Bogren: "Fått in mer kreativitet i år"
Publicerad: 2020-09-21
14lag14analyser: Ifjol så vände äntligen den negativa poängkurvan för Tingsryd och tanken är att fortsätta uppåt i år. Tingsryd-tränaren Magnus Bogren berättar om truppen, powerplay och boxplay, David Gustafsson, utspridd produktion och lyxproblemet.

Efter succésäsongen som nykomling 2015/16, då man blev tvåa i tabellen, så har Tingsryd haft en negativ poängutveckling: 101, 82, 71 och 61 poäng.

Ifjol vände det äntligen.

Magnus Bogren kom in som ny sportchef och tränare och ledde laget till en tiondeplats i tabellen, där man spelade in totalt 62 poäng.

Är det nu det vänder för Taif?

– Det är tanken, och jag tycker det finns potential att göra det. Det kommer att krävas hårt arbete, men vi har något positivt på gång, säger Magnus Bogren.

Tingsryd övertygade positivt förra hösten och var sjua i tabellen vid juluppehållet. Därefter så blev det dock bara två trepoängare på 20 matcher, och laget sjönk till en tiondeplats.

För att ta fler poäng i år finns det några detaljer som blir viktiga.

Inte minst spelet i powerplay och boxplay som inte var bra ifjol. Taif tekade också sämst i hela HockeyAllsvenskan.

– Jag tycker vi gjorde det bra ifjol, vi tog kliv och hade en bra grupp att jobba med. Framförallt var hösten stark. Under våren var vi med i matcherna, men kunde inte knyta ihop säcken, och föll i många täta matcher. Just spelet i powerplay och boxplay hade del i det, där kom vi inte upp i den nivån som krävdes, och där måste vi upp i år.

Vad krävs för det?
– Att vi tekar bättre är en del, det är klart att det är enklare om vi får starta med pucken oftare. Sedan sitter mycket mentalt. Det gäller att komma in i säsongen på ett bra sätt, att få lite flyt i både powerplay och boxplay. Ibland låser det sig lite, och det upplevde jag att det gjorde ifjol. Vi ändrade lite på slutet och då blev det bättre, och det tar vi med oss in i den här säsongen.

{!A}

Över halva truppen från ifjol är kvar till i år.

Det finns dock ett gäng tunga förluster, som trotjänarna Robin Olsson, Oscar Holst och Filip Owesson, succémålvakten Arvid Söderblom, samt bästa målskyttarna Robin Carlsson och Gustav Olhaver.

Samtidigt har klubben värvat spännande. Budgeten är inte den största och klubben letar efter fynd, men har också fått in etablerad allsvensk kompetens i bland annat Adam Åhman, Hannes Johansson och Jonatan Harju.

– Vi har sagt att vi ville få in lite mer offensiv skicklighet och kreativitet i truppen, vi vill vara ett spelande lag så långt det tillåts, och det tycker jag vi lyckats med. Sedan har vi ett ungt lag och det är mer så det har blivit. Unga spelare vill hit för att utvecklas, säger Bogren.

Nyckeln är väl som ifjol att få utväxling på de unga och orutinerade spelarna?
– Så är det. Det gäller att jobba hårt med dem varje dag. Här får spelare chansen att utvecklas i lugn och ro.

Ni har plockat HockeyEttan-lirare i år också, det finns guldkorn där?
– Det tycker jag absolut. Det finns spelare som kommer direkt från juniorligor och gör det bra också, men fördelen med spelare från HockeyEttan är att de skapat sig erfarenhet från seniorspel på en bra nivå. Efter ett eller två år där har man skaffat sig en bas för att spela på allsvensk nivå.

Ni hade ingen spelare som gjorde 30 poäng ifjol utan produktionen var utspridd, är det så du vill ha det?
– Jag har inget emot det, men spelare får gärna göra 30 poäng också. Jag tycker det är bra med många som levererar för då är vi inte så beroende av enstaka spelare. Jag tror vi har många som kan ta kliv i år också.

Tingsryd har också spetsat laget med NHL-lånet David Gustafsson.

En egen produkt som spelade sig in i Winnipeg Jets ifjol.

– Det är kanon att ha honom här. En kille från byn som skaffat mycket erfarenhet och som verkligen ville spela med oss. Han är vältränad, seriös och kommer att tillföra spets till vårt lag, säger Bogren.

– Vi får se hur länge han är här, men han är en spelare som alla andra kan lära av. Han visar med sin inställning varför han kommit så långt som han gjort, och det är positivt för våra andra killar. Han ökar konkurrensen på forwardssidan också.

Ja, ni har 15 forwards…?
– Der är ett lyxproblem för oss tränare. Alla vill spela, och det driver på träningarna och utvecklar laget, så jag tycker det är positivt.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson