Panelen: "Rimligtvis borde det vara AIK..."

11 februari 2017 11:30

Dags igen för panelen på hockeyallsvenskan.se som återkommer då och då. Tre frågor till fyra profiler - och det är olika profiler varje gång.


Panelen:

Johan "MrMadhawk" Svensson, journalist och bloggare Kvällsposten och Expressen

Andreas Häggström, skribent uppdragsport.se och leder SSK-Podden

Rikard Nilsson, journalist Västerviks-Tidningen

Andreas Höglund, driver bloggen afterice.se

***

1 Transferfönstret stänger 15 februari - tror ni att vi får se hög eller låg aktivitet från klubbarna i HockeyAllsvenskan?

Johan Svensson: Förhållandevis låg. Det skulle väl vara om det är så att ett antal spelare från HockeyEttan skulle komma loss, i klubbar som inte har något att spela för längre. Almtuna värvade Marcus Fornell på det sättet nyligen. Förra året var det Leksand som tog in Daniel Bertov på sista transferdagen, och det blev rätt lyckat. I övrigt, nej. Det kommer kosta skjortan att lösa spelare de sista dagarna. Men något händer, alltid.

Andreas Häggström: Med tanke på att flera klubbar dras med ekonomiska problem hoppas jag, för fansen, klubbarna och skattebetalarnas skull, att de flesta ligger lågt och inte låter sig lockas till kakburken. Det känns även som att de klubbar som har störst behov redan har agerat, med undantag för SSK som bara presenterar förlängningar av redan kontrakterade spelare, vilket är intressant sett till läget. Men flera klubbar står inför en intressant utmaning. Ta till exempel Mora... Skulle ett nyförvärv kunna komma in och göra skillnad där, och öka chanserna till att man skräller sig upp i SHL? Höja laget de där extra procenten? Jag är tveksam till det. Samma sak gäller Karlskoga tillika det enda laget som väl inte har värvat på hela säsongen. Kompetent värvningsarbete där.

Rikard Nilsson: Nej, det kommer vara låg frekvent eftersom marknaden i Sverige i princip är stendöd. Ett bra bevis på detta är Västerviks jakt på flyktade Fredric Andersson, som inte har hittat någon ersättare när detta skrivs. Klubbarna får troligen går utomlands om man ska hitta spelare innan den 15/2 och det är mera oförutsägbart.

Andreas Höglund: Jag tror det kommer vara hyfsat lugnt ändå. Flera klubbar i HockeyAllsvenskan brottas med en taskig ekonomi och säsongen är snart över för ett gäng, medan ett annat gäng ännu inte vet hur lång säsongen blir. Därför tror jag att majoriteten av klubbarna i serien håller i plånboken och inte värvar för värvandes skull. Vilket i så fall bara är klokt.

***

2 Mindre än tio matcher kvar av säsongen, vilket lag tror du har störst potential att få en riktig formtopp i slutspurten?

Johan Svensson: Rimligtvis borde det vara AIK, av den enkla anledningen att de underpresterat under säsongen och måste nå en plats i slutspelsserien för att komma undan med någon form av värdighet här i slutet av serien. Det gäller även Modo, som tampas i samma del av tabellen som AIK. Båda de här lagen har potential och en hel del rutin, som borde vara som bäst när det är vår på ingång och matcherna betyder lite mer.

Andreas Häggström: Trots Västerås tunga förlust mot Mora tror jag att man grejar att klara sig undan negativt kval. Man verkar ha fått in ett ”go” i laget, och det sprids en del positivism i en annars ganska nedstämd, ärrad och cynisk supporterskara. Och känslan är väl att AIK lär ha krafter nog att klara sig inom topp 8 och vändningen mot Modo gav nog en boost. Topp två är redan avgjord, så återstår gör kvalseriestrecket samt vilka som gör AIK sällskap in i topp 8. Jag gissar på Vita Hästen. Nedåt blir det kamp mellan Björklöven och där ser jag Västerås som vinnare. SSK får försöka bryta trenden med tio raka förluster och åtminstone slå Sundsvalls usla poängnotering från i fjol – även om det också ser ut att bli en rysare… Men nog så viktigt inför kvalserien.

