Crandall: "Hoppas vi får spela ihop igen"

14 juni 2018 10:00

Justin Crandall och Austin Farley blev bästa vänner under collegetiden. Nu återförenas duon i Karlskrona - och Crandall hoppas göra samma succé som hans kompis gjort i HockeyAllsvenskan.


För Justin Crandall innebär inte kontraktet med Karlskrona bara debut i Sverige och HockeyAllsvenskan, den innebär också en återförening med kompisen Austin Farley.

Duon kamperade ihop under collegetiden vid University of Minnesota-Duluth.

– Vi spelade tillsammans under tre år och han är en av mina bästa vänner. Det är en jättehäftig chans för oss att få spela tillsammans igen, säger Justin Crandall till Transfercentralen.

– På college spelade vi en del tillsammans i samma kedja, och jag hoppas vi får chansen till det nu också. Det finns många bra spelare i laget, men vi vet att vi kan spela tillsammans.

Efter collegetiden så har Justin Crandall gjort dubbla år i ECHL, och ett par inhopp i AHL, innan han ifjol skrev på för danska Esbjerg.

26-åringen noterade 44 poäng på 44 matcher i grundserien och adderade sedan sju poäng på 14 slutspelsmatcher.

Slutspelet blev dock varken som han själv eller laget hoppats på.

– Det var en stor omställning att komma till Europa, men jag gillade det verkligen och samlade mycket erfarenhet under året, säger han.

– Slutet blev inte som jag eller vi hoppades. Vi förlorade den sjunde och avgörande semifinalen och i slutspelet fick jag vara mer av en shutdown-spelare än spela i en offensiv kedja. Men överlag är jag nöjd med säsongen.

Var du besviken över att få en mer defensiv roll i slutspelet?
– Jag var inte en renodlad shutdown-forward, jag fick fortfarande spela mycket och var med i powerplay, men min kedja matchades hela tiden mot motståndarnas bästa enheter. Vår uppgift var att plocka ner det andra lagets stjärnor. Vill coachen att jag ska ta den rollen så gör jag det, men egentligen så trivs jag i en mer offensiv roll.

Var det stor skillnad att skapa offensivt på stor rink jämfört med liten rink?
– Ja, faktiskt. Man har större ytor och mer tid och det tänkte jag skulle vara en fördel när det gäller att skapa chanser, men det är nästan svårare att skapa här eftersom man hamnar så långt från målet hela tiden. Det gick inte alls som jag tänkt i början, men jag jobbade mig in i det och jag tror att spelet här ändå passar mig bättre.

Offensiven har han spetsat genom hela karriären.

Hans pappa och storebror valde att bli målvakter, något som gynnat Crandall i hans skytte.

– Båda har hjälpt mig genom att se saker ur målvakternas perspektiv. Var de har svårt att rädda puckarna, hur man ska agera för att göra det svårt för dem, säger han.

– Min bror har betytt mycket för min karriär. Vi älskar varandra och är bästa vänner, men vi har också tävlat mot varandra hela livet. Sporrat varandra. Han har lärt mig att bli tuffare och våga ta för mig.

Både pappa och brorsan är målvakter, var du också på väg att hamna i buren?
– När jag var sju, åtta år och brorsan var målvakt så ville jag också bli det. Jag vet inte hur min stackars mamma och pappa hade hanterat två barn som är målvakter med all utrustning och det var kanske därför pappa fick mig att tänka i andra banor. Jag är en aktiv kille, vill alltid röra på mig, så jag hade nog inte passat som målvakt heller.

Justins grej blev att sätta puckarna istället för att rädda dem.

Tanken är också att amerikanen ska bli en offensiv spetsforward i Karlskrona.

– När säsongen tog slut i Danmark så letade jag efter möjligheter att ta mig uppåt i karriären och alla jag pratat med har bara sagt bra saker om Sverige och HockeyAllsvenskan. Jag tror det blir bra för mig, säger han.

Att just Austin Farley sålt in ligan och KHK är ingen vågad gissning.

Farley, ifjol i Björklöven, hade en tuff start på sin karriär i Sverige. Han kom över direkt från collegehockeyn men fick det inte alls att stämma i MODO. Parterna bröt samarbetet under första säsongen och Farley hamnade istället i Björklöven. Där lossnade allt och ifjol var Farley en av HockeyAllsvenskans främsta offensiva spelare.

I våras skrev Farley på för KHK.

– Austin har fått lära sig den hårda vägen hur det är att komma till ett nytt land och en ny sorts hockey och han har berättat mycket för mig. En av de stora sakerna är att jag måste vara beredd att jobba stenhårt. Han har sagt att alla i Sverige är bra på skridskorna och att man måste ta stolthet i arbetet över hela rinken, säger Crandall.

– Sverige är ett av de bästa hockeyländerna i världen och det kommer vara tuffa matcher varje kväll. Det gäller att vara förberedd på det. i ECHL kunde man låta energin vara lägre någon match, men jag har förstått att det inte går i HockeyAllsvenskan. Att man måste vara beredd varje kväll.

Är du lik Austin Farley i spelstilen?
– Det är jag nog. Jag gillar att hålla i pucken och kontrollera spelet. Jag är lite mer av en playmaker än skytt, medan Austin kanske är tvärtom. Men jag gillar att göra mål också, så klart. Jag skulle säga att skridskoåkningen och tävlingsinstinkten är mina främsta egenskaper, och det har jag gemensamt med Austin.

Austin Farley har blivit en spetsspelare i HockeyAllsvenskan.

Justin Crandall hoppas bli detsamma.

– Absolut. Jag är verkligen upprymd över att få komma till en bra organisation med bra spelare. De kommer göra vad som helst för att komma tillbaka till SHL och den resan vill jag vara med på, säger han.

– Min förväntning är att bli en toppspelare som man kan lita på i alla lägen. En spelare som producerar i tajta matcher och som vinner matcher åt laget.

» Transfercentralen