Eriksson: "Skönt att inte fara runt"

28 juni 2022 10:45

Oscar Eriksson berättar om valet av Östersund, livet i kappsäck, Troja-sejouren, förväntningarna, offensiven och poängproduktionen.


Fyra allsvenska lag och spel i totalt sex (!) olika lag de två senaste säsongerna.

Hockeylivet senaste åren har inte varit helt enkelt för backtalangen Oscar Eriksson som bytt matchtröjor och lagkamrater stup i kvarten.

Nu har 22-åringen kritat på för nykomlingen Östersund.

Förhoppningen?

Att stanna i ett och samma lag en hel säsong och genom det bygga upp både trygghet och självförtroende.

– Ska jag vara helt ärlig så har de två senaste åren varit jobbiga. Jag har varit runt i många klubbar och har hela tiden fått anpassa mig till nya lagkamrater och nya spelidéer. Det har varit kämpigt, säger Oscar Eriksson.

– Östersund känns som ett bra val för mig. Det är en bra och seriös förening och det känns helt rätt för min egen utveckling. Framförallt vill jag vara på ett och samma ställe i en hel säsong. Jag vill tillhöra ett lag och inte fara fram och tilllbaka. Jag vill ha lite trygghet.

VÄXTE I TROJA

Oscar Eriksson är hockeyfostrad i moderklubben Skellefteå och tog sig också hela vägen upp i A-laget.

De två senaste åren har det dock bara blivit totalt nio SHL-matcher. Istället har han lånats ut till Piteå i HockeyEttan samt Västervik, Södertälje och Karlskoga i HockeyAllsvenskan, innan han under den gångna vintern bröt med Skellefteå och kritade på för Troja.

Därmed slutade säsongen med en degradering till HockeyEttan...

– Det var en tuff avslutning med Troja. Jag tycker vi spelade ganska bra, även i Playout mot Södertälje, men vi räckte inte till ändå. För mig personligen så var tiden i Troja ändå positiv. Avslutningen är något att bygga vidare på. Jag fick stort förtroende, fick tillbaka självförtroende och var som bäst mot slutet av våren. Det var en trygghet att veta att jag skulle spela i Troja resten av ssäongen, att jag visste att det inte skulle bli fler flyttar, berättar han.

– Tidigare har jag varit på helspänn hela tiden. Jag har inte vetat om jag ska bli utlånad eller hemkallad. När jag skrev på ett permanent avtal med Troja så kunde jag slappna av lite. Det var väldigt skönt.

Östersund blir således Oscar Erikssons femte allsvenska klubb på drygt två år.

Eftersom han avslutade i Troja så går han också från en HockeyEttan-nykomling till en annan...

– Det är tufft att vara nykomling i HockeyAllsvenskan. Nu var jag inte med från start i Troja så jag kan inte analysera hela säsongen, men det räcker inte alltid att spela bra, det gäller att få in puckarna i mål också. Östersund har en bra plan på gång, värvar bra och förbereder sig på bästa sätt, så jag tror det här kan bli bra, säger han.

VILL BIDRA OFFENSIVT

Oscar Eriksson har varit senior ett par år, men med tanke på alla klubbyten senaste åren så känns kommande säsong nästan som första "riktiga" seniorsäsongen.

– Lite så faktiskt, nu vet jag var jag spela spela hela året och det skapar trygghet.

Vad har du för förväntningar?
– Jag vet inte och det är svårt att säga just nu. Jag vill framförallt bidra med mitt offensiva spel, men även bara en bra pjäs i egen zon.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en tvåvägsback med lite mer spets i det offensiva spelet. Jag behöver alltjämt jobba på defensiven men jag tycker jag tog stora kliv där i Troja. Defensiven är grunden. Den måste jag och laget sätta, sedan får man bygga på de andra delarna.

Du har ju faktiskt gjort mål i tre allsvenska lag redan...
– Haha, ja, men jag gör gärna lite mer poäng i ligan än vad jag lyckats med tidigare. Jag skulle nog säga att jag är en poängback i grunden, men jag har inte riktigt haft tryggheten där jag spelat tidigare, det har varit rörigt i både huvudet och utanför isen med alla klubbyten och nya ansikten. Jag hoppas att trygghet kan göra att offensiven växer och att det gör att det släpper på poängfronten.

» Transfercentralen 2022