Kimby: "Viktigt att få behålla många"
Publicerad: 2022-08-24
#14lag14analyser: Robert Kimby är tillbaka som huvudtränare i Almtuna efter ett års uppehåll och ser fram emot utmaningen att lyfta klubben i tabellen.

En av de största nyheterna i årets Almtuna är att Robert Kimby är tillbaka som huvudtränare.

Han coachade laget för två år sedan men valde sedan att bryta sitt avtal förra våren för att satsa på den civila karriären.

– Man landar på olika ställen i livet men jag älskar att jobba med ledarskap. När Tony Mårtensson hörde av sig så funderade jag några vändor och kände att det skulle vara kul att jobba med honom. Vi delar samma värderingar, säger Robert Kimby.

– Egentligen var det en slump att vi fick kontakt och jag trivdes bra med att göra något annat än hockey, men jag vill heller inte vakna om några år och ångra mig när jag får en sådan här chans.

Har du saknat hockeyn?
– Jag har saknat att jobba med människor och ledarskap. Jag har inte tänkt att jag måste in i hockeyn igen, utan jag har velat landa i mig själv. Jag gillar att utveckla individer och grupper och än så länge så är det i hockeyn jag haft möjlighet att göra det. Det känns kul att kliva in i hockeybubblan igen och jag ser verkligen fram emot det.

Almtuna har haft fyra tuffa säsonger där klubben landat på plats 13, 12, 10, 12 och fått kämpa för den allsvenska existensen.

Någon målsättning är inte satt i år ännu, men det är klart att Almtuna vill lyfta uppåt.

– Man kan inte spela på allsvensk nivå och inte ha ambitionen att spela slutspel om det är tio lag som går dit. Det känns dumt att snacka om annat. Vi ska jobba dag för dag så får vi se hur långt det räcker, men det är klart vi ville spela så långt det går.

Under sommaren har det pratats om nya resurser och en stundande storsatsning i Almtuna.

– Jag har läst om det men jag fokuserar på det jag kan påverka. Det är laget, vad vi gör och hur vi bygger upp allt runtomkring. Vi får veta saker när det är dags, men det är klart att det är kul att det blåser positiva vindar kring Almtuna.

{!A}

Uppsala-klubben har lyckats behålla många av nyckelspelarna från i fjol. Kvar är bland annat förstemålvakten Viktor Andrén, toppbackarna Marcus Karlström och Jakob Ragnarsson, samt fyra bästa poängmakarna i Hampus Harlestam, Viktor Hertzberg, Georgs Golovkovs och Jesper Norbäck.

En tydlig stomme att bygga kring.

– Det har varit viktigt för oss att behålla spelare. Det har inte känts rätt att släppa spelare och byta ut bara för att vi kan. Vi tycker det finns mycket hockey i de här killarna men tror också att det finns mer att hämta i dem. Det var ett medvetet val att behålla så många som möjligt, säger Kimby.

I övrigt har det fyllts på med spännande unga spelare.

Anton Brandhammar, Oliver Arle Östergren och Oliver Kandergård hämtas från HockeyEttan, Mikkel Öby Olsen testade på SHL med Oskarshamn i fjol och gör första seniorsäsongen, medan killar som Olle Norberg, Oskar Asplund och William Proos är talanger redo att ta nya kliv.

– Det är viktigt för oss att ha spelare som kan utvecklas, säger Kimby.

– Vi har individer som behöver vara bättre i januari än de är nu, och vi måste ha utveckling. Vi pratar om hur vi ska göra det lilla extra, hur vi ska växa om individer och lag, och hur vi ska nå vår maxprestation.

Individen är viktig?
– Ja, vi har ett stort fokus på individen. Att vi ska bli bra är beroende av att varje ensild individ lyfter sig, så vi pratar mycket om vad varje spelare måste göra för att bli lite bättre. Blir varje enskild del lite bättre så blir också helheten starkare.

En viktig erfarenher från förra säsongen är målvaktspositionen.

Almtuna gick in i säsongen utan att ha värvat en etablerad målvakt. Efter fjorton matcher hade redan fyra olika målvakter fått chansen. Viktor Andrén värvades in i mitten av december, och då blev det en helt annan stabilitet.

I år har Almtuna spikat målvaktssidan tidigt med Andrén och lovande Oliver Håkanson som gjorde en jättesäsong med Hudiksvall i ettan i fjol.

– Det har varit en viktig punkt. Jag vet inte hur man snackade internt i fjol, men det är inte roligt att hamna i sitsen att inte ha bra målvaktsspel. Håkanson gjorde det jättebra som utlånad förra året och självklart viktigt att vi fick behålla Andrén som vi tycker är en toppmålvakt i ligan.

Jonas Gustavsson