Panelen: "Pekar på att han lyckats igen"

27 augusti 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Karlskronas lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Björn Skarpsvärd, journalist Blekinge Läns Tidning
Peter Synnermark, bloggare KHKaren
Ola Karlman, frilansjournalist

Vad säger ni om Karlskronas silly season?

Björn Skarpsvärd: Den har inte varit så upphetsande. Med mindre budget har sportchefen försökt att hitta spelare som kan ta nästa steg. Jesper Persson från Fagersta verkar spännande efter sex mål på de inledande fyra träningsmatcherna. Målvaktsparet Arvid Ljung och Marcus Hellgren är inte så tokiga.

Peter Synnermark: Sportchef Larsson har inte haft någon stor plånbok. Då måste man hitta fynden. Spelare som tar nästa steg i sin utveckling. Larsson har tidigare visat sin fingertoppskänsla och det mesta pekar på att han lyckats igen.

Ola Karlman: En liten budget ger litet utrymme att vara med i budgivningen om de spelare som redan gjort sig ett namn i eliten. Sportchefen Patric Larsson har ägnat sig åt klubbens enda möjlighet som ekonomin ser ut just nu, försöka vaska fram guldkorn i division 1 och division 2.

Vad är Karlskronas styrka?

Björn Skarpsvärd: Att de är vältränade. Har en god sammanhållning. De måste få ihop laget före jaget. Hitta ett spel som alla tror på.

Peter Synnermark: Utan tvekan att det är ett ungt och hungrigt lag. Här är spelare som vill visa upp sig och som vill ta nästa steg. Det är spelare som tuggar av en bit på sargen i nästa byte, om tränare Horsky kräver det.

Ola Karlman: Fystränaren Miro Zalar, sportchefen Patric Larsson och nye huvudtränaren Phil Horsky. Om den trion, med sina respektive kompetenser, får ihop helheten kan det här gänget överraska. Truppen innehåller gott om spelare som arbetar hårt för att ta nästa steg i karriären. Om Karlskrona får ihop lagsammanhållningen blir den deras stora styrka i vinter.

Vad är Karlskronas svaghet?

Björn Skarpsvärd: Lite rädd att defensiven kan bli lite bräcklig. Och att det saknas någon spetsforward som kan göra lite poäng. Marcus Paulsson ersätter man inte över en natt...

Peter Synnermark: Att det saknas lite spets. Än är dock inte sista ordet sagt. Det känns i luften att det kommer att spetsad till innan pucken släpps. Håll i hatten!

Ola Karlman: Karlskronas trupp innehåller få spelare med dokumenterad prestation i den här serien. En offensiv samt en defensiv spelare med rutin skulle göra laget gott. Men jag tänker inte använda klyschor som att ”det saknas spets”. Det är viktigt att ha hockeyspelare som besitter kunskap men spelarna i serien är jämna så jag tror att vilja och laganda blir de avgörande egenskaperna. Tabellen, och kvalspelet, blir inte sällan annorlunda än vad förhandstipsen sagt. Karlskrona ser ut att förfoga över mindre individuell skicklighet än flera av motståndarlagen, då blir det nödvändigt att jobba ännu hårdare ute på isen.

Vem blir årets poängkung i Karlskrona?

Björn Skarpsvärd: Få väl säga Jesper Persson på 32 poäng.

Peter Synnermark: Jag får vara lite tråkig här. Håller sig bara Jesper Persson frisk och skadefri är saken klar. Han kommer spotta in poäng.

Ola Karlman: Jag tror att Jesper Persson, som startar om i elitishockeyn efter en tid i division 2, blir ett av seriens stora utropstecken. Persson har öst in mål i de inledande träningsmatcherna och visat prov på spelskicklighet. Mitt tips är att han vinner lagets interna poängliga tätt följd av lagkamraten Niklas Johansson.

Vem blir årets utropstecken i Karlskrona?

Björn Skarpsvärd: André Nordstrand blir bara bättre och bättre.

Peter Synnermark: Det är ju lätt att svara Jesper Persson även på den frågan. Jag får väl vara lite tuffare än så. När Linus Karlsson är tillbaka efter sin knäskada tror jag det kommer spraka om honom. Har ju hög grundkapacitet och jag tror han är riktigt laddad för att visa hela sitt register.

Ola Karlman: Jag tror att det blir Karlskronas egen nummer 21, Jesper Persson.

Hur går det för Karlskrona i år?

Björn Skarpsvärd: Nedre halvan. Klarar de topp tio är det positivt. Men jag är tveksam.

Peter Synnermark: I nuläget skulle jag säga ungefär samma placering som förra säsongen. Med spets in i laget, som höjer de andra kan detta bli riktigt roligt.

Ola Karlman: Min magkänsla gör att jag flaggar för att laget blir en positiv överraskning för många. Jag tror att topp åtta är en möjlighet även säsong två efter degraderingen från SHL. Men då krävs att tränaren Phil Horsky får ihop en väl fungerande lagmaskin som är på jobbet varje afton.

» #14lag14analyser