Panelen: "Svårt att inte ge högsta betyg"

26 maj 2021 09:00

Tre experter ger sin syn på Västerås silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Oliver Åbonde, sportreporter Vestmanlands Läns Tidning
Mikael Norén, bloggare vikfancentral.se
Henrik Olsson, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Oliver Åbonde: Svårt att ge annat än högsta betyg till Patrik Zetterberg. På en och en halv månad (nåja) har han fullständigt format om laget, från en ganska jämngrå massa till ett på pappret både spetsigt och rätt så brett bygge sett till kvaliteten i kedja tre och fyra. Det är ändå inte helt konstigt att hybrisen börjar visa sig här och var på supporterhåll.

Mikael Norén: Det mesta har varit fantastiskt i VIK:s silly så här långt. Att både Johan Gustafsson och Daniel Gunnarsson nu har treårskontrakt här är lite overkligt. Plus att man har fått behålla alla spelare man velat, dock med två tunga, och kanske något underskattade, undantag i Fredrik Johansson och Henrik Hetta, två lagspelare och "universalproblemlösare". Det glöms lätt bort att lyfta styrkan att sportchef Patrik Zetterberg lyckades behålla Lunsjö, Jansson och Zetterberg, trots intresse och erbjudanden om mer pengar från andra håll. Gällande Lunsjö har han exempelvis oerhört starka 28+18 för 46 poäng och fina +22 de senaste 53 matcherna i VIK-tröjan . Och siffrorna ljuger inte då yttern varit en av lagets klart bästa och mest dynamiska spelare med sin förmåga att bryta mönster, komma på insida och avsluta med klass. Vi kan lätt förstå att Lunsjö kan göra allt ännu bättre i en vassare omgivning, samma gäller såklart Zetterberg som trots torftigt omgivning de senaste åren gjort en del poäng. Och Jansson är ju en av seriens bästa offensiva backar, som dessutom har storlek och spelar med enorm glöd. Guld värt att han stannar, Västeråsson och allt.

Henrik Olsson: Detta har varit den mest intressanta silly season för Västerås IKs del åtminstone sedan våren/sommaren 2014. Man har förstärkt alla lagdelar och visar med tydlighet var siktet är inställt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Oliver Åbonde: Ska man plocka ut en faktor som sticker ut så är det ändå offensiven. VIK har fått behålla egentligen de två enda forwards som visade tydliga spetsegenskaper, Lukas Zetterberg och Alexander Lunsjö, och fyllt på med vad som ser ut som klassvärvningar runt omkring. Lägg till några riktigt skickliga backar på det så är det här ett lag som kan gå från att vara ett av de som gjorde färst mål förra säsongen till ett av de som gör flest mål kommande säsong.

Mikael Norén: Det finns många styrkor: Johan Gustafsson i nät säger sig självt, Gunnarssons totalspel på backplats kan vara bäst i HA, djupet på centersidan med fyra välmeriterade centrar i bra åldrar, tunga högerskyttar i Gunnarsson, Molldén & Zetterberg plus såklart Janssons ligaledande vänsterskytte/poängmakande från blå, hala finessforwards som Lunsjö, Svensson och Lavoie kommer borga föra att pucken kommer kunna gå på som ett snöre. Sedan finns forwards som Bergman och Wikman som spelar med enorm energi men samtidigt har de gjort runt 30 poäng tidigare under säsonger. Gabriel Kangas är en ung joker som kan överraska.

Henrik Olsson: Riktigt kul att denna gång få lägga till spets som styrka när lagbygget analyseras. Förra året vid denna tidpunkt pratade vi mest om kontinuitet. Förhoppningarna fanns att många spelare som varit i klubben ett flertal säsonger stod inför ett större genombrott. Istället, med facit i hand, visade det sig att flera av de på förhand ledande spelarna kört fast. Denna gång har man haft möjlighet att kunna värva spelare som står för en annan form av poänggaranti. Man har tagit in spelare som är vana att producera i powerplay. Ska man ta sig dit Västerås siktar måste man ha spelare betydligt högre upp i poängligorna än vad man haft de senaste säsongerna. Man bygger laget mer tydligt gällande roller och hierarki. Spelare som förlängt kontrakten vet vilken roll de förväntas ta i detta lagbygge på samma sätt som det är tydligt vad de spelare som kommit hit är här för att göra. Men vi pratar inte bara offensiv spets. Att Johan Gustafsson, efter tio år är tillbaka mellan stolparna, är på förhand klubbens viktigaste värvning hittills denna säsong.

