Rahimi: "En dröm att komma tillbaka"

5 juli 2020 09:00

Efter tretton säsonger på vift så är Daniel Rahimi tillbaka i Björklöven igen och nu berättar backen om hockeyresan, spelstilen, tacklingarna, hemkomsten och hockeytemperaturen i Umeå.


Efter tretton års äventyr så är backen Daniel Rahimi hemma i moderklubben Björklöven igen.

Att han skulle komma tillbaka någon dag har varit givet, men när det skulle ske har han inte vetat. Nu passade pusselbitarna.

– Nu är dagen äntligen här. Det känns fantastiskt att komma hem igen. Jag ser fram emot kommande säsong enormt mycket och att spela med Björklöven igen ska bli fantastiskt kul, säger Daniel Rahimi.

– Jag ser det som en spännande utmaning. Jag tycker att Löven har något spännande på gång igen, det syntes ju förra säsongen, och jag hoppas och tror att vi kan följa upp det under kommande vinter. Det sker en tydlig satsning mot att vara ett topplag i HockeyAllsvenskan, och den resan vill jag vara med på.

Har du följt klubben genom åren?
– Absolut. Jag är ingen som tittar speciellt mycket på sport, men Löven har jag alltid följt. Ibland med hopp, ibland med förtvivlan. Det är det som gör Löven extra spännande, det finns mycket känslor i och omkring klubben. Nu blåser det positiva vindar, vilket är härligt.

Daniel Rahimi kom fram som talang i Björklöven och hann med en allsvensk säsong i klubben innan han drog vidare.

Sedan dess har han spelat i Nordamerika och Schweiz, gjort över 500 matcher i SHL, vunnit SM-guld med Växjö och spelat två VM-turneringar.

Det är således en spelare med ett tungt cv som vänder hem igen, och en värvning som gett eko i hockey-Sverige.

– Jag har inte hört så mycket om snacket i Umeå, men det är klart att det kommer finnas förväntingar på mig och jag har förväntningar på mig själv också. Jag hoppas dock ingen tror att jag ska komma hem och ösa in poäng, det är inte den spelaren jag är, utan jag vill bidra med ett stabilt försvarsspel och bra spel i boxplay, säger han.

Men hur ser du personligen på att ta ett kliv ner i seriesystemet?
– Jag har spelat på hög nivå länge och skulle kunna ha fortsatt med det, men den resa som Björklöven påbörjat är intressant och spännande. Jag vill vara med på den. För mig personligen betyder det mycket att Löven lyckas. Jag och min familj har varit iväg mycket, både i Sverige och utomlands, och det har funnits en viss längten att rota sig, vilket också har vägts in i beslutet. Men framförallt handlar det om känslan för Löven, möjligheten att göra något stort. Jag har alltid haft som dröm att komma tillbaka en dag och vara delaktig i ett lag som kan ta sig upp i SHL.

33-åringen har länge varit känd som en stor, rejäl och tufft spelande defensiv back. Han menar dock att han utvecklats inom andra områden genom åren.

– Det är i defensiven jag har mina styrkor som spelare, men jag tycker att jag utvecklat mitt spel med pucken de senaste åren, så jag vill absolut bidra där också även om det är just defensiven som varit mitt adelsmärke genom karriären.

Stundstals under karriären har Rahimi varit i blåsväder för opolerat spel och tunga tacklingar, men han menar att han mognat genom åren och lärt sig göra bättre bedömningar i närkampsspelet.

– Hockeyn har förändrats de fem, sex senaste åren, och allt går mycket snabbare. Dessutom har regelverket uppdaterats, inte minst när det gäller tacklingar. Det har varit viktigt att få bort alla hjärnskakningar och farliga skador. För mig har det inneburit en resa där jag utvecklats och förändrats i mitt spel. Det handlar om vilka situationer man går in i till exempel. Jag vill inte ta bort den fysiska delen av mitt spel, men jag gör annorlunda bedömningar idag, säger han.

– Jag tycker att jag blivit mer polerad och eftertänksam som spelare.

Kommer Löven-fansen känna igen dig sedan du spelade i klubben senast?
– Det tror jag. Mitt DNA som fysisk och defensiv back finns kvar, men jag värderar bättre, har bättre speluppfattning och har utvecklat mitt spel med pucken. Jag kan bidra mer fler saker nu än jag kunde som ung 19-åring. Därtill har jag samlat på mig en hel del erfarenhet som jag hoppas kunna bidra med och dela med mig av.

När Rahimi kom fram i Löven så var han inte ensam som ung och lovande back. 2006/07 så fanns även Alexander Hellström, Patrik Nevalainen och Kristofer Berglund i backbesättningen, som tillsammans med Rahimi bildade en kvartett juniorer som verkligen tog för sig.

– Det var ett väldigt speciellt år som jag ser tillbaka på med glädje. Vi hade en extremt ung backbesättning, men vi hade kul och sporrade varandra, säger Rahimi.

Nu återförenas du med Alexander Hellström?
– Det är jättekul. Vi har vuxit upp tillsammans och tränat mycket ihop. Vi splittrades hockeymässigt när vi lämnade Björklöven, sedan har vi provat mycket genom åren och stött på varandra, men att spela tillsammans igen blir speciellt. Lite extra. Det är som att cirkeln sluts.

Målet för Björklöven är tydligt.

Klubben ska upp i SHL.

Daniel Rahimi är en viktig pusselbit på den resan med sin anknytning till klubben, sitt spel och sin rutin.

– Det lades ner enormt med arbete för att Björklöven skulle bli ett topplag ifjol, och det kommer att krävas ännu mer arbete för att ta sig upp i SHL. Det skulle betyda enormt mycket för klubben och staden om vi skulle lyckas med att gå upp. När man pratar med folk i Umeå så märks det att det finns ett otroligt sug efter framgång. Det har varit många säsonger med bergochdalbana. Nu är det dags att resa sig igen.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!