Truppen: "Alla lagdelar är uppgraderade"
Publicerad: 2021-09-18
#14lag14analyser: Västerås gör en långsiktig satsning mot SHL och det syns redan i årets trupp. Alla lagdelar är uppgraderade.

Noterbart om Västerås trupp:

– Västerås har 22 spelare i truppen. Tio spelare är kvar sedan förra säsongen medan tolv nya spelare tillkommit.

– Mest noterbara förlusten? Givetvis lagkaptenen Fredrik Johansson, en av blott tio spelare som gjort över 500 matcher i HockeyAllsvenskan, som lagt skridskorna på hyllan.

– Jimmie Jansson Lorek vann backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen och valde, trots locktoner från andra ligor, att stanna kvar i klubben och krita under ett nytt avtal. Till i år är han utnämnd till ny lagkapten. Blir han backkung i år också? Återstår att se, men han kommer få tuff konkurrens av spetsförvärvat Daniel Gunnarsson från Leksand.

– I våras värvade Västerås in backen Alexander Molldén från Kristianstad, men han valde sedermera att nappa på ett SHL-anbud från Malmö. Sportchefen Patrik Zetterberg fyllde upp tomrummet genom att värva in rutinerade Simon Fernholm från AIK.

– Johan Gustafsson är tillbaka i Västerås igen. Målvakten, som gjorde allsvensk debut med Arboga som fjortonåring, har ett imponerande cv. 29-åringen gjorde en allsvensk säsong med VIK för tio år sedan, och har därefter spelat i SHL, Nordamerika och Tyskland. Han har gjort ett VM, sex landskamper och totalt 203 matcher i SHL där han var med och vann SM-silver med Rögle i våras.

{!A}

– Mikael Frycklund är hemma i moderklubben Västerås igen efter två tuffa SHL-år i Linköping. Den 28-årige centern svarade för starka 43 poäng på 50 matcher under senaste allsvenska säsongen i klubben, och har gjort totalt 137 poäng på 321 matcher i ligan genom åren.

– Alexander Lunsjö hade en häftig utveckling målmässigt i fjol. Forwarden landade på 24 mål totalt, där sexton av baljorna kom under de 24 avslutande matcherna. Kan han hålla i andra halvans snitt i år, så finns alltså potential för att trycka in upp mot 30 mål.

– Junioren Gabriel Kangas fick sannerligen en drömdebut i HockeyAllsvenskan i fjol. Forwarden gjorde mål i sitt första byte. Nu är han en permanent del av A-truppen och jagar en JVM-biljett.

– Västerås har sannerligen uppgraderat offensiven med ett gäng heta spelare: återvändaren och toppcentern Mikael Frycklund, Tingsryds poängkung Anton Svensson, pålitlige poängmakaren Alexandre Lavoie och snabbskrinnaren och hete försäsongsmålskytten Mathias From. Fyra spelare som spelat en hel del i ligan tidigare och som vet vad som krävs för att producera på den här nivån.

– Ludvig Östman har anslutit på backplats. Han är bror till Kalle Östman som gjorde dundersuccé i Västerås för ett par år sedan, där han gick från skicklig tvåvägsgnuggare till toppcenter och poängmaskin, vilket sedermera ledde fram till ett SHL-avtal med Djurgården. Hur blir utvecklingen för Ludvig…?

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Johan Gustafsson - NY från Rögle
Linus Ryttar - NY från Väsby

BACKAR
August Tornberg
Daniel Gunnarsson - NY från Leksand
Jimmie Jansson Lorek - Nytt kontrakt
Ludvig Jardeskog - NY från Västervik
Ludvig Östman - NY från Borlänge
Logan Roe - NY från Florida Everblades
Simon Fernholm - NY från AIK

FORWARDS
Gabriel Kangas
Isac Skedung
Filip Karlsson
Anton Svensson - NY från Tingsryd
Alexander Lunsjö - Nytt kontrakt
Lukas Zetterberg - Nytt kontrakt
Mikael Frycklund - NY från Linköping
William Wikman - Nytt kontrakt
Marcus Bergman - Nytt kontrakt
Jesper Johansson - Nytt kontrakt
Alexandre Lavoie - NY från Vita Hästen
Alexander Rauchenwald - NY från Salzburg
Mathias From - NY från Düsseldorf

TRÄNARE
Thomas Paananen
Patrik Fagerlund - NY från Enköping

FÖRLUSTER
Lars Ivarsson, tr, oklart
Jesper Myrenberg, mv, Vita Hästen
Emil Kruse, mv, Herning
Gustav Berglund, b, lån tillbaka till Frölunda
Simon Edvinsson, b, lån tillbaka till Frölunda
Carl Ehrnberg, b, Troja
Alexander Younan, b, Västervik
Simon Åkerström, b, Tingsryd
August Nilsson, b, Troja
Alex Trivellato, b, Bolzano
Fredrik Johansson, f, slutar
Joakim Hillding, f, Troja
Daniel Öhrn, f, Tingsryd
Sebastian Benker, f, Almtuna
Sam Marklund, f, AIK
Viktor Hertzberg, f, Almtuna
Anthon Eriksson, f, oklart
Henrik Hetta, f, Rugsted

Jonas Gustavsson