Karlin: "Fått in mer rutin och storlek"
Publicerad: 2022-09-03
#14lag14analyser: MoDo har fått behålla i princip hela laget från förra säsongen och tränaren Mattias Karlin hoppas att klubben kan lyfta ännu mer i år.

Topplag i HockeyAllsvenskan och får behålla i princp varenda toppspelare?

Det tillhör sannerligen inte vanligheterna, men är fakta för MoDo. Klubben har tappat toppcentern Sam Vigneault och skicklige backen Filip Hasa till SHL, men i övrigt är alla bärande spelare från i fjol kvar.

Förlusterna är ersatta med Josh Dickinson och August Berg, och dessutom har MoDo lastat in fjolårets succéspelare Rihards Marenis, veteranen Adam Pettersson och rejäle forwarden Johan Södergran.

Kontentan?

MoDos trupp ser på pappret bättre ut än i fjol.

– Vi har inte gjort många förändringar i laget och fått behålla ovanligt många för att vara i HockeyAllsvenskan, så vi har kontinuitet, säger tränaren Mattias Karlin.

Har ni ett bättre lag i år?
– Det är alltid målsättningen men det vet man aldrig innan man har facit. Framförallt har vi velat få in mer storlek och mer rutin. Det har varit två prioriterade saker. Vi har ju en del lite mindre gubbar, och har velat bli lite större, inte minst i ett slutspel. Rutin är inte heller fel, där har vi ju bland annat plockat in Adam Pettersson.

Samtidigt som MoDo fått behålla mycket och fyllt på med både storlek och rutin så är Sam Vigneault ett blytungt tapp. Den kanadensiske centern var motorn i toppkedjan och hittade fin kemi med Riley Woods. Vigneaults insatser var långt över MoDos förväntningar.

– Egentligen var ju "Vigge" tänkt som tredjecenter i vårt lag. När vi värvade honom såg vi en stabil och bra center, men han blev mycket bättre än vi trodde. Ibland blir det tvärtom och man kan ha fel åt bägge håll, men han blev väldigt bra för oss.

Hur ser du på Josh Dickinson som ersättare?
– Han ser minst lika bra ut som Sam men om han blir en ny Sam får vi se. Det ska klicka med medspelare och mycket annat, men vi hoppas mycket på honom så klart.

När Karlin och sportchefen Henrik "Hinken" Gradin kom in i fjol så var stora delar av laget redan satt. Nu har duon kunnat justera en del.

– Så är det, men materialet passade ändå oss bra, och skönt att kunna bygga vidare på den grunden som redan finns. Det gör att vi kan koncentrera oss mer på viktiga detaljer i år.

{!A}

Ett stort minus är dock att målvakten Tex Williamsson kan missa hela säsongen. Keepern, som var så bra i fjol, väntar på operation och därefter blir det en lång rehab. Han kan inte spela innan jul och riskerar även att missa hela säsongen.

– Allt beror på när han ska opereras och hur det går med rehaben. Vi får se helt enkelt. Vi har tagit in Kristers Gudlevskis och plockat hem Marcus Nygren och de har sett bra ut bägge två. De tävlar på ett bra sätt.

MoDo kom tvåa i HockeyAllsvenskan i fjol och åkte sedan ut i semifinal efter en holmgång mot rivalen Björklöven som gick till sju matcher.

– Vi tycker att vi gjorde en bra säsong i fjol även om det var surt att åka ut i semifinalen. Vi var med och utmanade och föll på målsnöret. Jag tycker vi gjorde en stabil säsong och tog kontinuerligt med poäng hela tiden. Vi tog poäng i 26 av 27 hemmamatcher så vi var hemmastarka. Vi har mycket att bygga vidare på, säger Karlin.

– Vi har inte satt någon målsättning ännu, men det är klart att MoDo ska upp i SHL förr eller senare, det är därför vi håller på. Vi vet att ligan är tuff och att många lag satsar, men vi vill vara med där också och vill hela tiden bli bättre.

Snacket utifrån handlar mycket om Djurgården och Björklöven…
– Vi sköter vårt och försöker bygga en så bra daglig verksamhet som möjligt, det är viktigast för oss. Om vi blir tippade etta eller åtta är inget jag kan påverka, det får experterna sköta.

Mattias Karlin kom hem till MoDo förra sommaren med stora förväntningar på sig efter flera lyckade år i Västervik. Han lyckades också vända skutan direkt. För två år sedan landade MoDo som tolva i sammandraget, i fjol var man ett topplag.

– Det var lite halvpirrigt innan serien drog i gång i fjol och vi fick ingen jättebra start, men det hände mer och mer i gruppen, vi fick bättre och bättre flow, och det blev en rolig resa till slut.

Supportrarna har ju suktat efter framgång länge?
– Ja, det har varit mycket upp och ner under de här åren i HockeyAllsvenskan, och man märker att supportrarna varit lite stukade, men nu känner jag att det finns stora förhoppningar hos dem. Vi vann många matcher i fjol och var urstarka på hemmaplan, det är kul att vi kunnat ge dem en stark hemmaborg. Vi har fantastiska supportrar.

Jonas Gustavsson