Rikard Nilsson: Jag tror Timrå kommer att avsluta serien på starkt sätt. Trots förlusten mot Pantern så har laget tagit 18 av 24 poäng på de åtta senaste matcherna. Bland annat har båda topplagen Mora, på bortaplan, och Karlskoga besegrats.

Andreas Höglund: Jättesvår fråga. Men min känsla är att Mora kommer få en fin avslutning på serien. Tycker man har ett behagligt spelschema. AIK hemma, istället för borta, som skulle bli mycket jobbigare. Sedan har man samtliga matcher mot BIK Karlskoga och Timrå IK avklarade. Avslutar med Södertälje, MODO, Björklöven och Vita Hästen. Borde bli en hel del poäng där.

***

3 Många målvakter har succéstämplats den här säsongen, vilket målvakt tycker du har varit bäst?

Johan Svensson: Jag bor i Malmö och får chansen att se Tex Williamsson match efter match. Han är den som överraskat mest. Han är en av tre målvakter kanske. Bäst är dock Engelage i Bofors. Att han skulle vara bra kunde jag dock sagt redan innan den här serien. Han var noga handplockad för att vara lagets målvaktsetta, och att förvånar mig inte alls att BIK hittar en sådan målvakt. Man har haft en otrolig fingertoppskänsla för det under de senaste åren, med en rad olika exempel på det. Jag slänger även med Christian Engstrand i Mora som en topp3-målvakt. Så de tre jag nämnt ovan, fast Engelage, som den bästa av de tre.

Andreas Häggström: Svårt, svårt. Engelage i Karlskoga är ju ett monster i Marvel-klass och får mig att undra vad som rinner i vattenledningarna i byn egentligen. Det känns mer eller mindre omöjligt att göra mål på honom och jag har kommit på mig själv med att knappt ens höja min puls vid farliga lägen.. för man vet att han håller tätt ändå. Det är inte lönt att hetsa upp sig.
Så Engelage är mitt svar, och det i konkurrens med två till synes genmanipulerade division 1-målvakter som haft en imponerande utveckling: Niklas Rubin och Tex Williamsson. Imponerande.
Men, ett tillägg: Jag vågar påstå att jag är hyfsat objektiv i mitt supporterskap och bevakning av serien, och har hela säsongen hävdat att Alexander Sahlin tillhör toppskiktet av målvakterna av den enkla anledningen att det är så, och det vidhåller jag, trots en liten formdippp mot slutet. Det är tack vare att SSK är ett bottenlag som inget SHL-lag redan har snappat upp Sahlin. Statistiken gör honom ointressant, ungefär. Men för den som har sett SSK:s matcher är det tydligt att man till stor del har levt på honom och även i matcher där man släppt fem mål hade man med lätthet kunna släppa fem till om det inte hade varit för Sahlin. Och antalet matcher där han på egen hand räddat poäng är, på gott och ont, väldigt många. Frågan är om SSK inte hade varit avhängda långt tidigare utan Sahlin. Jag går bara och väntar på att han ska göra ett hattrick innan serien är slut också.

Rikard Nilsson: Tex Williamsson är den målvakt som har överraskat mest på mig. Panterns målvaktuppställning innan säsongen såg inte speciellt övertygande ut. Tex gjorde två matcher i Västervik för några säsonger utan att övertyga. Tex har dock tagit rätt steg i utvecklingen säsong för säsong, men att han skulle spela så här bra sin första säsong i Hockeyallsvenskan var det nog ingen som kunde förutse.

Andreas Höglund: Andrew Engelage i BIK Karlskoga. Vunnit många matcher åt BIK denna säsong och en stor anledning till att klubben är ett topplag denna säsong. Men även kul att Niklas Rubin i Tingsryd gjort så pass bra ifrån sig, trots sin unga ålder och ingen tidigare erfarenhet från spel i Allsvenskan. Så det är häftigt.