Truppen: "Tvingats byta ut topparna"
Publicerad: 2022-09-01
#14lag14analyser: Fjolårets succélag Kristianstad har tappat flera stjärnor och tvingats bygga om i toppen av laget. Här är Kristianstads trupp.

Noterbart om Kristianstads trupp:

– Kristianstad har 24 spelare i truppen plus danske backen Jonas Bröndberg som är inne på en tryout. Tolv spelare är kvar sedan i fjol, så halva laget är utbytt.

– Kristianstad må ha tolv spelare kvar sedan i fjol, men har tappat många viktiga spelare från förra säsongen. Succémålvakten Frederik Dichow, poängtopparna Kristoff Kontos, Deven Sideroff och Trevor Cheek, nyckelbacken Erik Flood, trotjänaren Herman Hansson och artisten Nikolai Skladnichenko har alla försvunnit, så KIK måste bygga om mycket när det gäller toppen av laget.

– Tränaren och sportchefen Mikael Gath kliver in i femte säsongen i Kristianstad. Han förde upp laget i HockeyAllsvenskan, har sett till att KIK hållit sig kvar, och var arkitekten och hjänan bakom sjätteplatsen i fjol. Vilken resa!

– Kristoff Kontos, Trevor Cheek och Deven Sideroff var etta, tvåa och trea i interna poängligan i fjol och gjorde 119 poäng tillsammans. Nu är alla borta och KIK har handlat in tre nya importer som ska ersätta de tappade poängen: Aleksi Ainali, Patrick Bajkov och Jack Kopacka.

– Viktor Grahn och Rikard Olsén var nyckelbackar i fjol, de hade en fantastisk utveckling, och det fanns SHL-surr kring båda. Att de valt att stanna i KIK ger trygghet till hela försvarsspelet. Backsidan är för övrigt otroligt ung. Olsén, 27, Grahn, 24, och Roope Laavainen, 24, är "åldermännen", och är då ändå unga. Bakom dem är övriga fem backar mellan 19 och 22 år.

{!A}

– Kristoff Kontos vann den interna poängligan med 48 poäng på 52 matcher förra säsongen och belönades med Svenska Spels pris för Årets Rookie (delas ut till en ny spelare i ligan som spelat maximalt 20 matcher totalt i NHL, AHL, KHL, SHL, Liiga, NLA och DEL tidigare). Kanadaensaren har nu lämnat Sverige och spelar nästa säsong i Banska Bystrica.

– Linus Pettersson vann pris för Årets Mål i HockeyAllsvenskan förra säsongen. "LP", som är känd för sitt lir och sitt artisteri, gjorde ett spektakulärt zorro-mål mot Almtuna.

– Pontus Netterberg hade en marginell roll i HV71 i fjol och var petad under slutfasen av säsongen och i slutspelet. I Kristianstad kommer den meriterade 30-åringen att få en betydligt större och mer offensiv roll. Har redan sopat in sju (!) mål under försäsongen, flest av alla allsvenska spelare.

– Malte Sjögren och Herman Hansson har varit parhästar i Kristianstad i flera år. En duo med hög arbetskapacitet som drivit igång hela laget med sitt energiska och uppoffrande spel. Nu splittras duon då Hansson försvunnit till HV71. Hur kommer Sjögren att leverera utan sin parhäst i vinter?

– Kristianstad har yngst trupp i HockeyAllsvenskan med en medelålder på 23,5 år.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Jörgen Hanneborg - NY från Stjernen
Filip Larsson - NY från HV71

BACKAR
Viktor Grahn - Nytt kontrakt
Roope Laavainen - Nytt kontrakt
Theo Nordlund - Nytt kontrakt
Rikard Olsén - Nytt kontrakt
Isak Renemark - Nytt kontrakt
Oskar Hassel - NY från Rögle
Fred Nilsson - NY från Skellefteå
Jakob Bondesson - NY från Tingsryd
Jonas Bröndberg - NY från Prince George Cougars

FORWARDS
Dennis Svensson
Kevin Wennström - Nytt kontrakt
Theo Pistek - Nytt kontrakt
Aleksi Ainali - NY från KooKoo
Malte Sjögren - Nytt kontrakt
Patrick Bajkov - NY från Reading Royals
Melker Eriksson - Nytt kontrakt
Jack Kopacka - NY från Toronto Marlies
Filip Karlsson - NY från Västerås
Linus Pettersson - Nytt kontrakt
Robin Carlsson - Nytt kontrakt
Ludvig Elvenes - NY från Tingsryd
Jacob Grönhagen - NY från Karlskrona
Pontus Netterberg - NY från HV71

TRÄNARE
Mikael Gath
Peter Johansson - Nytt kontrakt

FÖRLUSTER
Frederik Dichow, mv, Frölunda
Olof Lindbom, mv, New York Rangers
Erik Flood, b, AIK
Måns Hansson, b, Rödovre
Amil Krupic, b, Växjö
Simon Ericsson, b, Tyringe
Gustav Bouramman, b, Graz99ers
Herman Hansson, f, HV71
Gustav Olhaver, f, SaiPa
Deven Sideroff, f, Zvolen
Trevor Cheek, f, Västerås
Kristoff Kontos, f, Banska Bystrica
Oscar Tellström, f, Mariestad
Nikolai Skladnichenko, f, Nybro

Jonas Gustavsson