får nu chansen att visa att de klarar av det ansvaret. Samtidigt har Mora fyllt på med ett gäng spelare med stor potential, men som är tämligen oskrivna på den här nivån, som centrarna Linus Johansson och Jacob Nilsson, norrmännen Erlend Lesund och Andreas Stene samt de tre Modo-lånen med Linus Sandin i spetsen. Det är nytt, ungt och fräscht - och en öppen konkurrens om platserna. 

Det finns som sagt en hel del oskrivna kort i den här truppen. Det kan bli fågel eller fisk - och lär således hamna någonstans mittemellan, precis som de senaste åren. Mora kommer vara med och tampas kring åttondeplatsen och nyckeln till framgång baserat helt enkelt på hur väl de nya identitetsbärarna orka fylla upp tomrummet efter stjärnorna som flytt, och på hur många av nyförvärven som kliver fram som habila allsvenska spelare redan nu. Coachen Jeremy Colliton - den yngste tränaren i både SHL och HockeyAllsvenskan med sina 30 år - har en intressant utmaning framför sig. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Dan Bakala var en av HockeyAllsvenskans bästa målvakter ifjol. Det blir ingen lätt uppgift för SHL-lånen Jacob Johansson, 21, och Fredrik Bergvik, 20, att fylla upp den kostymen. Båda är visserligen ansedda som stortalanger och framtida SHL-målvakter - men ingen av den har haft förstaansvaret på seniornivå. Ovisst från start, men om någon av talangerna slår igenom kan målvaktssidan bli ett utropstecken. 

... BACKARNA
Kevin Mitchell och Lukas Bengtsson var seriens bästa backpar ifjol. I alla fall offensivt. De kommer saknas. Och backsidan är på förhand lite tunn. Alexander Deilert, ifjol i Djurgården, är inhandlad som ny försvarsnestor och han har klass både offensivt och defensivt. Bakom honom finns Christoffer Björklund  som hade en stark avslutning ifjol efter att ha varit skadad fram till januari och Olov Lundqvist har vuxit ut till en bra allsvensk back, men sedan blir det mer oprövat. Det vill till att fler kliver fram, som norrmannen Elend Lesund, hemvändaren Patrik Eklund, talangen William Pethrus eller Modo-lånet Erik Flood. Annars blir trycket på topptrion tufft. 

... FORWARDS
Mora har satsat på en bred forwardsbesättning att arbeta med - och det är ett medvetet val, dels för att vara bredda på skador, dels för att ha alternativ när spelare dippar. Laget har dock tappat spets (Johan Alcén, Jonas Westerling, Jerry Pollastrone) och mycket ansvar kommer ligga hos Daniel Hermansson, Patrik Karlkvist, Emil Bejmo och Alexander Hilmerson, där de två sistnämnda måste visa en större jämnhet än ifjol. Nyförvärv som Linus Johansson, Andreas Stene, Pierre Engvall och Modo-lånet Linus Sandin måste chippa in poäng för att det inte ska bli för trubbigt. Överlag känns bristen på etablerade poängspelare som ett aber på förhand. Gällande grovjobbare till de lägre kedjorna så finns det gott om alternativ, som Jacob Nilsson, Robin Johansson, Fabian Gunnarsson samt Emil Aronsson, där den sistnämnde känns väldigt intressant efter att ha spelat juniorhockey i Kanada ett par år. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET

Det har tagit lite tid, men nu verkar Linus Johansson, som ifjol gjorde ett produktivt år i Norge, redo för att leverera i HockeyAllsvenskan. 22-åringen kommer få en offensiv roll från start och ges såldes alla chanser att visa vad han kan. Smålänningen är en skicklig center med bra blick för spelet. 

... ÖVERRASKNINGEN
Eftersom det finns offensiva roller att vinna så kan Pierre Engvall, om han tar en plats i första- eller andrakedjan, bli ett stort utropstecken. 19-åringen var trea i poängligan i J20 SuperElit ifjol, har fått känna på HockeyAllsvenskan tidigare som utlånad från Frölunda och kan vara redo att blomma ut på allvar i år. 

