Johansson: "Det är som mitt andra hem"

10 augusti 2018 09:00

Niklas Johansson är "hemma" i Karlskrona igen. Nu ser veterancentern fram emot utmaningen att hjälp klubben i omstarten i HockeyAllsvenskan.


Niklas Johansson är tillbaka i Karlskrona och är hemma igen.

Typ.

– Det är i alla fall mitt andra hem, säger Niklas Johansson till Transfercentralen.

Den gångna vintern spelade centern i Oskarshamn och skrev under säsongen också på en kontraktsförlängning med klubben.

I våras kom han och Oskarshamn dock överens om att bryta samarbetet, och istället kritade Johansson på för Karlskrona och återvänder därmed till klubben han redan spelat två säsonger för.

– Ett tag efter att jag skrivit på för Oskarshamn så ändrades min sambos jobbsituation i Karlskrona, och då pratade jag och Per Kenttä om det och kollade om vi kunde hitta någon lösning. Det kunde vi och jag kunde bryta mitt avtal av familjemässiga skäl. Det är jag oerhört tacksam för, säger Johansson.

– Kenttä hade gett mig ett bra kontrakt, en stor och tydlig roll och det är inte så lätt att hitta ersättare bara så där, men jag är tacksam för att han såg till annat än hockeyn och var medmänsklig.

32-åringen är från Piteå, men har starka band till Karlskrona.

– Min sambo är från Karlskrona, jag har haft lägenhet kvar där sedan jag bodde där senast och det finns en stor anknytning, inte minst genom många vänner utanför hockeyn. Det är mitt andra hem och det ska bli väldigt kul att spela där igen, säger han.

Sedan han kom till Karlskrona 2011 så har han också hållit sig i närheten av staden.

Efter sina två år i klubben har han gjort fyra år i Tingsryd och ett år i Oskarshamn.

– Jag har haft mina chanser att flytta norrut, men det har inte lockat mig. Piteå kommer alltid vara hemma, det är där jag är född, har min familj och mina barndomskompisar, men jag trivs lika bra i Karlskrona.

Du var med och tog upp laget i HockeyAllsvenskan, det gör det ännu mer speciellt att återvända?
– Ja, det var mitt första avancemang med en klubb och det minnet står högt upp på min lista. Det var en fantastisk säsong och otroligt tryck i staden.

Men sedan fick du lämna klubben efter ett år i HockeyAllsvenskan?
– Ja, jag fick inte vara kvar och det var ett beslut från klubben. Det är så branschen fungerar. De tyckte inte att jag var bra nog. Det är inga hard feelings om det. Just då var det nog det bästa som kunde hända mig också. Jag kom till Tingsryd och blev en bra mycket bättre spelare än jag var i Karlskrona. Jag fick utvecklas i en stor roll. Jag tog stora kliv framåt och fick vara en ledande spelare i alla situationer. Jag var bedrövad över att lämna KHK just där och då, men som det blev så blev det väldigt bra, och det är inget jag grubblar över nu.

Har du ändå följt KHK sedan dess?
– Så har det blivit. Jag är glad över deras framgångar och är tacksam över att jag nu får komma tillbaka. Jag har varit med och tagit upp klubben innan och det har skapat en speciell känsla.

Var det att KHK åkte ur SHL som öppnade upp för den här comebacken?
– Nej, det handlade om sambons jobb och att Oskarshamn släppte mig. När det blev så ställde jag frågan till KHK, om de inte velat ha mig var planen att ställa frågan till klubbar i närområdet. Det blev jackpott för mig att KHK hade en plats ledig och att Patric Larsson (sportchef) ville ha mig. Det var det bästa som kunde hända. Hade Karlskrona spelat i SHL så vet jag inte hur det blivit.

Det är en uppgraderad Niklas Johansson som gör comeback i Karlskrona.

Under åren i Tingsryd och Oskarshamn har han blivit en stabil allsvensk poängspelare.

