Matchguide: Kan AIK bryta trista sviten?
Publicerad: 2018-03-04
Näst sista omgången i HockeyAllsvenskan spelas under söndagen - och bland annat jagar serietrean AIK ett trendbrott efter fem raka förluster.

DAGENS TABLÅ

16.00 Björklöven - Västervik, A3 Arena
16.00 MODO - Timrå, Fjällräven Center
16.00 Pantern - Tingsryd, Malmö Isstadion
16.00 Södertälje - Almtuna, Scaniarinken
16.00 Oskarshamn - Troja-Ljungby, Be-Ge Hockey Center
17.30 AIK - Vita Hästen, Hovet
18.30 Karlskoga - Leksand, Nobelhallen
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder MODO mot Timrå ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I första pausen gästas studion av MODO:s sportchef Michael Sundlöv.
» I andra pausen analyserar C More-experten Mike Helber bottenlagen i SHL som kan bli de allsvenska lagens motståndare i direktkvalet till SHL.
» I pauserna är det också fullt fokus på kvällen där det spelas full omgång i HockeyAllsvenskan.
» Spelarkorrarna Johan Eriksson, MODO, och Vilmos Gallo, Timrå, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Kan man vända trenden?
Snacka om att formen vänt helt för AIK. Efter fem raka vinster så har man nu förlorat fem raka matcher.
Den negativa sviten har gjort att man inte längre kan nå HockeyAllsvenska Finalen och nu lever också tredjeplatsen - som ger tre bonuspoäng i Slutspelsserien - farligt.
I eftermiddag väntar Vita Hästen på hemmaplan. Kan AIK vända på trenden då?
En av nyckelspelarna blir centern Kalle Jellvert som fått mycket beröm senaste tiden.
– Han är väl en av de få tvåvägsspelarna vi har, som sätter en stolthet i defensiven. Vi har ett väldigt offensivt byggt lag och när Kalle kommer in och kör och går i bräschen så betyder det mycket för hela laget. Jag skulle kunna ta två Kalle Jellvert till i laget, säger tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.

Skiftar målvakt
Almtuna har varit konskventa med sin målvaktsmatchning under säsongen: en målvakt står två matcher, sedan blir det skifte.
Nu har Arvid Ljung vaktat buren i två matcher och således blir det skifte och Oscar Fröberg som står mellan stolparna i bortamatchen mot Södertälje.
I övrigt lanserar Uppsalalaget samma uppställning som senast.
Noterbart är att de fyra senaste bortamatcherna slutat med kryss för Almtunas del. Man vann den första efter övertid, men har sedan missat att ta extrapoängen i de tre senaste bortakamperna där man strafföll mot MODO senast.
En poäng räcker mot SSK för att Almtuna ska säkra en plats i Slutspelsserien.

Frågetecken hos jumbon
Karlskoga har haft en skadefylld säsong och Calle Berglund och Juliuz Persson kan inte spela mot Leksand, meddelar klubben via sin hemsida. Inte heller Niklas Lihagen och Victor Backman har spelat de senaste matcherna, och finns inte heller med i den preliminära uppställningen.
Dessutom är det frågetecken för Filip Ahl och Viktor Lang. Deras medverkan avgörs under söndagen.
Emil Jidskog fortsätter i kassen.
BIK är i fin form med fem segrar på de sex senaste matcherna och har fått vittring på fast mark i tabellen. Värmlänningarna är fortfarande sist i tabellen, men bara målskillad skiljer upp till Troja-Ljungby på rätt sida strecket.

Unik statistik
Oskarshamn har en unik statistik: man gör flest mål i serien (tillsammans med AIK) men släpper också in flest mål i serien.
Laget hade chansen att säkra en biljett till Slutspelsserien senast, men efter fem raka segrar så blev det förlust mot Karlskoga. I eftermiddag mot Troja-Ljungby får man en ny chans att säkra fortsättningsspel.
Troja spelar samtidigt för att undvika negativt kvalspel.
– I vårt läge ska vi försöka se det här som något positivt. Troja spelar för sin överlevnad som klubb medan allt som vi gör resten av den här säsongen är bonus. Vi ska gå ut och ha kul och inleda vårt play off redan nu. Vi tänker så klart på poängen och vill ha så bra placering som möjligt och få med oss bonuspoäng, säger tränaren Björn Hellkvist till Oskarshamns hemsida.
IKO har frågetecken för Markus Persson som varit sjuk. Om han spelar bestäms under söndagen.

