Beslut: Josh Winquist stängs av
Publicerad: 2023-03-23
Josh Winquist i Västervik stängs av för en boarding i matchen mot Tingsryd.

BESLUT

Efter match mellan Tingsryds AIF - Västerviks IK, Play Out HockeyAllsvenskan, den 22 mars 2023 åläggs Joshua Winquist, Västerviks IK, följande straff för Boarding.

1 Avstängning fr.o.m. den 23 mars 2023 t.o.m. den 26 mars 2023. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2 Böter om 8 234 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joshua Winquist och filmsekvens.

Anmälan: Med 2:09 kvar av första perioden så jagar Tingsryd spelare 91 Lundmark och Västerviks spelare 7 Winquist en puck som spelats ner mot kortsargen. Lundmark är före ner och vinner pucken, Winquist tacklar då Lundmark som blir träffad av Winquist armbåge i huvudet. Winquist anmäls för Illegal checking to the head alternativt Boarding.

Joshua Winquist: Jag åker inte fort och slutar åka i botten av cirkeln och ändrar aldrig riktning i min åkning. Det är absolut inte meningen att skada honom jag får ut armbågen från kroppen för att hitta balansen innan tacklingen och drar sedan in den mot kroppen innan tacklingen sker. Min uppfattning är att jag tacklar honom i sidan och att han slår huvudet i plexiglaset i samband med tacklingen. Om jag blir avstängd. Skulle jag gärna vilja veta hur ni tycker att jag skulle ha agerat istället? Jag vill spela i Sverige i framtiden och vill inte bli avstängd för liknande situationer!

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Av filmsekvensen är det utrett att Joshua Winquist utdelar en hård tackling med en armbåge/axel som gör att motståndaren träffar sargen på ett våldsamt sätt. Nämnden finner det dock inte utrett att motståndarens huvud är den huvudsakliga kontaktytan. Ett visst ansvar måste därtill läggas på motspelaren som är tacklingsbar men gör sig låg i sin position. Sammantaget anser nämnden att Joshua Winquist gjort sig skyldig till en bestraffningsbar boarding som ska leda till en kortare tids avstängningen i enlighet med beslutet. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 paragrafen 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 48.

HockeyAllsvenskan