Trion kryddar heta derbyn: "Mycket på spel"

22 september 2022 12:45

Richard Gynge, Marcus Krüger och Linus Videll är tre rutinerade stjärnor som kryddar den heta rivaliteten mellan AIK, Djurgården och Södertälje i vinter. Totalt tolv heta derbyn ska spelas i Stockholm!


Det blir glödhett i Stockholm i vinter.

AIK, Djurgården och Södertälje kommer göra upp i ett knippe heta derbyn som dessutom kryddas med att alla klubbarna fått hem en varsin rutinerad jätteprofil:

– Richard Gynge är hemma i Stockholm igen och tillbaka i AIK där han spelade 2009-2012. 35-åringen sopade in 48 poäng på 52 matcher i SHL i fjol och kom sexa i poängligan. Genom åren har forwarden spelat ett gäng landskamper, 254 matcher i KHL och 301 matcher i SHL, och han vann SM-guld med Växjö 2021.

– Marcus Krüger är tillbaka i Djurgården efter elva år utomlands. 32-åringen, som blivit utsedd till ny lagkapten, har gjort 520 matcher i NHL där han vann Stanley Cup två gånger. Centern kommer närmast från tre år i Schweiz och var med i den svenska OS-truppen så sent som i fjol.

– Linis Videll har återvänt till Södertälje efter elva år på annat håll. 37-åringen har under majoriteten av de senaste åren huserat i KHL där det blivit 285 poäng på 444 matcher. Under senaste sejouren i SSK, då klubben var i SHL (dåvarande Elitserien) så testades han också i Tre Kronor.

Tre hemvändare, tre riktigt rutinerade herrar, tre spelare som höjer temperaturen ytterligare i Stockholm.

– Jag tror att vi alla känner att det är kul att vara tillbaka där vi varit förut och få betala tillbaka till klubben som hjälpt oss så mycket en gång i tiden, säger Linus Videll.

– Det är bara kul om vår återkomst ger extra krydda till matcherna i Stockholm och till HockeyAllsvenskan, jag hoppas det gör att ligan lever upp ännu mer.

Djurgården kommer närmast från SHL medan både AIK och Södetälje rustat upp sina trupper efter fjolår där ingen av dem var nöjda med prestationen. Det är således tre revanschsugna rivaler som ska göra upp i vinter.

– Det är otroligt mycket på spel. Det är klart att det finns kval uppåt i andra europeiska andraligor också men HockeyAllsvenskan håller en mycket hög klass om man jämför med dem, så det här blir verkligen en häftig säsong. Det är mycket i potten, säger Marcus Krüger.

Trion har varit ute på stora scener i flera år, men tror inte att det blir något problem med motivationen trots spel i HockeyAllsvenskan.

– Det är hockey vi ska spela och jag kan inte komma på någon annan utmaning som kittlar mer än det som vi står inför i år, att försöka spela Djurgården tillbaka till SHL, säger Krüger.

Gynge, Krüger och Videll är tre offensiva ess men ingen av dem vill fokusera på sig själv. Alla pekar på att lagets framgångar är det enda som räknas.

– Jag har vunnit skytteligan men det händer inget speciellt för det, man sitter ändå ensam i sin lägenhet efteråt. Jag har varit med och gått upp i SHL med AIK och vunnit SM-guld med Växjö, kvällarna efter sitter man inte ensam kan jag meddela, då är det fest. Får jag välja mellan individuell framgång eller att nå framgång med ett lag så är det framgång med ett lag som gäller alla dagar i veckan, säger Gynge.

Totalt tolv heta derbyn blir det i Stockholmsområdet i vinter.

– Det ska bli skitkul, så är det ju. Vi får inte glömma att det finns fler matcher som vi måste spela, men det är klart att de där matcherna kittlar lite extra, säger Videll.

Samtliga derbyn mellan AIK och Djurgården kommer dessutom att spelas i Avicii Arena.

Det är ju inte heller omöjligt att vi får se en slutspelserie mellan exempelvis AIK och Djurgården framåt vårkanten...

– Det ligger väldigt långt i framtiden men visst kan det bli så... men vi ska mötas fyra gånger i serien först, vi börjar med att lägga vårt fokus där, säger Krüger.

STOCKHOLMSDERBYN

30/9 Södertälje - Djurgården
7/10 Djurgården - Södertälje
14/10 AIK - Södertälje
28/10 Södertälje - Djurgården
2/11 AIK - Djurgården
4/11 Södertälje - AIK
27/11 AIK - Södertälje
27/12 Djurgården - AIK
29/12 AIK - Djurgården
28/1 Södertälje - AIK
4/2 Djurgården - Södertälje
22/2 Djurgården - AIK