... POÄNGKUNGEN
Daniel Hermansson smackade in 30 poäng ifjol men har kapacitet för mer. 33-åringen, nyutnämnd lagkapten, är en av få etablerade poängspelare i Mora och blir den som får gå i bräschen i offensiven. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN VILL LYFTA FRAM

Emil Bejmo - Utvecklingen fortsätter för speedkulan Emil Bejmo. 25-åringen har kämpat för att etablera sig i HockeyAllsvenskan och lyckades också med det i Asplöven, men fick inte igång offensiven. Det kändes som att genombrottet skulle komma i Mora ifjol, för Bejmo fick en raketstart på säsongen, lastade in mål och såg ut att få ett stort offensivt genombrott. Men efter den starka starten så avstannade poängmakandet och Bejmo stannade på 21 poäng, samma som sista året i Asplöven. Orkar Bejmo leverera över tid i år - och klättra över 30 poäng? 

Alexander Hilmerson - Snacka om att ha haft en tuff karriär. Alexander Hilmerson kom upp från juniorerna och etablerade sig i Mora för några år sedan, och smackade sedan upp tre säsonger med 17, nio respektive 18 mål. Sedan kom rejäla bakslag och två säsonger som förstördes av skador. 24-åringen var tillbaka ifjol, startade trögt, varvade upp men fick aldrig loss målskyttet. Nu är Hilmerson frisk och har en säsong i benen och har förutsättningar att hitta tillbaka till den forna målformen. 

Patrik Karlkvist - Det kan hända mycket under en säsong. Fråga bara Patrik Karlkvist. 23-åringen, som lastade in 73 poäng på 42 matcher i Västervik innan han kom till Mora, hade en sanslös utveckling ifjol. Hösten inleddes med mycket tid på bänken och även en utlåning till Hudiksvall, men i november fick han chansen, tog plats i en av toppkedjorna och började helt plötsligt vräka in mål. Till slut blev det 15 mål och 24 poäng på 38 matcher vilket mynnade ut i ett SHL-kontrakt med Modo. Från den allsvenska bänken till SHL på bara några månader alltså. Karlkvist lånas dock ut till Mora sitt första kontraktsår. 


"En spännande omstart"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 11 september. Idag: Leksand.

Två år. Längre blev inte sejouren i SHL för Leksand, som tog klivet upp 2013 efter sju år i HockeyAllsvenskan. Laget hade jobbigt i SHL ifjol och hamnade i kvalet där man föll mot Malmö i en rafflande matchserie över sju bataljer. Små marginaler som får stora konsekvenser. Som alla lag som trillar ur SHL så har Leksand tappat mer eller mindre hela laget och tvingas helrenovera. 

Någon toksatsning för att ta sig tillbaka blir det dock inte. Sportchefen Tore Jobs och föreningen har varit tydliga med att man ska bygga upp en organisation och ett lag som ska vara hållbar över tid och att man går upp igen när man är redo. Om det sedan blir om ett år eller fem år återstår att se. Den klassiska klubben har också ökat kraven på sina spelare, bland annat att de ska sköta sin sommarträning i klubbens regi. 

Hur bra blir Leksand i år då? Oerhört svårt att svara på. Endast fem spelare från ifjol finns kvar i truppen, i övrigt är det nya namn. På pappret ser backsidan väldigt bra ut - man har bland annat förstärkt med allsvenska toppbacken Viktor Amnér - och målvaktssidan känns spännande, även om Frans Tuohimaa och Henrik Haukeland är tämligen okända namn. Framåt finns en del kvalitet, men det tunnas ut ganska snabbt bland de producerande spelarna. Dock: det finns rejält med potential i det här laget. Klubben har valt att satsa på många unga och utvecklingsbara spelare som kan slå igenom när som helst och har dessutom lyft upp ett antal juniorer som kan överraska, inte minst Fredrik Forsberg. 

