3 nycklar: "Behöver stark utveckling"
Publicerad: 2022-08-25
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Almtuna i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

UTVECKLING

Almtuna har fått behålla en kärna med nyckelspelare från i fjol med förstemålvakten Viktor Andrén, toppbackarna Marcus Karlström och Jakob Ragnarsson, samt fyra bästa poängmakarna i Hampus Harlestam, Viktor Hertzberg, Georgs Golovkovs och Jesper Norbäck. Det är en fin grund att bygga på.

Men det finns också ett stort knippe unga och oprövade spelare i truppen. Spelare som Oskar Asplund, Olle Norberg och William Proos tog fina kliv i fjol, och nyförvärven Anton Brandhammar, Oliver Arle Östergren och Oliver Kandergård hade kanonsäsonger i HockeyEttan förra året, men en jättenyckel för Almtuna är så klart att de här killarna får utveckling för att skapa mer spets och mer djup i uppställningen. Fler spelare måste klä på sig den stora allsvenska kostymen, för att prata klarspråk.

Almtuna-truppen är långt i från spetsigast i ligan, så det vill till att få utveckling på ett knippe spelare.

DEFENSIVEN

Vid sidan om nykomlingen Troja som sedermera trillade ur HockeyAllsvenskan i fjol så var Almtuna det lag som släppte in flest mål (177). Uppsala-gänget hade också näst sämst boxplay i ligan med 74,3 %.

Almtuna släppte förvisso bara till tionde flest skott mot mål i ligan (1471), men släppte till näst flest skott i skottsektorn (1007). När Almtuna väl släppte till skott så var det alltså i farliga ytor. Det i kombination med en svag räddningsprocent för målvakterna på knappa 87 % ledde till många baklängesmål.

Målvaktsspelet var svagt i början av förra säsongen och stabiliserades inte upp förrän Viktor Andrén kom in i december. Innan hans ankomst låg räddningsprocenten på 84,5 %, sämst i ligan, men höjdes efter hans entré till mer respektabla 89,7 %.

Att Almtuna skruvar upp defensiven i år är givetvis en nyckel.

STARTEN PÅ LIGAN

Almtuna tvingades tampas i botten av tabellen mer eller mindre hela säsongen i fjol och kunde med nöd och näppe säkra nytt kontrakt under slutspurten.

Uppsala-laget vann förvisso de tre första matcherna förra säsongen och det blev en viss hajp, men därefter kom tolv (!) raka förluster (tredje längsta förlustsviten inklusive övertidsresultat någonsin i HockeyAllsvenskan). Den där starten fick Almtuna lida för resten av säsongen med många kniven på strupen-matcher.

Att få till en bättre start, att inte hamna i en prekär situation tidigt, är en nyckel för att det ska bli en lyckad säsong för Almtuna i år.

Jonas Gustavsson