Truppen: "Fått behålla stommen"
Publicerad: 2022-08-24
#14lag14analyser: Almtuna har fått behålla stommen med toppspelare från förra säsongen. Här är Almtunas trupp.

Noterbart om Almtunas trupp:

– Almtuna har just nu 24 spelare i truppen plus backen Jacob Spångberg som plockats in på ett korttidsavtal för att täcka upp för skadade Victor Aronsson. Ungefär två tredjedelar av truppen är intakt sedan i fjol, så det finns kontinuitet.

– Bland förlusterna märks framförallt pålitlige Tobias Liljendahl.

– Almtuna har fått behålla sina toppspelare från i fjol, något som brukar vara sällsynt i HockeyAllsvenskan. Förstemålvakten Viktor Andrén, toppbackarna Marcus Karlström och Jakob Ragnarsson, plus fyra bästa poängplockarna Hampus Harlestam, Viktor Hertzberg, Georgs Golovkovs och Jesper Norbäck spelar alla vidare i år.

– Robert Kimby valde att bryta sitt tvåårsavtal förra sommaren för att satsa på den civila karriären. Nu är Kimby tillbaka som huvudtränare igen. Vid sin sida får han Jimmy Anderström som befodrades till huvudtränare under slutspurten i våras. Han blir assisterande tränare.

– Målvakten Oliver Håkanson fick två allsvenska starter i fjol men var i övrigt utlånad. Han spelade med Hudiksvall under våren och var strålande mellan stolparna när laget nådde hela vägen till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Nu ska Håkanson, son till gamle storspelaren Mikael Håkanson, försöka pusha Viktor Andrén i kampen om att ta spaden i Almtuna.

– Marcus Karlström lämnade Almtuna för spel i HV71 förra sommaren. Där fungerade det dock inte alls för backen, och under vinten kom han tillbaka till Almtuna (i utbyte mot Andreas Söderberg som i sin tur bytte Almtuna mot HV71). Karlström spelade direkt stora minuter i Uppsala-laget och har utnämnts till ny lagkapten i år.

{!A}

– Almtuna firar 90 år som klubb i år och därför kommer hemvändande backen Victor Aronsson att spela i tröja nummer 90 under vintern.

– Förra sommaren så kom Jacob Svensson tillbaka till Almtuna och tanken var då att skola om honom permanent från center till back. Det höll dock inte i sig utan Svensson flyttades sedermera upp igen, och i år är tanken att han går som center på heltid igen.

– I samband med att Rasmus Hedin skadade sig under försäsongen så plockade Almtuna in forwarden Emil Westerlund på en tryout. 24-åringen, som lirat collegehockey i USA de senaste åren, gjorde det så bra att han nu skrivit på ett permanent avtal med klubben.

– 18-årige William Proos var en av de stora ljusglimtarna i laget i fjol. Han spelade in i sig i truppen och var och en av fem finalister till Guldgallret, priset som går till ligans främsta junior. Bland talanger som kan slå igenom finns också Oskar Asplund och Olle Norberg som gjorde bra i från sig redan förra året.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Oliver Håkanson
Viktor Andrén - Nytt kontrakt

BACKAR
Jakob Ragnarsson
Oskar Asplund
Marcus Karlström - Nytt kontrakt
Olle Norberg - NY från Linköping
Hugo Blixt - NY från Colorado College
Anton Brandhammar - NY från Kalmar
Victor Aronsson - NY från AIK
Jacob Spångberg - NY från Väsby (korttidskontrakt)

FORWARDS
Georgs Golovkovs
Viktor Hertzberg
Jacob Svensson
Hampus Harlestam - Nytt kontrakt
Jesper Norbäck - Nytt kontrakt
William Proos - Nytt kontrakt
Mai Crnkic - NY från Almtuna J20
Mikkel Öby Olsen - NY från Oskarshamn
Oliver Arle Östergren - NY från Kalmar
Rasmus Hedin - Nytt kontrakt
Pelle Hedlund - Nytt kontrakt
Oliver Kandergård - NY från Mariestad
Anton Klint - Nytt kontrakt
Mattias Johansson - Nytt kontrakt
Emil Westerlund - NY från U of Maine

TRÄNARE
Robert Kimby - NY
Jimmy Anderström - NY från Almtuna J20

FÖRLUSTER
Isak Johansson, mv, oklart
Oscar Leijon, mv, Visby Roma
Anton Björkman, b, Vita Hästen
Simon Löf, b, oklart
Lucas Thorstensson, b, Väsby
André Astley Rydberg, f, Surahammar
Johan Eriksson, f, Guildford
David Karlström, f, oklart
Tobias Liljendahl, f, Väsby

Jonas Gustavsson