Nyckeln för Leksand blir att få ihop gruppen och våga stå upp för sitt tålamod med det här laget när fans och andra utomstående i händelse av en lägre tabellplacering börjar ifrågasätta. Lyckas man hålla fast vid de två sakerna så kommer det här att bli riktigt bra, om inte i år så nästa säsong. Känslan är dock att det redan nu finns tillräckligt med kunnande i det här laget för att man ska ha en säker plats bland de åtta bästa lagen. Försvaret är starkt och keepern Frans Tuohimaa har imponerat under försäsongen - den grunden kommer räcka en bra bit på vägen. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Det har östs en del beröm över Frans Tuohimaa redan och även om finländaren inte har någon karriär att skryta över ännu så är känslan att han kan bli den stabila förstamålvakt som laget behöver. Lovande norrmannen Henrik Haukeland konkurrerar - men lär bli backup. 

... BACKARNA
Starkaste lagdelen i Leksand. Veteranen och nye lagkaptenen Jonas Frögren må inte ha varit på topp ifjol men är en robust och stabil pjäs som bidrar med massor av rutin. Robin Jacobsson (tillbaka från Västerås där han spelade på lån ifjol), Viktor Amnér, Tobias Ericsson och Alexander Ytterell är alla riktigt bra backar på allsvensk nivå och unge Simon Erlandsson, som gjorde det bra som utlånad i Karlskoga ifjol, lär fortsätta utvecklas. Dessutom finns lovande dansken Matias Lassen i mixen. Som sagt: här finns det kvalitet så det räcker. 

... FORWARDS
Har Leksand tillräckligt med offensiv kraft för att bli ett topplag? Det återstår att se. Nyförvärven Tommi Paakolanvaara, Mike Embach och János Hari är tänkta som de största producenterna och måste ta bärande roller. Sedan finns ett knippe med spelare som kan chippa in runt 20 poäng, som Lukas Ericsson, Martin Karlsson och Brock Montpetit, men sedan ebbar det ut snabbt. Lovande Fredrik Forsberg - lillebror till NHL-proffset Filip Forsberg - lär få chansen i en producerande roll och kan överraska. En spelare som Lars Bryggman bör också vara redo att producera, efter att inte fått någon riktig islossning i Asplöven. Spelare som Jon Knuts, Viktor Mårtensson och Martin Grönberg kommer bidra med karaktär och energi, men knappast speciellt mycket poäng. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET

Brock Montpetit. Amerikanen blev en publikfavorit i Västerås ifjol tack vare sitt fysiska och frejdiga spel - men den offensiva produktionen var begränsad. Nu ska 25-åringen matchas som center (han var vinge ifjol) - lossnar det då också framåt?  

... ÖVERRASKNINGEN
Filip Forsberg slog igenom med dunder och brak i HockeyAllsvenskan vilket skapar lite förväntningar på att Fredrik Forsberg kan göra detsamma. 18-åringen har sannerligen fått chansen under försäsongen och kan mycket väl få en offensiv roll direkt. Blir oerhört intressant att följa. 

... POÄNGKUNGEN
Tommi Paakkolanvaara ska vara den ledande centern såväl offensivt som defensivt och har ett stabilt poäng-CV att luta sig mot. Det känns inte som någon vild gissning att han toppar den interna poängligan när vintern summeras. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN VILL LYFTA FRAM

Robin Jacobsson - Ratades omgående i Leksand ifjol och lånades ut till Västerås där han gjorde en kanonsäsong. Förutom den sedvanligt starka defensiven så visade "Robocop" också prov på offensivt sinne i VIK och blommade ut till en allroundback av klass. Får nu får chansen igen i Leksand och spelar för ett framtida SHL-avtal. 29-åringens utveckling sedan tiden i Tingsryd är sannerligen stark och förväntningen är att han är en av HockeyAllsvenskans främsta backar i vinter. 