En klassisk svensk playmaker-center med fint passningsspel.

– Jag har alltid gillat att passa pucken och hitta öppningar. Jag lever på mitt spelsinne och att sätta upp mina lagkamrater, säger han.

– Förra säsongen i Oskarshamn utvecklades jag också som målskytt. Jag blev mer av ett hot själv. Jag njuter dock lika mycket av en vacker passning som att göra mål.

Hur har du blivit en bättre målskytt?
– Jag jobbade mycket med Nizze Landén som var målvaktstränare i Oskarshamn. Vi körde många övningar kring målet, jag lärde mig var lösa puckar hamnar någonstans och att röra mig till rätt ytor. När man sedan spelar med killar som Lucas Elvenes så får man ju också rätt bra lägen själv, det hjälper till. Man är aldrig för gammal för att lära sig nya saker.

Många äldre spelare i Oskarshamn under förra säsongen har berättat att vintern blev något av en revolution under Björn Hellkvists ledning.

Niklas Johansson håller med.

– Jag känner att jag verkligen förändrade mitt sätt att vara. Framförallt tankesättet och hur jag kommer agera i framtiden. Jag har sökt efter det där men kanske inte fått den vägledningen i andra klubbar, så det var verkligen intressant, säger han.

– Jag fick en nytändning av att byta från Tingsryd till Oskarshamn, sedan blev det en bonus att jobba med Björn Hellkvist och den syn han har på hockeyn. Jag behövde det. Han öppnade lite nya ögon. Inte minst hockeymässigt där vi spelade med fart och tvingade fram misstag istället för att vänta på dem.

Hur blir det att möta Oskarshamn den här säsongen?
– Speciellt. Jag känner mycket för klubben efter säsongen vi hade ifjol där det gick bra både för laget och för mig, och en tacksamhet för att de släppte mig. Jag hade en av mina roligaste säsonger i karriären. Jag kommer absolut inte fira om jag gör mål mot dem.

Hur är det med tändningen inför hösten?
– Om jag hade en nytändning ifjol så känner jag att det är ett snäpp till inför den här säsongen. Det ska bli väldigt kul. Jag har bra vibbar.


Karlskrona gör en omstart i HockeyAllsvenskan efter tre år i SHL.

Ambitionen är att ta sig upp igen.

I Niklas Johansson får man inte bara en spelare som känner för klubben, som känner till staden och som är en stabil poängplockare - man får också in en riktig kvalspecialist.

Johansson har nämligen som signum att spela som bäst när det gäller som mest.

Det visade han återogen i våras när han sköt flera viktiga mål för Oskarshamn i Svenska Spel Trophy.

– Jag har väl bevisat att jag gillar när det ska avgöras under våren. Jag har alltid lyft mig när det blir lite tajtare och lite fler känslor. De matcherna är de roligaste. På vårkanten ser man vilka som ofrar sig lite mer, vilken karaktär det är i ett lag, säger han.

– Björn Hellkvist sa en bra sak inför förra säsongen. Gör man en dålig säsong så skapar man inga band med spelare eller får några vänner, men gör man en bra säsong så får man vänner för livet. Jag har tänkt på det och det stämmer, den känslan som vi hade i gruppen i Oskarshamn ifjol var speciell. Nu hoppas jag få uppleva samma sak i Karlskrona.

Hur är hockeystämningen i staden Karlskrona?
– Jag känner att det andas positivism i staden och föreningen. Nu ska vi visa att Karlskrona inte dör ut bara för att vi åkte ur SHL. Samtidigt ska alla veta att det blir ett tufft år, HockeyAllsvenskan är en riktigt bra serie med många talangfulla spelare och vi kommer tvingas slita varje kväll för att vinna. Historiskt sett har lag som åkt ur SHL haft det tufft första året, men vi är inställda på det och vi vet att vi måste vara där varje dag och slita. Vi har 20 nya spelare och kommer successivt att bli bättre. Jag ser verkligen fram emot det här.

» Transfercentralen