Thermell: "Blommar några ut blir det bra"
Publicerad: 2017-09-01

14 LAG PÅ 14 DAGAR. För Karlskoga är det precis som vanligt. Man har tappat sina bästa spelare och värvat ungt och lovande. Frågan alla ställer sig: blommar det upp nya stjärnor i år igen?

Inför förra säsongen sa tränaren Tobias Thermell att Karlskoga skulle fokusera på defensiven eftersom man inte kunde vänta sig att producera lika många mål som säsongen innan eftersom man tappat sina spetsspelare med poängkungen Marcus ”Lilliz” Nilsson i främsta ledet.

Defensiven var strålande ifjol – men det var också offensiven. Eller för att prata siffor: Karlskoga blev tvåa i tabellen, gjorde näst flest mål, släppte in minst mål och var seriebäst i både powerplay och boxplay.

– Ja, vad ska man säga? Det var en bra säsong. Vi har tydliga roller i specialteams, de som spelar powerplay spelar inte boxplay och tvärtom. Ingen dubblar. Vi vill att man har en roll i antingen det ena eller andra och jag tror det är viktigt att alla känner att de har en roll, säger Tobias Thermell.

I år är utgångsläget detsamma som inför förra säsongen. Karlskoga har återigen tappat sina spetsspelare: förstemålvakten Andrew Engelage, tongivande backarna Theodor Lennström och Henrik Larsson, samt hela förstakedjan med Alex Lavoie, Thomas Valkvä-Olsen och poängkungen Victor Ejdsell. 

– Det är lite samma läge. De som producerade ifjol är inte kvar i år, men det är som det brukar. Vi tappar spetsspelare men har stommen kvar. Vi jobbar hela tiden på att bygga en stabil kärna och det känner vi att vi har.

Att tappa sina främsta spelare är inget unikt för de två senaste säsongerna, Karlskoga har slussat spelare uppåt i seriesystemet i många år. Varje år har man sedan lyckats ersätta dem genom att värva lovande talanger och spelare som kört fast i andra klubbar och låtit dem blomma i klubben.

Ifjol hette genombrottsspelarna bland annat Victor Ejdsell, Axel Lindström, Carl Persson och Simon Mattsson.

Vad heter de i år? Bland nyförvärven finns bland annat spännande spelare som David Suvanto, Daniel Bernhardt och Erik Brissle.

– Vi får se, men att spelare blommar ut är inget man får ta för givet. Det är hårt jobb som ligger bakom. Grunden är att vi är ett lag som vill vara SHL-mässiga och då måste vi ha spelare som är eller blir SHL-mässiga, det är det vi strävar efter. Vi har fått in spännande spelare, kan vi några av dem att blomma ut blir det bra.

Hur ser du på truppen i år?
– Vi är nog lite jämnare på forwardssidan. Sedan ser backsidan väldigt stabil ut, där har vi spelare som varit med några säsonger. Vi har kanske inte backarna som sticker ut som Theodor Lennström och Henrik Larsson gjorde ifjol, men det känns stabilt rakt igenom.

En stabil defensiv levde man också på ifjol.

– Hockeyn är sådan att man bygger bakifrån och har man en fungerande defensiv så brukar det lösa sig framåt. Defensiven jobbar vi med dagligen, det är där vi ska vara bäst, sedan får man leka offensivt när man gjort grundjobbet.

Ni fick verkligen ordning på defensiven ifjol jämfört med säsongen innan, gjorde ni något speciellt?
– Vi försökte förenkla saker lite så att alla skulle förstå vad vi gjorde. I spelet utan puck skulle alla agera likadant, oavsett vem man är. Det har vi tryckt stenhårt på. Sedan är det lätt att vara kaxig över försvarsspelet när vi hade Andrew Engelage i kassen ifjol, han var väldigt bra.

Just Andrew Engelage, som var en av seriens absolut bästa målvakter ifjol, är en av de tunga förlusterna inför i år. Bik har en stark tradition av att framgångsrikt värva nordamerikaner. Daniel Bellissimo, Justin Pogge och Engelage har lyckats i klubben, frågan är om nye Shane Owen blir näste succéman i raden?

– Han har sett väldigt bra ut hittills. Det syns att han växer när det är viktiga matcher. Han vill tävla, säger Thermell.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har inte satt den, men jag tror det finns ett sug att vara med där uppe och kriga igen. Vi ska först och främst sätta spelet, sedan får vi se vad som händer.

TRUPPEN

Målvakter
Shane Owen - NY från Fife Flyers
Jonathan Frykholm - NY från Örebro J20

Backar
Rasmus Bengtsson
Victor Berglind
Jacob Lundegård - Nytt kontrakt 
Viktor Lang - Nytt kontrakt 
David Suvanto - NY från Rungsted
Patrik Parkkonen - NY från Lausitzer
Martin Lindberg - NY från Karlskoga J20
Ricard Blidstrand - Nytt kontrakt

Forwards
Carl Berglund
Mikael Eriksson
Fredrik Höggren
Henrik Rommel 
Adam Byström Johansson
Axel Lindström - Nytt kontrakt 
Simon Mattsson - Nytt kontrakt 
Juliuz Persson - Nytt kontrakt 
Oliver Eklind - NY från Karlskoga J20
Daniel Bernhardt - NY från Djurgården
Jeff Hayes - NY från Lausitzer
Gustaf Thorell - NY från Färjestad
Erik Brissle - NY från Linköping

Tränare
Tobias Thermell
Kristofer Näslund - Nytt kontrakt

Förluster
Emil Kruse, mv, Rögle 
Andrew Engelage, mv, Krefeld
Henrik Larsson, b, Brynäs
Theodor Lennström, b, Färjestad
Daniel Wessner, f, slutar
Carl Persson, f, Karlskrona 
Alex Lavoie, f, KalPa
Victor Ejdsell, f, HV71
Thomas Valkvä-Olsen, f, Södertälje
Jonas Karlsson, f, slutar

 

Jonas Gustavsson