Laksola: "Jag kunde ha kastat bort allt..."

14 augusti 2022 10:30

I en artikelserie får vi träffa de sex huvuddomare som från och med den här säsongen är heltidsanställda i HockeyAllsvenskan. Vi är framme vid nya huvuddomaren David Laksola.


HockeyAllsvenskan har heltidsanställt sex huvuddomare till kommande säsong.

En av dem är David Laksola som lyfts upp från HockeyEttan till i år.

– Jag var inte alls förberedd på det här. Jag hade hoppats på att få ta steget upp i HockeyAllsvenskan men trodde inte på en heltidsanställning, säger David Laksola.

– Det är något som jag velat så klart och det var smickrande och hedrande att få frågan, men jag var absolut inte beredd. Nu har det landat och jag ser verkligen fram emot den här säsongen.

David Laksola har redan gjort domarkarriär i Sverige.

Som linjeman.

I den rollen har han gjort fyra säsonger i HockeyAllvenskan och tog sig också upp i SHL där det blev två säsonger.

Därefter valde han att skola om sig till huvuddomare - och börja om från noll.

– Någonstans på resan insåg jag att jag kanske passade bättre som huvuddomare. Jag gillar och tror att jag är bra på matchledarskapet. Chansen att starta om kom för tre, fyra år sedan när det kom på tal med fyrdomarsystem i J20 och HockeyAllsvenskan. Jag förstod att det skulle behövas många fler huvuddomare, säger David.

– Jag tog en dialog med Joel Hansson på förbundet om hur jag skulle kunna börja om och bli huvuddomare i stället, och då fick jag komma in i J20-gruppen. Jag gjorde en säsong där och har gjort två säsonger i HockeyEttan innan jag nu får chansen i HockeyAllsvenskan.

Men det är alltså så att man väljer inriktning från början, och då blev du linjedomare?
– Precis. Att välja är på både gott och ont. Som föreningsdomare kan man dubblera, men när man kommer upp på distriktsnivå är det inrutat. Jag kommer inte riktigt ihåg varför jag valde att bli linjeman, jag har dömt för att det är roligt och sedan har det rullat på.

Var du orolig inför att skola om dig?
– Absolut, jag har ju gjort resan till SHL en gång och visste inte om jag skulle kunna komma tillbaka till elithockeyn som huvuddomare. Det kunde ha gått käpprätt åt helvete och jag kunde ha kastat bort allt jag jobbat så hårt för.

Hur känns det nu?
– Det var rätt. Första året var det svårt att veta och jag visste inte hur bra jag var som huvuddomare, men man lär sig hela tiden. Det är lätt att bli sidovagn vid en erfaren domare i ett fyrdomarsystem så för mig var det nyttigt att komma till HockeyEttan och döma tredomarsystem. Då hänger mer på mig som huvuddomare och jag måste vara med överallt. Jag har lärt mig väldigt mycket senaste två åren.

David Laksola, som senaste tio åren jobbat i en fotbollsförening, blir nu alltså proffsdomare i HockeyAllsvenskan och är på väg att klättra i seriesystemet igen, denna gång som huvuddomare iställer för linjeman.

– Det är sjukt kul att vara tillbaka i HockeyAllsvenskan. Provmatcherna i fjol kom ganska tätt men jag kände direkt att jag saknat publiken, fullsatta matcher och hockeyn i ligan, säger han.

– Det är inte lätt att klättra i serierna. Vi är ganska få domare i Sverige men de som finns är bra och vill hela tiden uppåt, så det är tuff konkurrens. Det är en ynnest att ha fått göra en domarresa genom serierna tidigare, och att nu få göra det en gång till.

Hur blir det att jobba heltid som domare?
– Det är klart att vardagen blir annorlunda utan stress till ett annat jobb. Jag tror också att hela domargruppen kommer må bra av det här och vi heltidsanställda domare måste vara med och driva hela gruppen framåt. Vi som är anställda kommer ha mycket mer tid att analysera matcher, titta på situationer och plocka upp trender, och de sakerna kommer alla domarna ha nytta av. Vi kan göra ett analysarbete som gagnar även de domarna som måste gå till ett vanligt jobb dagen efter.

SNABBA FRÅGOR

Vad är roligast med att vara domare?
– Att vara ute i hockeysverige och träffa massa folk.

Har du någon domarförebild?
– Putte Sjöberg. Jag tror det är för att jag känner honom och vi har dömt en del tillsammans, vi är ganska lika i domarstilen.

Tuffaste situationen att bedöma?
– Huvudtacklingar är svårast. Det går snabbt och det gäller att hinna se var och hur smällarna träffar. Tacklingar generellt är svårbedömda.

Roligaste domartecknet att göra?
– Crosschecking. Klassisk och enkel.

Främsta domarminnet?
– Det är nog kvalspelet mellan Mora och Leksand när Mora gick upp i SHL. Jag var med i nästan hela den serien och det var roliga matcher.