Lukas Ericsson - Leksand bygger nytt och då är det perfekt att få in en karaktärsspelare som Lukas Ericsson. 26-åringen har byggt en stark karriär i Oskarshamn tack vare sin skridskoåkning, sitt fysiska spel och sin styrka i sarghörnen. Forwarden är fruktansvärt jobbig att möta. Samtidigt har IKO varit en trygg miljö. Ericsson slog igenom i just IKO och gick sedan till Malmö där han inte alls fick det att stämma, vilket gjorde att han återvände till Oskarshamn igen. Nu gör han alltså ett nytt försök att lyckas någon annanstans än i Småland - går det bättre den här gången? 

Viktor Mårtensson - En stor profil är tillbaka i HockeyAllsvenskan. När Viktor Mårtensson värvades till Västerås inför sin allsvenska debut så skapade han rubriker redan under en vänskapsmatch då han smällde på Peter Forsberg som ilsknade till - men Mårtensson visste inget annat sätt att spela och så är det fortfarande. 26-åringen är en riktig karaktärsspelare som åker skridskor, tacklar, retas och snackar. Det brukar hetta till på isen när han är i närheten - och han gillar det. Istiden i SHL var begränsad, men lär få spela betydligt mer nu. 


"Känns ännu bättre än ifjol"

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 11 september. Idag: Karlskoga.

Karlskoga har de senaste åren gått från ett mittengäng till att bli ett etablerat topplag i HockeyAllsvenskan. Ifjol svajade det i början av säsongen, inte minst gällande målvakts- och försvarsspelet, men till slut fick värmlänningarna ihop det och slutade femma i serien. Laget lyckades dock inte överleva Slutspelsserien och nådde aldrig Direktkvalet till SHL. Egentligen kan fjolåret sammanfattas med att det gick som väntat: BIK var med i toppen men räckte inte hela vägen fram.

Ni kan segerreceptet för klubben vid det här laget. Värmlänningarna har en stark stomme med rutinerade spelare som har ett stort hjärta för laget och som styr kulturen i omklädningsrummet och på isen. Alla nya som kommer fogas in i de rutiner och den BIK-anda som finns och skapar ett oerhört starkt kollektiv. Det blir samma visa i år. Kärnspelare som Martin Thelander, Fredrik Höggren, Calle Berglund och Daniel Wessner ser till att klubbens hjärta och själ lever kvar. Det stärks ytterligare av att BIK-kämparna Tobias Thermell och Kristofer Näslund - tidigare kedjekamrater - står i båset och leder skutan. 

Karlskoga har fått behålla många spelare från ifjol och kan således bygga vidare från fjolåret. Visserligen har man gjort ett tränarbyte, men både Tobias Thermell och Kristofer Näslund var med i ledarstaben redan förra säsongen och har således en kort uppstartsträcka. Utöver den stora stomme som finns kvar så har föreningen, precis som vanligt, kryddat med spelare som kört fast eller inte blommat ut. Klubben har under flera år varit kända för att kunna förädla och ge spelare chansen. Bland lirarna som säkerligen exploderar i BIK efter tunga säsonger i andra klubbar sorterar vi in backarna Victor Berglind och Theodor Lennström.

Med tanke på att Joel Gistedt finns i kassen från start i år och att en stor del av spelarna är kvar så lär Karlskoga bli ett topplag i år också. Sena värvningen av klasspelaren Erik Thorell stärker den bilden. BIK kanske till och med kan utmana om en topp-2-plats. BIK-andan lever kvar, laget kommer vara otroligt jobbiga att möta precis som brukligt och har tillräckligt med spets för att kunna avgöra matcher. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Karlskoga fick ordning på målvaktsspelet efter att Joel Gistedt kommit in på lån från Leksand under hösten ifjol och nu blir kan kvar i klubben - hans andra sejour i BIK - på permanent basis. Det borgar för att man kommer få bra målvaktsspel. Unge Emil Kruse, som gjorde lovande inhopp ifjol, backar upp. 

... BACKARNA
Adam Åkesson och Alexander Ytterell är kännbara förluster, men det ser ändå bra ut i backbesättningen. Veteranen Martin Thelander är kvar, Jens Skålberg - bara sju matcher ifjol på grund av en hjärnskakning - ska vara frisk och Henrik Larsson blir bara bättre och bättre. Både Viktor Lang och Oskar Carlsson tog kliv framåt ifjol och kan säkert bli ännu bättre i år. Nyförvärven Victor Berglind och Theodor Lennström hade det motigt i andra klubbar ifjol, men är typiska spelare som brukar blomma ut i just BIK. 

