Enström: "Jag vet vad de betydde för mig"
Publicerad: 2018-09-17
Tobias Enström är tillbaka i MODO igen - och cirkeln sluts. Nu ska han bli den sorts mentor som betydde så mycket för honom själv.

BILJETTER: Hockey är bäst LIVE - missa inga matcher!

Efter elva år i NHL så är Tobias Enström tillbaka i MODO igen.

Att han blir en av HockeyAllsvenskans stjärnor är de flesta överens om. När spelarna fick rösta fram årets bästa nyförvärv så var backen överlägsen med 43 % av rösterna, vilket tydligt distanserade AIK-målvakten Johannes Jönsson som var tvåa med 8 % av rösterna.

Men för MODO handlar det inte bara om att få in en världsback, det handlar lika mycket om att få in en mentor och förebild som kommer betyda enormt mycket för lagets unga talanger.

MODO-truppen i år innehåller bland annat tre av svensk hockeys mest lovande juniorbackar i Tom Hedberg, Victor Berglund och Sebastian Walfridsson.

– Kan jag vara en hjälpande hand på eller utanför isen så är jag mer än tacksam att få hjälpa dem, säger Tobias Enström under HockeyAllsvenskans upptaktsträff.

– Vi har många nya talanger som knackar på dörren till A-laget och det är bra för konkurrensen. Jag tycker framtiden ser ljus ut och föreningen är och har varit bra på att släppa fram talanger. Jag har själv varit en av talangerna en gång i tiden.

Han vet betydelsen av att ha förebilder i vardagen.

Det hade han massor av när han själv slog igenom i MODO eftersom flera av klubbens stora namn då hade återvänt efter proffsäventyr.

Då fanns killar som Per Svartvadet, Mattias Timander, Hasse Jonsson, Pierre Hedin, Andreas Salomonsson och Niklas Sundström i laget - alla med NHL-meriter i bagaget.

– Jag vet hur det var för mig själv när de där spelarna kom hem. Jag vet vad de betydde för mig. Det var och är fantastiska killar med glimten i ögat. De har stor del i att jag utvecklades som jag gjorde. Kan jag leva upp till hälften av vad de hjälpte mig med så är det bra, säger Enström.

När du var ung var du talangen som såg upp till stjärnorna, nu är det du som är den återvändande stjärnan som alla ser upp till, hur är det?
– Jag vet inte om jag ser det så eller om jag ser mig som en stjärna. Jag ser mig själv som en liten pusselbit i ett stort pussel. För oss handlar det om att få ihop det som förening och lag, det är först då det kommer att bli bra.

Hajpen kring Tobias Enström är stor, vilket inte minst var tydligt under HockeyAllsvenskans upptaktsträff.

Media är dock något han är van vid från hockeytokiga Winnipeg.

– Det blev en väldigt stor kontrast när organisationen flyttade från Atlanta till Winnipeg och folk har frågat om det är jobbigt att spela med den uppmärksamheten, men jag spelar hellre inför fullsatta arenor med folk som bryr sig och tycker saker än inför tomma läktare och svagt intresse. Att spela i Kanada är speciellt, de ser det som hockeyns hemland, och man bevakas hårt. Folk i Winnipeg lever och dör för hockeyn, det är det bästa de har, så några intervjuer har man gjort genom åren, säger Enström.

Nu byter du spel i stora, moderna och klassiska arenor till mindre glamourösa ishallar, hur blir det?
– Jag är uppvuxen med det här. Jag har inte glömt var jag kommer ifrån. Jag är från Nordingrå där det bor 500 personer och är uppvuxen i en svinkall ishall som tog 150 personer. Jag har inga problem med att spela i mindre hallar, i slutändan är det ishockey som ska spelas, inget annat.

Tobias Enström lämnade Sverige 2007 som färsk svensk mästare med MODO.

Senaste säsongen i Sverige blev han alltså vinnare i den sista matchen.

Vinner du sista matchen den här säsongen också?
– Ja.

Jonas Gustavsson