{!B}

Problem med arbetstillståndet
Björklöven gjorde klart med Brock Trotter från Stavanger i samband med att transferfönstret stängde för drygt två veckor sedan men kanadensaren - som gjort en sejour i klubben tidigare i karriären - har inte kunnat debutera ännu.
Anledningen?
Problem med norska migrationsverket.
"Ansökan från Björklöven i sig är korrekt och komplett, dock meddelar svenska migrationsverket att det ligger en spärr satt av det Norska migrationsverket gällande arbete i Schengenländerna. Tills denna spärr är hävd kan inte något svenskt arbetstillstånd beviljas", skriver Björklöven på sin hemsida.
Återstår att se om det blir spel mot Västervik ikväll således.
Löven 4-2-vann mot AIK senast och bröt därmed sin sju matcher långa svit utan trepoängare.

Inget att spela för
Leksand föll i seriefinalen mot Timrå senast, men blev ändå klart för HockeyAllsvenska Finalen eftersom andra resultat gick lagets väg.
Det är redan spikat att Leksand blir tvåa i tabellen, så man har inget att spela för i slutomgångarna, mer än att slipa på formen inför finalspelet mot Timrå.
Att just slipa på formen är det man ska göra i avslutningen, med start mot Karlskoga ikväll:
– Det gäller att spela bra hockey så vi har en bra känsla direkt till finalen. Det går inte att bara trycka på en knapp så ser det bra ut sen, säger målvakten Robin Rahm till dt.se.

Går för tredje raka
MODO har vaknat till liv i säsongens elfte timme. Efter tre raka förluster och bara en trea på sju matcher så har MODO tagit fem poäng på två matcher och därmed klättrat upp på åttondeplatsen i tabellen och har just nu en plats i Slutspelsserien.
Nu väntar hett derby mot Timrå som redan är klar serieetta, och då går MODO för tredje raka segern men har en utmaning då man haft svårt i säsongens derbymatcher.
– Vi ska försöka spela så bra som möjligt och göra ett mål mer än Timrå. Vi har förlorat fyra matcher mot Björklöven och tre mot Timrå och det är inte bra, det är inte okej. Det är bara att räkna om vi hade haft de poängen så är det ett helt annat läge, säger tränaren Hans Särkijärvi till allehanda.se, och fortsätter:
– Serien är helt galen, jag har aldrig varit med om något sådant här vad jag kan komma ihåg. Att det är en så här jämn serie rätt igenom.
Backen Marcus Oskarsson är inte tillgänglig för spel och spelar troligen inte mer i grundserien. Inte heller Victor Ekarv finns tillgänglig. Oskar Stål Lyrenäs är aktuell för en comeback.

"Gäller att bättra formen"
Pantern förlorade mot Vita Hästen senast men blev ändå klara för Svenska Spel Trophy eftersom andra resultat gick lagets väg.
Formen är så där hos Malmölaget som bara tagit en trepoängare på de elva senaste matcherna. Nu ställs man mot nästjumbon Tingsryd på hemmaplan.
– Det börjar ju dra ihop sig mot slutspel. Så det gäller att bättra formen inför det. Försöka hitta tillbaka till det här stabila denfensiva och lite mer energi i vårt spel. Tycker det har varit lite tafatt. Lite mer desperata framåt anser jag att vi kan vara också, säger forwarden Sebastian Dyk till Panterns hemsida.
Pantern har haft en tunn trupp senaste matcherna men hoppas både Anders Grönlund och Robin Sterner kan vara tillbaka mot Taif.

{!C}

Tänker inte slappna av
Timrå har säkrat seriesegern i HockeyAllsvenskan - men tänker inte slappna av för det. Inte om man får tro Jonathan Dahlén i alla fall.
Han är heltaggad inför derbyt mot MODO:
– Det är aldrig betydelselöst att möta Modo. Jag skulle kunna bryta ett ben för att få avgöra mot Modo oavsett vilken match det är, säger Dahlén till st.nu.
Timrå är i bra form och har poäng i nio raka matcher.
Laget saknar Anton Wedin och har frågetecken för Hampus Larsson, Marcus Hardegård, Johan Persson och Filip Hållander, meddelar st.nu.

Skilda sviter
Södertälje hemma och borta är skilda världar just nu.
Laget föll mot Västervik senast och åkte på sjätte raka förlusten på bortaplan.
Hemma står man på fem raka vinster inför matchen mot Almtuna.
Snacka om kontraster.
Det var besviket i SSK-lägret efter förlusten senast.
– Det är revanschsuget till 100 procent. Vi fick ett bra kvitto igår (mot Västervik) på att vi måste arbeta, hårt och slita, säger assisterande tränaren Denis Bozic till Södertäljes hemsida.
Förlusten gjorde också att man tappade åttondeplatsen i tabellen och därmed är utanför Slutspelsserien med bara två omgångar kvar att spela.
I eftermiddag väntas SSK spela med samma lag som senast och har ingen frånvaro bortsett från långtidsskadade Alexander Sahlin och Sebastian Höglund.

