Johnsson: "Så här bra har vi inte varit på hela året"

18 februari 2021 09:30

Johan Johnsson skrev på för AIK för att hitta tillbaka till sin hockey och nu berättar han om förtroendet, succékedjan, att fastna i ett defensivt fack, imponerande statistiken och lagets uppsving.


Johan Johnsson var på väg att fastna i ett defensivt fack.

Det var han intresserad av.

I somras bytte han SHL mot HockeyAllsvenskan och HV71 mot AIK, och nu blomstrar offensiven igen. 28-åringen har svarat för 33 poäng på 39 matcher i år, hans klart bästa poängmässiga säsong i HockeyAllsvenskan.

– Jag tycker det är en godkänd säsong, men jag får också spela mycket, säger Johan Johnsson.

De två senaste åren har annars istid varit en bristvara där Johnsson fick gnugga som vinge i en tredje- eller fjärdekedja i HV71.

Johnsson har just HV71 som moderklubb och slöt en cirkel när han skrev på för klubben våren 2018. Då hade han varit på vift i fyra år, först som utlånad till Mora och sedan under tre år i Timrå där han var med och gick upp i SHL just 2018.

Han är i grunden en tvåvägsspelare med fin offensiv, men under sista åren i Timrå samt i HV71 blev det en mer defensiv roll.

– Jag hade en offensiv roll när jag var utlånad till Mora och även i början i Timrå. Första året i Timrå hade jag dock skadeproblem och när jag gick in i andra säsongen så hade Elias Pettersson och Jonathan Dahlén etablerat sig plus att klubben hade värvat spelare som Sebastian Lauritzen och Johan Persson, och då fick jag ta en mer defensiv roll och jobba därifrån, säger han.

Var det ändå den defensiva rollen som tog dig till SHL?
– Det var nog en kombination. Ska man från HockeyAllsvenskan till SHL så underlättar det om man har både offensiven och defensiven, för det är inte många som tar klivet upp och spelar i första powerplay-uppställningen direkt. I början får man göra skitjobbet och sedan äta sig in och jobba sig uppåt. Men visst, jag blev uppmärksammad för mitt defensiva slit den där våren så det hade nog betydelse i att det blev ett kliv uppåt.

Men tillbaka till HockeyAllsvenskan i år?
– Jag fick inte så mycket speltid i HV71 ifjol och kände att jag ville spela mer hockey. Jag ville inte fastna i facket att bara spela fem till tio minuter per match. Jag ville till HockeyAllsvenskakn för att få spela mitt spel.

Under förra säsongen blev Johnsson utlånad till Oskarshamn en period och imponerade då stort.

Han hymlar inte heller kring att Håkan Åhlund är en stor anledning till att han spelar i AIK i år. Åhlund var tränare i Oskarshamn ifjol och skrev på för AIK inför den här säsongen.

– Tiden i Oskarshamn ifjol satte fart på min säsong och Håkan spelade mig på det sättet jag ville spela. Jag fick vara center och spela i både offensiva och defensiva situationer. När jag bestämt mig för HockeyAllsvenskan så kändes AIK ganska givet.

Nu har Johnsson gått från slitande vinge med marginell istid till topp två-center med mycket speltid.

– Det har varit en omställning. Ifjol när man fick fem, tio minuter per match så var det in och köra för fullt och verkligen ta vara på minuterna, nu får man hushålla mer med krafterna, spela smartare och se till att det finns kraft när man väl har pucken.

Johnsson levererade fem poäng på de tio första matcherna och missade sedan tre matcher.

I comebacken sattes han samman med Max Lindholm och Nicklas Heinerö och den trion utvecklades snabbt till en av HockeyAllsvenskans bästa kedjor. På de 29 senaste matcherna har Johnsson gjort 28 poäng.

– Jag kommer knappt ihåg starten på säsongen men poäng är inte allt. Det betyder inte att man spelar bättre eller sämre, utan det kan handla om tillfälligheter och är inget man ska stirra sig blind på. Sett över en hel säsong så vill man givetvis producera, men det går lite upp och ner, säger Johnsson.

Varför klickar du, Max och Heinerö så bra?
– Jag tycker att vi för det första håller hög allsvensk nivå. Vi har alla varit i SHL och testat men kanske inte riktigt fått fäste. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Jag tar ganska mycket defensivt ansvar och mitt jobb är att få fram pucken till Max och "Heine". Max är otroligt bra på att hålla i pucken och få fast den i anfallszon medan jag och "Heine" är lite mer "give and go"-spelare. Det är en bra kombination.

Ni har inte bara kombinerat in 98 poäng, ni har också imponerande plusminus-statistik (+15, +15, +17)?
– Gör man poäng så blir det ju en del plus, men visst, vi visar att vi inte bara gör massa poäng i powerplay. Jag tycker att vi alla tre är bra tvåvägsspelare och vi spelar ju dessutom i boxplay. Vi vill hjälpa till över hela isen.

Bryts Johnssons statistik ner så är den imponerande.

Han är trea i den interna poängligan med 33 poäng på 39 matcher.

Hans +17 är bäst i laget.

Han är lagets bästa tekare med 54,8 %.

Han spelar mest av alla AIK-forwards med ett snitt på 19.17 minuter per match.

Kort sagt: Johan Johnsson har visat att han är en tvåvägsspelare av yppersta allsvenska klass.

– Jag har fått spela mycket vilket så klart underlättar, men jag har också lyckats hålla en hög lägstanivå.

AIK som lag hade en tuff höst där det var upp och ner, men efter nyår - sedan Anton Blomqvist tog över som huvudtränare - så har laget vuxit enormt. En plats långt ner i tabellen har förbytts mot en slutspelsplats.

Just nu står laget på fyra raka vinster och har poäng i tolv raka matcher.

– Så bra som vi är nu har vi inte varit på hela säsongen. Det var mycket nytt i början, många nya spelare, nya målvakter och nya tränare, och vi har fått växa in i det här. Vi hade en del skador och spelare in och ut också, så det har tagit lite tid för allt att sätta sig, säger Johnsson.

– Jag tror ändå att vi kommer ha nytta av den där hösten. Vi har inte seglat på någon räckmacka utan har fått gräva djupt i spelet och fått lära oss ta motgångar, och sedan kriga oss till segrar. Vi har fått lära oss att vinna matcher den hårda vägen och det tror jag vi har nytta av under slutet av säsongen.

AIK tar en slutspelsplats till slut... eller?
– Det tror och hoppas jag. När jag och många andra skrev på för AIK så var ambitionen att vara ett topplag, även om vi visste att konkurrensen skulle vara tuff med lag som Timrå och Björklöven. Jag tänkte ändå att vi skulle vara med och fajtas där i toppen, och nu börjar det gå åt rätt håll och det känns väldigt bra.