Hellkvist: "Det är en trend som ska vändas"

1 september 2018 12:30

#14lag14analyser: Björn Hellkvist gjorde en total makeover i Oskarshamn ifjol och nu ska han göra samma sak i MODO. En process som han gillar och som han ser fram emot.


Björn Hellkvist kom in som ny tränare i Oskarshamn ifjol och gjorde en en totalrenovering gällande träning, attityd och spelidé. Det slutade med succé, Oskarshamn tog sig till Slutspelsserien som man också vann, och man gav sedan Leksand en match i PlayOff innan säsongen tog slut.

Nu är Hellkvist ny tränare i MODO och ska göra samma renoveringsarbete igen.

– Jobbet här är i mångt och mycket detsamma. Vi håller på med nybyggnationen nu, säger Björn Hellkvist.

– Sedan är det klart att det blir skillnader. Det är inte jag som ska spela utan det är spelarna, och det är inte samma spelare och människor här. Spelarna måste få nyttja sin kreativa ådra och jag ska egentligen inte säga åt dem vad de ska göra, jag ska bara guida dem rätt.

Varför blev det MODO?
– Roligt, spännande, motiverande. Det är tre utmärkta ledord. Jag trivdes i Oskarshamn också, men i MODO finns andra medel att jobba med, bättre faciliteter, och utmaningen lockar väldigt mycket. Vi har dessutom många unga spelare och talanger, det är något som jag brinner för att arbeta med.

Det är höga krav i MODO, hur ser du på det?
– Jag har varit i Rögle och Malmö innan och kraven är ungefär som i MODO. Det är en pressad miljö men jag gillar pressande miljöer. Jag vill leverera resultat där jag har kniven på strupen. Det kittlar mig.

MODO har stommen från ifjol kvar och har sedan kryddat med ett gäng etablerade spelare.

Victor Aronsson, Tom Hedberg och Kalle Jellvert satt alla på SHL-avtal ifjol, och både Jonathan Johnson och Joakim Hagelin har starka allsvenska säsonger i ryggen.

Men det största nyförvärvet är så klart hemvändaren Tobias Enström som ska spela i MODO igen efter elva säsonger i NHL.

Han omnämns som den hetaste värvningen i hela hockey-Sverige.

– Det är klart att hans ankomst betyder mycket för MODO som klubb, men också för HockeyAllsvenskan som liga. Det är skitkul att han vill spela här. Han blir en förebild för alla våra unga spelare, de får se hur han agerar på daglig basis. Då tänker jag inte bara på spelarna i A-laget utan alla i ungdoms- och juniorlag.

Vad kommer han betyda för laget?
– Han är en allround spelare som kan användas i alla moment på isen. Han har en stor erfarenhet, höjer kompetensnivån och kommer sprida ett lugn i vår grupp.

Han blev lagkapten direkt?
– Det var ett givet val om han själv ville. Han fick frågan och blev rörd, det var fint att se och visar hur mycket det betydde för honom.

Vad säger du om truppen i övrigt?
– Vi har en bra mix med äldre och yngre. Generellt finns en hög skicklighet på många händer och fötter. Jag tycker att vi har folk som är beredda att jobba för sin plats i hierarkin. Det känns som vi har alla typer av roller och jag tycker att rollerna har börjat utkristallisera sig.

Det är hela 16 forwards under kontrakt inklusive juniorerna som är med och kör...
– Det är skönt om någon går sönder. Det är en sund konkurrens.

MODO har haft det tungt sedan degraderingen från SHL.

Med Björn Hellkvist gör man en nystart.

– Det är en trend som ska vändas, så är det, säger Hellkvist.

– Hade MODO varit på börsen så hade inte aktieägarna jublat i dagsläget, men det går att vända med hårt arbete och man måste vara så envis att man håller på tills man lyckas. Nu är jag här och jobbar på mitt sätt och jag ska göra det hela vägen in.

Vad är viktigast?
– Nummer ett är noggrannhet och hårt jobb från oss i ledarstaben, att vi på något sätt lyckas sätta hur vi ska få ordning på detta. Redan nu är vi en bit på väg men det kan ta tid, och sedan handlar det mycket om att få resultaten med sig på resan. Resultat är inget man får, det är något som man måste jobba sig till. Genom hårt arbete så byggs en kultur.

Renoveringen är igång, när blir du klar?
– Jag kan inte uttala mig om det för jag vet inte. Jag har gjort resor med Rögle, Malmö och Oskarshamn och det har varit olika varje gång. Vi får se helt enkelt.

MÅLVAKTER

34 Erik Hanses
35 Isak Edman - NY från KRIF

BACKAR

2 Tobias Ericsson
5 Sebastian Walfridsson
6 Emil Carnestad
26 Tom Hedberg - NY från HV71
29 Victor Aronsson - NY från Karlskrona
33 Victor Berglund
Tobias Enström - NY från Winnipeg Jets
41 Oscar Hedman
63 Tommy Enström

FORWARDS

7 Tobias Åhström - NY från MODO J20
11 Kristian Jakobsson - NY från Mora
12 Victor Öhman
13 Anton Karlström - NY från MODO J20
14 Henrik Björklund
17 Magnus Häggström
18 Lukas Wernblom
20 Oscar Öhman
23 Daniel Sylwander - NY från Rögle
25 Max Tjernström - NY från MODO J20
22 Jonathan Johnson - NY från Troja
28 Johan Eriksson
36 Oskar Pettersson - NY från MODO J20
38 Joakim Hagelin - NY från Oskarshamn
40 Kalle Jellvert - NY från Örebro
50 Tim Wahlgren
89 Patrik Karlkvist

TRÄNARE

Björn Hellkvist - NY från Oskarshamn
Pär Styf

» #14lag14analyser