Paananen: "Vill slåss om SHL-platsen i år"
Publicerad: 2022-09-15
#14lag14analyser: Västerås har breddat och spetsat truppen och tränaren Thomas Paananen drömmer om att föra klubben till nästa nivå.

Västerås gör en satsning, Gulsvart2024, mot SHL.

Något som inspirerar tränaren Thomas Paananen.

– Givetvis gör det det. Sportchefen Patrik Zetterberg har fått mer pengar att röra sig med och vi har ett dyrare lag i år, men det kan vi ha eftersom så många supportrar och företag sluter upp bakom oss. Intresset är stort i Västerås och längtan efter ett lag i SHL är gigantisk. Vi har hela stan bakom oss, säger Thomas Paananen.

– Jag har en bra och positiv känsla kring laget vi satt ihop till i år. Det känns bättre än förra året där vi fått ihop en bredare spets. När vi gjorde analysen efter förra säsongen så kände vi att just spetsen var lite för tunn, så där har vi försökt spetsa till inför i år. Vi har tappat lite defensiva pjäser av olika anledningar, men offensiven känns helt klart bredare.

Västerås har ett riktigt spännande lag på gång.

Nyckelspelarna från i fjol är kvar med Johan Gustafsson, Daniel Gunnarsson, Jimmie Jansson Lorek, Mikael Frycklund och Lukas Zetterberg i spetsen.

Till det har det adderats med Alexander Lindelöf, Patrik Parkkonen, Oliver Bohm, Sakari Salminen, Blake Speers, Trevor Cheek och Jesper Kokkonen, bland annat.

Konkurrensen i truppen kommer bli stenhård.

– Det är bara att se på lagen som gått upp de senaste åren, de har haft både fjorton, femton och sexton forwards i sina uppställningar. Konkurrensen måste vara där. Det är klart det finns farhågor med det också, men alla som är här vet att vi är en förening som satsar, då är det också höga krav. Vi erbjuder en satsning om att gå upp, det lockar också, säger Paananen.

Känns som ni värvar mer meriterade spelare i år?
– Förhoppningsvis har vi skapat oss ett bra rykte, men sedan är pengar en stor del i dagens elithockey och det spelar så klart in. Vi har en större påse pengar och kan attackera spelare som vi kanske inte kunnat attackera innan.

Som sagt så har klubben eftersökt en bredare spets i offensiven och på pappret syns den tydligt.

– Vi får se exakt hur vi ska formera kedjorna, men vi har många valmöjligheter och vi har använt försäsongen till att testa runt lite. När säsongen kommer igång kommer alltid formsvackor och formdippar, då gäller det att ha testat plan B och C också.

{!A}

Truppen ser alltså väldigt bra ut, men sak som behöver justeras från i fjol är dicisplinen. Västerås hade en tendens att dra på sig alldeles för många onödiga utvisningar.

– Vi har snackat om det under försäsongen och måste ta lärdom från förra året. Vi har vidtagit några åtgärder i den dagliga verksamheten som vi behåller för oss själva, men disciplinen måste sitta lika mycket i ryggmärgen som passningsspelet, säger Paananen.

– Vi drog till exempel på oss alldeles för många utvisningar i kvartsfinalen mot Björklöven i fjol. Det spelar ingen roll om vi har ett bra boxplay, tar vi för många utvisningar så smäller det till slut ändå. Vi kan inte dra på oss onödiga utvisningar.

Målsättningen i år är inget att hymla om:

– Vi vill vara med och slåss om en SHL-plats redan i år. Vi känner att vi tagit kliv jämfört med i fjol.

Thomas Paanen vet hur det känns att fira ett avancemang. Han tog över som huvudtränare efter att Västerås ramlat ner i HockeyEttan och var med och förde upp klubben i HockeyAllsvenskan igen.

– Den resan kommer jag att ha med mig hela mitt liv. Det finns lärdomar från då också. Vi gick inte upp för att vi hade det bästa spelarmaterialet, utan för att vi hade den bästa gruppen. Det är det viktigaste. En grupp där alla accepterar sina roller. Det är så viktigt. Vi jobbar mycket med att hitta gemensamma målbilder, att lyckas där kommer vara en stor nyckel för oss, säger Paananen.

Du har varit VIK-tränare länge nu, hur känns det?
– Jag är glad över att ha fått vara här så länge och har ju skrivit på ett tvåårskontrakt inför i år. Jag är sjukt motiverad.

Du tog tillbaka klubben till HockeyAllsvenskan, hur häftigt vore det att ta upp VIK en nivå till?
– Det är drömmen och målbilden jag lever efter!

Jonas Gustavsson