Kampen om Guldgallret blir het!

12 maj 2022 13:30

Vi är bara i mitten av maj men redan nu står det klart att kampen om Guldgallret (som går till ligans främsta junior) nästa säsong kommer att bli glödhet! Här har vi listat tio heta juniorer som spelar i ligan till hösten!


Oskar Asplund, b, Almtuna

18-årige Oskar Asplund har redan, åldern till trots, hunnit med två allsvenska säsonger med Almtuna. Har både SHL- och NHL-ögon på sig men valde att förlänga med Uppsala-klubben i våras för att få ytterligare ett allsvenskt år under bältet och kan mycket väl stå inför ett riktigt genombrottsår. Backtalangen, som fick SHL-debutera i vintras och göra en match med Rögle, är en spelskicklig och smart tvåvägsback.

Dalibor Dvorsky, f, AIK

En av hockeyvärldens största talanger i 2005-kullen och när han 16 år och 169 dagar gammal gjorde mål i vintras så blev Dalibor Dvorsky den femte yngsta målskytten i HockeyAllsvenkans historia. Slovaken, som fyller 17 år i juni, gjorde sjutton allsvenska matcher i vintras men kan mycket väl ta en helt ordinarie tröja i höst. En offensiv spjutspets med ett härligt kreativ verktygslåda.

Noah Hasa, f, Västervik

HockeyAllsvenskan blir inte Hasa-lös kommande säsong. Backen Filip Hasa har lämnat MoDo för spel i SHL och Frölunda, men lillebror Noah Hasa är klar för spel i Västervik. 19-åringen var lagkapten i Frölundas J20-lag i vintras, matade in 38 poäng på 32 matcher och var ombytt i åtta SHL-matcher. Skicklig center som har alla möjligheter att spela till sig en prominent roll i Västervik.

Ludvig Jansson, b, Södertälje

En liten, kreativ och spelteknisk back som älskar att driva spelet framåt. Den beskrivningen stämmer in på Ludvig Jansson. Sådana spelartyper är underbara att skåda - men behöver också tid på sig att växa in i seniorkostymen och framförallt det defensiva spelet. 18-åringen fick allsvenska smakprov för två år sedan, spelade till sig en mer eller mindre ordinarie tröja i vintras, och kan kommande säsong vara redo för det stora genombrottet.

Jonathan Lekkerimäki, f, Djurgården

Jonathan Lekkerimäki är en av svensk hockeys mest spännande talanger. 17-åringen kommer från en jättesäsong. Han gjorde 35 poäng på 26 matcher i J20 Nationell, matade in nio poäng på 26 SHL-matcher, debuterade i juniorlandslaget och matade in femton poäng på sex matcher i U18-VM (vann poängligan) när Tre Kronor vann guld. Förväntas bli en spelare som sätter avtryck i HockeyAllsvenskan redan nästa säsong.

Ludwig Persson, f, Karlskoga

Ludwig Persson matade in 61 poäng på 63 matcher i J20 Nationell med Frölunda i vintras och kom därmed tvåa i hela poängligan. Den 18-årige forwarden - fyller 19 i oktober - figuerade dessutom i juniorlandslaget och lirade tio SHL-matcher. Kommande säsong spelar han i Karlskoga - en klubb kända för att vara skickliga på att förädla talanger - och har alla chanser att erövra en offensiv roll.

William Proos, f, Almtuna

William Proos var en av den gångna vinterns stora överraskningar. 18-åringen spelade sig in i Almtunas lag, svarade för elva poäng på 34 matcher och röstades fram som en av fem finalister till Guldgallret som går till ligans främsta junior. Forwarden, som också fått chansen i juniorlandslaget, lär få en större roll i Uppsala-laget kommande säsong och kan slå igenom stort.

Albert Sjöberg, f, Södertälje

Albert Sjöberg är redan en fullfjädrad offensiv spelare i HockeyAllsvenskan men är faktiskt junior ett år till. 19-åringen, som var finalist till Guldgallret i vintras, skickade in 17 poäng på 40 matcher, blev uttagen till JVM och steg fram stort i Playout-matchserien mot Troja där han gjorde fyra mål på sex matcher. Känns gjuten för en roll i någon av de två toppkedjorna i Södertälje till hösten och då kan det stora offensiva genombrottet komma.

Liam Öhgren, f, Djurgården

Kommer Djurgården att hålla ihop succékedjan med Liam Öhgren, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki - som var oerhört framgångsrik i både J20 Nationell och U18-VM - kommande säsong? Inte alls omöjligt. 18-årige forwarden Öhgren fick 26 SHL-matcher redan i vintras och imponerade med sitt snabba och raka spel. Trots åldern är Öhgren redan byggd som en seniorspelare med sin fysik, rivighet och styrka med pucken.

Noah Östlund, f, Djurgården

Ja, hela Djurgårdens-trion med Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund måste nämnas i den är listan, där Östlund är spelmotorn i den så framgångsrika kedjan på juniornivå (enheten var ju otroligt bra i U18-VM). 18-åringen öste in 42 poäng på 32 matcher i J20 Nationell i vintras och var dessutom +30 (näst bäst i ligan). Utöver det blev det elva SHL-matcher.

Övriga juniorer som är klara för HockeyAllsvenskan 2022/23: Ian Blomquist, mv, Västerås; Olle Norberg, b, Almtuna; Jakob Norén, b, MoDo; Ville Jonsson, b, MoDo; Calle Odelius, b, Djurgården; Filip Björkman, f, Mora; Carl Holmner Härgestam, f, Björklöven; Helmer Styf, f, MoDo; Gabriel Kangas, f, Västerås; Alex Ciernik, f, Södertälje; Theo Jacobsson, f, MoDo.