Förra sommaren startade HockeyAllsvenskan ett samarbete med Athletic Work.
Samarbetet bygger på karriärcoachning där Athletic Work ska hjälpa spelare att planera för karriären efter hockeyn. Bland annat att hjälpa spelarna att komma i gång med högskolestudier genom skräddarsydda utbildningar, möjlighet att läsa upp ämnen samt assistans vid processen kring att söka och bli antagen vid utvalda högskolor.
En spelare som vet att det går bra att kombinera ishockey och studier är AIK:s Filip Windlert.
Han har läst 90 högskolepoäng genom åren.
– Jag började för sex, sju år sedan när jag var i Pantern. Jag kände att jag hade mycket tid över och har alltid varit intresserad av studier, och kände att jag kunde nyttja tiden på ett bättre sätt. Jag vill ha något att falla tillbaka på när hockeykarriären är slut. Jag började söka runt lite och hittade roliga kurser på halvfart eller distans som passade mig, säger Filip Windlert.
– Det har blivit lite företagsekonomi och nationalekonomi. Ganska brett och jag försöker bygga ihop en egen form av utbildning.
Hur har det varit att kombinera ishockey med studier?
– Jag tycker att det har fungerat bra. Jag var orolig i början hur det skulle fungera och om hockeyn skulle bli lidande, men så blev det inte. Istället har det varit skönt att ha annat än ishockeyn att lägga tankarna på. Det är perfekt för de långa bussresorna. Istället för att spela spel eller spela kort så kan man ägna sig åt studierna. Jag är bra på att planera och strukturera min tid, så jag har kunnat lägga fokus på både hockeyn och studierna.
Vet du vad du vill göra efter karriären?
– Vi får se, men jag har alltid haft stort intresse för siffror och ekonomi så det lutar väl någonstans åt det hållet. Sedan är det breda kategorier. Jag får se, men jag lär mig mer genom studierna, och det är nyttigt.
När Mathias Kemi från Athletic Work besökte AIK förra hösten så hade Filip Windlert alltså redan en plan för framtiden.
Han tycker dock att coachningen är bra.
– Jag har ganska bra koll men det är bra att andra får en push i den riktningen. Att de börjar fundera. Det finns nog många som är nyfikna men som inte vet hur de ska göra eller som inte vågar ta första steget. Nu får man hjälp av ett bollplank och det gör det enklare. Då kan man bolla vad man vill göra, vad som finns, hur det går till, vilket tempo som är lämpligt, säger Filip.
– Jag vet själv hur det är som hockeyspelare. Från 15-16-årsåldern har man haft tränare som sagt vad man ska göra hela tiden, man lever i ett fastslaget schema, och ibland kan det vara svårt att ta eget ansvar. Den här karriärcoachningen väcker tankar och man får framförallt hjälp att kliva över det första hindret att faktiskt bestämma sig för att studera.
För Filip själv väntar ett studieuppehåll i höst.
Han blir nämligen pappa vilken dag som helst.
– Det är skönt att jag började plugga så tidigt. Jag har inte läst varje säsong eller termin, utan när det passat, men har ändå hunnit en bra bit på väg. Det gör att jag inte känner någon stress nu. Det blir ett nytt liv med familj och barn och kanske mindre tid till studier, så jag är nöjd och stolt att jag redan lagt en grund, då är det lättare att bygga vidare i framtiden.