Vad är svagheten i lagbygget?

Oliver Åbonde: Om något så är det ett lagbygge som ser ut att vara ganska skadekänsligt eftersom det låter som att man kommer bygga på tretton forwards och sju backar i grunden i år igen. Förra säsongen satte skador en hel del käppar i hjulet för VIK, som inte hade särskilt mycket att ersätta med. Nu riskerar man kanske att gå i samma fälla på nytt, och i värsta fall måste man panikvärva en ny Steven Iacobellis.

Mikael Norén: Forwardssidan innehåller mestadels små finessforwards i de två första kedjorna. Viktigt att de backas upp att större och tuffare spelare så att inte lag som exempelvis Karlskoga kan göra som de gjorde i slutspelet senast mot VIK:s nyckelspelare... På förhand är det lite osäkert vem som kommer kunna vara en uttalad topp-2-center bredvid Frycklund. Rauchenwald, Skedung och Karlsson måste sannolikt steppa upp för att leva upp till förväntningarna om någon ska bli en lyckad topp-2. Rauchenwald måste klara omställningen till all skridskoåkning i Allsvenskan, för att få ut sin smartness och allroundkapacitet. Bredden rent numerärt kan bli ett problem. VIK verkar starta på bara 6-7 backar och 13 forwards av ekonomiska skäl. Nu har man lagt ganska stora pengar på spets, med all rätt, men vid skador finns det kanske inte så många vassa ersättare. Men det kan ju adresseras under resans gång om VIK kan samla mer pengar och låna från SHL.

Henrik Olsson: Här och nu är det svårt att peka på direkta svagheter i denna trupp. Säsongen som var ställdes frågetecken för att man hade ett för "snällt" lag. Att man inte stod upp för varandra vid vissa situationer. Det återstår att se om man som lag kan tuffa till sig och om spelarna som tagits hit är av den karaktären.

Vad mer måste in?

Oliver Åbonde: Lite tuffhet då, även om jag generellt tycker det är lite överskattat. VIK blev överkörda av BIK Karlskoga i inledningen av kvartsfinalen i fjol, och lärde sig att den typen av egenskaper nog behövs. Men räkna med att de sista två spelarna som till en början ska in här lutar åt det hållet i alla fall.

Mikael Norén: Mer storlek och karaktär i den back och forwards som nu ska in. Särskilt värdefullt vore att hitta en tuff karaktärsspelare som kan spela både center/ytter då VIK inte har så många naturliga centrar (fyra), och gärna vara högerfattad, då forwardssidan bara innehåller två offensiva rightare. En topp-4-back som kan spela hårt och bra i egen zon utan att för den delen hantera pucken som handgranat, och en sådan som inte kräver PP, då VIK:s blå i PP ser full ut med Patrik Zetterberg, Daniel Gunnarsson, Alexander Molldén och Jimmie Jansson.

Henrik Olsson: Det som absolut ska in, innan säsongsstart, är ytterligare åtminstone en back. Totalt ska två backar in och jag skulle kunna tänka mig att den sista backplatsen fylls upp av ett lån från någon SHL-klubb. Sedan ska även en forward in som ska konkurrera om en "topp-9" roll. Här ser jag gärna någon tung fysiskt tuff spelare.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Oliver Åbonde: Patrik Zetterbergs stora drömvärvning, förutom Johan Gustafsson som han redan landat, är sannolikt Niclas Lundgren. Det skulle skänka en ganska offensivt inriktad backsida en välbehövlig stabilitet i egen zon. Huruvida det finns ekonomi till det, eller om Lundgren ens de facto är ledig på marknaden fortfarande, är mer oklart.

Mikael Norén: De har redan gjorts i Gunnarsson & Gustafsson. Men vi kan hoppas att sportchef Patrik Zetterberg kan trolla lite och få in två ytterligare starka namn som kan ge laget mer tuffhet, karaktär och allroundspel.

Henrik Olsson: För tillfället ser jag inte att någon ytterligare tung spetsvärvning kommer göras. Sportchef Zetterberg lär ha spenderat den delen av budgeten nu. Kommer någon drömvärvning lär det ske under andra delen av säsongen.

» Transfercentralen 2021