... FORWARDS
Karlskoga har tillräckligt med folk för att fylla fyra kedjor med riktigt bra spelare. Det såg bra ut redan innan Calle Berglund till slut valde att förlänga och innan sena värvningen Erik Thorell blev verklighet. Med de två på plats i båten ser det väldigt, väldigt bra ut. Mixen är dessutom välbalanserad. Här finns poängkungar som Henrik Björklund och Marcus Nilsson, tvåvägsspelare som Erik Thorell, Johan Nilsson, Gustaf Thorell och Fredrik Höggren, rivjärn som Daniel Wessner, Christian Berglund, Carl Berglund och Mikael Eriksson och påläggskalvar som Juliuz Persson och Frölunda-lånet Christoffer Ehn. Plus nye amerikanen Adam Estoclet som uppges redan hittat kemi med trollgubben Marcus "Lilliz" Nilsson. För att summera: här finns det mesta som behövs i ett lag och Karlskoga brukar vara duktiga på att skapa acceptans i gruppen trots att många ska dela på istiden. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET

Adam Estoclet. Karlskoga har inte satsat på nordamerikaner på ett par år (förutom Justin Pogge) och därför känns det extra intressant med den här tvåvägsliraren som är tilltänkt som förstecenter i kedjan med Christian Berglund och Marcus Nilsson. 

... ÖVERRASKNINGEN
Juliuz Persson fick chansen ifjol när skadorna haglade som värst i Karlskoga och 21-åringen tog sannerligen vara på den chansen, spelade till sig en ordinarie tröja och imponerade stort, inte minst i box play. Råkade ut för en hjärnskakning nyligen vilket stört uppladdningen, men Persson kan bli en stor överraskning i vinter. 

... POÄNGKUNGEN
Marcus "Lilliz" Nilsson har en teknik som håller SHL-klass. Miniliraren är snabb, kreativ och poängstark. Hittar han dessutom kemi med Adam Estoclet så kan det explodera rejält i poängprotokollet. Nilsson kommer dock att utmanas av Henrik Björklund - under förutsättning att han får vara hel och frisk, något som inte varit fallet de tre senaste åren. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN VILL LYFTA FRAM

Viktor Lang - Här är en av alla spelare som blommat ut från ingenstans - i alla fall för dem som inte följer BIK varje dag. Viktor Lang slog sig in i laget för två år sedan och gjorde det då sensationellt bra, och följde upp det hela på ett bra sätt den gångna säsongen. 20-åringen är stor, stark och spelskicklig och lirar i år för ett SHL-avtal. 

Henrik Björklund - Efter att ha haft en något hattig karriär så har Henrik Björklund verkligen lyft sedan han kom till Karlskoga 2012. När han väl spelat, vill säga. För tre år i rad har 24-åringen drabbats av jobbiga skador och har inte kunnat spela hela säsongerna. Nu är det dags för forwarden att få en säsong där han är hel och frisk - då har han potential att vinna hela poängligan. "Björka" har bland annat ett fantastisk skott. 

Carl Berglund - Egentligen så skulle inte Carl Berglund spela i Karlskoga den här säsongen. Han siktade på ett kontrakt utomlands - men när det rann ut i sanden så kritade han sent på ett treårsavtal med den värmländska klubben och blir därmed kvar och fortsätter lira med brorsan Christian. 25-åringen har haft en del tuffa motgångar de senaste åren, dels en operation av hjärtat, dels en skridskouppskuren handled ifjol vilket förkortade säsongen. Väl i spel är Berglund en av de klassiska BIK-spelarna: ett energiknippe som åker, tacklas, snackar och är allmänt jobbig att möta. En riktig identitetsspelare. 


Ansvarig utgivare Stefan Bengtsson. Copyright HockeyAllsvenskan AB. Webbproduktion av Future Sports Media