Kan man ta tredje raka?
Efter sex raka nederlag så har det blivit två raka vinster för Tingsryd och på de två matcherna har man dessutom gjort hela elva mål.
Smålänningarna är alltjämt under det negativa kvalstrecket men är bara målskillnad bakom rivalen Troja-Ljungby som är på fast mark i sammandraget.
I eftermiddag väntar bortamatch mot Pantern.
– Vi har sagt att vi måste skjuta mer och att det måste hända mer framåt och nu har vi gjort fem mål mot Björklöven och sex mot Troja. Det är bra. Men nu gäller att ha full fokus även i de avslutande matcherna mot Pantern borta och Modo hemma, spelarna måste tänka hockey 24 timmar om dygnet i en halv vecka till, säger tränaren Markus Åkerblom till smp.se.

Behöver bryta trenden
Troja-Ljungby föll i det viktiga derbyt mot Tingsryd senast och har tre raka förluster på kontot. Nu är också Karlskoga och Tingsryd ikapp i tabellen, alla tre lagen i botten står på 65 poäng - men just nu är det fördel Troja som ligger på rätt sida negativa kvalstrecket tack vare bäst målskillnad.
I eftermiddag ska smålänningarna försöka få till ett trendbrott när man ställs mot Oskarshamn på bortaplan.
Då krävs en bättre start än senast mot Taif där man låg under med 0-4 redan efter den första perioden.
– Det här var en stor besvikelse. Vi släppte in fyra mål i första perioden då puckarna bara regnade in, en riktig mardrömsstart, säger tränaren Pelle Svensson till smp.se.

Har hopp i streckkampen
Vita Hästen föll i den viktiga streckmatchen mot Södertälje men såg sedan till att vinna mot Pantern och sköt därmed in mer hopp i kampen om platserna i Slutspelsserien.
Nu är man bara en poäng från åttondeplatsen med två omgångar kvar att spela.
I eftermiddag väntar match mot AIK.
– AIK är redan klara för slutspel och vill toppa sin form där. De kommer köra på för fullt och vi har vårt att kämpa för, säger forwarden Villiam Haag till folkbladet.se.
Laget har bra självförtroende efter segern senast.
– Som lag fick vi nyttigt självförtroende. Vi vet att vi kan göra det bra mot topplag, allt från Pantern till AIK, säger Haag.
Rikard Palmberg gjorde comeback senast, och därmed saknas bara Arvid Degerstedt och Simon Mitman mot AIK.

{!D}

Är i bra form
Västervik är i fin form och har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Vinsten senast mot Södertälje gav också andrum i bottenstriden där man nu är tre poäng före Karlskoga, Tingsryd och Troja-Ljungby i kampen om att undvika negativt kval.
Troligen räcker en trea till för att greja nytt kontrakt.
I eftermiddag väntar bortamatch mot Björklöven.
Västervik ställer upp med samma lag som senast och Viktor Östlund fortsätter i kassen, meddelar klubben via sin hemsida.


HETA LIRARE

Jonathan Johnson, Troja-Ljungby, har gjort poäng i tio raka matcher.

Joacim Hedblad, Västervik, har gjort mål i de tre senaste matcherna - och har gjort poäng i fem raka matcher, precis som lagkamraten Dan Pettersson.

Masi Marjamäki, Almtuna, har gjort tre mål på de två senaste bortamatcherna.

Måns Lindbäck, Södertälje, och Mats Fröshaug, Tingsryd, har gjort tre mål på de två senaste matcherna.

August Gunnarsson, Vita Hästen, har gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.

Rodrigo Abols, Karlskoga, har spelat fem av de sex senaste hemmamatcherna - och gjort åtta poäng på de matcherna.


LÄS MER

» Inför Södertälje SK
» Inför BIK - Leksands IF
» Adam Werner: Det ger så mycket energi
» Nytt Smålandsderby mot Troja
» Inför Tingsryd hemma på Malmö Isstadion
» Nedsläpp: Södertäljesonen redo att manifestera för hockeyn i stan
» Inför bortaderbyt mot MODO Hockey
» Inför Björklöven borta

Jonas Gustavsson