Profilerna: "Han är en het kandidat"
Publicerad: 2022-09-02
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Kristianstads lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Aleksi Ainali är värvad som ny toppcenter och har hittills fått idel lovord. En gedigen och spelskicklig center som ska agera spelmotor och dirigent i förstakedjan och powerplay. Kommer säkerligen matchas hårt i alla spelformer, bidra åt båda håll och peta in en del poäng. Har fin rutin från finska ligan.

JOKERN

Jacob Grönhagen gjorde en jättesäsong med Karlskrona i HockeyEttan i fjol och känns hur spännande som helst. Verkligen en potentiell fyndvärvning. Stor och rejäl spelare som bidrar över hela rinken, gör mycket nytta och som kan matchas som både center och forward. Det finns fler jokrar, inte minst på backsidan, där ungtupparna Oskar Hassel, Fred Nilsson och Theo Nordlund alla har kapacitet att växa in i en stor roll.

TALANGEN

Det finns en hel del unga spelare i KIK men Oskar Hassel, som är inplockad från Rögle, är den kanske mest spännande. 19-åringen spelade sex allsvenska matcher med Kristianstad redan i i fjol och fick också spela en del med Rögle i SHL, så här finns redan ett gäng seniormatcher i ryggsäcken. KIK har ingen djup backbesättning och det känns som öppen konkurrens bakom givna topptrion Viktor Grahn, Rikard Olsén och Roope Laavainen, så Hassel har alla möjligheter att spela till sig en prominent roll.

KULTURBÄRAREN

Dennis Svensson är lagkapten och har Kristianstad som moderklubb. Han går i bräschen för laget med sin prestigelöshet, han tar rollen i både första- och fjärdekedjan med stolhet, och bidrar alltid med bra och ansvarsfullt spel i alla tre zonerna.

ASSISTKUNGEN

Aleksi Ainali kommer få en stor offensiv roll i både fem mot fem och powerplay och kommer ha en skarp omgivning, så känns som det givna valet som assistkung i Kristianstad. 29-åringen är en riktig speldosa.

{!A}

MÅLKUNGEN

Öppningen på försäsongen har varit sensationellt bra för Pontus Netterberg som redan pytsat in sju puckar. Många från nära håll runt kassen, där Netterberg är stark och har en förmåga att snappa upp lösa puckar. Han har också ett fint skott och väldokumenterat målsinne, så här är definitivt en het kandidat som målkung. Återstår att se om nya importerna Jack Kopacka och Patrick Bajkov kan utmana om titeln som målkung.

POÄNGKUNGEN

Aleksi Ainali och Jack Kopacka är invärvade för att vara ledande spelare i offensiven och förväntan är också att de ska ligga i toppen av den interna poängligan. Vem blir poängkungen? Vi säger Kopacka, som öste in pinnar som junior men som inte fått det att lossna som senior. 24-åringen är stor, stark och jobbar hårt, och är effektiv när läget väl dyker upp.

MVP

Det finns ingen given MVP-spelare, KIK har ett brett och bra lag, men vi slår till med Viktor Grahn. Han var en av ligans största fyndvärvningar i fjol. Har förvisso gott om rutin från både HockeyAllvenskan och SHL, men värvades från HockeyEttan och Karlskrona och växte ut till en toppback. Hade det inte varit för marknaden i SHL där det rullat in skarpa backar från KHL så hade Grahn med största sannolikhet lirat i högsta ligan i vinter. Nu är han kvar i KIK, blir en otroligt viktig kugge i defensiven och ska leda laget.

Jonas Gustavsson