Franzén: "Tyngd som släppte från axlarna"
Publicerad: 2020-12-23
Gustaf Franzén håller på att varva upp och nu berättar han om återkomsten till Karlskoga, tuffa SHL-sejourerna, operationen, att få göra mål igen och tankarna kring framtiden.

Första sejouren i SHL blev inte som tänkt.

Andra sejouren i SHL blev inte heller som tänkt.

Nu är Gustaf Franzén tillbaka i Karlskoga för att ladda om, hitta spelet och börja bygga en ny väg tillbaka till SHL.

– Det är verkligen superkul att vara tillbaka i Karlskoga. Många av grabbarna är kvar sedan sist, men också många nya som varit kul att lära känna, säger Gustaf Franzén.

Franzén är juniorskolad i HV71 och gjorde också fem SHL-matcher som junior innan han valde att dra till Nordamerika där det blev dubbla juniorsäsonger med Kitchener Rangers i OHL. Han kom hem sommaren 2016 och skrev på ett SHL-avtal med Örebro.

Tiden där blev dock tuff.

Franzén fick knapert med speltid och hittade aldrig sin roll.

– Jag var skitglad över att få ett SHL-avtal då. Det var en barndomsdröm. Jag gjorde mitt bästa och har tagit med mig mycket från den tiden, men sett i efterhand så var jag nog inte redo för SHL. Jag hittade inte mitt spel och det var tufft att kliva in i seniorhockeyn utan en klar roll.

Du fick till och med vikariera som back lite?
– Ja, precis, och då började jag grubbla ännu mer över vilken spelare jag egentligen var. Skulle jag spela back nu liksom? Jag fick inte den roll som passade mig bäst. Jag skyller inget på Örebro, det fanns många bra spelare som var bättre än mig.

Efter två tuffa år i Örebro skrev Franzén på för Karlskoga.

Där lossnade allt.

24-åringen var en av ligans hetaste tvåvägscentrar, dundrade in 34 poäng på 52 matcher och spelade till sig ett SHL-avtal med Oskarshamn.

Men sejouren i Oskarshamn blev inte heller lyckad. Franzén startade bra ifjol, men efter elva spelade matcher så fungerade inte höfterna längre och han tvingdes till en operation som gjorde att han missade resten av säsongen.

– Det var tufft. Jag tyckte det gick bra i början, jag fick en bra roll och fick spela mycket, men sedan kom problemen och operationen. Jag fick en pålagring på höfterna vilket är ganska vanligt för hockeyspelare. Det bara slog till och det var inte så mycket att välja på, utan det blev operation. Jag hade kanske kunnat spela ändå, men inte göra mig själv rättvisa och inget lag har nytta av en spelare som inte kan ge 100 %.

Inga skador kommer lägligt, men det där var extra tufft eftersom du var på väg att etablera dig i SHL?
– Precis, det var jättetråkigt. Jag kände mig mycket mer redo för SHL då än jag gjorde i Örebro, hade fått en bra roll och hittat mitt spel i seniorhockeyn.

{!B}

Franzén berättar att han var helt återställd när Oskarshamn gick på is i höstas, men att han låg efter med träningen efter den långa rehaben. Han hade svårt att ta plats i laget, och i slutet av oktober kom beskedet att han lånas ut till Karlskoga resten av säsongen.

Där står vi nu.

– Jag kom in i säsongen på fel fot efter att inte ha fått en ordentlig försäsongsträning, säger han.

Kändes det rätt med en utlåning till Karlskoga?
– Absolut. Framförallt att det blev hela säsongen, annars hade det kunnat bli hackigt. Jag har varit borta länge på grund skada, nu känns det bra att kunna landa, spela hockey och hitta tillbaka.

Du fick ditt seniorgenombrott i BIK, det är en trygghet att komma tillbaka?
– Verkligen. Det var här jag hittade min identitet. Jag är en tvåvägscenter med uppsida i det offensiva spelet, och den rollen fick jag i BIK.

Hur känns höfterna?
– Det känns bra. Det är skillnad på att träna och spela matcher, och när jag kom till BIK hade vi sex matcher på fjorton dagar så det var verkligen att testa på hur kroppen håller, men jag tycker det gick bra. Nu försöker jag inte tänka på det jag gått igenom, det går att älta hur länge som helst, utan nu är det bara fokus på BIK och att vinna matcher.

Gustaf Franzén har inlett BIK-sejouren med åtta poäng på arton matcher.

– Det blir bättre och bättre för min del. Det var lite tufft med matchkonditionen i början, den skiljer sig mycket mot den kondition man bygger upp under försäsongen, men det blir bättre och bättre, säger han.

– Produktionen har varit helt okej.

Franzén gjorde mål i sin fjärde match med BIK och det var faktiskt första målet i seriesammanhang sedan han lämnade klubben våren 2019. Några seriemål i IKO blev det aldrig.

– Det var hur skönt som helst att göra mål igen eftersom det var så längesedan. Det var en liten tyngd som släppte från axlarna.

{!C}

Sejourerna i Örebro och Oskarshamn blev alltså inte som tänkt, men Gustaf Franzén har inte gett upp SHL-drömmen för det. Tanken är att ta sig tillbaka dit via en ny stark vinter i Karlskoga.

– Alla vill spela så högt upp som möjligt och det gäller mig också. Just nu tänker jag dock inte så långt fram. För mig handlar det om att komma tillbaka, bygga upp mig igen och hitta mitt spel. Den långa rehaben ifjol gjorde att det inte blev den bästa sommarträningen, och fysiken har alltid varit min utmaning. Det viktiga för mig nu är att bygga upp mig igen, säger han.

– Det bästa för mig är att leva här och nu. Komma till hallen varje dag och försöka bli bättre och ha kul. Inte se längre än så. Det har fungerat bäst för mig hittills i karriären. Sedan får vi se var resan tar mig.

Det låter som du är avslappnad?
– Det gäller att vara ödmjuk. Det handlar om att hjälpa Karlskoga att vinna matcher, och går det bra för laget så går det bra för mig som spelare också. Mitt fokus är bara att bli bättre dag för dag och på det sättet hjälpa BIK att bli ett bättre lag.

Hur går det för BIK då?
– Vi har ett väldigt intressant lag. Vi har en del spelare på skadelistan, men när alla är tillbaka så har vi ett riktigt brett och starkt lag. Jag tror verkligen på den här gruppen. Jag gillar också det nya formatet med slutspel. Jag tror inte det finns så många som vill möta oss, vi har ett brett och lite grinigt lag med många skickliga spelare.

Jonas Gustavsson