Mellberg: "Var dags att komma hem igen"

5 augusti 2020 11:00

Efter fem säsonger i Nordamerika så är Martin Mellberg hemma i Sverige igen och nu berättar han om valet av Almtuna, tiden på college, spelstilen och vad han ska bidra med i höst.


Martin Mellberg gjorde sin allsvenska debut som ung junior i Timrå i en match mot Almtuna.

Nu, sju år senare, är 25-åringen klar för - just det - Almtuna.

– Det är lite speciellt, säger Martin Mellberg.

– Jag fick dock inte spela något i den matchen. Jag minns att det gick till förlängning och att tränaren Ante Karlsson tittade på mig på bänken och frågade om jag ville göra ett byte. Det ville jag givetvis. Sedan blev det aldrig något. Jag tror matchen avgjordes ganska kort därefter. Men det var skitkul att få vara med på bänken och uppleva A-lagshockeyn.

Han fick byta om i totalt sex allsvenska matcher under två säsonger, men erbjöds sedan inget avtal med klubben när det var dags att kliva ur juniorhockeyn.

– Jag hade hoppats få spela lite mer i matcherna som jag var med i för att få visa framfötterna lite mer, men så är det. Jag var lite besviken över att inte få vara kvar.

Efter det beskedet valde forwarden att dra till USA.

Där har han varit kvar sedan dess. Det är först nu, fem år senare, som han ska spela ishockey i Sverige igen.

Det efter att ha avverkat en juniorsäsong och fyra collegesäsonger på andra sidan Atlanten.

– När jag inte fick något allsvenskt kontrakt med Timrå så var det bara att blicka framåt och fundera på något annat. Jag ville plugga vidare. I Sverige finns en brist när det kommer till att kombinera ishockey och studier på ett bra sätt, och då föll det sig ganska naturligt att söka sig till USA, berättar han.

– I och med att jag hade gjort några A-lagsmatcher med Timrå så visste jag dock inte om jag skulle få gå på college. De är väldigt noga med att man ska vara amatör och inte ha tjänat några pengar på sin ishockey. Jag fick spela ett år i en juniorliga i USA samtidigt som jag utvärderades, och jag hade ju gått på hockeygymnasiet och bara varit med i några matcher med Timrå så det var inga konstigheter. Efter det så hade jag en del erbjudanden, och valde American International College.

Han gillade tiden på college.

– Det var kul. Alla som gått hockeygymnasium i Sverige vet hur det är, men där borta är allt större och mer skräddarsytt. Idrotten och skolan går hand i hand. Allt är välplanerat.

Vad har du tagit för steg som spelare?
– Det har hänt mycket. Det handlar mycket om avvägningar i spelet, hur man ska tänka, när man ska spela enkelt, när man ska göra något annat. Det tänkte jag inte på när jag var yngre, då var det mer att köra för fullt i offensiven. Jag har blivit mer styrd i mitt sätt att tänka. Sedan har jag utvecklat hårdheten framför mål och min ansvarsfullhet i egen zon.

Fanns det en tanke på att stanna i USA?
– Egentligen inte. Det känns naturligt att flytta hem och blev dessutom ett enkelt val på grund av läget med covid-19. Jag hade inga konkreta anbud från några klubbar där borta och när det kom upp riktigt intresse från HockeyAllsvenskan så kände jag att det var dags att komma hem igen. Jag har ändå varit borta i fem år. Jag ser fram emot Sveriges fina hockeykultur igen, med alla supportrar och det stora intresset i media.

Men någon återkomst till Timrå blir det alltså inte.

Istället föll valet på Almtuna.

– Det är nära mitt hem i Stockholm, jag får nära till familj och vänner, och Uppsala känns som en bra idrottsstad. Det är en universitetsstad, så jag tänkte även läsa lite vid sidan om. Hockeymässigt så tycker jag att Almtuna har potential att växa i staden. Det tror jag vi kan göra genom att spela bra ishockey. Klubben har höga ambitioner och en bra vision. De ser inte så långt framåt, utan är mer processinriktade och vill utveckla både kollektiv och individer. Jag känner att jag vill vara med på den resan.

På American International College så hade Martin Mellberg två svenska lagkamrater; Hugo Reinhardt och Zackarias Skog.

I höst spelar alla tre i HockeyAllsvenskan.

Samma fråga gäller för alla tre - hur bra är de egentligen, med allsvenska mått mätt?

– Det är en väldigt bra fråga. Det är svårt att säga, säger Mellberg.

– Jag sätter inga stora förväntningar på mig själv, utan ska bara försöka gå in och bidra med det jag kan. Jag är en offensiv spelare och vill givetvis ta en offensiv roll. Inget är dock skrivet i sten, jag måste förtjäna en sådan roll och det ser jag som en spännande utmaning. Jag är väldigt taggad och det ska bli kul att få chansen att göra sig ett namn i svensk hockey.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är kreativ, ser isen bra och brukar hitta lagkamrater som får bra mållägen. Ska jag vara självkritisk så borde jag ta lite fler avslut själv.

Almtuna har haft ett par tuffa säsonger.

Nu hoppas laget på ett lyft - med bland annat Martin Mellberg som en viktig spelare i offensiven.

– Vi ska vara bättre än ifjol, det är helt klart. Ta kliv i utvecklingen. Vi ska vara ett sammansvetsat gäng. Jag tror mycket på Robert Kimby som tränare, han har en bra plan och en bra vision. Det känns som det är något bra på gång här.

» Transfercentralen - full koll på silly season!