Cederqvist: "Allt är upp till mig själv"

2 augusti 2020 09:00

Efter en succésäsong och en tung säsong tar Filip Cederqvist ny sats och nu berättar talangen om valet av Tingsryd, SHL-tiden i Växjö, kraschade JVM-drömmen, bänknötandet och offensiva kunnandet.


Himmel och helvete.

Ungefär så, om än i lite väl hårda ordalag kanske, kan de två senaste säsongerna sammanfattas för Filip Cederqvist.

– Jag kan hålla med, säger han själv.

För två år var tanken att talangen skulle spela i Växjös J20-lag, men när han fick chansen i A-laget gjorde han det så bra att han bet sig fast i SHL. Han överraskade stort med sitt riviga och mogna spel. När säsongen var över så hade han överösts med lovord, gjort 33 SHL-matcher, debuterat i juniorlandslaget (efter att aldrig ha varit med i några landslagssammanhang tidigare) och blivit draftad av Buffalo Sabres.

Inte konstigt att förväntningarna stegrades till ifjol.

Då kom ett bakslag.

Filip Cederqvist fick mest nöta bänk i Växjö, blev inte uttagen till JVM och gjorde en misslyckad lånesejour i Almtuna. Enda ljuspunkten var säsongsavslutningen i Karlskoga, men när han väl var på gång så avbröts säsongen på grund av covid-19-pandemin.

– Det var två helt skilda år, säger han.

Vad säger du om debutsäsongen för två år sedan?
– En fantastisk säsong. Jag fick en väldigt stor roll i Växjö, speciellt i slutspelet, och fick spela mycket. Det är jag tacksam över. Dessutom fick jag ju debutera i landslaget och blev draftad, det var mycket kul som hände.

Vad gick fel ifjol?
– Jag började ganska bra i Växjö, men sedan hamnade jag på bänken efter ett tag. Efter det hade jag svårt att slå mig in i laget. Växjö brukar värva ganska tungt och som ung spelare kan det vara svårt att slå sig in. Jag gjorde mitt bästa, men det fungerade inte riktigt. Laget förlorade mycket i början också, och då förstår jag att det blir svårt att ge de yngre chansen. Jag tappade självförtroendet ganska snabbt. Jag gjorde vad jag kunde, men det räckte inte för att ta en ordinarie tröja.

Platsen på Växjö-bänken gjorde att JVM-drömmen gick i kras.

Som extra salt i såren så lånades Cederqvist ut till Almtuna i samband med att JVM-truppen skulle samlas, och han hamnade otroligt nog på samma hotell som landslaget i Uppsala.

– Det var lite galet. De skulle flyga till Tjeckien för att spela JVM, jag skulle spela med Almtuna mot Mora. Jag var riktigt besviken över att inte komma med i truppen, och det var inte så kul att äta frukost på hotellet när jag såg JVM-killarna göra sig redo för turneringen, säger han.

– Besvikelsen över att inte komma med till JVM gjorde att jag inte var i min bästa form i Almtuna heller. Det blev inte bra, och jag är besviken över mig själv att det inte gick bättre där.

Sejouren i Almtuna blev kort. Cederqvist återvände till att nöta trä i Växjö, innan han slutförde säsongen i Karlskoga.

– I Karlskoga kom jag in i det efter några matcher. Jag fick spela mycket och det kändes bra. Skönt att få avsluta starkt. Där har jag något att bygga vidare på.

Efter en succésäsong och en tung säsong så gör Filip Cederqvist en nystart i Tingsryd.

– Jag fick inte spela så mycket ifjol, hade ingen kontinuitet alls, och kände att jag behövde en nystart. När Tingsryd hörde av sig så kändes det väldigt bra. Där kan jag förhoppningsvis ta en större roll. Allt är upp till mig själv, men det känns som en bra möjlighet, säger 19-åringen.

– Jag lärde mig enormt mycket av den gångna säsongen. Det gäller att inte ge upp när motgångarna kommer. Nu ska jag försöka vända på det här.

Tingsryd satsade på ett gäng oprövade allsvenska kort i offensiven ifjol, och utmanade nyförvärven att ta viktiga roller i laget. Det ser ut att bli samma visa i år. Det finns inga satta hierarkier eller roller, utan det är upp till spelarna att göra upp om vilka roller de ska tilldelas.

Det upplägget passar Cederqvist.

– Jag har pratat en del med Magnus Bogren (sportchef och tränare) och han säger att man kommer till Taif för att börja på något nytt. Det blir ett blankt papper och sedan får man jobba sig uppåt. Det är upp till var och en hur mycket man ska spela. Jag gillar det konceptet. Det är inget som är ristat i sten, utan det är öppen konkurrens.

Känns perfekt för dig som gör en liten nystart?
– Precis, det är vad jag behöver. Jag kan komma in och spela den hockeyn som jag vill och kan spela, och gör jag det tillräckligt bra så får jag också en roll som passar mig.

I SHL kändes du som en gnuggare, ser du dig själv som det också?
– Nej, jag skulle inte se mig som en gnuggare. Det blev så i Växjö. Det var svårt att som junior ta en plats i första- eller andrakedjan, och jag fick gå in och göra det bästa av mina sex till tio minuter i tredje- eller fjärdekedjan. Då blir det en del gnugg. Jag ser mig annars som en offensiv och spelskicklig forward med bra spelsinne. Det har jag alltid varit som junior. Sedan visade jag i Växjö att jag kan gnugga också.

Du kanske blivit en mer komplett spelare av den rollen i Växjö?
– Jag känner att jag blivit mer allround och det ser jag som positivt.

Vad har du för förväntningar på säsongen i Taif?
– Jag vill ha mycket speltid och bevisa att jag kan vara en producerande spelare på den här nivån. Jag har en del att bevisa offensivt på seniornivå.

I Tingsryd återförenas Cederqvist också med gamle Växjö J20-kedjekompisen Jakob Heljemo.

– Det är kul. Han är en spelare som tar ansvar, som är bra både offensivt och defensivt. Det är skönt att spela med en center som tar ansvar, som man kan luta sig mot. Vi hittade varanda riktigt bra när vi spelade tillsammans.

Nu kanske ni blir kedjekamrater igen?
– Inte mig emot!

» Transfercentralen - full koll på silly season!