3 nycklar: "Behöver bättre start"
Publicerad: 2022-09-06
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Mora i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

STARTEN

Moras start på förra säsongen var svag och ledde också i slutändan till att det inte blev någon topp sex-placering.

Dalalaget vann bara tre av de tio första matcherna där samtliga segrar kom först efter övertid eller straffar. Första trepoängaren kom först i den elfte omgången och totalt blev det bara två trepoängare i de sjutton första matcherna. I det läget var Mora näst sist i tabellen. Ser vi från match 18 och framåt så var Mora femte bästa laget i ligan. Första 17 matcherna var poängsnittet 1,00, under de 35 avslutande matcherna var samma snitt 1,77.

Att få en bättre start i år är så klart en stor nyckel för Mora.

"SECONDARY SCORING"

Mora hade en sylvass förstakedja i fjol. Johan Persson vann hela skytteligan och Daniel Ljunggren vann hela assistligan och tillsammans med Måns Carlsson så sprutade den trion in 138 poäng. Resten av lagets forwards gjorde 182 poäng, vilket skvallrar om vilken betydelse toppkedjan hade för den offensiva produktionen.

Tabellsjuan gjorde totalt 150 mål. Det var sämre än alla topp sex-lagen utom Karlskoga som gjorde lika många mål (men som släppte in betydligt mindre mål än Mora). Att få in mer produktion framåt har varit ett prioriterat område för Johan Hedberg & Co, och det behövs bättre "secondary scoring" för att nå topp sex i år.

Mora hittade aldrig någon fungerande andrakedja i fjol, men hoppas ha gjort det i år där nyförvärven Kevin Hancock, Patrick Harper och Fabian Ilestedt satts samman. De har levererat en del mål och poäng under försäsongen, och behöver göra det under säsongen också för att ge understöd till toppkedjan och ge Mora en bättre bredd på spetsen.

MÅLVAKTSSPELET

Fjolårets förstamålvakt Matteus Ward har försvunnit till SHL. Det är ett avbräck.

Andreas Ljunggren är kvar sedan i fjol men kommer från en svajig säsong. Han var en av ligans bästa målvakter i december, men hade det jobbigare både före och efter den perioden. Mora har värvat in finske Kari Piiroinen för att konkurrera med Ljunggren. 21-åringen har varit med i två JVM med Finland och jobbar nu för att etablera sig på seniornivå. En jättespännande målvakt, men han har också en del att bevisa.

Mora behöver karva fram en ny förstemålvakt. Blir det erfarne Andreas Ljunggren som kan mer än han visade i fjol, eller blir det talangfulle Kari Piiroinen? Oavsett så måste någon av dem kliva fram och äga förstaspaden. Att någon av dem håller hög klass är en jättenyckel för Mora, eftersom bra målvaktsspel är en grund för framgång.

Jonas Gustavsson