Panelen: "Finns fler AIK-hjärtan i laget nu"
Publicerad: 2019-06-01
Tre experter ger sin syn på AIK:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se
Fredrik Klang, AIK-skribent SvenskaFans.com
Moa Larsson, AIK-skribent SvenskaFans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Andreas Hanson: Det har ju inte varit lätt för ledningen, nästan hela laget har försvunnit. Dessutom en del turer kring ekonomin. Men jag tycker Anders Gozzi har gjort ett bra jobb hittills. Många try out-spelare som är svårbedömda, men också många starka kort som Henrik Nilsson och Ricard Blidstrand på backsidan, centern Emil Aronsson och forwardarna Henrik Rommel, Kim Tallberg och givetvis Johan Porsberger.

Fredrik Klang: Över förväntan tycker jag. I och med att Anders Gozzi har en betydligt mindre budget att röra sig med så måste han agera på ett annat sätt än tidigare och det har han absolut gjort. Bara att få in Johan Porsberger i den situationen som AIK är i måste ses som en stor bedrift. Men han har även lyckats få in det som saknats tidigare, spelare som vill spela i AIK och kommer göra allt för klubbmärket. Jag tänker på hemvändarna Henrik Nilsson, Ricard Bildstrand och Henrik Rommel, värvningar som han i och för sig borde gjort för längesen. Spetsen som har kommit in i truppen håller bra allsvensk klass, bredden måste ökas dock. Men det är även väldigt många spelare på try-out, och det är smart att ta in dem och testa dem. Här kan man göra fynd.

Moa Larsson: Efter ännu ett misslyckat avancemang till SHL känns det som att AIKs Silly Season såhär långt handlat om allting annat än lagbygge och värvningar. För att uttrycka det snällt har det varit minst sagt oklart kring elitlicens, arenor och vad vi överhuvudtaget har råd att lägga pengar på. Om det överhuvudtaget har funnits några pengar. Det kanske låter hårt men klubben har bett oss supportrar om pengar samtidigt som man har lagt locket på och jag är både orolig, upprörd och besviken.

Vad är styrkan i lagbygget?

{!B}

Andreas Hanson: Man har lyckats hitta ersättare för de tyngsta spelarförlusterna och har en bra stomme i målvakten Jönsson, ett antal rutinerade backar och flera bra centrar. Det är viktigt att ha en grund att utgå från i lagbygget och det har AIK tycker jag.

Fredrik Klang: Att det nu finns flera spelare med AIK-hjärta än tidigare. AIK säsongen 2019/2020 kommer inte innehålla lika stora stjärnor som tidigare, men väl spelare med hjärta och karaktär som är beredda att göra jobbet, och det har ju visat sig flera gånger att det i många fall är bästa sättet att bygga ett lag.

Moa Larsson: Jag har alltid slagit ett extra slag för lag som byggs med egna produkter, juniorer och unga spelare. Och måste klamra mig stenhårt fast vid det när jag kollar på AIKs trupp i nuläget. Ricard Blidstrand och Henrik Rommel har fostrats i AIK och funnits med under åren i J18 och J20. Lukas Macklin är fostrad i Trångsund men har spelat med AIK från U16 och det är killar jag tror stenhårt på. Oscar Nord som bara är 22 år spelade med AIK förra säsongen och visade redan då att det kan bli något riktigt spännande av honom.

Vad är svagheten i lagbygget?

Andreas Hanson: Det är ganska mycket spelskicklighet, spetsegenskaper och kreativitet som försvunnit med de som lämnat. Det är det man måste försöka hitta nu med de sista värvningarna. Dessutom har man tvingats kapa en, nästan två tjänster som assisterande tränare, det kommer nog bli kännbart under träningar och matcher.

Fredrik Klang: Svagheten just nu är att det saknas lite bredd både på back och forwardssidan. Sedan är truppen väldigt tunn (få spelare), och det har vi sett att detta inte ska vara AIK:s melodi då man lidit mycket av skador de senaste säsongerna. Jag känner också stor osäkerhet kring målvaktspositionen. Jag förstår att man flyttar upp August Hedlund från J20, men hade hellre sett att tex Robin Wallin fått vara kvar. Stor osäkerhet även kring Johannnes Jönsson. För det första: stannar han, eller går han till SHL? Om han går så har Gozzi problem, då måste han hitta en likvärdig målvakt snabbt, och det finns inte många kvar. Och stannar Jönsson så måste han vara betydligt bättre än förra säsongen. Han måste komma tillbaks till att vara den målvakten som vinner matcher på egen hand. Sedan tycker jag att nye tränaren Jussi Salo känns som en stor osäkerhet. Han är naturligtvis en jätteduktig tränare, men det blir skillnad på att ta hand om ett juniorlag och att träna ett lag med ambitioner att nå SHL. Han får bevisa motsatsen.

{!C}

Moa Larsson: Svagheten sitter på exakt samma ställe som styrkan i den nuvarande truppen. Att vi har många unga, ganska orutinerade spelare. Trots att vi har värvat in lite tyngd i form av Johan Porsberger som spelat i HockeyAllsvenskan sedan 2012/2013 och dessutom varit med Leksand upp i SHL en säsong och Emil Aronsson från Mora kommer mycket stå och väga på om våra unga spelare utvecklas och kommer upp i en hög lägstanivå. Vi har tappat 18 spelare och Jussi Salo, även han befordrad från J20 har tagit över efter Thomas Mitell. Trots att det är proffs vi har att göra med finns det ingenting som säger att truppen hinner spela ihop sig.

Vad mer måste in?

Andreas Hanson: Någon vass målskytt, en kreativ center och en spelskicklig powerplay-back.

Fredrik Klang: En back till som är i klass med Blidstrand och Nilsson. Gärna defensivt specialiserad. Sedan även en forward till för andrakedjan (vilket Gozzi sagt att han tittar på). Sen hade jag personligen önskat en riktigt bra förstecenter, men där har Emil Aronsson kommit in, och han är intressant, men frågan är om han har vad som krävs för att leda AIK:s offensiv?

Moa Larsson: Målvaktssidan är det största frågetecknet för mig just nu. Johannes Jönsson har ryktats till både höger och vänster och fram till mitten av juli finns risken att han hamnar någon annanstans. Blir han kvar i AIK kvarstår ändå frågan om August Hedlund duger som andramålvakt. Jag säger blankt nej på den frågeställningen. Det är högst angeläget att signa en kapten och jag tror tyvärr inte att det blir Christian Sandberg. Lite av varje, får man svara så på den här frågan?

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Andreas Hanson: Tobias Viklund var på tapeten i februari, innan transferfönstret stängde. Han är nog inte aktuell för AIK nu, men man kan inte ha för många skickliga backar.

{!D}

Fredrik Klang: Pass på den. Jag tror att det viktigaste just nu är att få Christian Sandberg att spela ett år till. Han behövs liksom i det här laget.

Moa Larsson: I nuläget så känns det som att drömvärvningar är väldigt långt borta, så den frågan tänker jag inte ens besvära mig att fundera över. Ge mig ett lag som inte ger mig en ekonomisk överraskning de närmsta veckorna, som fastställer vilken arena det ska spelas ishockey på och som får ihop en trupp.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan