Truppen: "Mer bredd i offensiven"
Publicerad: 2022-09-05
#14lag14analyser: Mora har skapat mer djup på forwardssidan till den här säsongen. Här är Moras trupp.

Noterbart om Moras trupp:

– Mora har 22 spelare i truppen där nio är nya till den här säsongen.

– Dalalaget har tre tunga förluster, en i varje lagdel, och alla har förvunnit till SHL. Det handlar om fjolårets förstemålvakt Matteus Ward, offensive toppbacken Axel Bergkvist och viktige forwarden Lukas Wernblom.

– Mora har fått till kontinuitet i ledarstaben. Huvudtränaren Johan Hedberg och assisterande tränaren Örjan Lindmark går nu in på tredje säsongen tillsammans i båset.

– Mora hade både HockeyAllsvenskas målkung och assistkung i truppen förra säsongen. Både Johan Persson och Daniel Ljunggren är kvar till år, vilket givetvis är viktigt. De två bildade en av ligans bästa kedjor tillsammans med Måns Carlsson i fjol. Trion kombinerade in 138 poäng och var riktigt vassa i både fem mot fem och powerplay.

– Mora har första- och tredjekedjan intakta sedan förra säsongen, men har värvat in en helt ny andrakedja där Kevin Hancock, Patrick Harper och Fabian Ilestedt bildar en spännande enhet som sett vass ut samt varit produktiv under försäsongen. Känslan är alltså att Mora kommer ha mer bredd i offensiven i år, en kontrast mot i fjol då man i mångt och mycket levde på sin effektiva toppkedja.

{!A}

– Nyvärvade Fabian Ilestedt var för en av förra säsongens stora överraskningar i HockeyAllsvenskan. Han har försökt slå sig in i ligan två gånger tidigare: misslyckad tryout i AIK och undanskymd roll samt utlånad i Västervik. I fjol blev det tredje gången gillt. Forwarden fick chansen i Vita Hästen. Resultatet? 17 mål och 30 poäng.

– Olle Strandell var en succésaga i fjol. 22-åringen lånades in från Borlänge i HockeyEttan i några matcher under hösten. Han gjorde det så bra att han spelade till sig ett permanent kontrakt och fick sedan även avtal över kommande vinter. Tar han nästa kliv i år?

– Rutinerade centern Robin Johansson var HockeyAllsvenskans främsta tekare förra säsongen. 32-åringen vann 64,1 % av alla tekningar då.

– Mora värvade tre spelare under säsongen i fjol: Olle Strandell, Albin Grewe och Anton Heikkinen. Alla blev injektioner i truppen och samtliga är kvar till kommande säsong.

– Mora har värvat in Kevin Engvall från Rögle. Han går därmed i sin storebrors fotspår. Pierre Engvall kom till Mora och fick sitt stora genombrott. Via en säsong med HV71 i SHL så skrev han NHL-kontrakt och är numera NHL-spelare i Toronto Maple Leafs. Kevin hoppas givetvis göra samma resa som brorsan. 19-åringen kommer få börja en bit ner i hierarkin, men har alla möjligheter att klättra.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Andreas Ljunggren
Kari Piiroinen - NY från Tappara

BACKAR
Kristoffer Gunnarsson
Viktor Larsson
Olle Strandell - Nytt kontrakt
Isac Heens - Nytt kontrakt
Johannes Johannesen - NY från Västervik
Jonathan Myrenberg - NY från Linköping
Alexander Molldén - NY från Malmö

FORWARDS
Albin Grewe
Robin Johansson
Kalle Miketinac
Filip Björkman - Nytt kontrakt
Måns Carlsson - Nytt kontrakt
Anton Heikkinen - Nytt kontrakt
Daniel Ljunggren - Nytt kontrakt
Johan Persson - Nytt kontrakt
Fabian Ilestedt - NY från Vita Hästen
Kevin Engvall - NY från Rögle
Kevin Hancock - NY från Dornbirn
Patrick Harper - NY från HPK
Axel Sundberg - NY från Vålerengen

TRÄNARE
Johan Hedberg
Örjan Lindmark

FÖRLUSTER
Matteus Ward, mv, Luleå
Axel Bergkvist, b, Färjestad
Steven Seigo, b, Kassel
Isak Pantzare, f, Tingsryd
Alexandre Lavoie, f, Sönderjyske
Bobby MacIntyre, f, Frisk Asker
Isak Garfvé, f, Borlänge
Filip Lennström, f, Vita Hästen
Lukas Wernblom, f, Malmö

Jonas Gustavsson