Johnson: "Viktigt att de som drog stort lass är kvar"
Publicerad: 2017-09-14

14 LAG PÅ 14 DAGAR. En lugnare säsongsupptakt, ett skrotat SHL-samarbete och stjärnor som valt att stanna – det är punkterna som ska få Vita Hästen att lyfta i tabellen den här säsongen.

Uppstarten på förra säsongen var turbulent för Vita Hästen.

Veckan innan premiären så fick assisterande tränaren Pär Hellenberg gå från klubben och då valde också huvudtränaren Mikael Johansson att säga upp sig. Med kort varsel rekryterades Jonas Johnson som ny tränare. Utan någon försäsong i ryggen fick han rivstarta och ledde till slut Vita Hästen till en tiondeplats i tabellen.

I år har han fått vara med i alla förberedelser. Vita Hästen valde dessutom att avskaffa en anställd sportchef och har nu istället ett sportråd där Jonas Johnson sitter med, så han har också fått vara med och bygga laget efter egna tankar.

– Visst har det varit en annorlunda uppladdning i år när jag fått vara med hela vägen. Sedan har vi avskaffat sportchefsrollen och andra personer har försvunnit så jag har fått göra väldigt mycket. Det är både för- och nackdelar med det, men när man inte är så många så är det kort väg till beslut och det är positivt, säger Jonas Johnson.

– Vi ser verkligen fram emot den här säsongen, det känns väldigt bra än så länge.

Hälften av truppen från ifjol är utbytt. Bland annat har lagkaptenen Henrik Bankelius lagt av och viktige Tobias Liljendahl dragit vidare till Timrå.

Men klubben har fått behålla sina stjärnor: förstemålvakten Pontus Sjögren, backveteranen Daniel Josefsson samt de tre bästa poängplockarna Marcus Eriksson, Rickard Palmberg och Jesper Samuelsson.

– Det är så klart jätteviktigt. Det går att byta ett antal spelare men det känns bra att ha kvar en stor del av dem som drog ett tungt lass ifjol. Då är det lättare för nya spelare att komma in också, säger Johnson.

Bland nyförvärven har klubben satsat på allsvensk rutin på backsidan (Wilhelm Westlund, Jens Hellgren, Victor Lindman) och på spännande HockeyEttan-poängsprutor på forwardssidan (Douglas Lögdal, Jonathan Tholander).

– Tanken med lagbygget är helt enkelt att bygga ett lag som är bättre än ifjol. Vi vill få till en lite bredare produktion i år, bli lite jämnare överlag. Är man beroende av ett fåtal spelare i produktionen så blir man känslig för skador. Jag tycker att vi har mer offensiv kraft i årets lag.

Ifjol hade klubben ett samarbete med Örebro och tanken var att ett gäng spelare från SHL-klubben skulle ha regelbunden matchningen i Vita Hästen, men bara en spelare (Emil Eriksson, som nu skrivit på ett permanent Vita Hästen-avtal) stannade hela säsongen.

I år startar man utan något uttalat samarbete med någon SHL-klubb.

– I början av fjolåret hade vi några spelare från Örebro men de plockades hem när de hade skador och vi vill undvika att hamna i sådana situationer att flera spelare bara kan försvinna. Vi vill kunna styra mer själva över vilket lag vi har. Sedan är vi öppna för samarbeten, men vi får se hur det blir och i vilken form det i så fall blir.

Halva laget utbytt, men de som såg Vita Hästen lira ifjol kommer att känna igen sig även den här säsongen.

– Hur vi spelar blir inget revolutionerande utan snarlikt som ifjol. Vi vill bygga vidare på det. Alla lag vill spela någon form av totalhockey om man klarar av det och vi kommer försöka anfalla så mycket som möjligt, men vi måste också ha ett bra och strukturerat försvarsspel. Det är grunden, säger Johnson.

– Som för många andra lag ser jag målvaktsspelet, special teams och försvarsspelet som oerhört viktiga punkter för oss.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi är inte riktigt klara där, men vi vill bli bättre än vi var ifjol. Det är defintivt en målsättning.

TRUPPEN

Målvakter
Pontus Sjögren - Nytt kontrakt 
Viktor Kokman - NY från Vimmerby

Backar
Daniel Josefsson
Ludvig Martinsson - Nytt kontrakt 
Christian Kåsastul - NY från Frisk Asker
Victor Lindman - NY från Västervik
Rikard Olsén - Nytt kontrakt 
Jens Hellgren - NY från AIK
Wilhelm Westlund - NY från Timrå

Forwards
Kevin Elgestål
Mattias Kalin
Simon Mitman
Rickard Palmberg
Jesper Samuelsson
August Gunnarsson - Nytt kontrakt 
Emil Eriksson - NY från Örebro 
Jakob Sundberg - NY från Vita Hästen J20
Villiam Haag - NY från Michigan State U
Marcus Eriksson - Nytt kontrakt 
Douglas Lögdal - NY från Mariestad
Jonathan Tholander - NY från Östersund
Alexander Pettersson - NY från Bäcken

Tränare
Jonas Johnson 
Fredrik Eriksson

Förluster 
Emil Jidskog, mv, klubb ej klar
Simon Åkerström, b, Björklöven
Alexander Anderberg, b, Huddinge
Morgan Hassel, b, Västerås
Jordan Rowley, b, Pelicans
Kim Tallberg, f, Tingsryd
Markus Gunnarsson, f, slutar
Henrik Bankelius, f, slutar 
Anton Blomberg, f, Skövde
Tobias Liljendahl, f, Timrå
Kruise Reddick, f, Guildford Flames
Erik Olsson, f, Mariestad

 

Jonas Gustavsson