Profilerna: "Han är en poängmaskin"
Publicerad: 2022-09-16
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Västerås lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Trevor Cheek tillför hetta, tuffhet och starkt spel runt målburen, ingredienser som inte är helt lätta att hitta, så här kan Västerås ha gjort ett riktigt kap. Amerikanen behöver skruva till disciplinen något, vann HockeyAllsvenskans utvisningsliga i fjol, men är också som bäst när han är helt påslagen och lite halvtjurig. Kommer göra mycket nytta för VIK, inte minst i slutspelet.

JOKERN

Det är förhållande lite surr om backen Patrik Parkkonen och det beror på hans senaste sejour i HockeyAllsvenskan för några år sedan där han inte lyckats leverera på topp varken i Karlskoga eller Oskarshamn. Nu är kraven nedsänkta och Parkkonen kommer inte vara någon av de absoluta toppbackarna i laget, utan ska framförallt bidra till det konstruktiva backspelet. Har potential att överraska.

TALANGEN

Västerås har spännande talanger i laget och den som sticker ut är förstaårsjunioren Filip Wiberg som spelade sig in in truppen i fjol och som nu belönats med ett permanent kontrakt. Det är tjock forwardskonkurrens i Västerås och det blir svårt att ta en plats på fyra kedjor initialt, men kommer få chansen vid vakanser och visade i fjol hur mycket han kan bidra när han får hoppa in. 20-åringen har näsa för mål.

KULTURBÄRAREN

Lagkaptenen Jimmie Jansson Lorek må ha haft en krokig väg från junior till senior i moderklubben Västerås (den gick via ett gäng andra klubbar) men sedan 2016 har backen varit hemma och snabbt vuxit ut till både ambassadör och toppback. 28-åringen har säkert haft locktoner från andra håll, men valt att stanna och brinner sannerligen för VIK.

ASSISTKUNGEN

Mikael Frycklund var överlägsen assistkung i Västerås i fjol och kommer lasta in passningspoäng i år också, speciellt eftersom han mer eller mindre alltid spelar med skarpskytten Lukas Zetterberg som dunkar in mycket puckar. Blake Speers och Sakari Salminen är dock också vassa playmakers, och kanske kan hota i toppen.

{!A}

MÅLKUNGEN

Känslan är att Lukas Zetterberg skakat av sig den misslyckade sejouren i Brynäs nu. Det är svårt att tolka fjolåret på annat sätt då skarpskytten dunkade in 21 puckar och såg vassare ut än säsongen innan. Har fin kemi med Mikael Frycklund och är ett ständigt hot i powerplay med sitt fina direktskott (gjorde tio PP-mål i fjol). Hittar Jesper Kokkonen rätt roll och omgivning så kanske han kan utmana om skyttetiteln.

POÄNGKUNGEN

Mikael Frycklund var en av HockeyAllsvenskans bästa spelare i fjol och kom trea i poängligan med sina 50 poäng på 44 matcher. En poängmaskin som lär leverera även den här säsongen.

MVP

Det är lite tråkigt att peka ut målvakten som MVP, men Johan Gustafsson betyder mycket för VIK, både som toppmålvakt och vägvisare. Han är lagets mest meriterade spelare och ska gå i bräschen både på och utanför isen.

Jonas Gustavsson