3 nycklar: "Veteranerna ska leda vägen"
Publicerad: 2022-08-29
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Djurgården i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

HANTERA FÖRVÄNTNINGARNA

Förväntningarna både från klubben och alla runtomkring är att Djurgården ska iscensätta ett snabbt återtåg till SHL.

Av tradition är det dock ganska svårt att ta klivet upp direkt. I fjol blev HV71 det blott tredje laget att lyckas med en ettårig sejour i HockeyAllsvenskan sedan ligan drog igång 2005 (övriga är Södertälje 2006/07 och Leksand 2015/16). Annars har vi sett flera storlag från SHL som misslyckats med att gå upp direkt igen, och i den skaran finns ju Djurgården som åkte ur 2012 och som behövde två säsonger för att gå upp igen.

För Djurgården är det så klart en nyckel att hantera förväntningarna och pressen utifrån och vara beredda på att det inte blir någon lätt resa tillbaka uppåt.

VETERANERNAS GNISTA

Djurgården har fått hem tre meriterade återvändare: Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman. I den där trion ryms det nästan fler meriter än vad resten av HockeyAllsvenskan skrapar ihop tillsammans. Tre spelare som givetvis blir nyckelspelare i år.

Fakta är dock att alla tre passerat 30-strecket, varit runt på stora scener och spelat stora matcher, och nu hamnar i HockeyAllsvenskan och ska spela regniga onsdagskvällar i mindre arenor. Inte så glamouröst alla gånger, om man varit proffs i några av världens stora hockeyligor.

Trion brinner för Djurgården, inget snack om saken, men det är en jättenyckel för klubben att trion verkligen visar gnista och spelglädje, att de lyckas hålla upp motivationen trots den nya miljön, för de är de som ska dra laget framåt.

TALANGERNAS FRAMFART

Djurgården har i skrivande stund en av de numrärt tunnaste trupperna i HockeyAllsvenskan. Två målvakter, sju backar och tolv forwards är inte ens tillräckligt för att fylla upp det antal spelare som får anmälas till en match.

Sportchefen K-G Stoppel har sagt att det finns pengar kvar, att det ska fyllas på efter hand, men samtidigt är det den här truppen som DIF ser ut att kliva in i säsongen med. Bland de 21 spelare som finns att tillgå är hela fem spelare juniorer.

Fyra av dem är stora framtidslöften och draftades tidigt i NHL-draften i somras: Calle Odelius, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund.

Att de här killarna kliver fram och växer i den allsvenska kostymen är en nyckel för Djurgården, för alla lär spela ordinarie roller. Blommar de ut i full prakt redan i vinter så blir DIF-slagstyrkan genast ännu bättre.

Jonas Gustavsson