Mingoia: "Omfamnade rollen som målskytt"
Publicerad: 2018-08-02
Trevor Mingoia såg sig själv som en playmaker - tills coacherna på college sa att han är en målskytt. Nu hoppas amerikanen lasta in puckar för Västervik i HockeyAllsvenskan.

Västervik letade efter en högerfattad forward med målsinne för att fylla upp den sista platsen i truppen.

Sportchefen Emil Georgsson hittade amerikanen Trevor Mingoia.

En spelare som numera ser sig som just en målskytt, men som fram till collegetiden såg sig som en playmaker.

Tiden på college förändrade honom som spelare.

– Innan jag kom till college så såg jag mig själv som en playmaker och passningsspelare, men mina coacher där sade att jag ska vara en målskytt med de attribut som jag hade, säger Trevor Mingoia till Transfercentralen.

– Jag omfamnade den rollen, sköt hundra puckar om dagen och blev en bättre målskytt.

Alla drömmer nog om att bli målskyttar men få blir det, det måste ha varit härligt att höra att de ville se dig som målskytt?
– Ja, verkligen, jag hade inget emot att ta den rollen.

Vad sa coacherna?
– De sa att jag borde fokusera mer på att skjuta och mindre på att passa pucken. Att hitta en "killer instinct" som målskyttar brukar ha. Det visade sig vara bra råd, jag tog till mig dem.

Hur var övergången från playmaker till skytt?
– Det var ganska tufft. Det blev mycket fokus på avslut under träningarna. I två mot en-situationer började jag tänka skott i första hand. Samtidigt ville jag inte tappa passningsspelet heller. Jag har alltid varit en spelare som hittat bra skottpositioner, men jag har ofta sökt passningar. I de lägena ta jag skott nu. Mitt skott blir bättre för varje år som går. Numera fokuserar jag mycket av träningen på att skjuta tyngre puckar, ta snabba avslut och avlossa mycket direktskott.

Tyngre puckar?
– Ja, det är puckar som väger två gånger som mycket som en vanlig puck. Det ger starka händer och handleder att skjuta sådana puckar, och när man sedan skjuter iväg en vanlig puck känns det som att skicka iväg en fjäder.

Studierna gjorde att Trevor Mingoia bara kunde spela halva säsongen under sitt första collegeår vid Providence College, men han spelade sedan dubbla säsonger och sköt 15 respektive 14 mål.

– Målen kom andra och tredje året, säger 26-åringen.

Sedan dess har Trevor Mingoia varit en målskytt.

Under debutåret i ECHL, med Atlanta Gladiators, dunkade han in 21 mål på 60 matcher. Det ledde fram till ett AHL-avtal med Milwaukee Admirals inför förra säsongen, men där lossnade aldrig skyttet till följd av en roll i trejde- och fjärdekedjan.

Det blev bara 22 matcher totalt, i övrigt fick han sitta på läktaren eller lira i ECHL.

– Jag hade ingen fast plats och brottades också med lite småskador, säger han om AHL-säsongen ifjol.

– Det är en anledning till att jag kommer till Europa, att jag vill ha en större roll och vara en målskytt. Sedan jag fick rollen som målskytt så har jag älskat att göra mål.

Tufft att spela en mer defensiv roll ifjol, alltså?
– Det är klart att det är tufft när man vant sig vid att vara en målskytt, men så är det ibland. Jag fick göra något annorlunda, spela i en "shutdown"-roll och jobba på mitt defensiva spel. Det har gjort mig till en bättre spelare totalt sett, och de defensiva egenskaperna kan jag ta med mig när jag spelar i offensiva formationer. Året ifjol var nog nyttigt för mig.

Varför blir det Västervik?
– Jag ville till Europa och testa spelet där, och Västervik kom upp som ett bra alternativ för mig. Jag hade chansen att stanna och spela i AHL, men det här känns mer spännande och rätt steg för mig. Jag vill komma till Europa, ta en offensiv roll och utvecklas som spelare.

Han vet redan en hel del om Sverige.

Han har pratat med collegekompisen Max Novak som kritat på för Tingsryd och som blir en motståndare i vinter, och han har pratat med den gångna säsongens svenska lagkamrater Petter Granberg, Emil Pettersson och Anders Lindbäck.

– De har berättat vad jag kan förvänta mig av Sverige, säger han.

Återstår att se vad Sverige kan förvänta sig av Trevor Mingoia.

– Jag förväntar mig att ta en stor roll i laget, peta in puckar i mål och vinna matcher. Jag är en offensiv spelare som ska producera, och jag vill hjälpa laget att nå långt.

Du är inte speciellt stor, har det hämmat dig i karriären?
– Det skulle jag inte säga. Jag är ganska fysisk för min storlek. Jag är explosiv och bra på att täcka pucken, och tvekar inte att spela fysiskt när det behövs. Att spela med fysik och intensitet gör mig mer involverad i spelet. Jag har inget emot när det smäller, men jag tror det blir annorlunda i Europa med större ytor och mindre fysiskt spel. Jag tror och hoppas att det gynnar min offensiv.

Forwarden blir inte ensam transatlant i Västervik.

Hela fem nordamerikaner finns i uppställningen till hösten.

– Jag känner ingen av dem personligen, men har spelat mot några av dem, säger Mingoia.

– Jag tror det är bra att vi är flera som kommer från USA och Kanada, det kommer göra anpassningen enklare. Alla gör sitt första år i Europa så vi är inne på samma resa. Det kommer underlätta för oss. Vi hoppas alla bidra till framgångar för Västervik.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson