3 nycklar: "Behöver offensiv utväxling"

13 september 2021 09:00

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Troja i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


OFFENSIVEN

Vem ska göra målen i Troja? Det är en allmän fråga inför säsongen. Klubben har värvat in Joakim Hillding, Cameron Brown, Julius Vähätalo och Victor Öhman för att få in rutin och spets, i övrigt är det laget från i fjol som ska stå för den offensiva produktionen.

I den skaran med forwards finns spelare som Jesper Ylivainio och Alexander Bjurström som testat på allsvenskt spel tidigare men som inte lyckats i ligan. Ja, även Oscar Öhman som var i Kristianstad förra vintern, men som inte lyckades ta någo prominent roll och som återvände till Troja under säsongens gång.

Ser vi till spelare med bevisad poängklass i HockeyAllsvenskan så står Hillding väldigt ensam. En stor nyckel för Troja är således att ett knippe spelare får en offensiv utväxling i år och visar att de kan leverera poäng även på allsvensk nivå. Annars kommer det bli trubbigt.

MÅLVAKTSSPELET

Alla lag är beroende av målvaktsspelet och Troja är givetvis inget undantag. Klubben sitter dock inte i någon helt optimal situation.

Kvalhjälten Wictor Ragnewall är avstängd i säsongsinledningen till följd av otillåten vadhållning i en kvalmatch i våras, nyförvärvet Linus Lundin var så begravd i MoDo:s frysbox i fjol att han inte fick spela en enda match, och blixtinvärvade Anton Svensson är en 32-åring som aldrig spelat i HockeyAllsvenskan tidigare.

Med Ragnewall indisponibel ett tag så kommer Lundin att matchas hårt i inledningen. Att han har fin kapacitet råder det inget tvivel om, det har han visat i HockeyAllsvenskan tidigare, men bristen av tävlingsmatcher under en lång period skapar en del frågetecken. Det är en jättenyckel för Troja att Lundin kliver fram och lyckas kanalisera ut den revanschlust han har till ett riktigt vasst målvaktsspel.

LAGMASKINEN

Ser vi spelare för spelare och jämför lagen på det berömda pappret så kommer Troja få en tuff säsong.

Det betyder inte att Troja kommer att misslyckas. Lagkemi och rollacceptans är väl så viktiga ingredienser, och där har Troja en fördel av att ha satsat på många spelare från i fjol som redan är inkörda i spelsystem och som vet hur gruppen fungerar. Det finns en grundtrygghet från start, och det är en stor fördel.

En stor nyckel för Troja är att bli en lagmaskin där laget som helhet blir starkare än varje individ var för sig.