Profilerna: "Han är främsta nyförvärvet"
Publicerad: 2022-08-25
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Almtunas lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Det vimlar inte av stjärnvärvningar i Almtuna-truppen och det viktigaste nyförvärvet känns som tränaren Robert Kimby. Han valde att bryta sitt tvåårsavtal förra sommaren för att satsa på den civila karriären, men är nu tillbaka igen. Han var uppskattad och omtyckt under senaste sejouren i klubben och uppges vara en av huvudanledningarna till att så många av lagets toppspelare valt att stanna kvar i klubben till i år. Kimbys ledarskap och förmåga att bygga grupper kommer vara oerhört viktigt för Almtuna i vinter.

JOKERN

Mikkel Öby Olsen fick spela oväntat mycket SHL-hockey i fjol när Oskarshamn drogs med skadeproblem och den unge norrmannen imponerade med sin frejdiga hockey. 20-åringen har både intensiteten och skickligheten för att lyckas och kan mycket väl visa sig bli ett fynd. Men det finns många jokrar i truppen, HockeyEttan-spetsarna Oliver Arle Östergren och Oliver Kandergård är två av dem.

TALANGEN

Det vimlar av unga och spännande spelare med utvecklingspotential i Almtuna men mest spännande är William Proos. Junioren slog sig in i laget i fjol, imponerade med sitt spel och var också en av fem finalister till Guldgallret som går till ligans främsta junior. En stor och kraftfull forward som är stark på puck och som sitter på ett väldigt bra skott. I rätt roll och omgivning så kan 18-åringen blomma ut i vinter.

KULTURBÄRAREN

Victor Aronsson är tillbaka för en tredje sejour i moderklubben Almtuna och kommer få en viktig roll som stabil back och mentor åt de yngre spelarna. 29-åringen, som ådragit sig en skada under försäsongen och som missar inledningen, blir också en jubileumssymbol i vinter då han kommer att spela i nummer 90 för att hylla klubbens 90 år som förening.

ASSISTKUNGEN

Är det dags för Jesper Norbäck att få sitt stora genombrott nu? 24-åringen gjorde dundersuccé för två år sedan med 37 poäng under sin allsvenska debutsäsong, och följde upp det med 26 poäng i fjol. En kreativ och avig poängspelare som har otroligt mycket hockey i sig, där inte minst passningsspelet är vasst.

{!A}

MÅLKUNGEN

Almtuna har ingen riktigt etablerad snajper, men Viktor Hertzberg sitter på ett riktigt fint skott och kan laget få igång ett powerplay som rullar så bör 31-åringen kunna pytsa in ett gäng kassar. Hertzberg har förvisso övervägande mycket assist senaste åren, men har gjort 20 mål förr i ligan.

POÄNGKUNGEN

Hampus Harlestam vann den interna poängligan i fjol och har ökat på sin poängskörd varje Almtuna-år, så det känns logiskt att han kommer vara med i toppen i år också. En skridskostark tvåvägscenter som är bra över hela isen.

MVP

Målvakten spelar alltid en central roll och för Almtuna känns det extra viktigt att Viktor Andrén levererar mellan stolparna. Klubben hade en strulig start på säsongen i fjol, inte minst på grund av målvaktssidan där fyra målvakter hade startat matcher redan efter fjorton omgångar, och det blev inte stabilt förrän Andrén klev in i december.

Jonas Gustavsson