Panelen: "Ser ut som det brukar göra..."
Publicerad: 2021-09-17
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Västervik - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Jonatan Åhman, journalist Västerviks Tidning
Joakim Englund, bloggar på hockeysverige.se
Andreas Hanson, kommentator C More

Vad säger ni om lagbygget?

Jonathan Åhman: Det ser ut som det har gjort de senaste tre-fyra säsongerna. Spelare man hoppas få ut mer än tidigare klubbar fått och spetsat med små spelskickliga nordamerikaner. Det som skiljer den här upplagan en aning är kanske att man har något mer etablerat namn än tidigare. Jens Holmström är tillbaka, Alexander Younan och Alexander Hilmerson har kommit in. Det man tappat i kilon har man ersatt med erfarenhet, verkar det som.

Joakim Englund: Lagbygget liknar senaste årens lagbyggen där man åter igen tvingats bygga i princip ett helt nytt lag. Likt tidigare upplagor har man sökt spets från Nordamerika där man hoppas mycket på sina transatlantiska spelare. Forwardssidan känns bred och gedigen där det inte saknas möjligheter till förändringar. På backsidan saknar jag dock en given förstaback som kan leda offensiven från backplats, likt fjolårets Michael Kapla.

Andreas Hanson: Som vanligt har Västervik tappat flera viktiga spelare, den här gången är det ligans bästa målvakt Daniel Marmenlind och toppbacken Michael Kapla som kommer kännas mest. Men att tappa nyckelspelare är VIK vana vid – och återigen tycker jag att sportchefen Emil Georgsson fått ihop ett spännande lagbygge. Den stora frågan här är såklart om Martin Gudmundsson kan ta över efter Mattias Karlin. Förra gången någon försökte så hamnade laget i negativt kvalspel. Den gången var dock inte Georgsson sportchef och sedan dess har han och klubben arbetat fram en arbetsmetod som verkligen fungerar – ifjol trotsade man alla förutsättningar igen med en otroligt stark femteplats. När ska någon större klubb haffa Georgsson egentligen? Den dagen det sker finns det verklig anledning att oroa sig för VIK, men inte nu. Fem nya backar och en till stor del ny forwardssida kommer visserligen ta sin tid att få ihop, och jag noterar att inte är ett lika storväxt lag som ifjol som Västervik ställer upp med. Men det är ändå många spelare som är rutinerade på den här nivån, och det finns utvecklingspotential ytterligare för spelare som Alexander Younan, Tim Wahlgren, Marcus Westfält och Tobias Åhström, plus Myles Powell och Skyler McKenzie som rapporteras se fina ut hittills. Vi kommer säkerligen prata om flera av dessa spelare vid den här tiden nästa år som tunga namn som klubben tappat till större klubbar eller bättre ligor.

Vem blir poängkung?

Jonathan Åhman: Här skulle jag vilja svara Victor Öhman, för han brukar ha det bästa poängsnittet i laget. Dessvärre för hans del brukar han missa tiotalet matcher per säsong och då blir slutsumman inte sådär jättehög. Därför tror jag på Myles Powell. Han har under försäsongen visat sig bemästra både målskyttet och framspelningarna och kommer ha en stor del i avgörande offensiva situationer, som power play.

Joakim Englund: Jag tycker kanadensaren Myles Powell har övertygat på försäsongen och sett riktigt vass ut i offensiven. Kommer få stort förtroende i power play där han både kan gå på eget avslut samt sätta upp sina lagkamrater. Han har dessutom förmågan att kunna slå sin motståndare vilket han inte minst visade i OT mot HV71.

{!A}

Andreas Hanson: Får han vara skadefri så är det låga odds på Victor Öhman. Men det blir nog jämnt om det och Myles Powell är en annan kandidat.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Jonathan Åhman: Tittar på vi på lång sikt har en spelare som Hugo Gabrielson jättestor potential. Att förvänta sig underverk från honom (född 2002) redan i vinter kan vara girigt. Jag tror att Marcus Westfält, som visserligen gör sin tredje säsong i Västervik och på många sätt är en etablerad spelare, tar det där nästa klivet den här säsongen. Har har tagit steg egentligen varje månad sedan han värvades och jag tror på offensiv utväxling från centern.

Joakim Englund: Här är det oerhört svårt att bara nämna en spelare i detta unga lag. Men om jag måste det tror jag Marcus Westfält står på tröskeln och är redo att anta utmaningen om en större roll i laget samt ett större anseende i ligan. Det kommer inte bli en poäng per match men däremot tror jag att tvåvägscentern är god för över 20 poäng i vinter.

Andreas Hanson: Jag räknar med att någon av nordamerikanerna kommer överraska oss den här säsongen, till exempel Skyler McKenzie. Han har inte bara ett riktigt rockstjärnenamn, han har även gjort en del mål i träningsmatcherna samt får beröm även internt i laget.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Jonathan Åhman: Inte så höga, faktiskt. Det är lätt att förblindas av fjolårets succé men det var snarare en massiv överprestation och VIK ska egentligen, över tid, inte kunna tävla med de mer penningstarka klubbarna i ligan. Lägg därtill en sedvanligt stor spelaromsättning och framför allt: ett nytt tränarteam. Mattias Karlin hade bitarna på plats och ett inarbetat spel- och arbetssätt som inte längre finns i klubben. Vi bör skruva ner förväntningarna på Martin Gudmundssons första VIK-lag och vara så pass krassa att en plats 10-12 får ses som en framgång. Slutspel vore en jättebonus.

{!B}

Joakim Englund: På något sätt lyckas Västervik tämligen ofta överträffa omgivningens förväntningar. Förra säsongen blev det exempelvis respass i semifinalen mot Timrå. Riktigt där ligger inte ribban men kan man vara med och fightas om en slutspelsplats tycker jag man har infriat förväntningarna även om man internt givetvis siktar mot slutspel.

Andreas Hanson: Trots allt så krävs säkert en startsträcka för Västervik för att få ihop det taktiska och alla nya spelare. Laget har blandat och gett på försäsongen också. Men en topp tio-plats ska de kunna ta, och med den budgeten de har är det svårt att kräva mer.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Jonathan Åhman: Starten. Med ny tränare, många nya spelare och allt vad det innebär så vore det jätteskönt för Gudmundsson att komma in bra i säsongen. Säkra ett par treor rätt tidigt. Få studsarna och spelarna med sig. Att besegra Mattias Karlin och MoDo i någon av de två första matcherna för säsongen skulle betyda jättemycket, tror jag.

Joakim Englund: Att lyckas i HockeyAllsvenskan handlar ofta om att ha en solid defensiv. Det har även varit lite av Västerviks signum tidigare säsonger också. Sätter Västervik ett bra försvarsspel har man tillräckligt många skickliga spelare som kan ta tillvara på bjudningar från motståndarna samt lyckas förvalta lägena man kommer att skapa i power play. Så ett bra försvarsspel är en viktig nyckel för att Västervik ska lyckas i vinter.

Andreas Hanson: Tveklöst att Martin Gudmundsson visar sig vara rätt person att ta över som huvudtränare och att han och Niklas Czarnecki funkar tillsammans för att leda det här laget.

Jonas Gustavsson