Åkerblom: "Vi väljer att kalla det här hemvävt"
Publicerad: 2017-09-06

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Leksand ramlade ur SHL i våras – men har ändå fått behålla nästan hela laget. Det är unikt och det är kontinuitet och klubbhjärta som ska ta dalaklubben till toppen i HockeyAllsvenskan.

Lag som ramlar ur SHL och hamnar i HockeyAllsvenskan tvingas allt som oftast att bygga om hela truppen. Ifjol hade MODO till exempel bara kvar fem spelare från SHL-tiden.

Men Leksand har, trots degraderingen i våras, lyckats behålla stora delar av sitt lag. Visst har elva spelare försvunnit (många av dem tongivande ifjol) och sju (plus ett par juniorer) tillkommit, men hela femton spelare är också kvar.

– Jag tror det har flera förklaringar. En sak är att man känner skuld för det som inträffade ifjol, att man är revanschsugen och inte vill hoppa av och överge det här, att man känner ett ansvar gentemot klubben, säger nye tränaren Markus Åkerblom.

– Sedan hoppas och tror jag att Leksand som klubb har presenterat ett bra koncept som får spelare att stanna kvar. Att det finns en tydlig bild av vad vi vill och att det känns som en spännande resa att vara med på.

Men inte nog med att 15 spelare var med redan ifjol, bland de sju nyförvärven så har tre – Mattias Nilsson, David Åslin och Anton Karlsson – spelat i Leksand tidigare. Det betyder att bara fyra spelare i truppen inte spelat tävlingsmatcher med klubben.

– Det värderar vi högt. Vi har spelare som vet vad det handlar om att spela i Leksand, som har en känsla för klubbmärket. Vi väljer att kalla det här hemvävt, vi har en trupp med stor anknytning till föreningen, säger Åkerblom.

– Den anknytningen tror jag betyder mycket för hela gruppdynamiken. Många spelare har ett personligt engagemang i klubbmärket och det stärker oss i strävan mot våra gemensamma mål.

Hur ska ni spela?
– Vi ska försöka spela en fartfylld och aggressiv ishockey med stor tydlighet. Vi ska vara jobbiga att möta för motståndarna.

Leksand lyfts av många fram som den stora favoriten i HockeyAllsvenskan i år med tanke på truppen man har.

Spelare som målvakten Tex Williamsson, veteranbacken Fredrik Lindgren och snidaren Mattias Ritola är stämplade som stjärnor i ligan, och till det finns rutinerade kuggar som Patrik Norén, Jesper Ollas, Martin Karlsson och Jon Knuts, plus poängspelare som David Åslin och Johan Porsberger. Därtill ett knippe yngre spelare, som Oskar Lang och Olle Alsing, som står på tröskeln till stjärnstatus.

Många av spelarna i truppen skaffade rutin från SHL ifjol och det är ett meriterat gäng som dalaklubben ställer på skridskorna i höst. Men... man har trots det ett av seriens yngsta lag.

– Det känns som vi har en bra mix mellan unga och hungra killar och rutinerade pjäser. Vi har faktiskt fem, sex spelare som är under 25 år och som redan varit med om att både gå upp och åka ur SHL. De flesta får inte ens uppleva det under hela sin karriär. Så där har vi mycket rutin även om spelarna inte är så gamla.

Leksand sitter på en stor trupp, speciellt på forwardssidan. Det betyder att skickliga spelare kommer få nöta trä.

– Det är något vi får jobba med. Sedan måste man vara medveten om att under en säsong är det en eller två matcher där alla är hela och friska, resterande tid kommer det finnas frånvaro. Det som oroar mig mer är att det kanske blir svårt att ge våra juniorer chansen under säsongen eftersom vi har den numerär som vi har, säger Åkerblom.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi ska göra allt vi kan för att ta tillbaka en plats i SHL. Med det sagt är vi otroligt ödmjuka och vet hur svårt det är. Det är ett nålsöga att ta sig igenom, men vi vill göra den här satsningen. Vi ska tillbaka till SHL och sedan får vi se när det blir, men vi ska göra ett allvarligt försök i år.

TRUPPEN

Målvakter
Jonas Arntzen - NY från Leksand J20
Tex Williamsson - LÅN från Malmö

Backar
Olle Alsing - Nytt kontrakt 
Daniel Bertov - Nytt kontrakt
Sebastian Björnstad - NY från Leksand J20
Fredrik Lindgren - NY från Skellefteå
Mattias Nilsson - NY från Timrå 
Patrik Norén - Nytt kontrakt
Calle Själin - NY från Östersund

Forwards
William Wikman
Isac Skedung
Martin Grönberg
Emil Bemström 
Oskar Lang - Nytt kontrakt
Fredrik Forsberg - Nytt kontrakt 
Martin Karlsson - Nytt kontrakt 
Jesper Ollas - Nytt kontrakt
Anton Karlsson - NY från Frölunda
Tobias Forsberg - Nytt kontrakt 
Johan Porsberger - Nytt kontrakt 
Mattias Ritola - Nytt kontrakt 
Jon Knuts - Nytt kontrakt 
David Åslin - NY från Rögle
Alex Friesen - NY från Chicago Wolves

Tränare
Markus Åkerblom - NY från Björklöven
Örjan Lindmark - Nytt kontrakt

Förluster
Per-Erik Johnsson, tr
Gereon Dahlgren, tr, Färjestad
Atte Engren, mv, HIFK
Henrik Haukeland, mv, Timrå
Ben Youds, b, Växjö
Alexander Ytterell, b, HV71
Markus Lauridsen, b, München
Johan Olofsson, f, Malmö
Janos Hari, f, Krefeld
Eric Castonguay, f, AIK
Sondre Olden, f, Zagreb
Simon Norberg, f, Kristianstad
Lukas Eriksson, f, klubb ej klar

Jonas Gustavsson