Panelen: "Kapacitet för en poäng per match"
Publicerad: 2018-09-08
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Södertäljes lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Jacob Sjölin, journalist Länstidningen och hockeypuls.se
Mauri Hermundsson, SSK-podden
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se

Vad säger ni om Södertäljes silly season?

Jacob Sjölin: Oavslutad. Linköpings sommarvärvning av Dan Pettersson ställde till det för SSK, som fortfarande behöver värva in en eller två centrar för att truppen ska bli riktigt slagkraftig och skaderesistent. Klubbledningen har skärpt konkurrensen på backplats, där Marcus Fagerudd kan bli ett utmärkt tillskott, och värvat fler tvåvägsspelare på forwardssidan. Nicolai Meyer sticker ut som den givna poängkungskandidaten, men utöver det är det flera spelare som SSK behöver få tillbaka till tidigare offensiv produktion – typ Christopher Liljewall, Ludwig Blomstrand och David Åslin – eller utveckla till helt nya nivåer. Laget är snäppet bättre än förra vintern, inte mycket mer. Vilket förstås kan ändras om SSK prickar en eller två toppspelare under hösten.

Mauri Hermundsson: Man har ju inte suttit med gåshud på läktarna så här långt. Vi inledde försäsongen svagt defensivt och har ännu inte riktigt kommit igång offensivt. Men å andra sidan tycker jag vi har haft en stadigt uppåtgående trend spelmässigt, vilket jag föreställer mig måste vara ganska behagligt rent mentalt för spelarna. Känslan av att det går åt rätt håll.

Andreas Hanson: Helt okej. Jag hade gärna sett att man gjort mer för att behålla Fredric Weigel, och sedan man tappade Dan Pettersson är ju centersidan ett frågetecken som inte känns bra. Det är många poäng som försvunnit bland forwards och frågan är om man värvat tillräckligt för att ersätta Weigel, Christopher Bengtsson och Thomas Valkvae-Olsen. Men backsidan känns uppgraderad. Viktigt att SSK får in en center av hög klass nu.

Vad är Södertäljes styrka?

{!A}

Jacob Sjölin: Målvaktsspelet, framförallt. I George Sörensen och Alexander Sahlin har SSK två toppmålvakter i HockeyAllsvenskan. Dessutom är defensiven framför dem solid. Förra säsongen klarade SSK av att spela stora delar av matcherna utan puck och att döma av försäsongen kommer forechecking och ett presspel högt upp i banan bli ett av Ulf Lundbergs viktigaste verktyg den här säsongen. Boxplay ser också ut att vara av hög klass igen.

Mauri Hermundsson: Det vore konstigt att välja något annat än målvaktssidan. George Sörensen var seriens kanske bästa målvakt förra säsongen, och Alexander Sahlin var fantastisk säsongen dessförinnan. Jag tror det är seriens bästa målvaktspar.

Andreas Hanson: Backsidan och målvaktssidan är de starkaste lagdelarna. Men mycket i lagets defensiv hänger på den sista centervärvningen.

Vad är Södertäljes svaghet?

Jacob Sjölin: Centersidan. Skador på centrar är inget SSK har råd med eller vill veta av. Dessutom är ingen av centrarna något riktigt tekningsess, så SSK riskerar att få börja många byten med att jaga puck. Med Dan Pettersson hade klubben löst det problemet. Trodde man.

Mauri Hermundsson: Nog saknas det lite offensiv kraft om SSK vill vara med och konkurrera i toppen av tabellen. Man tappade en hel förstakedja och 107 poäng, det är ännu inte ersatt.

Andreas Hanson: Finns det tillräcklig spets bland forwards för att göra tillräckligt många mål?

Vem blir årets poängkung i Södertälje?

{!B}

Jacob Sjölin: Nicolai Meyer. Kreativ, irrationell, driven och intensiv på isen. Den danske forwarden är inte rädd för att göra en dragning, inte ens i egen zon, och kommer att vara den som bryter mönster i SSK i vinter. Han har alla egenskaper för att göra mycket poäng, både i fem mot fem-spel och i powerplay. Meyer har sett riktigt vass ut på försäsongen och i rätt kedja blir jag inte förvånad om han slutar på över 40 poäng.

Mauri Hermundsson: Jag undrar om det inte är Lucas Carlssons tur i år. Han har haft skadeproblematik senaste säsongerna, nu verkar han helt återställd. Han har egentligen alla verktyg för att göra 40 poäng i Hockeyallsvenskan. Se upp för handledsskottet!

Andreas Hanson: Ludwig Blomstrand, han måste leverera och har kapacitet för att vara nära en poäng per match i HockeyAllsvenskan.

Vem blir årets utropstecken i Södertälje?

Jacob Sjölin: Sebastian Dyk. Visst, Dyk är en etablerad spelare i HockeyAllsvenskan vid det här laget. Men i vinter kan han ta spelet till nästa nivå och få retroaktivt betalt för hård träning de senaste åren. Utväxlingen i skridskoåkningen kommer att vara en stor tillgång för SSK och skåningen blir en publikfavorit i Scaniarinken den här säsongen.

Mauri Hermundsson: Mikael Ahlén värvades in som en energispelare, men jag ser det inte som omöjlighet att han trycker in 10-15 mål. Sedan har vi två unga backar i Petter Hansson och Henrik Malmström, både har goda chanser att få sina riktiga genombrott och bli ledande backar i SSK.

Andreas Hanson: Sebastian Bengtsson känns som den enda i laget som har potential att slå igenom och som inte gjort det än.

Hur går det för Södertälje i år?

Jacob Sjölin: Som truppen ser ut nu är allt från fjärde- till niondeplats i spel. Jag tror att SSK tar sig till slutspelsserien i år igen, men den här gången med lite större marginal. Om klubben lyckas med de sista värvningarna blir jag inte förvånad om SSK verkligen kan hota de allra bästa lagen i serien och utmana om en SHL-plats framåt våren.

Mauri Hermundsson: Målet som klubben kommunicerat är topp 8, det känns möjligen väl ödmjukt men kanske också ganska klokt. Faller saker väl ut bör vi kunna vara ett lag för topp 5.

Andreas Hanson: Sjätte plats känns rimligt just nu.

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan