Truppen: "Plockat in mycket rutin"
Publicerad: 2022-09-07
#14lag14analyser: Nye sportchefen Emil Georgsson har ändrat en hel del i Södertälje. Här är Södertäljes trupp.

Noterbart om Södertäljes trupp:

– Södertälje har 24 spelare i truppen. Hälften är kvar sedan i fjol, hälften är nya.

– Vid sidan om stabile backen Andreas Hjelm så har Södertälje egentligen inte tappat någon spelare som man verkligen ville behålla. SSK, med nye sportchefen Emil Georgsson i spetsen, har brutit ett gäng kontrakt, där bland annat Felix Olsson, Jonatan Harju, Rasmus Kahilainen och Erik Ullman alla fått lämna klubben i förtid.

– Magnus Bogren kommer in som ny tränare. Han har varit i Tingsryd de tre senaste åren där han haft rollen som både sportchef och tränare. Mattias Zackrisson, senast i Almtuna, kommer in som ny assisterande tränare.

– Den stora profilvärvningen är så klart Linus Videll. Efter elva år på vift så är 37-åringen tillbaka i Södertälje igen. Spelat mycket i KHL de senaste åren och har höga förväntningar på sig.

– Södertälje har sannerligen adderat rutin på backsidan. Albin Carlson, Daniel Norbe, Johan Ivarsson och Viktor Lang har alla en bakgrund i ligan, där de två förstnämnda spelat många säsonger. Totalt kliver kvarettetn in med 873 allsvenska matcher i bagaget.

{!A}

– Ludvig Jansson har desto mindre rutin. Den skicklige backen kallades in som reserv i JVM-truppen i augusti och var med och vann VM-brons med Småkronorna. I samma lag var också Albert Sjöberg med, forwarden som fick något av ett allsvenskt genombrott i fjol och som var så viktig i playout-serien mot Troja där han lastade in fyra mål på sex matcher.

– Christopher Liljewall är tillbaka i Södertälje efter två säsonger i Timrå. 32-åringen lirade i SSK mellan 2018 och 2020, och hade bland annat en fantastisk säsong där han var spelmotor och städgumma mellan Nicolai Meyer och Sebastian Dyk, en trio som var en av ligans absolut bästa kedjor. Liljewall var lagkapten under senaste säsongen i SSK, och har fått tillbaka sitt C på bröstet till i år.

– Nye sportchefen Emil Georgsson kommer från Västervik och har också värvat in ett par bekanta spelare. Han hade både Jacob Bjerselius, ny från IPK, och Viktor Liljegren, ny från Timrå, under sina vingar där. Han valde också att förlänga med Emil Alba, en annan spelare som han är bekant med sedan Västervik-tiden.

– Rutinerade forwarden Dragan Umicevic kom hem förra vintern. Han drog dock av korsbandet efter bara sjutton matcher. Kommer missa hela hösten men är fast besluten om att komma tillbaka.

– Enligt eliteprospects.com så har Södertälje både det längsta (186,2 cm) och tyngsta (89,0 kg) laget i HockeyAllsvenskan.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Fredrik Bergvik
Nikita Tolopilo - Nytt kontrakt

BACKAR
Joseph Berger
Ludvig Jansson
Henrik Malmström
Albin Carlson - NY från Timrå
Daniel Norbe - NY från HV71
Johan Ivarsson - NY från TPS
Viktor Lang - NY från Plzen

FORWARDS
Alex Ciernik
Jacob Dahlström
Nikola Pasic
Dragan Umicevic
Leon Wallner
Jacob Bjerselius - NY från IPK
Albert Sjöberg - Nytt kontrakt
Linus Videll - NY från M Magnitogorsk
Viktor Liljegren - NY från Timrå
Emil Alba - Nytt kontrakt
Anthony Luciani - NY från Orli Znojmo
Filiph Engsund - NY från Djurgården
Cole Cassels - NY från Cleveland Monsters
Christopher Liljewall - NY från Timrå
Renars Krastenbergs - NY från Villacher

TRÄNARE
Magnus Bogren - NY från Tingsryd
Mattias Zackrisson - NY från Almtuna

FÖRLUSTER
Andreas Hjelm, b, oklart
Lucas Nordsäter, b, Frölunda
Alexander Anderberg, b, Östersund
Erik Ullman, b, Vita Hästen
Oscar von Sivers, b, oklart
Emil Aronsson, f, Västerås
Felix Olsson, f, Tingsryd
Gustav Willman Borvik, f, Karlskoga
Jonatan Harju, f, Tingsryd
Villiam Haag, f, Sönderjyske
Matt Marcinew, f, Calgary Wranglers
Rasmus Kahilainen, f, Vita Hästen

Jonas Gustavsson