Panelen: "Måste in mer spets och rutin"
Publicerad: 2019-06-07
Tre experter ger sin syn på Almtunas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning
Marie Hallman, frilans för bland andra TT, driver egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Martin Nilsson, journalist SVT

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Henrik Söderlund: Ytterst svårbedömd. Och allt handlar ju om det sena beskedet om att man behåller sin allsvenska status. Det saknas ju fortfarande tio spelare som måste in och fler av de kända tappen har varit tunga. Kanske främst i form av Viktor Hertzberg och Alexander Lunsjö till Västerås.

Marie Hallman: Rörig! Man satte ihop en stomme juniorer med tanken att spela i division ett, släppte spelare med kontrakt av samma skäl, sedan plötsligt är Pantern ur leken och Almtuna tillbaka i HA men utan att veta om kontrakten gäller eller inte och är sist ut på transfermarknaden. Kan inte säga att jag avvundas Robert Lif som ska sätta ihop ett lag med dem förutsättningarna.

Martin Nilsson: Med tanke på det sena beskedet om hockeyallsvenskt spel blir betyget väl godkänt efter att Tony Mårtensson och Victor Aronsson skrivit på. Men nu måste ett antal allsvenska klasspelare in, så klart.

Vad är styrkan i lagbygget?

{!B}

Henrik Söderlund: Hittar ingen riktigt. Det ska vara att det är en mix av ungt och hungrigt kryddat med rutin i form av Per Svensson och extremrutin och spets från Tony Mårtensson. Och så kan man ju välja att se det positivt för Almtunas del att man efter en misslyckad säsong har möjlighet att bygga om och bygga rätt. Ingen av de förlorade spelarna är oersättlig.

Marie Hallman: Tony Mårtensson förlängde när han fick veta att Almtuna fått överta Panterns plats i HA. En bra grund även om han numera framför allt bidrar med rutin istället för poäng. Viktigt för Almtuna i det här läget också att backklippan Per Svensson valde att stanna oavsett serie. Tobias Liljendahl gillar jag. Tillför mycket. Har ännu fler poäng i sig tror jag.

Martin Nilsson: Oj… I brist på bättre svar: Ung entusiasm och utvecklingspotential.

Vad är svagheten i lagbygget?

Henrik Söderlund: Att man ligger efter. Det kommer gå att hitta spelare såklart men man kanske får sikta in sig på en del som ”blivit över”. Och med en mindre bra ekonomi blir det svårt att få ihop ett allt för slagkraftigt lag.

Marie Hallman: Det råder oklarhet om vilka kontrakt som gäller eller inte. Spelare som har gått till andra klubbar då kontrakten revs pga degraderingen, vad gäller där? Nu är det inte jättemånga spelare, rör sig om en handfull men ändå. Sedan är man som sagt sist ut på marknaden, det är aldrig bra.

{!C}

Martin Nilsson: Att få spelare levererat på allsvensk nivå. Är egentligen bara en femma (Svensson-Aronsson, Liljendahl-Haag-Mårtensson) som har god allsvensk rutin.

Vad mer måste in?

Henrik Söderlund: Spets. Och mer rutin från nivån.

Marie Hallman: Det mesta!!!

Martin Nilsson: Spets, helst i mängder. Det lär nog krävas ett eller två rejäla fynd på spelarmarknaden för att Almtuna ska undvika bottenstrid. Varav en målvakt som inte är helt färsk på nivån.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

{!D}

Henrik Söderlund: Svår fråga. Antar att det önskas namn här men en riktigt stark förstemålvakt kommer att behövas. Någon som ger trygghet och som närmast kan vinna matcher på egen hand. Så jag säger väl Johan ”Honken” Holmqvist. Kan han kanske ompröva sitt beslut att lägga av?

Marie Hallman: I det här läget, är nog drömmen att till att börja med hitta en skaplig målvaktsduo då man när detta skrivs (6 juni) endast har tagit in en – för den här nivån helt grön - nittonåring vid namn Jesper Eliasson på lån från Växjös J20.

Martin Nilsson: Johan "Honken" Holmqvist, som ju lagt av nu. Som assisterande tränare till Martin Gudmundsson. Det vore väl nåt?

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan