Listan: "Snitt på åtta mål per match..."

26 november 2020 11:30

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 Onsdagens målfest

Fem matcher spelades under onsdagen och det ramlade in hela 40 (!) mål, det vill säga i snitt åtta mål per match. Nästan hälften av målen, 17 stycken, kom i förstaperioderna och enligt statistikgurun på Twitter, domarna.se, så var det allsvenskt rekord för mål i första perioden under en matchkväll med fem kamper. Resultaten: MODO - Väsby 7-2, Björklöven - Karlskoga 7-1, Vita Hästen - Tingsryd 3-9, Västerås - AIK 1-4, Kristianstad - Almtuna 4-2.

2 Linus Ryttar

Vilka matcher grabben gjorde i fredags och söndags! Efter att mest ha suttit på bänken och agerat backup bakom Henrik Lundberg - hade bara fått tre starter på femton matcher innan helgen - så kom Linus Ryttar in och agerade vägg mot både Karlskoga (höll nollan) och Björklöven (motade 31 av 34 skott) när Väsby tog två imponerande vinster. Det var inte vilka räddningar som helst som Ryttar bjöd på heller - flera av dem var riktigt svettiga. Fick trots storspelet inte starta mot MODO under onsdagen, utan inledde då på bänken (och kom sedermera in...).

3 Södertälje

Södertäljes fina form håller i sig. Under den gångna veckan kom femte (!) raka segern när det blev en 5-2-viktoria på bortaplan mot Västerås. Laget både gör mycket mål och släpper in få mål just nu, och har målskillnaden 20-5 (!) på de tre senaste kamperna. Många spelare är fortsatt heta, inte minst duon Hugo Gustafsson och Måns Lindbäck som sprutar in pinnar just nu.

4 David Gustafsson

Under onsdagsmorgonen meddelade Tingsryd att låneavtalet med David Gustafsson, inplockad från Winnipeg Jets, förlängs och att han blir kvar tills NHL-klubben väljer att kalla över honom till Nordamerika. Efter det gick centern ut och gjorde mål för fjärde matchen i rad när Vita Hästen slogs tillbaka med hela 9-3. De fyra senaste kamperna har bjudit på fyra mål och tre assist.

5 Anton Svensson

David Gustafssons kedjekamrat Anton Svensson är glödhet just nu och kanske till och med ligans allra hetaste spelare. Forwarden - som gör sin andra hela allsvenska säsong - har dunkat in fem mål och totalt åtta poäng på de fyra senaste matcherna. Bildar en sylvass kedja med Gustafsson och Ludvig Elvenes. Trion har levererat poäng i tolv av sexton matcher i höst och gett Taif den spjutspetskedja man saknade ifjol.

6 Oskar Steen

Oskar Steen är glödhet i målskyttet. Björklövens spetscenter - inlånad från Boston Bruins - har gjort mål i fyra raka matcher, och tack vare två nya kassar under onsdagen så klev 22-åringen upp i topp av skytteligan. Målskyttet har varit utspritt också: Steen har gjort mål i tio av sexton matcher och har aldrig gått mer än två matcher utan att pytsa in en puck. Hans fem matchvinnande mål är dessutom bäst i ligan.

7 Viktor Tuurala-citaten

Väsby-tränaren Viktor Tuurala bjöd på sköna citat efter den gångna helgens vinster. "Det känns skönt att ha 'swaggern' tillbaka", sa han till C More efter segern mot BIK. "Nu vet hela jävla hockey-Sverige att vi är ett bra hockeylag", sa han sedan efter Löven-vinsten. Tuurala har mycket passion och tror stenhårt på sitt lag, och det skiner igenom när han intervjuas - där det blir skönt tugg.

8 MODO:s svar på storförlusten

0-7-torsk mot Vita Hästen förra veckan - men MODO gav ett tydligt svar på den förlusten i hemmakampen mot formstarka Väsby (hade två vinster mot Karlskoga och Björklöven i ryggen). MODO gick ut och vann med hela 7-2, och gjorde en riktigt solid och stabil insats. Det går snabbt i hockey alltså: släpper in sju mål ena matchen, gör sju mål andra matchen...

9 Evan Bouchard

Evan Bouchard omnämns som ligans bästa back på sina håll, och det är lätt att förstå varför. Kanadensaren, som är inlånad från Edmonton Oilers, matchas hårt i Södertälje, gör det bra i alla tre zonerna och dunkar in poäng på löpande band. 21-åringen har gjort poäng i sex raka matcher - årets längsta poängsvit av en back - och har gjort mål i tre av de fyra senaste kamperna.

10 Väsbys dubbla vinster

Väsby var den gångna helgens stora snackis. Efter nio raka förluster så tog laget två raka segrar mot två tippade topplag: 3-0 mot Karlskoga och 5-3 mot Björklöven. Även om Väsby lyft spelmässigt senaste tiden så har det inte synts i resultaten, och det var inte många som trodde att laget skulle kunna rubba Karlskoga eller Björklöven - men nykomlingen visade att det finns mer klass och kunnande än man fått ut under inledningen av ligan. Under onsdagen kom dock en rejäl baksmälla i form av 2-7-torsken borta mot MODO.