Listan: "Sex spelare som överraskat"

18 november 2021 12:30

Överraskning är ett subjektivt begrepp men här listar vi sex spelare som i förhållande till historik och förväntningar har överraskat under den första tredjedelen av HockeyAllsvenskan!


Frederik Dichow, Kristianstad

Många pekade ut Kristianstads målvaktspar med Frederik Dichow och Olof Lindbom som en stor svaghet inför säsongen och de sex första matcherna gav också vatten på kritikernas kvarn. Därefter har det dock vänt helt, båda målvakterna har varit strålande, och framförallt Dichow. Den 20-årige dansken har sannerligen vuxit i den allsvenka kostymen och har stor del i KIK-lyftet. Ser vi till senaste tiden så har Dichow vunnit sex av sex matcher där han släppt in 1,00 mål per match samt noterat en räddningsprocent på 96,6 %.

Pavel Khomchenko, AIK

Ingen hade någon aning om hur bra Pavel Khomchenko var när AIK plockade in den ryske keepern. Det är knappast troligt att AIK trodde att han skulle bli SÅ bra som han varit heller, för han har varit ligans bästa målvakt sett över hela hösten. Ja, överraskande bra helt enkelt. 27-åringen har spelat stabilt och kryddat det med några helt fantastiska räddningar (vi minns ju den mot Mora, inte minst). Khomchenko har matchats riktigt hårt, startat fjorton av sexton matcher, och får stämplas som ett av ligans största fyndvärvningar.

David Lilja, Karlskoga

Vi har väntat på genombrott under många år och känslan var nästan att det skulle rinna ut i sanden... men så har det äntligen lossnat! Sett till potential så är det inte alls överraskande att David Lilja levererar som en topp sex-spelare i HockeyAllsvenskan, men med tanke på den långa väntan på genombrottet så är han en överraskning. 21-åringen har länge haft förmågan att blixtra till och göra highlights-grejer, men har nu hittat en bättre jämnhet i både spelet och prestationerna. Har trots sin ålder redan gjort 169 allsvenska matcher, men varit poängsnål. Hunnit med tolv pinnar på sexton matcher i år och har därmed redan satt personbästa (som lär putsas mycket, mycket mer innan vi summerat vintern).

Edvin Olofsson, Västervik

Edvin Olofsson gjorde en kanonsäsong i HockeyEttan med Väsby för två år sedan och fick chansen i AIK i fjol. Efter att ha startat säsongens två första matcher så tog Claes Endre över förstaspaden helt och till slut lånades Olofsson ut till Arlanda Wings i HockeyEttan. Med den bakgrunden var det svårt att skapa några högre förväntningar på Olofsson i år... men han har imponerat stort i Västervik. 23-åringen har tagit över förstaspaden och varit en av ligans främsta puckmotare.

Oscar Öhman, Troja

Oscar Öhman har misslyckats med att bita sig fast i både MoDo och Kristianstad i HockeyAllsvenskan tidigare (han lämnade ju KIK i förtid så sent som i fjol...), men i år har forwarden sannerligen lyft. 24-åringen började en bit ner i kedjorna i Troja men har jobbat sig upp i hierarkin och lirar numera i toppkedjan med centerloket Joakim Hillding. Öhman hade skrapat ihop tre mål på 93 allsvenska matcher innan i år, men har i höst dunkat in hela nio mål på sexton matcher. Öhman gjorde bland annat mål i sju raka matcher, tangerat den näst lägsta målsviten i HockeyAllsvenskans historia.

Ludvig Östman, Västerås

Västerås har gjort en satsning till i år och lastade in ett gäng rutinerade spelare under våren och sommaren, bland annat så spetsades backsidan till rejält. För att komplettera upp så plockades Ludvig Östman in från Borlänge och han var initialt tänkt som sjundeback. Han har blivit så mycket mer än så och kanske varit VIK:s jämnaste back så här långt. Solid och trygg back som kryddar sitt stabila spel med en del läckerheter (vi såg ju inte minst drömmålet förra veckan som där han startade anfallet, följde med upp och avslutade själv).