Matchguide: Finalklara Mora mot formstarka AIK
Publicerad: 2017-02-21

Både Mora och AIK har prickat toppformen under seriens slutdel. För Mora har det gett en plats i den HockeyAllsvenskan finalen, samtidigt som AIK jagar vidare efter säkrat kvalspel.

Match:
21/2 19.00 Mora-AIK, Smidjegrav Arena

Sändning:
C More Live, cmore.se

Moras mycket långa segerrad fick ett stopp via två förlustmatcher mot Karlskoga och Timrå i slutet på januari. Sedan dess har tabellettan växlat upp på nytt och vunnit fem av de sex senaste matcherna. Genom att 2-1-besegra Tingsryd säkrade även Mora i söndags sin plats i den HockeyAllsvenska finalen. Nu kan laget snart spela hem förstaplatsen, men då krävs nya poäng ikväll mot AIK.

– De är riktigt på gång och har vunnit sju matcher i rad och det är bra för oss. Vi vill ha sådana här test och spelarna har svarat bra på att spela i viktiga matcher tidigare, säger Moras tränare Jeremy Colliton till den egna hemsidan.

– Vi måste vara beredda på att de kommer ut hårt och de är i behov av viktiga poäng. De har verktygen för att göra mål och skapa offensivt, så vi måste vara beredda defensivt. Om vi är det kommer vi att skapa tillräckligt mycket av egen maskin för att vinna.

Colliton varnar alltså för AIK:s form och det med all rätt. För efter en svängig säsong och en 0-5-smäll borta mot Västervik den 28:e januari har allt vänt. Sju matcher senare har AIK plockat sju vinster, 20 poäng och klättrat upp till sjunde plats i tabellen. I söndags blev det ny seger via 6-4 i ett målglatt hemmamöte med Almtuna.

– Formen är bra. Vi var inte lika bra mot Almtuna som vi varit tidigare, men jag tycker det är starkt att kunna vinna även när allt inte stämmer som som det ska. Det var starkt av oss att kunna hålla dem kort även fast vi fick en sådan pass tuff start som vi fick i tredje perioden, summerar Joakim Thelin för AIK:s hemsida.

Forwarden blikar mot kvalspel, något som Stockholmslaget givetvis hoppas nå. Tack vare formtoppen har AIK satt sig i en god sits för att säkra en topp åttaplacering. Laget har 72 poäng och tabellsjua, sju poäng mer än Almtuna under strecket. Bortamötet med Mora betyder en chans att ta nästa steg mot kval och Thelin ger sina tankar.

– Vi vet att de är bra hemma och de har gjort en bra säsong. Det gäller att vi är med från början och att vi inte tummar på någonting. Vi ska spela ett enkelt och bra bortaspel.

Läget i lagen:

Mora meddelar via sin hemsida att matchtruppen kommer att tas ut under tisdagen.

Duon med Anton Cederholm och Nicklas Heinerö går båda skadade för AIK. Spelarna missar därför kvällens match, men i övrigt rapporteras det inte om några avbräck.

Notera att:
* Duons möten tidigare på säsongen ger Mora fördel med 2-1 i matcher.
* Mora har med tre spelare på poängligans topp sjulista; Mathias Bromé, Kevin Goumas och Jacob Nilsson.
* Målfesten senast mot Almtuna var inget unikt - AIK är mycket målglada och har släppt in fjärde mest i hela serien.

Läs också:
Moras hemsida inför matchen
AIK:s hemsida inför matchen

Hannes Feldin