Gästkrönika: "Allt för att få den där bilden"

27 augusti 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Frilansfotografernas Fredrik Sundvall om drömmen, den långa resan, superzoom, höjdpunkten, det nya samarbetet med HockeyAllsvenskan och "allt för att få den där bilden".


Drömmen om fotografering har tagit mig på en lång resa.

Den började 2004 på en STCC-tävling på Gelleråsen tillsammans med min kusins man. Utrustningen var inte så värst mycket att skryta med. Den bestod av en lånad kamera med ett enklare objekt. En superzoom tror jag det var. Där och då spelade det inte så stor roll. Jag blev helt uppslukad av fotograferingen och Gelleråsen blev startskottet på en intensiv resa som tagit mig ända hit.

Med Gelleråsen som avstamp har jag ständigt försökt att utmana mig själv och lära mig mer. Jag har gått på olika kurser för att träffa människor att lära mig av och få nya intryck och drömmar att sträva efter. Det är självfallet viktigt att inte stanna i sin utveckling utan att ständigt vara hungrig efter nya kunskaper. Det gäller både fotografering men även livet i stort.

För drygt tio år sedan blev jag kontaktad av en bildbyrå som ville att jag skulle bevaka Luleå Hockey åt dom. Eftersom ishockey är en sport som ligger mig extra varmt om hjärtat är det extra kul att fotografera just hockey. Att just Luleå Hockey är laget i min stad å hjärta är det en bonus att få följa dem på sin resa. En höjdpunkt på den resan så här långt var när jag reste till Berlin för att fotografera slutspelet i European Trophy i Berlin, i december 2013. En fantantastik upplevelse! Både som stad, sportsligt och på det fotografiska planet.

Efter lite mer än fem år på byrån, många lärdomar och fantastiska möten med fotografer och aktiva på olika arenor lämnade jag byrån i samma veva som min kollega Peter Lilja. Efter ett tag bestämde vi oss att starta upp en egen verksamhet i form av AB Frilansfotograferna i Sverige.

Vi är vad vi heter - en god skara frilansfotografer spridda över en stor del av Sverige.

Vi brinner för att ta bra bilder! Vi behärskar allt från sport, reklam, porträtt till dokumentära uppdrag. Vi hjälper också företag, offentlig förvaltning och andra organisationer att strukturera upp sina bildarkiv och ser därmed till att det finns förutsättningar för bra kommunikation, såväl internt som externt. Vi bevakar allt från Formel 1 på Monza till HockeyEttan i Victoriahallen (ni som kan er hockey vet var den ligger) - och allt däremellan. Vi fotograferar också debatter i Riksdagen såväl som personalporträtt och produktfoto åt olika företag.

Under säsongen 2017-18 inleddes samarbetet med HockeyAllsvenskan när vi hade arenaansvaret i Oskarshamn och Tingsryd.

Från och med årets säsong är vi HockeyAllsvenskans prioriterade partner och bildleverantör på samtliga arenor.

Vi är fantastiskt glada för denna möjlighet och ser mycket fram emot att tillsammans med HockeyAllsvenskan och klubbarna göra vårt yttersta för att se till att det finns ett kvalitativt bildmaterial. Ett bildmaterial som syftar till att stärka hockeyns ställning ytterligare.

De personer som ni kommer att se mest av är inte vi som sitter på redaktionen. Vi verkar lite i det fördolda. De som ni kommer att möta är våra hängivna fotografer som trotsar studsande puckar och klubbor vid sargkanten.

Allt för att få den där bilden!

De är de riktiga hjältarna.

De är på plats i god tid innan match, trots att man bär med sig ett mindre berg av utrustning. De utmanar ödet vid sargkanten, en allt annat än billig utrustning till trots. De sitter och fixar bilderna långt efter slutsignalen. Allt för att säkerställa att det finns ett bra och heltäckande bildmaterial att visa upp för dem som hade oturen att inte vara på plats.

Tack för förtroendet - omelett!

Fredrik Sundvall
Frilansfotograferna