Enroth: "Egentligen så var det en slump..."

12 augusti 2022 12:15

I en artikelserie får vi träffa de sex huvuddomare som från och med den här säsongen är heltidsanställda i HockeyAllsvenskan. Dags för huvuddomaren Mattias Enroth.


HockeyAllsvenskan har heltidsanställt sex huvuddomare till kommande säsong.

En av dem är Mattias Enroth som dömt i ligan de två senaste åren.

– Det känns otroligt bra. Det har varit snack om detta innan men jag trodde inte det skulle bli verklighet redan nu, säger Mattias Enroth.

– Det var ingen tvekan om att tacka ja till erbjudandet, hade jag tackat nej hade chansen kanske aldrig dykt upp igen. Det har alltid varit en dröm att få syssla med hockey på heltid.

Mattias Enroth kommer från en riktig hockeyfamilj där han och hans två bröder tagit helt olika vägar i hockeysfären.

Storebror Tommy Enroth, 35, hade en fin karriär och gjorde bland annat 29 matcher i HockeyAllsvenskan med Huddinge. Nu har han lagt av men jobbar deltid som hockeyscout.

Mellanbror Jhonas Enroth, 34, är SHL-målvakt i Örebro och har haft en fantastisk karriär. Han har bland annat fyra VM- och två OS-turneringar samt 153 NHL-matcher på sitt cv.

Lillebror Mattias Enroth hamnade alltså i domarspåret.

En scout, en målvakt och en domare...

– Haha, ja, vi är alla inom hockeyn men på olika sätt, säger Mattias.

– Det har varit hockey sedan vi var små knattar. Båda mina bröder spelade ju och därför började jag också, men sedan har vi tagit lite olika vägar. När vi träffas så snackar vi egentligen bara hockey.

Ni kan lära av varandra?
– Så är det. Jhonas brukar prata om domarna i SHL, vad som är bra och dåligt, och olika regler medan Tommy är mer intresserad av olika spelare och hur yngre spelare beter sig mot oss domare. Vi pratar om saker som andra hockeymänniskor kanske inte pratar om så ofta, men vi har alla olika infallsvinklar.

För Mattias Enroth startade domarkarriären av en slump.

– Faktiskt. Jag såg en annons på nätet om elitprojektet som förbundet dragit igång och skickade in en anmälan. De var lite spontant. Joel Hansson där ringde efter en halvtimme och frågade om jag var sugen, och på den vägen där det, säger Mattias.

– Jag är från en hockeyfamilj och är mer eller mindre uppvuxen i en ishall, så att bli domare har varit ett sätt att hålla mig kvar inom sporten. Jag ville inte släppa ishockeyn.

Nu väntar alltså en vardag som domarproffs.

– Det kommer bli annorlunda. Under mina två år i HockeyAllsvenkan har jag haft heltidsjobb där jag kunnat komma hem från Mora halv två på natten för att sedan gå till jobbet vid klockan sex på morgonen och jobba åtta timmar. Nu går det styra upp livet bättre, få återhämtning, hinna träna och få mer tid att analysera matcher och insatser, säger han.

– När jag analyserat matcher tidigare så har jag egentligen bara tittat på de mindre bra sakerna, misstagen man gjort, men nu finns det tid att också lyfta fram de bra sakerna. Det tror jag kommer vara utvecklande.

SNABBA FRÅGOR

Vad är roligast med att vara domare?
– Gemenskapen i domargruppen för vi har kul tillsammans. Sedan givetvis att vara med och bidra till hockeyn på hög nivå.

Har du någon domarförebild?
– Jag kollar en del på Tobias Björk, jag gillar det han gör.

Tuffaste situationen att bedöma?
– Det är kantbollarna när det gäller utvisningar, om man ska ta dem eller inte. Det är en vågskål hela tiden. De givna utvisningarna är enkla, men alla är inte helt givna.

Roligaste domartecknet att göra?
– Jag säger "delaying the game".

Främsta domarminnet?
– Det var nog min debut i HockeyAllsvenskan. Västerås mot Karlskoga en lördag i Västerås. Det var en kul match och det gick bra för min del.