PREVIEW: Djurgården - Karlskoga

18 mars 2023 12:00

I dag drar kvartsfinalen mellan Djurgården och Karlskoga igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


KVARTSFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till semifinal medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

LAGSTATISTIKEN

DJURGÅRDEN

Poäng: 95 (4)
Mål: 162 (3)
Insläppta mål: 121 (1)
Powerplay: 26,6 % (3)
Boxplay: 78,0 % (8)
Räddningsprocent målvakter: 91,2 % (3)
Tekningar: 54,8 % (1)
Corsi: 54,1 % (3)

(placering i ligan inom parentes)

KARLSKOGA

Poäng: 86 (6)
Mål: 155 (6)
Insläppta mål: 141 (7)
Powerplay: 21,8 % (8)
Boxplay: 80,7 % (3)
Räddningsprocent målvakter: 90,9 % (5)
Tekningar: 50,5 % (7)
Corsi: 46,0 % (11)

(placering i ligan inom parentes)

SPELARSTATISTIKEN

DJURGÅRDEN

Poäng: Marcus Krüger, 49
Mål: Olle Liss, 22
Assist: Marcus Krüger, 37
Skott: Olle Liss, 170
Utvisningsminuter: Wiktor Nilsson, 51
Istid: Stefan Elliott, 23:20 min

KARLSKOGA

Poäng: David Lilja och Henrik Larsson, 41
Mål: David Lilja, 22
Assist: Henrik Larsson, 34
Skott: Albin Eriksson, 147
Utvisningsminuter: Johan Larsson, 57
Istid: Henrik Larsson, 21:12 min

INBÖRDES MÖTEN

2022-12-16 Karlskoga - Djurgården 2-5
2023-01-13 Karlskoga - Djurgården 4-3 (str)
2023-01-28 Djurgården - Karlskoga 1-4
2023-03-01 Djurgården - Karlskoga 5-2

NYCKLARNA FÖR DJURGÅRDEN

HANTERA PRESSEN

Djurgården ramlade ur SHL för ett år sedan och det har inte varit något snack om att målsättningen är att gå upp direkt igen. Nu startar slutspelet och det är då allt avgörs. Säsongen har varit upp och ner men efter en knackig startsträcka med nye coachen Johan Garpenlöv så har Djurgården växlat upp senaste veckorna och kliver in i slutspelet med bra form. Nu gäller det att hantera pressen och förväntningarna. DIF är ingen solklar favorit i slutspelet, men förväntningarna är höga och allt annat än ett avancemang kommer stämplas som ett misslyckande. En nyckel är att våga vinna mer än man är rädd att förlora.

POWERPLAY

Med en effektivitet på 26,6 % i powerplay så var Djurgården trea i HockeyAllsvenskan men ser vi över de tio senaste omgångarna så har powerplay varit ännu vassare med 36,0 % vilket är bäst i ligan sett över den perioden. Powerplay brukar vara avgörande i slutspel och kan Djurgården hålla i sitt fina powerplay så kommer det betyda väldigt mycket.

DISCIPLINEN

Ser vi över de tio sista omgångarna i HockeyAllsvenskan så drog Djurgården på sig flest tvåminutersutvisningar av alla lag. Karlskoga är okej, men inte mer, i powerplay men DIF lär knappast ha råd att dra på sig massa utvisningar i den här matchserien, för då kommer det förr eller senare att smälla i eget nät. En nyckel är att dra ner antalet utvisningar.

NYCKLARNA FÖR KARLSKOGA

NOLLSTÄLLA OCH SPELA SLUTSPELSHOCKEY

Karlskoga avslutade grundserien med en seger på sex matcher. En stor nyckel är därmed att glömma det som varit, nollställa, och fokusera på att spela slutspelshockey. Värmlänningarna har de senaste säsongerna visat en fin förmåga av att kunna växla upp i just slutspelet, att spela en fränare och tuffare hockey, och den energin behövs i år också. BIK må inte vara samma "grislag" som förr, men det finns ett knippe spelare som gillar att spela fränt, tufft och krypa in under skinnet på sina motståndare, och den hockeyn behöver plockas fram igen.

TA VARA PÅ LÄGENA

Djurgården släppte in minst mål i HockeyAllsvenskan och defensiven var ramstark mot slutet av säsongen. Ser vi över de tio sista omgångarna släppte DIF till minst skott mot eget mål (och även minst skott i skottsektorn). En stor nyckel för Karlskoga är således att våga ta sig in i de farliga ytorna, bryta in på mål, vara obekväma - och ta vara på de chanser som kommer, för känslan är att det inte kommer att bli så många.

LOTSA FRAM EN FÖRSTAMÅLVAKT

Karlskoga har precis som i fjol alternerat mellan Lars Volden och Marcus Hellgren Smed i målburen under säsongen och så länge båda varit hela och friska så har de startat varannan kamp. I fjolårets slutspel valde BIK att satsa på Lars Volden i målburen och han fick starta åtta av nio matcher. BIK har två bra puckmotare men en nyckel blir, precis som i fjol, att losta fram en förstemålvakt som får förtroendet i slutspelet och som kan växa med uppgiften. Blir det Volden eller Hellgren Smed? Det återstår att se.